Постанова
від 22.09.2015 по справі 903/87/15
РІВНЕНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

РІВНЕНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

33001 , м. Рівне, вул. Яворницького, 59

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 вересня 2015 року Справа № 903/87/15

Рівненський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючий суддя Бучинська Г.Б., суддя Василишин А.Р. , суддя Гудак А.В.

при секретарі Мухомеджанові Д.Ю.

за участю представників сторін:

від позивача: ОСОБА_1, (дов. №б/н від 01.01.15 р.)

від відповідача: ОСОБА_2, (дов. №40 від 23.02.15 р.), ОСОБА_3, (дов. №б/н від 20.02.15р.)

від третьої особи: не з'явився

розглянувши апеляційну скаргу відповідача на рішення господарського суду Волинської області від 15.04.15 р. у справі № 903/87/15 (суддя Пахолюк В.А.)

за позовом Шацького районного споживчого товариства

до Світязької сільської ради Шацького району Волинської області

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: ОСОБА_4 Держземагенства у Шацькому районі Волинської області

про визнання незаконними рішень та зобов'язання вчинити дії

ВСТАНОВИВ :

Позивач - Шацьке районне споживче товариство (надалі - позивач) звернулось в господарський суд Волинської області з позовною заявою (т. 1, а.с. 3-8) до Світязької сільської ради Шацького району Волинської області (надалі - відповідач), за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача ОСОБА_4 Держземагенства у Шацькому районі Волинської області, в якій з урахуванням заяви про уточнення позовних вимог просить: визнати частково незаконним рішення Світязької сільської ради № 14/38 від 11.10.2011 р. в частині включення земельної ділянки, розташованої по вул.Жовтнева, 78 в с.Світязь Шацького району Волинської області до Переліку земельних ділянок, призначених під продаж на аукціоні у 2012 р.; визнати незаконними рішення Світязької сільської ради № 64/48 від 28.08.2014 р. та № 69/60 від 19.12.2014 р. як такі, що не відповідають вимогам чинного законодавства; зобов'язати Світязького селищного голову, на виконання рішення сільської ради № 22/4 від 19.08.2004 р., укласти із Шацьким РСТ договір оренди земельної ділянки площею 0,0942 га, яка розташована по вул.Жовтневій, 78, с.Світязь Шацького району Волинської області, терміном на 49 років на умовах, передбачених Типовим договором оренди землі, затвердженим Постановою КМ України № 220 від 04.03.2004 року.

Рішенням господарського суду Волинської області від 15.04.15 р. (т. 1, а.с.184-189) позов задоволено.

В обґрунтування свого рішення суд першої інстанції вказав, що внаслідок відсутності згоди землекористувача на відчуження ділянки та/або його добровільної відмови від землекористування та вирішення питання щодо припинення права користування даною земельною ділянкою, а також відсутності судового рішення з цього приводу, прийняті Світязькою сільською радою рішення № 14/38 від 11.10.2011 р. в частині включення земельної ділянки, розташованої по вул.Жовтнева, 78 в с.Світязь Щацького району Волинської області до Переліку земельних ділянок, призначених під продаж на аукціоні у 2012 р., № 64/48 від 28.08.2014 р. В«Про відмову в наданні в оренду земельної ділянки Шацькому РСТВ» , № 69/60 від 19.12.2014 р. В«Про відмову в наданні в оренду земельної ділянки Шацькому РСТВ» є незаконними.

Крім того, суд першої інстанції прийшов до висновку, що позивач є власником недобудованої споруди, яка знаходиться на вказаній земельній ділянці; ним виготовлений проект землеустрою щодо відведення земельних ділянок, який затверджений Світязькою сільською радою; на даний час рішення Світязької сільської ради № 22/4 від 19.08.2004 року, яким затверджено проект землеустрою та передано споживчому товариству на правах оренди терміном на 49 років земельну ділянку площею 1382 кв. м., яка розташована в с. Світязь по вул. Жовтневій, 74 не скасоване та в установленому законом порядку не визнане недійсним чи незаконним, та виходячи з того, що в рішенні Світязької сільської ради № 22/4 від 19.08.2004 року існує пряма вказівка на необхідність укладення договору оренди земельних ділянок, в т. ч. і стосовно тієї, яка знаходиться по вул. Жовтневій, 74 с. Світязь (адреса якої змінена на вул.. Жовтнева, 78), а договір оренди землі є Типовим договором, вимога позивача щодо зобов'язання укладення між Шацьким РСТ та Світязькою сільською радою довгострокового - терміном на 49 років договору оренди земельної ділянки площею 0, 0942 га, є підставною.

Не погоджуючись із винесеним рішенням суду першої інстанції, відповідач звернувся з апеляційною скаргою (т. 1, а.с.213-217) до Рівненського апеляційного господарського суду, в якій просить рішення господарського суду Волинської області від 15.04.15 року у даній справі скасувати та прийняти нове, яким в позові відмовити.

Апеляційну скаргу відповідач обґрунтовує тим, що 23.04.10 р. між позивачем та ФО ОСОБА_5 укладено договір купівлі-продажу приміщення складу магазину площею 66,4 кв.м. Даний договір подано відповідачу у 2011, а тому було прийнято рішення щодо внесення змін до містобудівної документації села. Згідно змін до генерального плану за 2012 р. змінено нумерацію житлових будинків та земельних ділянок. Даній земельній ділянці присвоєно № 78 вул. Жовтнева. Земельну ділянку площею 1382 кв.м. розподілено із новим власником складу (виділено для обслуговування складу 0,0229 га) та Шацьким РСТ. Складено містобудівну та проектну документацію на дану земельну ділянку новою площею 0,0942 га, земельній ділянці згорілого магазину присвоєно адресу - вул.. Жовтнева, 78.

Скаржник стверджує, що неодноразово звертався до відповідача з вимогою укласти договір оренди земельної ділянки по вул.. Жовтнева, 74, однак, позивач ухилявся від підписання даного договору.

Представник Шацького РСТ у відзиві на апеляційну скаргу стверджує, що враховуючи порушення відповідачем законодавства України під час прийняття спірних рішень, внаслідок відсутності згоди землекористувача на відчуження ділянки та/або його добровільної відмови від землекористування та вирішення питання щодо припинення права користування даною земельною ділянкою, а також відсутності судового рішення з цього приводу, прийнятті сільською радою рішення №14/38 від 11.10.11 р. в частині включення земельної ділянки, розташованої по вул.. Жовтнева, 78 в с. Світязь Шацького р-ну до переліку земельних ділянок , призначених під продаж на аукціоні у 2012 р., № 64/48 від 28.08.14 р. «Про відмову в наданні в оренду земельної ділянка Шацькому РСТ» № 69/60 від 19.12.14 р. «Про відмову в наданні в оренду земельної ділянка Шацькому РСТ» є незаконними.

Світязька сільська рада у своїй заяві повідомила, що на основі інженерних вишукувань загальна площа земельної ділянки під магазин становила 0,1172 га, під склад 0,017 га, під КТП - 0,004 га. При розробці проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки Світязькій сільській раді для продажу на земельних торгах для розміщення магазину відповідно до технічної документації із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право постійного користування земельними ділянками територіальних і районних автомобільних доріг місцевого значення Служби автомобільних доріг у Волинській області для експлуатації і обслуговування доріг в Шацькому р-ні Волинської області виявилось, що ширина дороги від осі становить не 6 м, а 9 м, тому площа земельної ділянки зменшилась до 0,0942 га.

Автоматизованою системою документообігу суду визначено колегію суддів для розгляду справи № 903/87/15 у складі: головуючий суддя Бучинська Г.Б., суддя Юрчук М.І., суддя Василишин А.Р.

До початку розгляду апеляційної скарги по суті, розпорядженням голови суду від 13.07.15 р. внесені зміни до складу колегії суддів та визначено колегію суддів у складі: головуючий суддя Бучинська Г.Б., суддя Розізнана І.В., суддя Сініціна Л.М.

Розпорядженням голови суду від 25.08.15 р. внесені зміни до складу колегії суддів та визначено колегію суддів у складі: головуючий суддя Бучинська Г.Б., суддя Василишин А.Р., суддя Гудак А.В.

Представник третьої особи не реалізував процесуальне право на участь у судовому засіданні суду апеляційної інстанції, хоча про час та місце його проведення був повідомлений належним чином, про що свідчить повідомлення про вручення поштового відправлення. Жодних клопотань про відкладення розгляду апеляційної скарги від третьої особи не надходило.

Враховуючи приписи статті 102 Господарського процесуального кодексу України, колегія суддів визнала за можливе здійснити розгляд апеляційної скарги за відсутності представника третьої особи за наявними в матеріалах справи доказами.

Відповідно до ч. 2 ст. 101 ГПК України, апеляційний суд не зв»язаний доводами апеляційної скарги і перевіряє законність і обґрунтованість рішення місцевого господарського суду у повному обсязі.

Заслухавши пояснення представників позивача, відповідача розглянувши матеріали та обставини справи, апеляційну скаргу, відзиви на апеляційну скаргу, перевіривши юридичну оцінку обставин справи та повноту їх встановлення, дослідивши правильність застосування місцевим господарським судом при винесенні рішення норм матеріального та процесуального права, колегія суддів Рівненського апеляційного господарського суду дійшла висновку, що апеляційну скаргу слід задоволити частково, виходячи з наступного.

Як встановлено судом першої інстанцій та вбачається з матеріалів справи 28.05.03 р. Світязьською сільською радою Шацького району Волинської області прийнято Рішення № 10/3 «Про надання дозволу на розробку проекту відведення земельних ділянок» (а.с. 28).

Вказаним рішенням Шацькому споживчому товариству надано дозвіл на складання проекту відведення на земельну ділянку, яка розташована в с.Світязь Шацького району по вул.Жовтневій, 74 площею 1382 кв.м. в довгострокову оренду на 49 років для обслуговування торгових об'єктів та господарських будівель за рахунок земель Світязької сільської ради та зобов'язано споживче товариство погодити проект відведення відповідно до ст.123 ЗК України і подати на затвердження згідно чинного законодавства.

За замовленням позивача на виконання даного рішення приватною науково-виробничою фірмою В«МоніторингВ» виготовлено проект землеустрою щодо відведення даних земельних ділянок.

Рішенням Світязької сільської ради № 22/4 від 19.08.2004 р. (а.с. 92) позивачу затверджено проект землеустрою щодо відведення земельних ділянок та вирішено передати Шацькому РСТ в довгострокову оренду на 49 років земельні ділянки площею 4 718 кв.м. для обслуговування магазинів забудованих земель, які використовуються в комерційних цілях, у т.ч. ділянку під магазином В«Продовольчі товариВ» № 1 по вул.Жовтневій, 74 в с.Світязь площею 1 382 кв.м. Пунктом 3.2 вказаного рішення зобов"язано Шацьке районне споживче товариство замовити у Шацькому відділі земельних ресурсів виготовлення документів, що посвідчують право користування земельною ділянкою.

Відповідно до інформації Управління Держкомзему в Шацькому районі Волинської області, земельній ділянці, яка розташована в с. Світязь по вул. Жовтнева, 74 присвоєно кадастровий номер: 0725785601:01:002:0045.

Однак, як вбачається з матеріалів справи, після затвердження проекту землеустрою та прийняття рішення про передачу земельних ділянок в оренду, всупереч вимогам ЗК України між позивачем та відповідачем договір оренди земельної ділянки у с.Світязь, вул.Жовтнева, 74 - не укладався.

З матеріалів справи вбачається, що 01.04.08 р. сільською радою оформлено звернення до Шацької райдержадміністрації за № 216/124 з приводу відмови позивача реєструвати договори оренди землі (а.с. 54); 23.06.08 р. сільською радою подано звернення за № 216/206 до міжрайонної природоохоронної прокуратури з приводу відмови у реєстрації договору оренди землі Шацьким РСТ (а.с. 55); 13.07.09 р. сільською радою подано звернення за № 24/2.7/2-09 до Державної інспекції контролю за використанням і охороною земель у Волинській області з приводу відмови у реєстрації договорів оренди землі Шацьким РСТ (а.с. 57); 18.01.10 р. сільською радою подано звернення № 14/2.9/2-10 до Любомльського міжрайонного прокурора з приводу відмови у реєстрації договір оренди землі позивачем (а.с. 58); 20.10.10 р. сільською радою подано звернення № 311/19-2-10 до управління Держкомзему у Шацькому районі Волинської області з приводу відмови у реєстрації договору оренди землі (а.с. 61).

З матеріалів справи вбачається та не заперечується представниками сторін, що з 2004 р. відповідач користувався земельною ділянкою у с. Світязь по вул.. Жовтнева, 78 (колишня Жовтнева, 74) без укладення договору оренди на вказану земельну ділянку та без сплати орендної плати за користування земельною ділянкою.

Крім того, як встановлено апеляційним судом, по вул. Жовтневій, 74 у с. Світязь знаходилось приміщення магазину В«Продовольчі товариВ» № 1, яке належало Шацькому споживчому товариству на підставі свідоцтва про право власності від 17.12.2003 р., виданого на підставі рішення виконкому Світязької сільської ради № 110 від 22.07.2003 р.

Дане приміщення було знищено внаслідок пожежі, залишився фундамент, ринкова вартість якого, згідно Звіту про оцінку незавершеного будівництва приміщення магазину № 182-71 від 06.05.2014 р. становить 22 721, 00 грн., що підтверджується довідкою КП В«Волинське ОБТІВ» № 3863 від 02.11.2013 р.

Готовність незавершеного будівництва об'єкта нерухомого майна згідно довідки КП В«Волинське ОБТІВ» № 4671 від 31.10.2013 р. складає 6 відсотків (т.1, а.с. 27).

Згідно балансової довідки № 209 від 29.12.2014 р. об'єкт незавершеного будівництва - фундамент магазину В«Продовольчі товариВ» № 1, який знаходиться в с. Світязь Шацького району по вул.Жовтневій, 74 обліковується на балансі Шацького районного споживчого товариства.

23.04.10 р. між позивачем та фізичною особою ОСОБА_5 укладено договір купівлі-продажу приміщення складу магазину площею 66,4 кв.м., який знаходиться в с. Світязь вул.. Жовтнева, 74 А (т. 1, а.с. 149).

11.10.11 р. рішенням Світязької сільської ради № 14-38 (т. 1, а.с. 153) затверджено перелік земельних ділянок, призначених під продаж на аукціоні в 2012 р., до якого включено земельну ділянку орієнтовною площею 0,08 га у с. Світязь, вул.. Жовтнева, цільове призначення під будівництво та обслуговування закладу торгівлі.

В ході судового розгляду було встановлено, що земельна ділянка, визначена в переліку ділянок, призначених під продаж на аукціоні площею 0,08 га по вул. Жовтнева, є частиною земельної ділянки, що виділялася позивачу відповідно до рішення Світязької сільської ради № 22/4 від 19.08.2004 р. (а.с. 92) для обслуговування магазину "Продовольчі товари". Право власності позивача на даний об"єкт нерухомості підтверджено свідоцтвом на право власності на об"єкт нерухомого майна від 17.12.2003р. (а.с. 13).

У зв"язку з розміщенням магазину і враховуючи пропозицію постійної комісії з питань екології, земельних ресурсів та сільського господарства про внесення змін в генеральний план с. Світязь по вул.. Жовтнева, 78 Шацького району Волинської області, Рішенням відповідача № 17/51 від 25.11.11 р. "Про внесення змін в генеральний план с. Світязь по вул.. Жовтнева, 78" (т. 1, а.с. 123) внесено зміни в генеральний план с. Свіязь у зв»язку з розміщенням магазину та складу на земельній ділянці загальною площею 1382 га, яка розміщена по вул.. Жовтнева, 78 с. Світязь Шацького р-ну Волинської обл..

На підставі вказаного рішення головою виконавчого комітету сільської голови (селищної) ради народних депутатів затверджено завдання на розробку проекту змін генерального плану магазину та складу по вул.. Жовтнева, 78 в с.Світязь загальною площею під магазин 0,1172 га, під склад - 0,017 га,під КТП - 0,04 га. (т. 1, а.с. 122).

24.04.12 р. Рішенням відповідача № 25/33 (т. 2, а.с. 13) затверджено зміни до генерального плану забудови для розміщення магазину та складу в с. Світязь по вул.. Жовтневій, 78; надано дозвіл відповідачу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки загальною площею 0,1382 га для розміщення магазину в с. Світязь вул.. Жовтнева, 78 Шацького району; надано дозвіл відповідачу на проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки площею 0,1382 га для розміщення магазину в с. Світязь по вул.. Жовтнева, 78. (т. 1, а.с. 176).

Згідно змін до генерального плану за 2012 р. змінено нумерацію житлових будинків та земельних ділянок. Земельній ділянці, на якій знаходився магазин, присвоєно адресу вул. Жовтнева, 78.

Рішенням відповідача № 66/30 від 07.10.14 р. (а.с. 124) затверджено акт від 29.09.2014 р. по встановленню факту знищення (руйнування) приміщення магазину "Продовольчі товари" № 1, розташованого за адресою: с. Світязь, вул.. Жовтнева, 78 та вилучення з користування Шацького районного споживчого товариства земельної ділянки площею 0, 0942 га для розміщення магазину в селі Світязь, вул.. Жовтнева, 78 Шацького району у зв'язку з відсутністю правовстановлюючих документів та систематичної несплати орендної плати.

Листом від 20.06.14 р. вих.. № 82 (т. 1, а.с. 20) та від 23.07.14р вих. №104 позивач звернувся до відповідача щодо надання в оренду земельної ділянки по вул.. Жовтнева, 74 та надання дозволу на розробку технічної документації щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі для обслуговування приміщень.

Вказане клопотання було розглянуто на черговій сесії сільської ради 28.08.14 р.

Так, рішенням сільської ради № 64/48 від 28.08.2014 року відмовлено Шацькому РСТ в наданні в оренду земельної ділянки по вул. Жовтневій, 74 в с. Світязь в зв'язку з тим, що В«вказана земельна ділянка згідно рішення № 14/38 від 11.10.2011 року призначена під продаж на аукціоні та виготовлена відповідна документація на проведення земельних торгівВ» .

Як вбачається з матеріалів справи, листом № 192 від 08.12.14 р. позивач звернувся до відповідача з клопотанням надати йому в користування на умовах оренди терміном на 49 р. земельну ділянку площею 0,0942 га, яка знаходиться за адресою: Шацький р-н, с. Світязь, вул.. Жовтнева, 74 .

З матеріалів справи вбачається, що Світязька сільська рада, розглянувши чергове клопотання Шацького РСТ про надання в оренду зазначеної земельної ділянки в с. Світязь, 19 грудня 2014 року прийняла рішення № 69/60 (а.с. 23), яким повторно відмовила споживчому товариству в наданні в оренду земельної ділянки у зв'язку з тим, що вказана земельна ділянка призначена під продаж на аукціоні.

Любомльською міжрайонною прокуратурою в порядку прокурорського реагування за зверненням позивача було проведено перевірку з приводу неправомірних дій Світязького сільського голови при прийнятті рішень щодо відмови наданні земельної ділянки, на якій знаходиться майно Шацького РСТ в оренду.

Вказаною перевіркою було встановлено, що згідно рішення Світязької сільської ради № 14/38 від 11.10.2011 року вказана земельна ділянка призначена під продаж на аукціоні та виготовлена відповідна документація на проведення земельних торгів; - на дану земельну ділянку на підставі розробленої та затвердженої документації Державним реєстратором Реєстраційної служби Шацького РУЮ Світязькій сільській раді видано витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно СВК № 018650 від 04.04.2013 року; - рішення № 14/38 від 11.10.2011 року "Про затвердження Переліку земельних ділянок, призначених під продаж на аукціоні у 2012 році" та інші прийняті рішення, на підставі яких виготовлялася документація на проведення земельних торгів та на підставі яких видано витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (земельну ділянку) для продажу на земельних торгах для розміщення магазину, прийняті з порушенням вимог земельного законодавства.

Правління Шацького районного споживчого товариства вважає відмову Світязької сільської ради в наданні в оренду земельної ділянки, що розташована в с. Світязь Шацького гайону по вул. Жовтневій, 74 та на якій розміщене майно споживчого товариства, відмову в укладенні договору оренди зазначеної земельної ділянки терміном на 49 років (як це передбачено рішенням Світязької сільської ради № 22/4 від 19.08.2004 року), прийняття рішення № 14/38 від 11.10.2011 року В«Про затвердження Переліку земельних ділянок, призначених під продаж на аукціоні у 2012 роціВ» незаконними та такими, що порушують права та законні майнові інтереси споживчого товариства, що стало підставою для звернення до господарського суду.

Господарський суд першої інстанції задоволив позовні вимоги позивача щодо визнання недійсними рішенння Світязької сільської ради № 14/38 від 11.10.2011 Про затвердження земельних ділянок, призначених під продаж на аукціоні в 2012р., та рішень № 64/48 від 28.08.2014р., № 69/60 від 19.12.14р. про відмову в наданні земельної ділянки в оренду в повному обсязі, з чим погоджується апеляційний суд, виходячи з наступного.

Відповідно до ч.1 ст.12 Земельного кодексу України до повноважень сільських, селищних, міських рад у галузі земельних відносин на території сіл, селищ, міст належить, зокрема, а) розпорядження землями територіальних громад; в) надання земельних ділянок у користування із земель комунальної власності відповідно до цього Кодексу.

Відповідно до ч.1 ст. 93 Земельного кодексу України право оренди земельної ділянки - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для провадження підприємницької та іншої діяльності.

За приписами ч.1 ст. 116 Земельного кодексу України громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом, або за результатами аукціону.

Водночас, згідно п.5 даної норми Закону земельні ділянки, які перебувають у власності чи користуванні громадян або юридичних осіб, передаються у власність чи користування за рішенням органів виконавчої влади чи органів місцевого самоврядування лише після припинення права власності чи користування ними в порядку, визначеному законом.

Вирішуючи спір, апеляційний суд враховує приписи ст.. 141, 143, 149 щодо визначення підстав припинення та примусового припинення права користування земельною ділянкою, порядок вилучення земельних ділянок.

Отже, орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування має право прийняти рішення про припинення права власності на земельну ділянку чи права користування нею лише в порядку, з підстав і за умов, передбачених статтями 140 - 149 Земельного кодексу України.

11.10.11 р. рішенням Світязької сільської ради № 14-38 (т. 1, а.с. 153) затверджено перелік земельних ділянок, призначених під продаж на аукціоні в 2012 р., до якого включено земельну ділянка орієнтовною площею 0,08 га у с. Світязь, вул.. Жовтнева, цільове призначення під будівництво та обслуговування закладу торгівлі. Як було встановлено в судовому засіданні та підтверджено представниками сторін земельна ділянка, визначена в оспорюваному рішенні, як обєкт, призначений під продаж на аукціоні, накладається на частину земельної ділянки, яка надавалася позивачу в оренду на підставі рішення № 22/4 від 19.08.2004р.

При цьому, апеляційний суд враховує те, що прийняте відповідачем рішення (11.10.11 р.) "Про затвердження Переліку земельних ділянок, призначених під продаж на аукціоні в 2012р." передувало рішенню відповідача "Про затвердження Акта по встановленню факту знищення (руйнування) приміщення магазину "Продовольчі товари" № 1 розташованого в с. Світязь вул.. Жовтнева, 78 (07.10.14р.), та вилучення з користування позивача вказаної земельної ділянки.

А відтак, на час прийняття Світязькою сільською радою оспорюваного рішення № 14/38 від 11.10.11р. позивач вважався власником об"єкта нерухомості - магазину "Продтовари № 1", що на ній знаходився. А тому включення земельної ділянки в перелік земельних ділякок, призначених під продаж на аукціоні, здійснено вспереч вимогам ст. 134 Земельного кодексу України, у відповідності до якої не підлягають продажу на конкурентних засадах (земельних торгах) земельні ділянки державної чи комунальної власності або права на них у разі: розташування на земельних ділянках об'єктів нерухомого майна (будівель, споруд), що перебувають у власності фізичних або юридичних осіб.

Відтак, враховуючи порушення відповідачем вищевказаних приписів законодавства під час прийняття спірних рішень, внаслідок відсутності згоди землекористувача на відчуження ділянки та/або його добровільної відмови від землекористування та вирішення питання щодо припинення права користування даною земельною ділянкою, прийняте Світязькою сільською радою рішення № 14/38 від 11.10.2011 р. в частині включення земельної ділянки, розташованої по вул.Жовтнева, 78 в с.Світязь Щацького району Волинської області до Переліку земельних ділянок, призначених під продаж на аукціоні у 2012 р. є незаконним.

Рішеннями сільської ради № 64/48 від 28.08.2014 року та № 69/60 від 19.12.14 р. відповідачем відмовлено Шацькому РСТ в наданні в оренду земельної ділянки по вул. Жовтневій, 78 в с. Світязь для обслуговування магазину, у зв'язку з тим, що вказана земельна ділянка згідно рішення № 14/38 від 11.10.2011 року призначена під продаж на аукціоні та виготовлена відповідна документація на проведення земельних торгів. Беручи до уваги, що сільською радою визначено виключною підставою для відмови у наданні в оренду земельної ділянки призначення її під продаж на аукціоні, яку слід визнати необгрунтованою та незаконною, суд вважає дані рішення такими, що порушують права позивача, оскільки доказів державної реєстрації припинення права власносності на приміщення магазину суду не надано.

При цьому, посилання відповідача на зміни в Генеральному плані с. Світязь, встановлення факту знищення (руйнування) приміщення магазину "Продовольчі товари" № 1 та вилучення з користування позивача земельної ділянки площею 0, 0942 га для розміщення магазину в селі Світязь, вул.. Жовтнева, 78 Шацького району, у зв'язку з відсутністю правовстановлюючих документів та систематичної несплати орендної плати, не спростовують факту порушення сільською радою приписів земельного законодавства при прийнятті оспорюваних рішень, оскільки ст. 19 Основного Закону України зобов'язує органи місцевого самоврядування діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України, а нормою ч. 1 ст. 59 Закону України "Про місцеве самоврядування" встановлено, що акти органів місцевого самоврядування з мотивів їхньої невідповідності Конституції або законам України визнаються незаконними в судовому порядку.

Господарським судом першої інстанції задоволено позовні вимоги Шацького РСТ в частині зобов»язання Світязького сільського голову на виконання рішення сільської ради № 22/4 від 19.08.04 р. укласти із позивачем договір оренди земельної ділянки площею 0,0942 га, яка розташована по вул.. Жовтневій, 78 с. Світязь Шацького р-ну Волинської області терміном на 49 р. на умовах, передбачених Типовим договором оренди землі, оскільки рішення Світязької сільської ради № 22/4 від 19.08.2004 року, яким затверджено проект землеустрою та передано споживчому товариству на правах оренди терміном на 49 років земельну ділянку площею 1382 кв. м., яка розташована в с. Світязь по вул. Жовтневій, 74 не скасоване та в установленому законом порядку не визнане недійсним чи незаконним не визнавалось, а тому існує пряма вказівка на необхідність укладення договору оренди земельних ділянок.

Однак, Рівненський апеляційний господарський суд не погоджується з вказаним висновком суду першої інстанції, виходячи з наступного.

Згідно вимог ст.. 124 ЗК України, ст.. 16 ЗУ "Про оренду землі" законодавчого обов»язковою умовою для укладення договору оренди земельної ділянки є наявність рішення відповідного органу.

Як вбачається з матеріалів справи 28.05.03 р. Світязьською сільською радою Шацького району Волинської області прийнято Рішення № 10/3 "Про надання дозволу на розробку проекту відведення земельних ділянок" (т. 1, а.с. 28). Вказаним рішенням позивачу надано дозвіл на складання проекту відведення на земельну ділянку, яка розташована в с.Світязь Шацького району по вул.Жовтневій, 74 площею 1382 кв.м. в довгострокову оренду на 49 років для обслуговування торгових об'єктів та господарських будівель за рахунок земель Світязької сільської ради та зобов'язано споживче товариство погодити проект відведення відповідно до ст.123 ЗК України і подати на затвердження згідно чинного законодавства.

Рішенням Світязької сільської ради № 22/4 від 19.08.2004 р. (т. 1, а.с. 92) позивачу затверджено проект землеустрою щодо відведення земельних ділянок та вирішено передати Шацькому РСТ в довгострокову оренду на 49 років земельні ділянки площею 4 718 кв.м. для обслуговування магазинів забудованих земель, які використовуються в комерційних цілях, у т.ч. ділянку під магазином "Продовольчі товари" № 1 по вул.Жовтневій, 74 в с.Світязь площею 1 382 кв.м.

Пунктом 3.2 даного рішення зобов"язано позивача у місячний термін замовити в Шацькому районному відділі земельних ресурсів виготовлення документів, що посвідчують право користування землею. А відтак, саме на позивача покладено обов"язок вжити дій щодо укладення договору оренди. Водночас з 2004р. по даний час договору оренди земельної ділянки між сторонами не укладено. Матеріалами справи підтверджено звернення позивача лише в 2014 році із заявами про надання в оренду земельної ділянки.

Водночас за період з 2004р. по даний час у зв"язку з змінами в генеральний план села, а також у зв"язку з відчудженням окремих об"єктів нерухомості, які знаходилися на земельній ділянці площею 1382 кв.м., зокрема складу магазину "Продтовари №1" фізичній особі ОСОБА_5 за договором купівлі-продажу від 23.04.2010р. (т. 1 а.с. 148) розміри земельної ділянки, визначені для обслуговування приміщення магазину "Продтовари № 1" змінилися, що не заперечується сторонами. У зв"язку з наведеним позивач просить зобов"язати укласти договір оренди на земельну ділянку площею 0,0942 га.

Судом звертається увага на те, що у відповідності до частини 9 ст. 79.1 Земельного кодексу України, земельна ділянка може бути об'єктом цивільних прав виключно з моменту її формування (крім випадків суборенди, сервітуту щодо частин земельних ділянок) та державної реєстрації права власності на неї. Згідно частин 1, 2 даної норми, формування земельної ділянки полягає у визначенні земельної ділянки як об'єкта цивільних прав. Формування земельної ділянки передбачає визначення її площі, меж та внесення інформації про неї до Державного земельного кадастру. Формування земельних ділянок здійснюється в т.ч. шляхом поділу чи об'єднання раніше сформованих земельних ділянок.

Згідно інформації, що міститься в довідці Державного комітету України із земельних ресурсів Управління Держкомзему у Шацькому районі Волинської області № 301 від 23.04.2010р. (т. 1 а.с. 18), земельній ділянці, яка розташована в с. Світязь по вул. Жовтнева, 74 площею 0,1361 га присвоєно кадастровий номер: 0725785601:01:002:0045. Отже земельна ділянка по вул. Жовтнева, 74 (в подальшому Жовтнева, 78), на якій знаходилося приміщення магазину, що належить позивачу, вже була сформованою. При цьому, як вбачається з матеріалів справи, Рішенням відповідача № 17/51 від 25.11.11 р. «Про внесення змін в генеральний план с. Світязь по вул.. Жовтнева, 78» (т. 1, а.с. 123) внесено зміни в генеральний план с. Свіязь у зв»язку з розміщенням магазину та складу на земельній ділянці загальною площею 1382 га за адресою вул.. Жовтнева, 78 с. Світязь Шацького р-ну Волинської обл..

На підставі вказаного рішення головою виконавчого комітету сільської голови (селищної) ради народних депутатів затверджено завдання на розробку проекту змін генерального плану магазину та складу по вул.. Жовтнева, 78 в с.Світязь загальною площею під магазин 0,1172 га, під склад - 0,017 га,під КТП - 0,04 га. (т. 1, а.с. 122).

Отже, станом на 2014р. межі та площа земельної ділянки, яка могла б бути наданою в оренду для обслуговування приміщеня магазину, не відповідає площі та межам, визначеним в проекті землеустрою щодо відведення земельної ділянки, який затверджувався при прийнятті рішення № 22/4 від 19.08.2004р. про надання земельної ділянки площею 1382 кв.м. в оренду, а тому висновок суду про підставність позовних вимог в частині зобов"язання до укладення договору оренди на підставі рішення № 22/4 від 19.08.2004р. є помилковим.

Також суд вважає, що п. 3.2 рішення № 22/4 від 19.08.2004р. містив вказівку позивачу на строки його виконання в частині оформлення докуменів, що посвідчують право користування земельною ділянкою, яким є договір оренди. А тому слід вважати, що дане рішення залишилося нереалізованим стороною позивача в строки ним визначені, у зв"язку з чим помилковим є висновок суду, що рішення 22/4 від 19.08.2004р. є правовою підставою для укладення договору оренди в 2015р.

Крім того колегія звертає увагу, що земельна ділянка площею 0,0942 га, яку суд визнав предметом договору оренди, є несформованою шляхом поділу вже раніше сформованої земельної ділянки, у відповідності до ст. 79.1 ЗК України, а тому не може визначатися об"єктом цивільних прав.

Згідно ч. 6 ст. 79.1 ЗК України, формування земельних ділянок шляхом поділу та об'єднання раніше сформованих земельних ділянок, які перебувають у власності або користуванні, без зміни їх цільового призначення здійснюються за технічною документацією із землеустрою щодо поділу та об'єднання земельних ділянок.

Позивачем підтверджено, що технічної документації на земельну ділянку площею 0,0942 га ним не виготовлялося, межі не встановлено, кадастровий номер даній земельній ділянці не присвоєно, а тому зобов"язання укладення договору оренди суперечить нормам ЗК України, ЗУ "Про оренду землі".

Колегія суду звертає увагу на те, що відбулися зміни фактичних площ та меж земельних ділянок, а тому в силу вимог чинного законодавства України, укладення договору оренди між позивачем та уповноваженим органом має відбутись не на підставі рішення сільської ради № 22/4 від 19.08.04 р., а на підставі іншого рішення, за умови надання нової технічної документації та за умови формування іншої земельної ділянки, однак таке рішення сільською радою не приймалось.

А відтак, апеляційний суд приходить до висновку, що позовні вимоги в частині зобов»язання Світязького селищного голову, на виконання рішення сільської ради № 22/4 від 19.08.04 р. укласти з позивачем договір оренди земельної ділянки площею 0,0942 га є необґрунтованими та задоволенню не підлягають, а тому оскаржуване рішення в даній частині підлягає скасуванню.

Судові витрати зі сплати судового збору за розгляд апеляційної скарги покладаються на сторони згідно ст.49 ГПК.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 43, 99, 101, 103-105 Господарського процесуального кодексу України, Рівненський апеляційний господарський суд,

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Світязької сільської ради Шацького району Волинської області на рішення господарського суду Волинської області від 15.04.15 р. у справі № 903/87/15 задоволити частково.

Рішення господарського суду Волинської області від 15.04.15 р. у справі № 903/87/15 скасувати в частині забов"язання Світязького селищного голову на виконання рішення сільської ради № 22/4 від 19.08.04 р. укласти договір оренди земельної ділянки площею 0,0942 га.

В цій частині прийняти нове рішення, яким в позові відмовити.

В решті рішення залишити без змін.

Стягнути з Шацького районного споживчого товариства (код 32729400, вул. 50 років Перемоги, 93, смт. Шацьк, Волинська обл.) на користь Світязької сільської ради Шацького району Волинської області (вул. Жовтнева, 68, с. Світязь, Шацький р-н, Волинської обл.) 1218 грн. судового збору за розгляд позовної заяви та 609 грн. судового збору за розгляд апеляційної скарги.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття.

Постанову апеляційної інстанції може бути оскаржено у касаційному порядку протягом двадцяти днів з дня набрання постановою апеляційного господарського суду законної сили.

Справу №903/87/15 повернути господарському суду Волинської області.

Головуючий суддя Бучинська Г.Б.

Суддя Василишин А.Р.

Суддя Гудак А.В.

СудРівненський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення22.09.2015
Оприлюднено08.10.2015
Номер документу51829212
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —903/87/15

Ухвала від 26.11.2015

Господарське

Вищий господарський суд України

Коробенко Г.П.

Судовий наказ від 08.10.2015

Господарське

Господарський суд Волинської області

Пахолюк Валентина Анатоліївна

Судовий наказ від 08.10.2015

Господарське

Господарський суд Волинської області

Пахолюк Валентина Анатоліївна

Постанова від 22.09.2015

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Бучинська Г.Б.

Ухвала від 25.08.2015

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Бучинська Г.Б.

Ухвала від 04.08.2015

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Бучинська Г.Б.

Ухвала від 14.07.2015

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Бучинська Г.Б.

Ухвала від 07.05.2015

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Бучинська Г.Б.

Рішення від 15.04.2015

Господарське

Господарський суд Волинської області

Пахолюк Валентина Анатоліївна

Ухвала від 10.03.2015

Господарське

Господарський суд Волинської області

Пахолюк Валентина Анатоліївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні