Рішення
від 29.09.2015 по справі 904/8013/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

29.09.15 Справа № 904/8013/15

За позовом ОСОБА_1, м. Дніпропетровськ

до товариства з обмеженою відповідальністю Українсько-Польського товариства з обмеженою відповідальністю з іноземними інвестиціями "ЗАВОД "КВАЗАР", с. Новоолександрівка, Дніпропетровська область

про зобов'язання вчинити певної дії

Суддя Соловйова А.Є.

Секретар судового засідання Нерух Н.О.

Представники:

від позивача: ОСОБА_1, НОМЕР_1, виданий 16.06.1998; ОСОБА_2, довіреність б/н від 24.09.2015

від відповідача: не з'явився

СУТЬ СПОРУ:

ОСОБА_1 (далі-Позивач) звернувся до господарського суду Дніпропетровської області з позовною заявою до товариства з обмеженою відповідальністю Українсько-Польського товариства з обмеженою відповідальністю з іноземними інвестиціями "ЗАВОД "КВАЗАР" про зобов’язання Відповідача здійснити державну реєстрацію змін до установчих документів останнього у зв’язку зі зміною складу учасників товариства, а саме у зв’язку з виходом зі складу його учасників ОСОБА_1.

Ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 07.09.2015 порушено провадження у справі, позовна заява прийнята до розгляду.

В обґрунтування своїх позовних вимог Позивач зазначив наступне.

23.06.2015 ОСОБА_1 склав та нотаріально посвідчив заяву про добровільний вихід із складу учасників товариства з обмеженою відповідальністю Українсько-Польського товариства з обмеженою відповідальністю з іноземними інвестиціями "ЗАВОД "КВАЗАР".

23.03.2015 за вх. №1 Відповідачу було подану нотаріальну заяву про вихід із складу учасників останнього. Проте зміни до Статуту Відповідача про склад його учасників внесені не були.

Оскільки зміни до статуту Товариства, пов'язані з виходом ОСОБА_1 з Товариства, не внесені, не проведена державна реєстрація цих змін, Позивач керуючись п.9 Статуту, нормами Господарського та Цивільного кодексів України, законами України "Про господарські товариства", "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців", просить зобов’язати Відповідача внести зміни до статуту товариства з обмеженою відповідальністю Українсько-Польського товариства з обмеженою відповідальністю з іноземними інвестиціями "ЗАВОД "КВАЗАР" у зв'язку зі зміною складу учасників - виходу ОСОБА_1 зі складу товариства.

Позивач в судовому засіданні позовні вимоги підтримав.

Відповідач у судове засідання не з'явився; відзив на позовну заяву не надав; пояснень щодо причин неприбуття в судові засідання не надходило; про дату, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином за вказаною у позовній заяві та підтвердженою Спеціальним витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців станом на 04.09.2015 адресою: 52070, Дніпропетровська область, Дніпропетровський район, с. Новоолександрівка, вул. Степна, 2.

Особи, які беруть участь у справі, вважаються повідомленими про час і місце розгляду судом справи у разі виконання останнім вимог ч.1 ст.64 та ст.87 Господарського процесуального кодексу України.

В разі якщо ухвалу про порушення провадження у справі було надіслано за належною адресою (тобто повідомленою суду стороною, а в разі ненадання суду відповідної інформації - адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців), і не повернуто підприємством зв'язку або повернуто з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, то вважається, що адресат повідомлений про час і місце розгляду справи судом (пп.3.9.1. п.3 Постанови Пленуму Вищого господарського суду України №18 від 26.12.2011).

Таким чином, оскільки неможливість присутності в судовому засіданні представника Відповідача документально підтверджена не була, надані Позивачем матеріали справи та оригінали документів дозволяють розглянути справу по суті спору, суд вважає за можливе розглянути справу за відсутності представника Відповідача за наявними в справі матеріалами відповідно до ст.75 Господарського процесуального кодексу України.

В судовому засіданні 29.09.2015 оголошені вступна та резолютивна частини рішення.

Дослідивши матеріали справи, вислухавши пояснення Позивача та його представника, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

Відповідно до статуту товариства з обмеженою відповідальністю Українсько-Польського товариства з обмеженою відповідальністю з іноземними інвестиціями "ЗАВОД "КВАЗАР" (далі Товариство), зареєстрованого 16.11.1999, номер запису 04052264100010580, затвердженого установчим договором учасників від 15.11.1999, та відповідно до вказаного договору, засновниками та учасниками товариства є фізичні особи: ОСОБА_1, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6.

Відповідно до п. 4 Установчого договору, статутний фонд Товариства становить 274 487,71 грн. Внески учасників Товариства наступні: ОСОБА_1 - 27 448,77 грн., що становить 10% статутного фонду, ОСОБА_3 - 24 703,89 грн., що становить 9% статутного фонду, ОСОБА_4 - 27 448,77 грн., що становить 10% статутного фонду, ОСОБА_5 - 13 724,39 грн., що становить 5% статутного фонду, ОСОБА_6 - 39 065,40 доларів США, що становить 66% статутного фонду.

20.03.2015 ОСОБА_1 було складено заяву, в якій він повідомляє про вихід зі складу учасників товариства з обмеженою відповідальністю Українсько-Польського товариства з обмеженою відповідальністю з іноземними інвестиціями "ЗАВОД "КВАЗАР", та просить сплатити належну йому частку у статутному капіталі Товариства (підпис Позивача на заяві посвідчено приватним нотаріусом Дніпропетровського міського нотаріального округу ОСОБА_7, зареєстровано в реєстрі за №1276).

23.03.2015 Позивач особисто подав Відповідачу заяву за вх. №1 про вихід із складу учасників товариства з обмеженою відповідальністю Українсько-Польського товариства з обмеженою відповідальністю з іноземними інвестиціями "ЗАВОД "КВАЗАР".

Оскільки зміни до статуту Товариства, пов'язані з виходом ОСОБА_1 з Товариства, Відповідачем не внесені, не проведена державна реєстрація цих змін, Позивач просить в позовній заяві зобов’язати Відповідача здійснити державну реєстрацію змін до установчих документів товариства з обмеженою відповідальністю Українсько-Польського товариства з обмеженою відповідальністю з іноземними інвестиціями "ЗАВОД "КВАЗАР" у зв’язку зі зміною складу учасників товариства, а саме у зв’язку з виходом зі складу його учасників ОСОБА_1.

Згідно частини 1 ст. 80 Цивільного кодексу України (далі ЦК України) юридичною особою є організація, створена і зареєстрована у встановленому законом порядку.

Відповідно до ч. 1 ст. 83 ЦК України передбачено, що юридичні особи можуть створюватися у формі товариств, установ та в інших формах, встановлених законом.

Товариство з обмеженою відповідальністю належить до господарських товариств (частина 2 ст. 113 ЦК України, частина 1 ст. 80 Господарського кодексу України (далі ГК України).

Положенням частини 2 ст. 83 ЦК України визначено, що товариством є організація, створена шляхом об'єднання осіб (учасників), які мають право участі у цьому товаристві; товариство може бути створено однією особою, якщо інше не встановлено законом.

Відповідно до частини 1 ст. 140 ЦК України товариством з обмеженою відповідальністю є засноване одним або кількома особами товариство, статутний капітал якого поділений на частки, розмір яких встановлюється статутом.

Частинами 1, 2 ст. 100 ЦК України передбачено, що право участі у товаристві є особистим немайновим правом і не може окремо передаватися іншій особі; учасники товариства мають право вийти з товариства, якщо установчими документами не встановлений обов'язок учасника письмово попередити про свій вихід з товариства у визначений строк, який не може перевищувати одного року.

Згідно частини 1 ст. 167 ГК України корпоративні права - це права особи, частка якої визначається у статутному фонді (майні) господарської організації, що включають правомочності на участь цієї особи в управлінні господарською організацією, отримання певної частки прибутку (дивідендів) даної організації та активів у разі ліквідації останньої відповідно до закону, а також інші правомочності, передбачені законом та статутними документами.

Пунктами 1, 3 частини 1 ст. 116 ЦК України передбачено, що учасники господарського товариства мають право у порядку, встановленому установчим документом товариства та законом брати участь в управлінні товариством у порядку, визначеному в установчому документі, крім випадків, встановлених законом; вийти у встановленому порядку з товариства.

Відповідно до частини 1 ст. 148 ЦК України учасник товариства з обмеженою відповідальністю з товариства має право вийти з товариства, повідомивши товариство про свій вихід не пізніше ніж за три місяці до виходу, якщо інший строк не встановлений статутом.

Абзацом 5 частини 1 ст. 88 ГК України визначено, що учасники господарського товариства мають право вийти в передбаченому установчими документами порядку зі складу товариства.

Згідно пункту в) частини 1 статті 10 Закону України "Про господарські товариства" учасники товариства мають право вийти в установленому порядку з товариства.

Підставою для виходу з товариства з обмеженою відповідальністю є заява учасника, подана відповідній посадовій особі товариства або за наявності доказів вручення заяви цим особам органами зв'язку.

Подання заяви про вихід з товариства є дією, спрямованою на припинення корпоративних прав та обов'язків учасника товариства. Право учасника товариства на вихід з товариства не залежить від згоди товариства чи інших його учасників.

Пунктом 7.1 Статуту товариства з обмеженою відповідальністю Українсько-Польського товариства з обмеженою відповідальністю з іноземними інвестиціями "ЗАВОД "КВАЗАР" та пунктом 10 Установчого договору, серед іншого, встановлено, що учасник має право вийти з Товариства у встановленому порядку.

Відповідно до абзацу 1 пункту 28 постанови Пленуму Верховного Суду України "Про практику розгляду судами корпоративних спорів" №13 від 24.10.2008 при вирішенні спорів, пов'язаних із виходом учасника з товариства, господарські суди повинні керуватися тим, що відповідно до Цивільного кодексу та Закону України "Про господарські товариства" учасник ТОВ чи ТДВ вправі у будь-який час вийти з товариства незалежно від згоди інших учасників та самого товариства. Вихід зі складу учасників товариства не пов'язується ні з рішенням зборів учасників, ні з внесенням змін до установчих документів товариства. У зв'язку з цим моментом виходу учасника з товариства є дата подачі ним заяви про вихід відповідній посадовій особі товариства або вручення заяви цим особам органами зв'язку. Положення установчих документів, які обмежують чи забороняють право на вихід учасника з товариства, є незаконними.

Таким чином, учасник товариства наділений корпоративними правами, у тому числі правом виходу зі складу учасників товариства, незалежно від згоди товариства чи інших його учасників та незалежно від того, чи скликались з цього питання загальні збори та чи було прийнято відповідне рішення.

Як вбачається з матеріалів справи, 20.03.2015 Позивачем було нотаріально оформлено заяву про вихід зі складу учасників Товариства та надано її 23.03.2015 Відповідачу за вх. №1.

Крім того, Позивач направив Відповідачу вимогу, яку останній отримав 30.07.2015 за вх. №2, про організацію та проведення зборів учасників товариства, на яких розглянути заяву про добровільний вихід Позивача зі складу учасників товариства з обмеженою відповідальністю Українсько-Польського товариства з обмеженою відповідальністю з іноземними інвестиціями "ЗАВОД "КВАЗАР".

Проте, станом на час розгляду справи Відповідачем не вжито дій щодо внесення змін до статуту у зв'язку зі зміною складу учасників - виходу ОСОБА_1 зі складу учасників товариства з обмеженою відповідальністю Українсько-Польського товариства з обмеженою відповідальністю з іноземними інвестиціями "ЗАВОД "КВАЗАР", та не зареєстровано зазначені вище зміни в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, а також не надано відповіді на вказану вище вимогу.

Згідно пункту 4 частини 1 статті 12 ГПК України господарським судам підвідомчі справи у спорах, що виникають з корпоративних відносин у спорах між господарським товариством та його учасником (засновником, акціонером), у тому числі учасником, який вибув.

Частиною 1 статті 143 ЦК України передбачено, що установчим документом товариства з обмеженою відповідальністю є статут.

Відповідно до пункту б) частини 5 статті 41 Закону України "Про господарські товариства" до компетенції загальних зборів товариства належить внесення змін до статуту товариства.

Пунктом 16 постанови Пленуму Верховного Суду України "Про практику розгляду судами корпоративних спорів" №13 від 24.10.2008 передбачено, що суди не вправі вносити зміни до статуту товариства у зв'язку з тим, що це належить до виключної компетенції загальних зборів товариства (статті 41, 42, 59 Закону про господарські товариства). Підвідомчими судам є спори щодо недійсності внесених змін до установчих документів товариства або визнання недійсними рішень загальних зборів стосовно внесення змін до установчих документів. На підставі частини 2 статті 7 Закону про господарські товариства підвідомчими судам, є справи про зобов'язання внести зміни до установчих документів товариства у випадку виходу учасника з товариства.

Згідно частин 1,2 статті 7 Закону України "Про господарські товариства" зміни, які сталися в установчих документах товариства і які вносяться до державного реєстру, підлягають державній реєстрації за тими ж правилами, що встановлені для державної реєстрації товариства. Товариство зобов'язане протягом трьох робочих днів з дати прийняття рішення про внесення змін до установчих документів повідомити орган, що провів реєстрацію, для внесення необхідних змін до державного реєстру.

Частиною 3 статті 4 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" передбачено, що зміни до установчих документів юридичної особи, а також зміна прізвища та/або імені, та/або по батькові (далі - імені) або місця проживання фізичної особи - підприємця підлягають обов'язковій державній реєстрації шляхом внесення відповідних змін до записів Єдиного державного реєстру в порядку, встановленому цим Законом.

Положенням частини 2 пункту 28 постанови Пленуму Верховного Суду України "Про практику розгляду судами корпоративних спорів" №13 від 24.10.2008 визначено, що у разі, якщо товариство не вчиняє дії у зв'язку з поданням учасником заяви про вихід з товариства (не вирішується питання про внесення змін до установчих документів товариства, про їх державну реєстрацію), учасник товариства вправі звернутися до господарського суду з позовом про зобов'язання товариства до державної реєстрації змін в установчих документах товариства у зв'язку зі зміною у складі учасників товариства на підставі статті 7 Закону про господарські товариства.

Отже, оскільки Відповідач (товариство з обмеженою відповідальністю Українсько-Польське товариство з обмеженою відповідальністю з іноземними інвестиціями "ЗАВОД "КВАЗАР") не виконав своїх зобов'язань та не вирішив питання про внесення змін до установчих документів товариства, у зв'язку із зміною у складі учасників товариства (вихід Позивача ОСОБА_1 із складу учасників Товариства), вимоги Позивача є обґрунтованими і такими, що підлягають задоволенню в повному обсязі.

Відповідно до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України судові витрати у справі підлягають стягненню з Відповідача на користь Позивача.

Керуючись ст.ст. 1, 33, 43, 44, 49, 75, 82-85, 116, 117 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Зобов’язати товариство з обмеженою відповідальністю Українсько-Польське товариство з обмеженою відповідальністю з іноземними інвестиціями "ЗАВОД "КВАЗАР" (52070, Дніпропетровська область, Дніпропетровський район, с. Новоолександрівка, вул. Степна, 2, ЄДРПОУ 30597674) здійснити державну реєстрацію змін до установчих документів товариства з обмеженою відповідальністю Українсько-Польського товариства з обмеженою відповідальністю з іноземними інвестиціями "ЗАВОД "КВАЗАР" у зв’язку зі зміною складу учасників товариства, а саме у зв’язку з виходом зі складу учасників товариства з обмеженою відповідальністю Українсько-Польського товариства з обмеженою відповідальністю з іноземними інвестиціями "ЗАВОД "КВАЗАР" ОСОБА_1 (49000, м. Дніпропетровськ, вул. Дімітрова, 54/51, паспорт серії АК №204157, виданий Кіровським РВ ДМУ УМВС України в Дніпропетровській області 16.06.1998, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2).

Видати наказ.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю Українсько-Польського товариства з обмеженою відповідальністю з іноземними інвестиціями "ЗАВОД "КВАЗАР" (52070, Дніпропетровська область, Дніпропетровський район, с. Новоолександрівка, вул. Степна, 2, ЄДРПОУ 30597674) на користь ОСОБА_1 (49000, м. Дніпропетровськ, вул. Дімітрова, 54/51, паспорт серії АК №204157, виданий Кіровським РВ ДМУ УМВС України в Дніпропетровській області 16.06.1998, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2) 1 218,00 грн. - судового збору.

Видати наказ.

Рішення набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його підписання, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Рішення суду може бути оскаржено протягом десяти днів з дня підписання рішення шляхом подання апеляційної скарги до Дніпропетровського апеляційного господарського суду.

Повне рішення складено 01.10.2015.

Суддя ОСОБА_8

Дата ухвалення рішення29.09.2015
Оприлюднено08.10.2015
Номер документу51835714
СудочинствоГосподарське
Сутьзобов'язання вчинити певної дії

Судовий реєстр по справі —904/8013/15

Постанова від 17.12.2015

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Коваль Любов Анатоліївна

Ухвала від 26.11.2015

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Коваль Любов Анатоліївна

Ухвала від 17.11.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Ухвала від 11.11.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Рішення від 29.09.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Соловйова Анастасія Євгенівна

Ухвала від 07.09.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Соловйова Анастасія Євгенівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні