Рішення
від 20.09.2007 по справі 2-1887/2007
КРАСНОГВАРДІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД

Справа № 2-1887/ 2007р.

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 вересня 2007 рокусмт. Кр асногвардійське

Красногвардійський районний суд Автономної Рес публіки Крим у складі, голову ючого - судді Проскурні С.М. пр и секретарі - Корнацькій Ї.В. з а участю представника позива ча - ОСОБА_1,

розглянувши у відкрит ому судовому засіданні в смт . Красногвардійське цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до виконкому П'ятихатської с ільської ради про визнання п рава власності на домоволоді ння,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_2 03.08.07р. звернувся до суду з позовом про визнанн я права власності на жилий бу динок з надвірними будівлями , розташований по АДРЕСА_1 Красногвардійського району АР Крим, мотивуючи вимоги тим , що у 1958 році за дозволом правл іння колгоспу ім, Леніна він з дружиною збудував будинок в с Пятихатка. Після закінченн я будівництва він з сім'єю ста в проживати в будинку, сплачу вав всі комунальні та земель ні платежі. За даними господа рської книги П'ятихатської с ільської ради домоволодіння належить йому на праві власн ості, однак документів, які б п освідчували право власності у нього немає, через що він зм ушений звернутися до суду,

У судовому засіданні представник позивача ОСОБ А_1, діюча на підставі довіре ності, підтримала позовні ви моги ОСОБА_2, пояснивши, що у 1958-1959 роках позивач збудував б удинок на земельній ділянці, що була надана колгоспом ім. Л еніна, і з тих пір до даного ча су постійно проживає у збудо ваному будинку АДРЕСА_1 Кр асногвардійського району, сп лачує комунальні та інші пла тежі, значиться главою сім'ї. Д омоволодіння належить позив ачу на праві власності, але св ідоцтва про право власності у нього немає. Просила задово льнити вимоги позивача, визн ати за ОСОБА_2 право власн ості на жилий будинок, що у тех нічному паспорті зазначений літерою "А", з надвірними буді влями: сараєм - літера "Б", навіс ами - літери "В", "Д"» "Ж", " І ", вбирал ьнею - літера "Г*\ гаражем - літе ра "Є", літньою кухнею - літера "З ", прибудовами - літера "з", розта шований по АДРЕСА_1 Красно гвардійського району АР Крим .

Представник відпові дача у судове засідання не з'я вився, про час і місце розгляд у справи повідомлений, про пр ичини неявки суду не повідом лено, заперечень стосовно по зовних вимог не надано.

Вислухавши пояснення представника позивача, дослі дивши письмові докази, суд вв ажає позовні вимоги такими, щ о підлягають задоволенню з н аступних підстав.

Судом встановлено, що за даними будинкової книги п озивач ОСОБА_2 значиться г лавою сім'ї. Домоволодіння, що розташоване за адресою: АД РЕСА_1 Красногвардійського району АР Крим є власністю ОСОБА_2 за даними господарс ької книги Ns 7 стор. 32 о/р № 489, що пі дтверджується довідкою П'яти хатської сільської ради № 1396 в ід 12.07.07р. Позивач постійно прож иває та зареєстрований з 16.1 і. 1 978 року за вищевказаною адресо ю, що підтверджується даними його паспорта.

2

Відповідно до ст. 328 ЦК У країни право власності набув ається на підставах, що не заб оронені законом, зокрема із п равочинів. Право власності в важається набутим правомірн о, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність н абуття права власності не вс тановлена законом.

Відповідно до положень ч2 ст. 33ї ЦК України право власн ості на новостворене нерухом е майно (житлові будинки, буді влі, споруди тощо) виникає з мо менту завершення будівництв а.

Згідно зі ст. 392 ЦК Україн и власник майна може пред'яви ти позов про визнання його пр ава власності, якщо це право о спорюється або не визнається іншою особою, а також у разі в трати ним документа, який зас відчує його право власності.

Відповідно до статей 10, 11 ЦПК України сторони користу ються рівними правами щодо п одання доказів, їх досліджен ня та доведення перед судом ї х переконливості. Суд сприяє всебічному і повному з'ясува нню обставин справи і розгля дає цивільні справи в межах з аявлених вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб , які беруть участь у справі.

Згідно зі ст.60 ЦПК Украї ни, кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які в она посилається як на підста ву своїх вимог і заперечень.

На підставі наданих та оцінених у сукупності доказ ів суд вважає за можливе визн ати за позивачем ОСОБА_2, я кий збудував будинок, розташ ований по АДРЕСА_1 Красног вардійського району АР Крим, постійно у ньому проживає та сплачує всі комунальні посл уги, право власності на зазна чене домоволодіння.

Керуючись статтями 328, 331 ч. 2, 392 ЦК України, 10, 11, 60, 88, 169, 212, 215 ЦПК Укр аїни, суд

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_2 задов ольнити.

Визнати за ОСОБА_2 право власності на домоволо діння, розташоване по АДРЕС А_1 Красногвардійського рай ону АР Крим, що складається з ц ілого жилого будинку - літера "А" та надвірних будівель: сар аю -літера "Б", навісів - літери " В", "Д", "Ж", " І ", вбиральні - літера Т ", гаражу - літера "Є", літньої ку хні - літера "З", прибудов - літер а "з", огорожі 1-3.

Рішення може бути оска ржене в апеляційному порядку до Апеляційного суду АР Крим через Красно гвардійський р айонний суд шляхом подачі в 10- денний строк, з дня проголоше ння рішення, заяви про апеляц ійне оскарження, і поданням п ісля цього протягом 20 днів апе ляційної скарги, або в порядк у ч. 4 ст. 295 ЦПК України.

СудКрасногвардійський районний суд
Дата ухвалення рішення20.09.2007
Оприлюднено14.04.2010
Номер документу5173670
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-1887/2007

Ухвала від 17.12.2007

Цивільне

Енергодарський міський суд Запорізької області

Дьяченко С.В.

Рішення від 17.12.2007

Цивільне

Енергодарський міський суд Запорізької області

Дьяченко С.В.

Рішення від 20.09.2007

Цивільне

Красногвардійський районний суд

Проскурня С.М.

Ухвала від 04.12.2007

Цивільне

Бершадський районний суд Вінницької області

Гуцол В.І.

Рішення від 19.12.2007

Цивільне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Беспалько Т.Д.

Ухвала від 21.08.2007

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Гибало О.І.

Ухвала від 30.10.2007

Цивільне

Балаклійський районний суд Харківської області

Соколова К.А.

Ухвала від 31.10.2007

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Библів С.В.

Рішення від 22.10.2007

Цивільне

Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області

Серебрякова Т.В.

Рішення від 05.10.2007

Цивільне

Інгулецький районний суд м.Кривого Рогу

Іванов С.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні