Рішення
від 16.06.2015 по справі 368/639/15-ц
КАГАРЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 368/639/15-ц

Провадження № 2/368/246/15

Рішення

іменем України

"16" червня 2015 р. . Кагарлицький районний суд Київської області в складі:

головуючого судді Іван юти Т.Є.

при секретарі Мозгова Н.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Кагарлику справу за позовом

сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Переможець» до ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, реєстраційна служба Кагарлицького районного управління юстиції в Київській області, фізичної особи-підприємця ОСОБА_4 про визнання договору оренди землі недійсним та скасування державної реєстрації права оренди, та зустрічними позовами ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3 до СТОВ «Переможець» про розірвання договору оренди,-

встановив :

Позивач звернувся до суду з даними позовами, які об»єднані в одне провадження, посилаючись на те, що 20 березня 2015 року Товариству стала відома інформація, що реєстраційною службою Кагарлицького районного управління юстиції в Київській області проведено державну реєстрацію права оренди земельних ділянок, які знаходяться в адміністративних межах с. Кадомка Кагарлицького району Київської області.

Так такі права були зареєстровані: 13 березня 2015 року, виходячи з договору оренди землі укладених 10 березня 2015 року між ОСОБА_2 та Фізичною особою-підприємцем ОСОБА_4 - рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер: 20071441 від 17.03.2015 року; з ОСОБА_1 індексний номер: 20149641 від 20.03.2015 року та з ОСОБА_3 індексний номер: 20140537 від 19.03.2015 року.

Проте між ОСОБА_5 (спадкоємцем якої є ОСОБА_2С.), ОСОБА_1 та ОСОБА_3 та СТОВ «Переможець» 10 березня 2009 року було укладено та зареєстровано у Кагарлицькому районному відділі СВП Центру КОРУ, договора оренди землі строком на 10 років.

При проведені державної реєстрації права оренди, державним реєстратором в порушення положень Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» не перевірено, чи були зареєстровані права на цю земельну ділянку за іншими особами, що призвело до порушень прав СТОВ «Переможець».

А тому просять визнати недійсними договора оренди земельних ділянок, укладених між позивачами та Фізичною особою-підприємцем ОСОБА_4, скасувати державну реєстрацію права оренди, рішення державного реєстратора про державну реєстрацію прав та їх обтяжень.

В судовому засіданні представник позивача позов підтримав, проти зустрічного заперечив. Представники відповідачів ОСОБА_6 та ОСОБА_7 проти позову заперечили та подали до суду зустрічні позови про розірвання договорів оренди посилаючись на те, що Товариством «Переможець» належним чином не виконуються умови договорів , укладені договори оренди земельних ділянок не відповідають типовій формі договору оренди землі, встановленою Постановою Кабінету Міністрів України № 220 від 03 березня 2004 року. Так в п.12.3 договору зазначено, що невід,ємними частинами договору є кадастровий план земельної ділянки з відображенням обмежень ( обтяжень) у її' використання та встановлених земельних сервітутів, довідка про визначення нормативної грошової оцінки об,єкта оренди, але дані частини договору відсутні. ОСОБА_8 пояснили,що в дійсності договори оренди підписувались на 5 років, а не на 10 років.

Заслухавши пояснення сторін, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов слід задоволити, а в зустрічному відмовити з слідуючих підстав.

Так, власники земельних ділянок мають право передавати земельну ділянку в оренду,що передбачено ст.90 ЗК України.

Відносини, пов'язані з орендою землі, регулюються ЗК України, ЦК України, Законом України « Про оренду землі» іншими правовими актами , прийнятими відповідно до них, а також договором оренди землі ( ст.2 Закону України « Про оренду землі»).

В судовому засіданні встановлено, що 10 березня 2009 року між ОСОБА_5, спадкоємцем якої є ОСОБА_9, та позивачем було укладено та зареєстровано у Кагарлицькому районному відділі СВП Центру КОРУ, договір оренди землі строком на 10 років. Дане стверджується копією договору оренди з відміткою про державну роеєстрацію, довідкою управління Держземагенства у Кагарлицькому районі Київської області про проведення державної реєстрації договорів оренди землі від 06.04.2015 р. , оглянутими в судовому засіданні книгами записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі.

Відповідно до п. 11.2 Договору оренди землі укладеного між ОСОБА_5 та СТОВ «Переможець», вказано, що перехід права власності на орендовану земельну ділянку до іншої особи, а також реорганізація юридичної особи - орендаря не є підставою для зміни умов або розірвання договору. Вказане перебачено і в ст. 32 Закону України «Про оренду землі» та ст..770 ЦК України.

Отже, договір оренди землі укладений між СТОВ «Переможець» та померлою ОСОБА_5 не припинив свою дію, а до ОСОБА_9, як спадкоємця, перейшли всі права та обов'язки Орендодавця за договором.

Не припинивши право користування земельною ділянкою СТОВ «Переможець», 10.03.2015 року між ОСОБА_2 та Фізичною особою-підприємцем ОСОБА_4 було укладено договір оренди землі, який зареєстрований державним реєстратором реєстраційної служби Кагарлицького РУЮ 17.03.2015 року, чим порушили ст. 141, 142 Земельного кодексу України ..

ОСОБА_8 10 березня 2009 року між ОСОБА_1, ОСОБА_3 та СТОВ «Переможець» було укладено та зареєстровано у Кагарлицькому районному відділі СВП Центру КОРУ, договори оренди землі строком на 10 років. Дане стверджується копією договору оренди, довідкою управління Держземагенства у Кагарлицькому районі Київської області про проведення державної реєстрації договорів оренди землі від 06.04.2015 р. , оглянутими в судовому засіданні книгами записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі.

Відповідно до ст. 4 Закону України про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, права на нерухоме майно та їх обтяження, що виникли до набрання чинності цим Законом, визнаються дійсними у разі відсутності їх державної реєстрації, передбаченої цим Законом, за таких умов: якщо реєстрація прав та їх обтяжень була проведена відповідно до законодавства, що діяло на момент їх виникнення, або якщо на момент виникнення прав та їх обтяжень діяло законодавство, що не передбачало обов'язкової реєстрації таких прав та їх обтяжень.

Отже договори оренди землі укладені між СТОВ «Переможець» та відповідачами, були зареєстровані відповідно до норм, які діяли на момент його реєстрації, і відповідно до положень вищевказаного закону визнаються чинними та дійсними.

10.03.2015 року, не припинивши право користування земельною ділянкою СТОВ «Переможець», між ОСОБА_1, та Фізичною особою-підприємцем ОСОБА_4 було укладено договір оренди землі, який зареєстрований державним реєстратором реєстраційної служби Кагарлицького РУЮ 20.03.2015 року.

ОСОБА_8, не припинивши право користування земельною ділянкою СТОВ «Переможець», між ОСОБА_3 та Фізичною особою-підприємцем ОСОБА_4 було укладено договір оренди землі, без дати, який зареєстрований державним реєстратором реєстраційної служби Кагарлицького РУЮ 19.03.2015 року.

Відповідно до ч.5 ст.203 ЦК України правочин має бути спрямований на реальне настання правових наслідків, що обумовлені ним.

Згідно ст. 215 ЦК України підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встановлені частинами першою - третьою, п'ятою та шостою статті 203 цього Кодексу.

Відповідно до статей 215 та 216 ЦК України, вимога про визнання оспорюваного правочину недійсним та про застосування наслідків його недійсності, а також вимога про застосування наслідків недійсності нікчемного правочину може бути заявлена як однією зі сторін правочину, так і іншою заінтересованою особою, права та законні інтереси якої порушено вчиненням правочину.

Відповідно пункту 8 ст. 9 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, державний реєстратор: під час проведення державної реєстрації прав, які виникли та зареєстровані в установленому порядку до 1 січня 2013 року, запитує від органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, які відповідно до чинного на момент реєстрації законодавства проводили таку реєстрацію, інформацію (довідки, копії документів тощо), необхідну для реєстрації прав та їх обтяжень, якщо такі документи не були подані заявником або якщо документи, подані заявником, не містять передбачених цим Законом відомостей про правонабувача або про нерухоме майно. Органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації, до яких надійшов запит, зобов'язані безоплатно в установленому законодавством порядку протягом трьох робочих днів надати державному реєстратору відповідну інформацію, зокрема щодо зареєстрованих речових прав на нерухоме майно, у тому числі земельні ділянки.

ОСОБА_8 Державної реєстраційної служби України від 06.08.2013 р. № 2951/05-15-13 «Щодо запобігання випадкам подвійної реєстрації прав оренди на земельну ділянку за різними правонабувачами»,

надано роз'яснення, що у випадку проведення державної реєстрації права оренди на земельну ділянку, сформовану у результаті виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв), державному реєстратору слід запитувати інформацію про наявність або відсутність зареєстрованих договорів у органів, що здійснювали таку реєстрацію до 01.01.2013, зокрема виконавчих комітетів сільської, селищної, міської ради за місцем розташування земельної частки (паю).

Таким чином при проведені державної реєстрації права оренди державним реєстратором в порушення положень Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» не перевірено, чи були зареєстровані права на цю земельну ділянку за іншими особами, що призвело до порушень прав СТОВ «Переможець», то суд вважає, що слід скасувати державну реєстрацію права оренди, рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень державного реєстратора реєстраційної служби Кагарлицького РУЮ та визнати недійсним договора оренди земельних ділянок, укладених між відповідачами та ОСОБА_4

Щодо зустрічного позову про про розірвання договорів оренди з СТОВ «Переможець», то даний позов не підлягає задоволенню з слідуючих підстав.

В судовому засіданні встановлено, що 10.03.2009 року між СТОВ «Переможець» та ОСОБА_1Я, ОСОБА_3 та ОСОБА_5І,, спадкоємцем якої є ОСОБА_2, укладено договора оренди земельної ділянки строком на 10 років.

Згідно зі статтею 626 Цивільного кодексу України договором є домовленість сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків. Зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов'язковими відповідно до актів цивільного законодавства (ст. 628 Цивільного кодексу України). Відповідно до статті 629 цього Кодексу договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про оренду землі» оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

Договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства (ст. 13 Закону України «Про оренду землі»).

Відповідно до п.п.4 вищевказаних договорів оренди земельних ділянок, щорічна орендна плата за користування земельною ділянкою за домовленістю сторін може здійснюватись в матеріальній або грошовій формі.. Орендна плата щорічно вноситься орендарем орендодавцю до 31 грудня кожного року.

У відповідності до статті 24 Закону України «Про оренду землі»орендодавець має право вимагати від орендаря своєчасного внесення орендної плати, а у відповідності до вимог статті 25 вказаного закону, орендар земельної ділянки має право самостійно господарювати на землі з дотриманням умов договору оренди землі.

Згідно ст. 9.3 Договору, орендар земельної ділянки зобов»язаний в строки, передбачені договором вносити орендну плату.

Орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою. Розмір, форма і строки внесення орендної плати за землю встановлюється за згодою сторін у договорі оренди (ст. 21 Закону України «Про оренду землі»).

Згідно додатку до договору оренди, визначено форми та порядок розрахунків по договору, а саме: до 31 грудня кожного року. Орендна плата сплачується щорічно в натуральному вигляді сільськогосподарською продукцією: ОСОБА_2 ( земельна ділянка розміром 1,0002 га) : зерно 390 кг, цукор - 26 кг., олія -1,5 л., крупа 1,5 кг.; ОСОБА_3 (розмір земельної ділянки 3,5630 га) : зерно 1500 кг, цукор 100 кг, крупа 6 кг, олія 6 кг; ОСОБА_1 ( розмір земельної ділянки 7,12 га) : зерно 3000 кг, цукор 200 кг, крупа 12 кг, олія 12 кг.

Згідно довідок та копій відомостей СТОВ «Переможець», останній своє зобов'язання щодо сплати орендної плати, в зазначених в договорі оренди землі розмірах та строках виконує.

Відповідно до ч. 3 ст. 31 Ст.. 32 Закону України «Про оренду землі», який є спеціальним законом і має пріоритет перед іншими законами в застосуванні щодо даних правовідносин, на вимогу однієї із сторін договір оренди може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов»язків.

Відповідно до ч. 2 ст. 651 Цивільного Кодексу України договір може бути розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору. Вказане також передбачено ст. 32 Закону України «Про оренду землі». який є спеціальним законом і має пріоритет перед іншими законами в застосуванні щодо даних правовідносин.

Крім того, відповідачами не вказано, як, де, і скільки їм не було виплачено орендної плати.

Щодо строку оренди договорів. Позивачем в позовній заяві вказується, що договори оренди землі з Товариством були підписані строком на 5 років, і підтвердження цього є додаток до договору. Проте даний додаток не встановлює строк дії договору, який закріплений у п. 3.1. Договору, а лише визначає форму орендної плати, кількість і період виплати, що також чітко передбачено в п. 4.1. 4.5. договорів оренди землі.

Посилання представника відповідача ОСОБА_6 на ту обставину, що ОСОБА_5 померла, а тому і договір оренди припинив свою дію, не заслуговують на увагу, так як суперечать п. 11.2 Договору оренди землі укладеного між ОСОБА_5 та СТОВ «Переможець», ст. 32 Закону України «Про оренду землі» та ст..770 ЦК України. За життя ОСОБА_5 ніяких претензій відносно розірвання договору чи незгоди з розміром орендногї плати не висловлювала.

Відповідно до частини першої статті З Цивільного процесуального кодексу України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Частиною першою статті 15 Цивільного кодексу України визначено право кожної особи на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

З урахуванням цих норм правом на звернення до суду за захистом наділена особа в разі порушення, невизнання або оспорювання саме її прав, свобод чи інтересів, а також у разі звернення до суду органів і осіб, яким надано право захищати права, свободи та інтереси інших осіб або державні та суспільні інтереси. Суд повинен установити, чи були порушені, невизнані або оспорені права, свободи чи інтереси цих осіб, і залежно від установленого вирішити питання про задоволення позовних вимог або відмову в їх задоволенні.

Виходячи з того, що відповідно до статті 15 Цивільного кодексу України та статті З Цивільного процесуального кодексу України у порядку цивільного судочинства підлягає захисту саме порушене право, суд повинен встановити чи дійсно порушуються права орендодавців у зв'язку з відсутністю в договорах оренди умов, передбачених статтею 15 Закону України «Про оренду землі», визначити істотність цих умов, а також з'ясувати у чому саме полягає порушення їхніх законних прав.

Відповідачі не надали суду доказів того, які їх права були порушені, не визнані або оспорені через відсутність в Договорі істотної умови, а саме передачі у заставу та внесення до статутного фонду права оренди земельної ділянки, а також як відсутність даної умови впливає на виконання укладеного Сторонами Договору та чи буде порушене право відповідачів відновлене в саме той спосіб, який вони вибрали.

Посилання представника відповідачів, що позивач незаконно вираховував із суми орендної плати прибутковий податок не можуть бути взяті до уваги, поскільки це передбачено ст..168 Податкового Кодексу України.

Враховуючи викладене, керуючись ст. 209,212,213,214,215,218 України, ст.3,15, 203,215,216, 626,651,770 ЦК України, Законом України «Про оренду землі», Законом України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» суд,-

вирішив :

Позов задоволити.

1) Визнати недійсним договір оренди земельної ділянки площею 7,1200 га кадастровий номер 3222284000:07:002:0004, право власності на яку посвідчується Державним актом на право власності на землю серія ЯБ №152601, від 10 березня 2015 року укладеного між ОСОБА_1 та Фізичною особою-підприємцем ОСОБА_4;

2) Скасувати державну реєстрацію права оренди, рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер: 20149641 від 20.03.2015 року, яке виникло на підставі договору оренди земельної ділянки площею 7,1200 га, кадастровий номер 3222284000:07:002:0004, право власності на яку посвідчується Державним актом на право власності на землю серія ЯБ №152601, від 10 березня 2015 року, укладеного між ОСОБА_1 та Фізичною особою-підприємцем ОСОБА_4.

3) Визнати недійсним договір оренди земельної ділянки площею 1,0002 га кадастровий номер 3222284001:01:334:0004, право власності на яку посвідчується свідоцтвом про право на спадщину за заповітом серії 1757 від 21.11.2013р., зареєстрованим в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно (витяг серії №380015 від 21.11.2013 року), від 10 березня 2015 року укладеного між ОСОБА_2 та Фізичною особою-підприємцем ОСОБА_4;

4) Скасувати державну реєстрацію права оренди - рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер: 20071441 від 17.03.2015 року, яке виникло на підставі договору оренди земельної ділянки площею 1,0002 га, кадастровий номер 3222284001:01:334:0004, право власності на яку посвідчується свідоцтвом про право на спадщину за заповітом серії 1757 від 21.11.2013 р., зареєстрованим в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно (витяг серії №380015 від 21.11.2013 року), від 10 березня 2015 року укладеного між ОСОБА_2 та Фізичною особою-підприємцем ОСОБА_4;

5) Визнати недійсним договір оренди земельної ділянки площею 3,5630 га кадастровий номер 3222284000:06:002:0019, право власності на яку посвідчується Державним актом на право власності на землю серія ЯА №461898, від 10 березня 2015 року укладеного між ОСОБА_3 та Фізичною особою-підприємцем ОСОБА_4;

6) Скасувати державну реєстрацію права оренди, рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер: 20140537 від 19.03.2015 року, яке виникло на підставі договору оренди земельної ділянки площею 3,5630 га, кадастровий номер 3222284000:06:001:0035, право власності на яку посвідчується Державним актом на право власності на землю серія ЯА №461898, від 10 березня 2015 року, укладеного між ОСОБА_3 та Фізичною особою-підприємцем ОСОБА_4.

В задоволенні зустрічного позову ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3 до СТОВ «Переможець» про розірвання договору оренди - відмовити.

Рішення суду набуває законної сили відповідно до ст.. 223 ч.1 ЦПК України.

Рішення може бути оскаржене до апеляційного суду Київської області протягом 10 днів.

Суддя : Т.Є.Іванюта.

СудКагарлицький районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення16.06.2015
Оприлюднено05.10.2015
Номер документу51572476
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —368/639/15-ц

Ухвала від 09.12.2015

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Таргоній Д. О.

Ухвала від 09.12.2015

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Таргоній Д. О.

Ухвала від 09.12.2015

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Таргоній Д. О.

Ухвала від 26.10.2015

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Таргоній Д. О.

Рішення від 16.06.2015

Цивільне

Кагарлицький районний суд Київської області

Іванюта Т. Є.

Рішення від 16.06.2015

Цивільне

Кагарлицький районний суд Київської області

Іванюта Т. Є.

Ухвала від 21.07.2015

Цивільне

Кагарлицький районний суд Київської області

Іванюта Т. Є.

Ухвала від 15.06.2015

Цивільне

Кагарлицький районний суд Київської області

Іванюта Т. Є.

Ухвала від 18.09.2015

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Сушко Л. П.

Ухвала від 18.09.2015

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Сушко Л. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні