Рішення
від 24.09.2015 по справі 927/1046/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

Господарський суд Чернігівської області

Пр-т. Миру, 20, м. Чернігів, 14000 , тел. 676-311, факс 77-44-62, e-mail: inbox@cn.arbitr.gov.ua

========================================================================================================================================================================

Іменем України

РІШЕННЯ

"24" вересня 2015 року справа № 927/1046/15

Прокурор Куликівського району Чернігівської області (вул. Щорса, 130, смт. Куликівка, Чернігівська область, 16300) в інтересах держави

В особі: Куликівської селищної ради Чернігівського району Чернігівської області, вул. Щорса, 93, смт. Куликівка, Куликівський район, Чернігівська обл., 16300

Відповідач: Приватне підприємство "Глінком",

вул. 9-го Січня, 12, м. Радомишль, Житомирська область, 12200

Предмет спору: про стягнення збитків в розмірі 103271,32 грн.

Суддя Бобров Ю.М.

Представники сторін:

від позивача: Борщан Н.П. - голова, рішення № 11 від 03.06.14; Шистер В.Г. - спеціаліст землевпорядник, довіреність № б/н від 24.09.2015

від відповідача: не з'явився,

в судовому засіданні взяв участь заступник начальника управління - начальник відділу прокуратури Чернігівської області Хряпа А.М., посвідчення № 032773 від 27.03.2015

Прокурором Куликівського району Чернігівської області подано позов в інтересах держави в особі Куликівської селищної ради Чернігівського району Чернігівської області до Приватного підприємства "Глінком" про стягнення збитків в розмірі 103271,32 грн.

Розгляд справи відкладався.

У позовній заяві прокурор, обґрунтовуючи позовні вимоги, посилається, зокрема, на те, що ПП «Глінком» використовує земельну ділянку, яка знаходиться під належними підприємству об'єктами нерухомості, без правовстановлюючих документів, чим позивачу заподіяні збитки у вигляді упущеної вигоди (неотримання орендної плати) за період з 01.05.2012 по 01.05.2015 у сумі 103271,32 грн, яку і просить стягнути з відповідача прокурор.

Прокурор та представники позивача в судовому засіданні підтримали позовні вимоги та їх обґрунтування, викладені у позовній заяві.

Відповідач, в порушення вимог суду, відзиву на позов не надав, повноважного представника в судові засідання не направив.

Ухвалу суду про порушення провадження у справі, направлену на адресу відповідача, повернуто відділенням зв'язку з відміткою «за закінченням терміну зберігання» (а.с.114).

Після винесення судом ухвали від 25.08.2015 про відкладення розгляду справи на 24.09.2015 з матеріалами справи 04.09.2015 ознайомлювався представник відповідача Горбань Р.О. (а.с.112).

Отже, про дату, час та місце судового засідання відповідача було повідомлено належним чином.

За таких обставин, суд вважає, що нез'явлення представника відповідача в судові засідання не перешкоджає розгляду спору за наявними у справі матеріалами.

Рішення приймається за наявними у справі документами на підставі ст.75 Господарського процесуального кодексу України.

У позовній заяві прокурором заявлено клопотання, в якому він просить суд вчинити заходів до забезпечення позову шляхом накладення арешту на майно відповідача, яке знаходиться за адресою вул. 8 Березня, 23-б, смт. Куликівка, Чернігівська область.

Обґрунтовуючи це клопотання, прокурор посилається на те, що ПП «Глінком», яке використовує земельну ділянку під об'єктом нерухомості в смт. Куликівка Чернігівської області, зареєстроване в Житомирській області.

В ухвалі суду від 25.08.2015 про відкладення розгляду справи (а.с.110), з огляду на приписи ст.ст. 33, 34 ГПК України, суд зобов'язав прокурора надати правове обґрунтування (докази) того, що невжиття заходів до забезпечення позову може утруднити виконання рішення суду.

Такого правового обґрунтування (доказів) прокурором суду не надано, тому клопотання прокурора про вжиття заходів до забезпечення позову суд відхилив.

Розглянувши подані матеріали, з'ясувавши фактичні обставини справи, дослідивши та оцінивши надані докази, заслухавши в судовому засіданні пояснення прокурора та представників позивача, суд встановив наступне.

Як вбачається з матеріалів справи, зокрема із Інформації з Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон на відчуження об'єктів нерухомого майна АМ 260167 (а.с.29), ПП «Глінком» на праві власності (свідоцтво про право власності, 1247, 03.08.2010) належать об'єкти нерухомості, які знаходяться за адресою: Чернігівська область, Куликівський район, смт. Куликівка, вул. 8 Березня, будинок 23-б.

Користування земельною ділянкою під цими об'єктами нерухомості (цілісний майновий комплекс) їх попередній власник - ПП «Ітака» здійснювало на підставі договору оренди від 31.07.2009,укладеному між Куликівською селищною радою (Орендодавець) та ПП «Ітака» (Орендар) (а.с.22), який розірвано 01.08.2011 на підставі додаткової угоди до цього договору (а.с.25).

Рішення 6 сесії 6 скликання Куликівської селищної ради Куликівського району Чернігівської області від 25.06.2011 «Про надання дозволу на виготовлення технічної документації з землеустрою щодо передачі земельної ділянки в оренду» (а.с.34), за результатами розгляду клопотання ПП «Глінком» (а.с.33), відповідачу було надано дозвіл на виготовлення технічної документації із землеустрою щодо складання договору оренди земельної ділянки, яка розташована на території Куликівської селищної ради по вул. 8 Березня, будинок 23-б і використовується ПП «Глінком» у виробничих цілях, орієнтованою площею 5,89 га.

На замовлення ПП «Глінком», згідно укладеного договору від 15.07.2011 № 74-13-24-2008 (а.с.40), Чернігівською регіональною філією державного підприємства «Центр державного земельного кадастру» була виготовлена технічна документація на викуплений об'єкт, який розміщений на земельній ділянці по вул. 8 Березня, будинок 23-б, яка була передана 14.08.2011 представнику ПП «Глінком» Іщуку В.В. для погодження (а.с.39).

Проте, в порушення вимог чинного законодавства, відповідач технічну документацію для затвердження до Куликівської селищної ради не надав, договір оренди земельної ділянки з органом місцевого самоврядування не укладав, кошти за фактичне використання земельної ділянки під належними йому об'єктами нерухомого майна до місцевого бюджету не сплачував.

Щодо необхідності укладання договору оренди земельної ділянки, Куликівською селищною радою неодноразово направлялися на адресу ПП «Глінком» листи від 18.09.2012 № 362 (а.с.42), від 24.04.20134 № 03-19/29 (а.с.35), від 17.06.2013 № 03-5/262 (а.с.37).

Згідно з ч.1 ст.120 Земельного кодексу України у разі набуття права власності на жилий будинок, будівлю або споруду, що перебувають у власності, користуванні іншої особи, припиняється право власності, право користування земельною ділянкою, на якій розташовані ці об'єкти. До особи, яка набула право власності на жилий будинок, будівлю або споруду, розміщені на земельній ділянці, що перебуває у власності іншої особи, переходить право власності на земельну ділянку або її частину, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення.

Якщо жилий будинок, будівля або споруда розміщені на земельній ділянці, що перебуває у користуванні, то в разі набуття права власності на ці об'єкти до набувача переходить право користування земельною ділянкою, на якій вони розміщені, на тих самих умовах і в тому ж обсязі, що були у попереднього землекористувача (ч.2 ст. 120 ЗК України).

В абз. 2 п.п. 2.10 п. 2 постанови пленуму Вищого господарського суду України від 17.05.2011 № 6 «Про деякі питання практики розгляду справ у спорах, що виникають із земельних відносин» роз'яснено, що правочин, за яким переходить право власності на житлові будинки, будівлі, споруди, тягне за собою перехід права на земельну ділянку, на якій знаходиться відповідне нерухоме майно. При цьому новий власник земельної ділянки не звільняється від необхідності оформлення права на земельну ділянку відповідно до законодавства.

Якщо попередній власник житлового будинку (будівлі, споруди) користувався земельною ділянкою, на якій розміщено відповідне нерухоме майно на підставі договору оренди, новий власник може вимагати переоформлення права користування земельною ділянкою на своє ім'я шляхом укладення договору оренди (п.п. 2.12 п. 2 постанови пленуму ВГС України).

Проте, відповідач не переоформив права користування земельною ділянкою, на якій розміщено належне йому нерухоме майно, шляхом укладення договору оренди, використовуючи земельну ділянку без правовстановлюючих документів, чим заподіяв збитки.

Постановою Кабінету Міністрів України від 19.04.1993 № 284 затверджений Порядок визначення та відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам (далі - Порядок).

Пунктом 1 Порядку передбачено, що власникам землі та землекористувачам відшкодовуються збитки, заподіяні вилученням (викупом) та тимчасовим зайняттям земельних ділянок, встановленням обмежень щодо їх використання, погіршення якості ґрунтового покриву та інших корисних властивостей земельних ділянок або приведення їх у непридатний для використання стан та неодержання доходів у зв'язку з тимчасовим використанням земельних ділянок.

Розмір збитків визначається комісіями, створеними Київською та Севастопольською міськими, районними державними адміністраціями, виконавчими комітетами міських (міст обласного значення) рад.

Відповідно до п.3 Порядку відшкодуванню підлягають збитки власників землі та землекористувачів, у тому числі орендарів, включаючи і неодержані доходи якщо вони обґрунтовані.

Порядком визначено поняття неодержаний дохід - це дохід, який міг одержати власник землі, землекористувач, у т.ч. орендар, із земельної ділянки і який він не одержав внаслідок її вилучення (викупу) або тимчасового зайняття, обмеження прав, погіршення якості землі або приведення її у непридатний для використання за цільовим призначенням стан у результаті негативного впливу, спричиненого діяльністю підприємств, установ, організацій та громадян.

З метою визначення збитків, територіальній громаді комісією з питань забезпечення визначення збитків власникам землі та землекористувачам при Куликівській районній державній адміністрації розпочато роботу з нарахування розміру збитків за використання ПП «Глінком» земельної ділянки без правовстановлюючих документів площею 5,89 га на території Куликівської селищної ради під розміщеними об'єктами нерухомості за адресою вул. 8 Березня, 23-Б, смт. Куликівка Чернігівської області.

Куликівською районною комісією з питань визначення та відшкодування збитків власниками землі та землекористувачам на засіданні 05.06.2015 визначено розмір збитків (упущеної вигоди), завданих Куликівській селищній раді внаслідок використання ПП «Глінком» земельної ділянки без правовстановлюючих документів під об'єктами нерухомості, що належать ПП «Глінком» на праві приватної власності (а.с.60-61).

Про час і місце засідання комісії директора ПП «Глінком» повідомлялося листами від 15.05ю.2015 № 02-17/960 (а.с.48) та від 25.06.2015 № 02-17/1200 (а.с.62). проте, директор ПП «Глінком» на засідання комісії не з'явився.

Згідно зі ст.12 ЗК України до повноважень селищних рад у галузі земельних відносин на території селищ належить, зокрема, розпорядження землями територіальних громад та надання земельних ділянок у користування із земель комунальної власності відповідно до цього Кодексу.

Згідно з ч.1 ст.93 ЗК України право оренди земельної ділянки - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для провадження підприємницької та іншої діяльності.

Відповідно до ч.2 ст.152 ЗК України власник земельної ділянки або землекористувач може вимагати усунення будь-яких порушень його прав на землю, навіть якщо ці порушення не пов'язані з позбавленням права володіння земельною ділянкою, і відшкодування завданих збитків.

За таких обставин, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню.

Відповідно до ст.. 49 ГПК України судові витрати покладаються на відповідача.

Керуючись ст. ст. 33, 49, 75, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Приватного підприємства «Глінком» (вул. 9-го Січня, 12, м. Радомишль, Житомирська область, 12201; р/р 26009015545552 в ВАТ «ВТБ Банк» в м. Києві, МФО 321767, код ЄДРПОУ 35545552) на користь Куликівської селищної ради Чернігівського району Чернігівської області (вул. Щорса, 100, смт. Куликівка, Чернігівський район, Чернігівська область, 16300; р/р 33219812700259 в ГУДКСУ в Чернігівській області, МФО 853592, код ЄДРПОУ 04412432) 103271,32 грн збитків.

3. Стягнути з Приватного підприємства «Глінком» (вул. 9-го Січня, 12, м. Радомишль, Житомирська область, 12201; р/р 26009015545552 в ВАТ «ВТБ Банк» в м. Києві, МФО 321767, код ЄДРПОУ 35545552) до державного бюджету (на рахунок 31217206783002, отримувач УК у м. Чернігові /м. Чернігів/ 22030001, код ЄДРПОУ 38054398, банк - ГУДКСУ в Чернігівській області, МФО 853592) 2065,43 грн судового збору.

Накази видати після набрання рішенням законної сили.

В судовому засіданні 24.09.2015, на підставі ст. 85 Господарського процесуального кодексу України, оголошено тільки вступну та резолютивну частини рішення.

Повне рішення складено 29.09.2015.

Суддя Ю.М. Бобров

Дата ухвалення рішення24.09.2015
Оприлюднено02.10.2015
Номер документу51538978
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —927/1046/15

Рішення від 24.09.2015

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Бобров Ю.М.

Ухвала від 25.08.2015

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Бобров Ю.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні