Постанова
від 30.08.2011 по справі 2а/1570/3451/2011
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 2а/1570/3451/2011

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 серпня 2011 року Одеський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді: Самойлюк Г.П.

за участю секретаря: Бжассо В.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за адміністративним позовом державної податкової інспекції у Приморському районі міста Одеси до товариства з обмеженою відповідальністю «Каммео»про стягнення заборгованості по податку на додану вартість у розмірі 169,29 грн., -

ВСТАНОВИВ:

До суду надійшов адміністративний позов державної податкової інспекції у Приморському районі міста Одеси до товариства з обмеженою відповідальністю «Каммео», в якому позивач просив стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «Каммео» податкову заборгованість у сумі 169,29 грн. Вказана податкова заборгованість підтверджується актом про результати перевірки, податковим повідомленням-рішенням та обліковою карткою платника податків.

Представник позивача в судовому засіданні, посилаючись на обставини, викладені у позовній заяві, підтримав позовні вимоги у повному обсязі та просив їх задовольнити.

Відповідач в судове засідання не з'явився, про дату та час судового засідання був повідомлений належним чином та завчасно, що підтверджується фактом направлення судом на адресу відповідача: 65045 м. Одеса, вул. Преображенська,45 повісток про виклик до суду в адміністративній справі №2а/1570/3451/2011. Повістки повернулись до суду з відміткою пошти «за зазначеною адресою не проживає». Відповідно до ч.11. ст. 35 КАС України, поштове відправлення із повісткою, яке не вручене адресату з незалежних від суду причин, вважається врученою належним чином.

Заслухавши пояснення представника позивача, розглянувши матеріали справи, суд встановив наступні обставини та факти.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Каммео»зареєстровано виконавчим комітетом Одеської міської ради 07.04.2006 року, номер запису до ЄДР № 1 556 102 0000 018 756 (а.с.6-7).

Відповідач знаходиться на обліку в ДПІ у Приморському районі з 07.04.2006 року за № 1 556 102 НОМЕР_1 (а.с.9).

Як вбачається з облікової картки, ТОВ «Каммео»має податкову заборгованість в сумі 169,29 грн., яка складається з заборгованості по податку на додану вартість.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши надані учасниками судового процесу докази в їх сукупності, проаналізувавши положення чинного законодавства, суд дійшов висновку про задоволення позову, виходячи з наступного.

Відповідно до ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Пунктом 1 ст. 11 Закону України «Про державну податкову службу в Україні»№ 509-XII від 04.12.1990 року (стаття чинна на момент виникнення спірних правовідносин) передбачено, що органи державної податкової служби у випадках, в межах компетенції та у порядку, встановлених законами України, мають право здійснювати документальні невиїзні перевірки (на підставі поданих податкових декларацій, звітів та інших документів, пов'язаних з нарахуванням і сплатою податків та зборів (обов'язкових платежів) незалежно від способу їх подачі), а також планові та позапланові виїзні перевірки своєчасності, достовірності, повноти нарахування і сплати податків та зборів (обов'язкових платежів). Згідно з п.11 зазначеної статті органи державної податкової служби мають право застосовувати до платників податків фінансові (штрафні) санкції, стягувати до бюджетів та державних цільових фондів суми недоїмки, пені у випадках, порядку і розмірах, встановлених законами України.

Згідно з п.п. 3 п. 1 ст. 9 Закону України «Про систему оподаткування»№1251 -ХІІ від 25.06.1991 року (чинний на момент виникнення спірних правовідносин), платники податків і зборів (обов'язкових платежів) зобов'язані сплачувати належні суми податків і зборів (обов'язкових платежів) у встановлені законом терміни.

Як вбачається з матеріалів справи, заборгованість відповідача з податку на додану вартість виникла у зв'язку з проведенням ДПІ у Приморському районі міста Одеси невиїзної документальної перевірки податкової декларації з податку на додану вартість. За наслідками зазначеної перевірки складено акт про результати документальної невиїзної (камеральної) перевірки податкової декларації з податку на додану вартість №11154/15-2 від 22.09.2010 року.

Перевіркою встановлено, що ТОВ «Каммео»надано податкову декларацію з сумою ПДВ до відшкодування у зменшення податкових зобов'язань з ПДВ наступних податкових періодів у розмірі 4555,00 грн. До декларації надано довідку щодо залишку суми від'ємного значення попередніх періодів, що залишається непогашеним після бюджетного відшкодування, отриманого у звітному періоді та підлягає включенню до складу податкового кредиту наступного податкового періоду.

Згідно п.п. 7.7.2 п.7.7 ст. 7 Закону України "Про податок на додану вартість" № 168/97-ВР від 03.04.1997 року (чинний на момент виникнення спірних правовідносин, надалі Закон № 168/97-ВР), якщо у наступному податковому періоді сума, розрахована згідно з підпунктом 7.7.1 цього пункту, має від'ємне значення, то: а) бюджетному відшкодуванню підлягає частина такого від'ємного значення, яка дорівнює сумі податку, фактично сплаченій отримувачем товарів (послуг) у попередніх податкових періодах постачальникам таких товарів (послуг); б) залишок від'ємного значення після бюджетного відшкодування включається до складу податкового кредиту кожного наступного податкового періоду лише в частині суми податку фактично сплаченої отримувачем постачальникам товарів (послуг) та при імпорті і включається до розрахунку бюджетного відшкодування наступного звітного періоду; залишок від'ємного значення, за яким не проведено розрахунків з постачальниками відображається в податковій декларації з податку на додану вартість окремим рядком для визначення суми податку, яка може підлягати відшкодуванню в частині сплачених сум податку в наступних звітних періодах; залишок від'ємного значення після бюджетного відшкодування відображається у декларації з податку на додану вартість окремим рядком та включається до складу податкового кредиту починаючи з першого звітного періоду 2011 року.

Відповідно до висновків акту перевірки №11154/15-2 від 22.09.2010 року, на підставі п. п. 7.7.5 та 7.7.7 п.7.7 ст. 7 Закону України «Про податок на додану вартість»та Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами»: зменшується сума, що підлягала бюджетному відшкодуванню шляхом зарахування зменшення податкових зобов'язань з ПДВ наступних податкових періодів -на 4555,00 грн.; збільшується сума, що підлягала зарахуванню до складу податкового кредиту наступного податкового періоду на 4555,00 грн. (а.с.15).

Підпунктом.7.7.7 пункту 7.7. статті 7 Закону України №168/97-ВР встановлено, якщо за наслідками документальної невиїзної (камеральної) або позапланової виїзної перевірки (документальної) податковий орган виявляє невідповідність суми бюджетного відшкодування сумі, заявленій у податковій декларації, то такий податковий орган: а) у разі заниження заявленої платником податку суми бюджетного відшкодування щодо суми, визначеної податковим органом унаслідок таких перевірок, надсилає платнику податку податкове повідомлення, в якому зазначаються сума такого заниження та підстави для її вирахування. У цьому випадку вважається, що платник податку добровільно відмовляється від отримання такої суми заниження як бюджетного відшкодування та враховує її згідно з підпунктом 7.7.3 цього пункту у зменшення податкових зобов'язань з цього податку наступних податкових періодів; б) у разі перевищення заявленої платником податку суми бюджетного відшкодування над сумою, визначеною податковим органом внаслідок проведення таких перевірок, податковий орган надсилає платнику податку податкове повідомлення, в якому зазначаються сума такого перевищення та підстави для її вирахування; в) у разі з'ясування внаслідок проведення таких перевірок факту, за яким платник податку не має права на отримання бюджетного відшкодування, надсилає платнику податку податкове повідомлення, в якому зазначаються підстави відмови у наданні бюджетного відшкодування.

На підставі зазначеного акту перевірки, 23.09.2010 року ДПІ у Приморському районі міста Одеси прийнято податкове повідомлення-рішення №0031771502/0, яким відповідачу визначено загальну суму зменшення бюджетного відшкодування з ПДВ у розмірі 4 555,00 грн. Зазначене повідомлення було отримано відповідачем 28.09.2010 року, про що свідчить підпис уповноваженої особи на корінці (а.с.14).

Судом встановлено, що станом на 08.10.2010 року за відповідачем рахувалась переплата у сумі 4385,71 грн., таким чином заборгованість по податку на додану вартість складає 169,29 грн.

Відповідно до п.п. 6.2.1. п. 6.2. ст.. 6 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" № 2181-ІІІ від 21.12.2000 року, у разі коли платник податків не сплачує узгоджену суму податкового зобов'язання в установлені строки, податковий орган надсилає такому платнику податків податкові вимоги. Податкова вимога вважається надісланою (врученою) юридичній особі, якщо її передано посадовій особі такої юридичної особи під розписки або надіслано листом з повідомленням про вручення.

Судом встановлено, що ДПІ у Приморському районі міста Одеси на адресу відповідача були направлені податкові вимоги, а саме: перша податкова вимога № 1/3456 від 25.10.2010 року, з якої вбачається, що станом на 25.10.2010 року сума податкового боргу за узгодженими податковими зобов'язаннями становить 169,29 грн. та друга податкова вимога № 2/4209 від 28.12.2010 року, з якої вбачається, що станом на 28.12.2010 року сума податкового боргу за погодженими податковими зобов'язаннями складає 169,29 грн. У зв'язку з неможливістю вручення відповідачу податкових вимог, було складено відповідні акти № 71/24-1002 від 22.11.2010 року та №123/24-1002 від 29.12.2010 року, які у відповідності з Порядком направлення органами державної податкової служби України податкових вимог платників податків, затвердженим наказом ДПА України № 266 від 03.08.2001 року, були розміщені на дошці оголошень ДПІ у Приморському районі міста Одеси.

На час розгляду справи відповідач податкову заборгованість в добровільному порядку не сплатив, податкове повідомлення-рішення не оскаржив.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

Враховуючи наведене, суд дійшов висновку, що позовні вимоги ДПІ у Приморському районі міста Одеси є обґрунтованими та законними, підтверджені належними доказами, в зв'язку з чим вони підлягають задоволенню в повному обсязі.

Керуючись ст. ст. 2, 7, 8, 9, 11, 71, 86, 128, 159-164,167 КАС України, суд-

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов державної податкової інспекції у Приморському районі міста Одеси, -задовольнити.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «Каммео» (код ЄДРПОУ 34320287, місцезнаходження: 65045, м. Одеса, вул. Преображенська, 45) суму заборгованості по податку на додану вартість у розмірі 169,29 (сто шістдесят дев'ять гривень 29 копійок) грн. на р/р. 31113029700008, код платежу 14010100 Одержувач: ГУДКУ в Одеській області 23213460, банк одержувача: ГУДКУ в Одеській області, МФО 828011.

Постанова може бути оскаржена до Одеського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції в порядку та в строки, встановлені ст. 186 КАС України.

Постанова набирає законної сили в порядку та в строки, встановлені ст. 254 КАС України.

Суддя:

30 серпня 2011 року

Дата ухвалення рішення30.08.2011
Оприлюднено05.10.2015
Номер документу51545742
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/1570/3451/2011

Постанова від 30.08.2011

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Самойлюк Г. П.

Ухвала від 27.05.2011

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Самойлюк Г. П.

Ухвала від 27.05.2011

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Самойлюк Г. П.

Ухвала від 12.05.2011

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Самойлюк Г. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні