Рішення
від 23.09.2015 по справі 915/1349/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

======================================================================

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 вересня 2015 року Справа № 915/1349/15

м. Миколаїв.

Господарський суд Миколаївської області,

головуючий суддя Коваль Ю.М.,

при секретарі Бартошук В.О.,

з участю представника позивача ОСОБА_1, дов. від 19.01.2015 р. № 2923-0,

від відповідача представник у судове засідання не з'явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом публічного акціонерного товариства Комерційний банк В«ПРИВАТБАНКВ» ,

49094, вул. Набережна Перемоги, 50, м. Дніпропетровськ,

адреса для листування: 49027, а/с 1800, м. Дніпропетровськ,

до приватного підприємства виробничо-комерційна фірма В«ОНІКС СИГМАВ» ,

54017, АДРЕСА_1,

про стягнення кредитних коштів, за користування ними відсотків, пені за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань за кредитним договором, а всього грошових коштів у сумі 22063 грн. 34 коп., -

В С Т А Н О В И В:

Публічним акціонерним товариством Комерційний банк В«ПРИВАТБАНКВ» (далі - Банк) пред'явлено позов до приватного підприємства виробничо-комерційна фірма В«ОНІКС СИГМАВ» (далі - ПП ВКФ В«ОНІКС СИГМАВ» ) про стягнення з останнього грошових коштів у загальній сумі 22063 грн. 34 коп., із яких: 10000 грн. - заборгованість з повернення кредитних коштів; 6883 грн. 33 коп. - заборгованість зі сплати відсотків за користування кредитом; 5180 грн. 01 коп. - пеня за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань за договором; з посиланням на неналежне виконання відповідачем зобов'язань, передбачених В«Умовами та правилами надання банківських послугВ» (далі - Умови), Тарифами Банку, що розміщені в мережі Інтернет на сайті http:/privatbank.ua, котрі разом із заявою відповідача від 04.02.2014 р. про приєднання до умов та правил надання банківських послуг та відкриття рахунку складають договір банківського обслуговування від 04.02.2014 р., а саме, зобов'язань щодо своєчасного і в повному обсязі повернення кредитних коштів, сплати відсотків за користування ними, у зв'язку з чим на підставі Умов на суми заборгованості нараховано пеню, а також про стягнення грошових коштів на відшкодування витрат з оплати позовної заяви судовим збором.

ПП ВКФ В«ОНІКС СИГМАВ» , повідомлене належним чином про час та місце розгляду справи, правом участі в судовому засіданні та подання відзиву на позов не скористалося, а тому суд вважає за можливе розглядати справу за наявними в ній матеріалами у відповідності до ст.75 ГПК України.

Вислухавши думку представника позивача, який позовні вимоги підтримав повністю з підстав, викладених у позовній заяві, дослідивши матеріали справи, суд приходить до такого.

Чинним законодавством України передбачено, що господарський договір за загальним правилом викладається у формі єдиного документа, підписаного сторонами та скріпленого печатками. Допускається укладення господарських договорів у спрощений спосіб, тобто шляхом обміну листами, факсограмами, телеграмами, телефонограмами тощо, а також шляхом підтвердження прийняття до виконання замовлень, якщо законом не встановлено спеціальні вимоги до форми та порядку укладення даного виду договорів (ст.207 ЦК України, ч. 1 ст. 181 ГК України).

Укладання між Банком і ПП ВКФ В«ОНІКС СИГМАВ» договору у спрощений спосіб підтверджується заявою підприємства про приєднання до умов та правил надання банківських послуг від 04.02.2014 р. Згідно цієї заяви ПП ВКФ В«ОНІКС СИГМАВ» приєднується та погоджується з Умовами, Тарифами Приватбанку, розміщеними на офіційному сайті Приватбанку http:/privatbank.ua, котра складає договір банківського обслуговування.

Умовами, які є невід'ємною частиною укладеного між сторонами договору від 04.02.2014 р., зокрема розділами: пп. 3.1.1.- В«розрахункове-касове обслуговування (загальні положення). Гарантовані платежіВ» та пп. 3.2.2. - В«Умови та правила надання кредиту за послугою В«Гарантовані платежіВ» , передбачено таке.

Банк за наявності вільних грошових коштів зобов'язується надати клієнтові кредит у вигляді відновлювальної кредитної лінії з лімітом та на цілі, зазначені в заявці на договірне списання коштів (надалі - гарантованій платіж або заявка), в обмін на зобов'язання клієнта по поверненню кредиту, сплаті відсотків, винагороди в обумовлені договором строки. Відновлювана кредитна лінія (далі - В«кредитВ» ) надається Банком для виконання клієнтом платежів за заявками на договірне списання коштів з датою виконання в майбутньому за господарськими договорами, яка не перевищує терміну повернення кредиту та може бути змінена або скасована позичальником за згодою одержувача (шляхом підтвердження через дистанційний канал банківського обслуговування інтернет-клієнт-банк В«Приват 24В» ), шляхом перерахування Банком кредитних коштів на рахунок ПП ВКФ В«ОНІКС СИГМАВ» з подальшим перерахуванням у дату виконання на поточний рахунок одержувачів, що вказані в заявці. Кредитний ліміт на поточний рахунок надається на поповнення обігових коштів і здійснення поточних платежів клієнта в межах кредитного ліміту. Банк здійснює обслуговування ліміту відповідача, що полягає у проведенні його платежів понад залишок коштів на поточному рахунку клієнта, шляхом дебетування поточного рахунку. При цьому утворюється дебетове сальдо (пп. 3.2.2.1 Умов).

Клієнт погашає заборгованість по кредиту в розмірі, зазначеному в заявці, у строк до 30 днів з дати виконання заявки.

У період з дати виконання заявки за рахунок кредитних коштів до 30.06.2014 р. клієнт за користування кредитом сплачує Банку відсотки в розмірі 28 % річних, а починаючи з 01.07.2014 р. - в розмірі 36 % річних від суми заборгованості.

У разі не погашення заборгованості Клієнтом за кредитом у строк до 30 днів, включно, на 31-й день - заборгованість по кредиту стає простроченою. При цьому за користування кредитом Клієнт платить відсотки в розмірі 56 % річних від суми заборгованості (пп.3.2.2.2 Умов).

За своєю юридичною природою укладений сторонами договір є змішаним договором здійснення банківських операцій, який містить елементи договору банківського рахунку та кредитного договору.

У відповідності до чинного законодавства України банками здійснюється фінансове посередництво у формі банківських операцій, зокрема розрахункових, кредитних (ст.339 ГК України).

Розрахункові операції банків спрямовані на забезпечення взаємних розрахунків між учасниками господарських відносин, а також інших розрахунків у фінансовій сфері (ч.1 ст.341 ГК України), а кредитні операції полягають у розміщені банками від свого імені, на власних умовах та на власний ризик залучених коштів юридичних осіб (позичальників) та громадян (ст.345 ГК України).

Для здійснення розрахунків суб'єкти господарювання зберігають грошові кошти в установах банків на відповідних рахунках (ч.2 ст.341 ГК України). За договором банківського рахунка банк зобов'язується приймати і зараховувати на рахунок, відкритий клієнтові (володільцеві рахунка), грошові кошти, що йому надходять, виконувати розпорядження клієнта про перерахування і видачу відповідних сум з рахунка та проведення інших операцій за рахунком (ч.1 ст.1066 ЦК України). Клієнт зобов'язаний сплатити плату за виконання банком операцій за рахунком клієнта, якщо це встановлено договором (ч.4 ст.1068 ЦК України). Якщо відповідно до договору банківського рахунка банк здійснює платежі з рахунка клієнта, незважаючи на відсутність на ньому грошових коштів (кредитування рахунка), банк вважається таким, що надав клієнтові кредит на відповідну суму від дня здійснення цього платежу. Права та обов'язки сторін, пов'язані з кредитуванням рахунка, визначаються положеннями про позику та кредит (параграфи 1 і 2 глави 71 ЦК України), якщо інше не встановлено договором або законом (ст.1069 ЦК України).

За кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов'язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов'язується повернути кредит та сплатити проценти. До відносин за кредитним договором застосовуються положення параграфа 1 глави 71 ЦК України, якщо інше не встановлено параграфом 2 глави 71 ЦК України і не випливає із суті кредитного договору (ст. 1054 ЦК України).

На виконання договору на підставі заявки відповідача на гарантований платіж від 14.03.2014 р. № 6 на суму 10000 грн. Банк 24.03.2014 р. надав ПП ВКФ В«ОНІКС СИГМАВ» кредитні кошти в загальній сумі 10000 грн., що підтверджується меморіальним ордером від 14.03.2014 р. № 6 та виписками з особового рахунку відповідача за період 04.02.2014 р.- 25.06.2015 р.

Згідно поданого Банком розрахунку заборгованість з повернення отриманих за договором кредитних коштів становить суму 10000 грн.

Так як ця сума заборгованості до цього часу відповідачем не погашена, то вимоги Банку про її стягнення є обґрунтованими.

Із поданих розрахунків заборгованості також випливає, що Банком у відповідності до Умов договору у період 24.04.2014 р.-23.04.2014 р. нараховані відсотки за користування кредитними коштами за відсотковою ставкою 28 % річних, у період з 24.04.2014 р. по 25.06.2015 р., виходячи із ставки 56 % річних.

Нараховані таким чином відсотки складають загальну суму 6883 грн. 33 коп.

Суд визнає подані Банком розрахунки заборгованості зі сплати відсотків правильними.

У зв'язку з невиконанням відповідачем умов договору, Банк звернувся до підприємця з претензією від 04.06.2015 р. № 40206NKKBS04K про погашення заборгованості, направлення якої підтверджується копією фіскального чеку відповідного поштового відділення 18.06.2015 р. та описом вкладення цінного листа.

Претензію ППВКФ В«ОНІКС СИГМАВ» залишено без реагування та виконання.

На даний час заборгованість з повернення кредитних коштів та зі сплати відсотків, яка утворилася станом на 25.06.2015 р., відповідачем не погашена.

У відповідності до ч.1 ст.193 ГК України суб'єкти господарювання повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору.

Положеннями ст.ст. 525, 526, 629 ЦК України передбачено, що зобов'язання має виконуватися відповідно до умов договору та вимог ЦК України. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається. Договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Таким чином, суд вважає, що позовні вимоги про стягнення заборгованості з повернення кредитних коштів у сумі 10000 грн. та відсотків за користування кредитними коштами в сумі 6883 грн. 33 коп. підлягають задоволенню повністю.

Суд визнає, що за прострочення повернення суми кредиту, сплати процентів за користування кредитними коштами позивачем обґрунтовано нараховано пеню на підставі умов укладеного сторонами кредитного договору та чинного законодавства України.

Господарським законодавством визначено, що кожна сторона повинна вжити всіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони. Порушення зобов'язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором (ч. 2 ст. 193 ГК України).

Господарськими санкціями визнаються штрафні санкції у вигляді грошової суми, зокрема штраф, пеня (ч.1 ст.230 ГК України).

Нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов'язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов'язання мало бути виконаним (ч.6 ст.232 ГК України).

В Умовах, які є складовою частиною укладеного сторонами договору, дотримані вищевказані положення законодавства.

Так, Умовами передбачено, що у разі порушення клієнтом будь-якого із зобов'язань по сплаті відсотків за користування кредитом, передбачених п.п. 3.2.2.6.2, 3.2.2.9.1-3.2.2.9.3 цього договору, термінів повернення кредиту, передбачених п.п. 3.2.2.2, 3.2.2.6.3, 3.2.2.6.16, 3.2.2.7.2 цього договору, клієнт сплачує Банку за кожний випадок порушення пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, що діяла у період, за який сплачується пеня, від суми простроченого платежу за кожний день прострочення платежу (пп. 3.2.2.10.1).

Нарахування неустойки за кожний випадок порушення передбачених Умовами зобов'язань, у тому числі прострочення повернення кредитних коштів, сплати за користування ними відсотків, здійснюється протягом 15 років з дня, коли зобов'язання належало виконати (пп.3.2.2.10.4 Умов).

Ураховуючи викладене, суд погоджується з поданим Банком розрахунком пені, нарахованої за порушення строків повернення кредитних коштів і сплати за користування ними відсотків у період з 01.08.2014 р. по 25.06.2015 р., загальна сума котрої складає 5180 грн. 01 коп.

Так як загальна сума пені на даний час відповідачем також не погашена, то суд визнає, що позовні вимоги, загальна сума яких складає 22063 грн. 34 коп. (10000 грн. + 6883 грн. 33 коп. + 5180 грн. 01 коп.), підлягають задоволенню повністю.

Статтею 49 ГПК України передбачено покладання судових витрат, зокрема, витрат на оплату позовної заяви судовим збором, при задоволенні позову на відповідача.

Отже, витрати Банку на оплату позовної заяви судовим збором за платіжним дорученням від 30.06.2015 р. № BOJ60B0THP в сумі 1827 грн. підлягають відшкодуванню за рахунок ПП ВКФ В«ОНІКС СИГМАВ» .

У судовому засіданні 23.09.2015 р., згідно із ст. 85 ГПК України, оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Керуючись ст.ст. 43, 49, 82- 85 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

В И Р І Ш И В:

1.Позов публічного акціонерного товариства Комерційного банку В«ПРИВАТБАНКВ» задовольнити повністю.

2.Стягнути з приватного підприємства виробничо-комерційна фірма В«ОНІКС СИГМАВ» , 54017, АДРЕСА_1, ідентифікаційний код 30460333, на користь публічного акціонерного товариства Комерційний банк В«ПРИВАТБАНКВ» , 49094, вул. Набережна Перемоги, 50, м. Дніпропетровськ, ідентифікаційний код 14360570, грошові кошти в загальній сумі 22063 (двадцять дві тисячі шістдесят три) грн. 34 коп., із яких: 10000 (десять тисяч) грн. - заборгованість з повернення кредитних коштів; 6883 грн. (шість тисяч вісімсот вісімдесят три) 33 коп. - заборгованість зі сплати відсотків за користування кредитом; 5180 (п'ять тисяч сто вісімдесят) грн. 01 коп. - пеня за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань за договором, а також грошові кошти на відшкодування судових витрат у справі з оплати позовної заяви судовим збором у сумі 1827 (одна тисяча вісімсот двадцять сім) грн.

Рішення може бути оскаржено до Одеського апеляційного господарського суду через Господарський суд Миколаївської області протягом 10 днів з дня підписання повного тексту рішення.

Дане рішення набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня підписання рішення, оформленого відповідно до статті 84 Господарського процесуального кодексу України. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Повний текст рішення складено 28.09.2015 р.

Суддя Ю.М. Коваль.

Дата ухвалення рішення23.09.2015
Оприлюднено05.10.2015
Номер документу51654617
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —915/1349/15

Рішення від 23.09.2015

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Коваль Ю. М.

Ухвала від 08.09.2015

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Коваль Ю. М.

Ухвала від 28.07.2015

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Коваль Ю. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні