Ухвала
від 15.03.2011 по справі 2а-258/10
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 березня 2011 р. Справа № 35654/10/9104

Колегія суддів Львівського апеляційного адміністративного суду в складі :

Головуючого судді Сапіги В.П.,

суддів Онишкевича Т.В., Попка Я.С.

розглянувши в порядку письмового провадження в м. Львові апеляційну скаргу управління Пенсійного фонду України в Локачинському районі Волинської області на постанову Локачинського районного суду Волинської області від 22.10.2010 року у справі за позовом ОСОБА_1 до управління Пенсійного фонду України в Локачинському районі Волинської області про стягнення заборгованості, -

В С Т А Н О В И Л А :

13.10.2010 року ОСОБА_2 звернувся в суд першої інстанції з позовом до управління Пенсійного фонду України в Локачинському районі Волинської області в якому просить визнати незаконними дії управління Пенсійного фонду України у Локачинському районі щодо обмеження виплати державної соціальної допомоги як дитині війни. Відновити пропущений строк для звернення до суду за захистом порушених прав. Зобов"язати управління ПФУ у Локачинському районі провести йому нарахування та виплату підвищення до пенсії в розмірі 30% мінімальної пенсії за віком відповідно до ст. 6 Закону України " Про соціальний захист дітей війни" недоплаченої щомісячної державної соціальної допомоги як дитині війни за період з 01.04.2009 року по 31.12.2010 рік в сумі 2559,30 грн.

Постановою Локачинського районного суду Волинської області від 22.10.2010 року адміністративний позов задоволено частково. Визнано дії управління Пенсійного фонду України в Локачинському районі Волинської області в частині невиплати на користь ОСОБА_1 підвищення до пенсії у розмірі 30 % мінімальної пенсії за віком протиправними.

Управлінню Пенсійного фонду України у Локачинському районі нарахувати та виплатити на користь ОСОБА_1 підвищення до пенсії у розмірі 30 % мінімальної пенсії за віком з 01.01.2009р. по 31.10.2010р. з урахуванням виплачених сум. В задоволенні позовних вимог відмовлено.

Не погодившись з прийнятою постановою, управління Пенсійного фонду України в Локачинському районі Волинської області подало апеляційну скаргу, в якій просить оскаржувану постанову скасувати та прийняти нову про відмову в задоволенні позовних вимог.

Сторони в судове засідання не прибули, про дату, час і місце апеляційного розгляду були повідомлені належним чином, а тому, колегія суддів, у відповідності до ч.1 п.2 ст.197 КАС України, вважає за можливе розглядати справу у порядку письмового провадження.

Заслухавши доповідь судді-доповідача, дослідивши матеріали справи та обговоривши доводи апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що апеляційну скаргу слід задовольнити частково з наступних міркувань.

Судом першої інстанції встановлено, що позивач ОСОБА_2 є дитиною війни, а відтак має право на встановлене ст.6 Закону України В«Про соціальний захист дітей війниВ» підвищення до пенсії.

У відповідності до ст.ст.99, 100 КАС України для звернення до адміністративного суду за захистом прав, свобод та інтересів особи встановлюється шестимісячний строк, який, якщо не встановлено інше, обчислюється з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів. Адміністративний позов, поданий після закінчення строків, установлених законом, залишається без розгляду, якщо суд за заявою особи, яка його подала, не знайде підстав для поновлення строку, про що постановляється ухвала.

Суд першої інстанції, постановляючи ухвалу про поновлення строку звернення до суду, як на поважність пропуску строку посилався на необізнаність позивача з діючим законодавством, яке постійно змінюється, однак, колегія суддів не погоджується з таким висновком суду і дані причини пропуску строку звернення до суду не вважає поважними.

Оскільки стосовно не нарахованих пенсій ніякими нормативно-правовими актами, крім КАС України, не визначено строк звернення до суду, то під час вирішення спорів, які виникають із вказаних правовідносин слід застосовувати шестимісячний строк звернення до суду, визначений ст.99 КАС України, оскільки такий позивачем пропущено без поважних причин, а тому адміністративний позов в частині задоволення позовних вимог за період з 01.01.2009 року по 12.04.2010 року слід залишити без розгляду.

Разом з тим, колегія суддів вважає підставними заявлені позовні вимоги в частині зобов’язання відповідача нараховувати і виплачувати підвищення до пенсії в розмірі 30% мінімальної пенсії за віком за період 2010 року, оскільки дія норм ст.6 Закону України «Про соціальний захист дітей війни» на 2010 рік не була зупинена чи обмежена іншими нормативними актами. Статтею 70 Закону України «Про Державний бюджет України на 2010 рік» Кабінету Міністрів України надано право у 2010 році встановлювати розміри соціальних виплат, які відповідно до законодавства визначаються залежно від розміру мінімальної заробітної плати, в абсолютних сумах у межах асигнувань, передбачених за відповідними бюджетними програмами. Названа норма передбачає встановлення в абсолютних сумах розмірів лише тих виплат, вихідним критерієм розрахунку яких є розмір мінімальної заробітної плати. Відповідно її дія не поширюється на спірні відносини, оскільки розмір зазначених соціальних виплат згідно із Законом України «Про соціальний захист дітей війни» залежить від розміру мінімальної пенсії за віком.

Отже, нарахування та виплата у 2010 році дітям війни підвищення до пенсії або щомісячного грошового довічного утримання чи державної соціальної допомоги, що виплачується замість пенсії, повинні здійснюватися відповідно до норм Закону України «Про соціальний захист дітей війни».

Положення ч.3 ст.28 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», на думку колегії суддів не є перешкодою для застосування даної величини (мінімального розміру пенсії за віком) до обрахування інших пенсій чи доплат пов’язаних з мінімальною пенсією за віком, оскільки чинним законодавством не встановлено іншого крім передбаченого ч.1 цієї статті мінімального розміру пенсії за віком.

За таких обставин, колегія суддів приходить до переконання про підставність позовних вимог ОСОБА_1 в частині зобов’язання управління Пенсійного фонду України в Локачинському районі Волинської області провести нарахування та виплату на її користь підвищення до пенсії за період з 13.04.2010 року по 31.10.2010 року включно у відповідності до заявлених вимог.

Оскільки функції з призначення, нарахування та виплати пенсії позивачу здійснює Пенсійний фонд України в особі управління Пенсійного фонду України в Локачинському районі Волинської області, обов’язок щодо нарахування і виплати спірної допомоги правильно покладено на відповідача у справі.

Достатніх правових підстав чи застережень щодо неможливості підвищення пенсії позивача у передбаченому ст.6 Закону України «Про соціальний захист дітей війни» розмірі колегія суддів не вбачає.

Беручи до уваги, що правові положення, які передбачають виплату підвищення до пенсії особам, на яких поширюється дія Закону України «Про соціальний захист дітей війни» є чинними, а позивач належить до вказаної групи осіб і має право на її отримання, органи державної влади не можуть свідомо зменшувати розмір такої допомоги.

Враховуючи вищенаведене, колегія суддів приходить до переконання про порушення судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, неповноту з’ясування ним обставин, які мають значення для справи, що призвело до неправильного вирішення спору по суті. Відтак, оскаржувана постанова підлягає скасуванню з прийняттям нової, якою позовні вимоги слід задоволити частково.

Керуючись ст.. 160, ст. 195, ч.1 ст. 197, п. 3 ч. 1 ст. 198, ст. 202, ст.205, ст.207, ст. 254 КАС України, колегія суддів,

П О С Т А Н О В И Л А :

Апеляційну скаргу управління Пенсійного фонду України в Локачинському районі Волинської області задоволити частково, постанову Локачинського районного суду Волинської області від 22.10.2010 року у справі № 2а-258/10 скасувати та прийняти нову постанову.

Позовні вимоги ОСОБА_1 задоволити частково.

Визнати протиправною бездіяльність управління Пенсійного фонду України в Локачинському районі Волинської області щодо невиплати на користь ОСОБА_1 підвищення до пенсії як дитині війни.

Зобов’язати управління Пенсійного фонду України в Локачинському районі Волинської області нарахувати та виплатити на користь ОСОБА_1 підвищення до пенсії у розмірі 30 % мінімальної пенсії за віком, передбаченої ст. 6 ЗУ «Про соціальний захист дітей війни» за період з 13.04.2010 року по 31.10.2010 року з врахуванням ч. 1 ст. 28 ЗУ «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» та виплачених сум.

Позовні вимоги ОСОБА_1 до управління Пенсійного фонду України в Локачинському районі Волинської області про стягнення недоплаченої щомісячної соціальної допомоги в період з 01.04.2009 року по 12.04.2010 року залишити без розгляду.

Постанова набирає законної сили через п'ять днів після направлення її копії особам, що беруть участь у справі, та може бути оскаржена до ВАС України протягом двадцяти днів шляхом подання касаційної скарги безпосередньо до суду касаційної інстанції.

Головуючий суддя В.П. Сапіга

судді Т.В.Онишкевич

ОСОБА_3

СудЛьвівський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення15.03.2011
Оприлюднено05.10.2015
Номер документу51541561
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-258/10

Постанова від 14.06.2010

Адміністративне

Кузнецовський міський суд Рівненської області

Горегляд О.І.

Ухвала від 05.01.2010

Адміністративне

Машівський районний суд Полтавської області

Ряднина В. М.

Ухвала від 21.12.2009

Адміністративне

Машівський районний суд Полтавської області

Ряднина В. М.

Постанова від 14.04.2010

Адміністративне

Шевченківський районний суд м.Львова

Зима І. Є.

Постанова від 17.06.2010

Адміністративне

Березнівський районний суд Рівненської області

Мельник В. Я.

Ухвала від 07.07.2010

Цивільне

Апеляційний суд Черкаської області

Бабенко В.М.

Ухвала від 16.04.2010

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Багрій Василь Миколайович

Ухвала від 16.04.2010

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Багрій Василь Миколайович

Постанова від 05.01.2010

Адміністративне

Машівський районний суд Полтавської області

Ряднина В. М.

Ухвала від 15.03.2011

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Сапіга В.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні