Постанова
від 07.11.2011 по справі 3-812/11
САРАТСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 3-812/11

Саратський районний суд Одеської області

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

07 листопада 2011 року суддя Саратського районного суду Одеської області Кожокар Т.Я., розглянувши за участю прокурора Муравйова П.Г., захисника ОСОБА_1 матеріали, які надійшли з прокуратури Одеської області про притягнення до адміністративної відповідальності ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженку та мешканку АДРЕСА_1, громадянку України, не заміжню, працюючу лікарем ветеринарної медицини пункту №1 Одеської регіональної служби державного ветеринарно-санітарного контролю та нагляду на державному кордоні та транспорті,

за ч.2 ст. 172-2 КУпАП,

В С Т А Н О В И Л А:

як видно з протоколу ОСОБА_2, перебуваючи на посаді лікаря ветеринарної медицини пункту №1 Одеської регіональної служби державного ветеринарно-санітарного контролю та нагляду на державному кордоні та транспорті, 10 серпня 2011 року на території ТОВ В«Злата-ТрейдВ» , розташованого по вулиці Промзона, б.4 в смт. Сарата Одескої області, за обіцянку отримання для себе неправомірної винагороди у вигляді ящика шампанського вартістю 300 гривень, неправомірно сприяла зазначеному суб*єкту господарювання у здійсненні ним господарської діяльності - надала можливість провести завантаження ячменю фуражного у залізничні вагони за відсутності у ТОВ В«Злата-ТрейдВ»ветеринарних свідоцтв Ф-2.

Під час розгляду справи ОСОБА_2 провину не визнала, пояснивши, що на вказаній посаді працює з 1993 року. 10 серпня 2011 року, за вказівкою начальника пункту №1 ОСОБА_3 приїхала на територію ТОВ В«Злата-ТрейдВ» , щоб провести ветсанконтроль вантажу ячменю фуражного, який необхідно було завантажити у залізничні вагони. Після перевірки вагонів вона надала дозвіл товариству на завантаження даного вантажу, без наявного ветеринарного свідоцтва Ф-2. Дозвіл на завантаження нею був наданий без будь-якої обіцянки винагороди від представників товариства, оскільки з 2005 року і до цього часу ветеринарні свідоцтва видаються тільки після завантаження вантажу у транспорт, цей факт відомий всім: і вищому керівництву, і ветеринарній службі, і суб*єктам господарювання.

До 2005 року вантажі завантажувалися відповідно до В«Правил перевезення тварин, птиці та інших вантажів, які підлягають державному ветеринарно-санітарному контролюВ» . У 2005 році головний державний інспектор ветеринарної медицини в Одеській області направив листа на адресу всіх лікарень ветеринарної медицини області, яким вказав, що супроводжувальні документи на зерно фуражне видаються на ім*я власника вантажу на кожну одиницю транспорту після його завантаження. З моменту отримання вказаного листа, всі ветеринарні свідоцтва Ф-2 видаються тільки після того, як вантаж завантажено в транспорт. Тому, майже шість років вони працюють за усталеною практикою - дозволяють вантажити вантажі у транспорт, після чого, протягом двох годин видається ветеринарне свідоцтво.

Будучи на посаді в.о. начальника пункту №1 Одеської регіональної служби державного ветерінарно-санітарного контролю та нагляду на державному кордоні та транспорті, 19 жовтня 2009 року за вих. №161 вона направила письмове звернення на ім*я начальника Одеської регіональної служби державного ветеринарно-санітарного контролю та нагляду на державному кордоні і транспорті з приводу сприяння у зміні вказівки головного державного інспектора ветеринарної медицини в Одеській області ОСОБА_4 від 01.09.2005 року №8-636 з приводу видачі ветеринарних свідоцтв Ф-2 після завантаження вантажів, тому що такою вказівкою

порушуються «Правила перевезення тварин, птиці та інших вантажів, які підлягають державному ветеринарно-санітарному контролюВ» та нормальна робота їх пункту. Однак, до цього часу протиріччя існують, ветеринарні свідоцтва так і видаються після завантаження вантажів (а.с.125).

Головний лікар Саратської державної ветеринарної медицини, відмовляючи у видачі Ф-2 до завантаження вантажу посилається на вказівку 2005 року та наказ Державного комітету ветеринарної медицини від 07 вересня 2009 року № 320 В«Про затвердження змін до порядку видачі ветеринарних документів», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 03 листопада 2009 року. Пункт 7 даного наказу регламентує, що В«видача ветеринарних документів реєструється в журналі прошнурованому, пронумерованому, кому на який вантаж видано, кількість вантажу, сума отриманих грошей, підпис лікаря, який видав ветеринарний документВ» . Вказані зміни були затверджені пізніш, ніж були прийняті «Правила перевезення тварин, птиці та інших вантажів, які підлягають державному ветеринарно-санітарному контролю», тому він вважає, що видача ветеринарних свідоцтв до завантаження вантажу та його зваження є неможливим і категорично заборонив всім лікарям видавати їх завантаження.

В цієї причини як начальник пункту так всі лікарі їх пункту дозволяють вантажити вантажі, на які видаються ветеринарні свідоцтва до видачі вказаних свідоцтв.

Свідок ОСОБА_3, яка є начальником пункту №1 Одеської регіональної служби державного ветерінарно-санітарного контролю та нагляду на державному кордоні та транспорті пояснила суду, що заяви від суб*єктів господарювання на проведення ветсанконтролю вантажу подаються на її ім*я. В заяві вказується вид вантажу, його кількість, вид транспортного засобу, місце завантаження, місце призначення. Також, до заяви додаються: копія контракту, копія ветеринарних свідоцтв, копія ж/д накладної, платіжне доручення. Підтвердила у судовому засіданні, що копії ветеринарних свідоцтв до заяви фактично не додаються, а тільки вказується їх подання. Після того, як інспектор ветеринарної медицини, який інспектував вантаж робить копію ветеринарного свідоцтва і привозить до пункту.

Між нею та головним лікарем Саратської ветеринарної медицини неодноразово виникали суперечки з приводу видачи Ф-2 до завантаження вантажу, однак він посилається на зміну порядку видачі ветеринарних свідоцтв, який було затверджено після прийняття В«Правил перевезення тварин, птиці та інших вантажів, які підлягають державному ветеринарно-санітарному контролюВ» . Не заперечувала, що її підлеглі, в тому числі і вона дають згоду на завантаження вантажу без ветеринарних свідоцтв Ф-2. У разі накладення заборони або складання акту затримки вантажу, зупиниться залізничне перевезення таких вантажів.

Свідок ОСОБА_5, який є в.о. начальника Саратської районної державної лікарні ветеринарної медицини пояснив суду, що з 2005 року ветеринарні свідоцтва на всі вантажі видаються тільки після завантаження вантажу. За будь яких обставин, ні один з лікарів ветеринарної медицини не видасть ветеринарне свідоцтво Ф-2 до завантаження вантажу в транспорт.

Пункт 1.3. В«Правил перевезення тварин, птиці та інших вантажів, які підлягають державному ветеринарно-санітарному контролюВ» , що були затвердженні наказом № 873 Міністерства транспорту України визначає, що завантаження вантажів, які підлягають державному ветеринарному контролю без ветеринарного свідоцтва не дозволяється.

Однак, як було встановлено судом та не заперечувалося ОСОБА_2, свідками ОСОБА_3, ОСОБА_5, з 01.09.2005 року ветеринарні свідоцтва на вантажі, що підлягають санітарному контролю видаються лікарями державних лікарень ветеринарної медицини після завантаження вантажу в транспорт та його зваження, оскільки у ветеринарних свідоцтвах обов*язково вказується точний вантаж.

ОСОБА_2 порушила вищезазначені правила, однак у судовому засіданні не знайшов підтвердження факт про те, що 10 серпня 2011 року, за обіцянку винагороди у вигляді ящика шампанського вартістю 300 гривень ОСОБА_2 неправомірно сприяла ТОВ "Злата трейд" у здійснення ним господарської діяльності, яке виразилося у наданні дозвілу на завантаження вантажу ячменя фуражного.

За таких обставин суд вважає, що провадження у справі слід закрити за відсутністю в

діях ОСОБА_2 складу адміністративного правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 172-2 КУпАП.

Керуючись ст.ст. 247 п.1, 279, 280, 283 - 285, 294 КУпАП,

суддя

П О С Т А Н О В И Л А:

провадження у справі про адміністративне правопорушення за ч.2 ст. 172-2 КУпАП стосовно ОСОБА_2 закрити за відсутністю в її діях складу адміністративного правопорушення.

На постанову протягом десяти днів з дня її винесення може бути подана апеляційна скарга або на неї може бути внесений протест прокурора. Апеляційна скарга, протест прокурора подаються до апеляційного суду Одеської області через Саратський районний суд Одеської області.

Суддя Т. Я. Кожокар

Дата ухвалення рішення07.11.2011
Оприлюднено05.10.2015
Номер документу51493757
СудочинствоАдмінправопорушення

Судовий реєстр по справі —3-812/11

Постанова від 20.05.2011

Адмінправопорушення

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Гудков С. В.

Постанова від 20.03.2017

Адмінправопорушення

Криворізький районний суд Дніпропетровської області

Коваль Н. В.

Постанова від 11.04.2011

Адмінправопорушення

Овідіопольський районний суд Одеської області

Кочко В. К.

Постанова від 08.08.2011

Адмінправопорушення

Золочівський районний суд Львівської області

Левик Я. А.

Постанова від 26.05.2011

Адмінправопорушення

Хмільницький міськрайонний суд Вінницької області

Войнаревич М. Г.

Постанова від 22.08.2011

Адмінправопорушення

Літинський районний суд Вінницької області

Сільченко О. В.

Постанова від 04.03.2011

Адмінправопорушення

Мелітопольський міськрайонний суд Запорізької області

Ніколова І. С.

Постанова від 07.11.2011

Адмінправопорушення

Саратський районний суд Одеської області

Кожокар Т. Я.

Постанова від 01.02.2011

Адмінправопорушення

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Очеретяний Є. В.

Постанова від 04.08.2011

Адмінправопорушення

Великомихайлівський районний суд Одеської області

Пономаренко В. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні