Постанова
від 31.08.2009 по справі 8/418/08
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31 серпня 2009 р. № 8/418/08

Вищий господарський суд України у складі колег ії суддів:

головуючого Демидової А.М.,

суддів : Воліка І.М.,

Капацин Н.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційн у скаргу

ОСОБА_1.

(позивача у справі)

на постанову Запорізького апеляційног о господарського суду від 17.03.20 09 р.

(залишено без змін рішення г осподарського суду Запорізь кої області від 07.11.2008р.)

у справі № 8/418/08

за позовом ОСОБА_1.

до ТОВ "Расвет"

третя особа без самостійни х вимог

на стороні відповідача

ОСОБА_4.

про стягнення частки статутно го капіталу та вартості майн а товариства у зв'язку із вихо дом зі складу учасників

за участю представників:

від позивача - ОСОБА_2., ОСОБА_3.

від відповідача - Ковальов Д.В.

від третьої особи - ОСОБА_4.

В С Т А Н О В И В:

У липні 2008 року ОСОБА_1 звернувся до господарсько го суду Запорізької області з позовом до ТОВ "Расвет" про с тягнення 3520,00 грн. долі у статут ному капіталі та 688 960,00 грн. варт ості майна ТОВ "Расвет", які на лежать йому у зв'язку із виход ом зі складу учасників зазна ченого товариства. По зовні вимоги мотивовані тим, що рішенням загальних зборі в ТОВ "Расвет" від 08.09.2007 р. ОСОБА _1. було виведено зі складу уч асників товариства та у пода льшому відмовлено у сплаті н алежних йому сум, пропорційн их до його частки у статутном у фонді.

Рішенням господарського с уду Запорізької області від 07.11.2008 р. (суддя Попова І.А.), залише ним без змін постановою Запо різького апеляційного госпо дарського суду від 17.03.2009 р. (су дді: В.М. Хуторний, Н.А. Колоді й, В.А. Кричмаржевський), в позо ві відмовлено.

Рішення та постанова мотив овані тим, що ОСОБА_1 відст упив свою частку у статутном у фонді ТОВ "Расвет" іншому уча снику ОСОБА_4. і отримав на томість 500 000,00 грн., що спричинил о "перехід частки у статутном у капіталі товариства з обме женою відповідальністю до ін шої особи" і не тягне за собою правових наслідків "виходу у часника з товариства з обмеж еною відповідальністю".

Не погоджуючись з прийнято ю постановою, ОСОБА_1. звер нувся до Вищого господарсько го суду України з касаційною скаргою, в якій просить рішен ня та постанову скасувати, сп раву передати на новий розгл яд до господарського суду За порізької області, мотивуючи скаргу порушенням і неправи льним застосуванням судами н орм матеріального та процесу ального права.

Заслухавши пояснення учас ників судового процесу, розг лянувши матеріали справи, оц інивши доводи касаційної ска рги, перевіривши правильніст ь застосування судами норм м атеріального та процесуальн ого права, колегія суддів Вищ ого господарського суду Укра їни прийшла до висновку, що ка саційна скарга не підлягає з адоволенню, виходячи із наст упного.

8 вересня 2007 р. учасник TOB "Рассв ет" ОСОБА_1 звернувся до го лови TOB "Рассвет" Топузлієва І.М . з заявою про виведення його з і складу товариства у зв'язку з продажем своєї частки 16% інш ому засновнику товариства ОСОБА_4.

8 вересня 2007 р., згідно проток олу № 4 зборів засновників TOB "Ра ссвет", встановлено, що надійш ла заява, зокрема ОСОБА_1. п ро продаж своєї частки ОСОБ А_5., у зв'язку з цим загальним и зборами засновників прийня то рішення про виведення зі с кладу засновників, зокрема ОСОБА_1. у зв'язку з продажем своєї частки іншому засновн ику, перерозподілено частки учасників TOB "Рассвет": ОСОБА _4., 50% на суму 10625 грн., ОСОБА_6. -50% на суму 10625 грн. у статутному ф онді, також вирішено зареєст рувати нову редакцію статуту TOB "Рассвет".

Розглядаючи даний спір та приймаючи рішення у справі, с уд встановив, що в матеріалах справи наявна копія нотаріа льно посвідченої заяви позив ача (а.с.58, т.1) від 10.09.2007 р. про вихід зі складу ТОВ "Расвет" та відсу тність до товариства претенз ій, у тому числі майнових і фін ансових.

Колегія суддів Вищого госп одарського суду України пого джується з висновками судів попередніх інстанцій щодо за стосування до спірних віднос ин ст. 147 Цивільного кодексу Ук раїни та ст. 53 Закону України "П ро господарські товариства", оскільки в даному випадку ма в місце перехід частки у стат утному капіталі товариства з обмеженою відповідальністю до іншої особи, що не може тяг нути за собою правові наслід ки як при здійсненні виходу у часника з товариства з обмеж еною відповідальністю.

З огляду на вищезазначене, в исновки місцевого та апеляці йного господарських судів пр о відсутність підстав для за доволення позову є законними та обґрунтованими.

Відповідно до ч. 1 ст. 33 та ч.2 ст . 34 ГПК України кожна сторона п овинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і запер ечень. Обставини справи, які в ідповідно до законодавства п овинні бути підтверджені пев ними засобами доказування, н е можуть підтверджуватись ін шими засобами доказування.

Відповідно до п. 1 ст. 1119 ГПК Ук раїни касаційна інстанція за результатами розгляду касац ійної скарги має право залиш ити рішення господарського с уду без змін, а скаргу без задо волення.

Касаційна скарга залишаєт ься без задоволення, коли суд визнає, що рішення господарс ького суду прийнято з дотрим анням вимог матеріального та процесуального права.

Перевіривши у відповіднос ті до ч. 2 ст. 1115 ГПК України юриди чну оцінку обставин справи т а повноту їх встановлення у р ішенні місцевого господарсь кого суду, колегія суддів дій шла висновків про те, що суд в порядку ст. ст. 43, 47, 33, 34, 43 ГПК Украї ни всебічно, повно і об' єкти вно розглянув в судовому про цесі всі обставини справи в ї х сукупності; дослідив подан і сторонами в обґрунтування своїх вимог і заперечень док ази; належним чином проаналі зував відносини сторін.

Згідно з положеннями ч. 2 ст. 1 115 ГПК України та частин 1, 2 стат ті 1117 ГПК України, касаційна ін станція на підставі вже вста новлених фактичних обставин справи перевіряє судові ріш ення виключно на предмет пра вильності юридичної оцінки о бставин справи та повноти їх встановлення в рішенні госп одарських судів. Касаційна і нстанція не має права встано влювати або вважати доведени ми обставини, що не були встан овлені в рішенні або постано ві господарського суду чи ві дхилені ним, вирішувати пита ння про достовірність того ч и іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими, зби рати нові докази або додатко во перевіряти докази.

Посилання оскаржувача на і нші обставини справи не прий маються колегією суддів до у ваги з огляду на положення ст . 1117 ГПК України та з підстав їх суперечності матеріалам спр ави.

Твердження оскаржувача пр о порушення і неправильне за стосування господарським су дом норм матеріального та пр оцесуального права при прийн ятті рішення не знайшли свог о підтвердження, в зв' язку з чим підстав для зміни чи скас ування законного та обґрунто ваного судового акту колегія суддів не вбачає.

Керуючись ст. ст. 1115, 1117, 1119, 11111 ГП К України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Касаційну скаргу ОСО БА_1. залишити без задоволен ня.

Постанову Запорізького ап еляційного господарського с уду від 17.03.2009 р. та рішення госпо дарського суду Запорізької о бласті від 07.11.2008 р. у справі № 8/418/08 залишити без змін.

Головуючий суддя А.М. Демидова

Судді І.М. Волік

Н.В. Капацин

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення31.08.2009
Оприлюднено26.11.2009
Номер документу5168091
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —8/418/08

Ухвала від 12.08.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Демидова A.M.

Постанова від 31.08.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Демидова A.M.

Рішення від 04.11.2008

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Гриньова-Новицька Т.В.

Ухвала від 10.10.2008

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Гриньова Т.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні