Ухвала
від 18.05.2011 по справі 2а/0270/2305/11
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД


У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

18 травня 2011 р.           Справа № 2а/0270/2305/11                              м. Вінниця

Суддя Вінницького окружного адміністративного суду Чернюк Алла Юріївна, розглянувши матеріали позовної заяви:

за позовом:           Гайсинської міжрайонної державної податкової інспекції Вінницької області

до:                     Приватного підприємства "Гайсин - Мельхіор"

про:                     припинення юридичної особи

В С Т А Н О В И В :

До Вінницького окружного адміністративного суду надійшла позовна заява Гайсинської міжрайонної державної податкової інспекції Вінницької області до Приватного підприємства "Гайсин - Мельхіор" про припинення юридичної особи.

Ознайомившись з позовною заявою та доданими матеріалами, вважаю, що зазначена позовна заява підлягає залишенню без руху з наступних підстав.

Відповідно до ст. 104 Кодексу адміністративного судочинства (далі - КАС) України позов пред'являється шляхом подання позовної заяви до суду першої інстанції.

При цьому адміністративний позов подається до адміністративного суду у формі письмової позовної заяви (в тому числі і шляхом заповнення бланка позовної заяви, наданого судом), яка повинна відповідати загальним вимогам, що встановлені статтею 106 КАС України.

Відповідно до ч. 3 ст. 106 КАС України, до позовної заяви додаються її копії та копії всіх документів, що приєднуються до неї, відповідно до кількості відповідачів і третіх осіб, крім випадків подання адміністративного позову суб'єктом владних повноважень. Суб'єкт владних повноважень при поданні адміністративного позову зобов'язаний додати до позовної заяви доказ надіслання відповідачу і третім особам копії позовної заяви та доданих до неї документів. До позовної заяви додається також документ про сплату судового збору, крім випадків, коли його не належить сплачувати.

Позивачем в свою чергу разом з матеріалами позовної заяви надано суду:

- копію фіскального чеку №8061 від 13.05.2011 року (додаток №4), з якого можливо встановити лише кількість рекомендованих листів, загальну суму вартості відправлення, масу, дату і час відправлення. Поряд з цим, з наведеного фіскального чеку, не вбачається ні повної адреси відповідача, на яку було надіслано відправлення (зокрема зазначено лише місце знаходження юридичної особи (с. Щурівці) та індекс (№23712) без вказання вулиці її місцезнаходження), ні змісту самого вкладення відправлення (не зазначено, що саме направлялось відповідачу по справі - ПП "Гайсин - Мельхіор".

Водночас, необхідно зазначити, що доказом надіслання відповідачу копії позовної заяви та доданих до неї документів може бути засвідчене бланком опису вкладення, який згідно п. 61 Правил надання послуг поштового зв'язку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України №270 від 05.03.2009 року, заповнюється відправником у двох примірниках. Працівник поштового зв'язку перевіряє відповідність вкладення опису, розписується на обох його примірниках і проставляє відбиток календарного штемпеля. Один примірник опису вкладається до поштового відправлення, другий видається відправникові. На примірнику опису, що видається відправникові, працівник поштового зв'язку зазначає номер поштового відправлення.

Таким чином, дослідивши подані до суду вищевказані документи, судом встановлено невідповідність їх змісту вимогам ч.3 ст.106 КАС України, зокрема позивачем не надано суду належного та достатнього підтвердження надіслання відповідачу по справі ПП "Гайсин - Мельхіор" копії позовної заяви та доданих до неї документів.

Слід зауважити, що позивачем допущені певні неточності при обґрунтуванні обставин справи, зокрема з тексту абзацу 5-го сторінки 2-ої позовної заяви вбачається те, що: "Станом на 08.08.2011 року відповідач заборгованості по податках, по яким проводиться нарахування по картках особових рахунків, немає."

Натомість, якщо уважно дослідити зміст Довідки "Про відсутність заборгованості з податків і зборів (обов'язкових платежів), що контролюються органами Гайсинської МДПІ" від 08.04.2011 року за №2226, то згідно її змісту вбачається, що: "Приватне підприємство "Гайсин - Мельхіор", (код ЄДРПОУ 35184133) станом на 08 квітня 2011 року немає заборгованості із сплати податків і зборів (обов'язкових платежів), по яких проводиться нарахування в картках особових рахунків.

Отже на переконання суду, Гайсинською МДПІ подано суду неточну інформацію стосовно дати наявності або/чи відсутності заборгованості з податків і зборів (обов'язкових платежів), що позбавляє суд можливості встановити правильно підстави позову в даній адміністративній справі.

Таким чином, усе вищенаведене, не позбавляє позивача права на звернення до суду із позовною заявою, однак вимагає усунення зазначених у ній недоліків.

В той же час, недоліки позовної заяви можуть бути усунені шляхом урахування вищевказаних зауважень.

Стаття 106 КАС України не містить виключень і поширюється на всі випадки звернення до суду з позовною заявою, у зв'язку з чим недотримання її положень свідчить про її невідповідність вимогам Закону.

Відповідно до ст. 108 КАС України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, встановлених статтею 106 цього Кодексу, постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху, у якій зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб їх усунення і встановлюється строк, достатній для усунення недоліків.

Сукупність зазначених вище істотних порушень щодо форми та змісту позовної заяви є перешкодою для відкриття провадження у справі, а тому позовну заяву слід залишити без руху.

Для виконання ухвали та усунення недоліків позивачеві слід надати час, зокрема п`ятиденний термін з моменту її отримання. Роз‘яснити, що відповідно до ст. 108 КАС України якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до адміністративного суду. Позовна заява повертається позивачеві, якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви, яку залишено без руху.

Отже, на підставі наведеного, керуючись статями 106, 108, 186, 254 КАС України, суд -

У Х В А Л И В :

1. Позовну заяву Гайсинської міжрайонної державної податкової інспекції Вінницької області до Приватного підприємства "Гайсин - Мельхіор" про припинення юридичної особи залишити без руху.

2. Позивачу надати п`ятиденний термін з моменту отримання ухвали для усунення зазначених у її мотивувальній частині недоліків.

3. Роз`яснити позивачу, що в разі не усунення недоліків, зазначених в ухвалі про залишення позовної заяви без руху, позовна заява буде повернута позивачу.

4. Дану ухвалу направити позивачу.

Ухвала суду першої інстанції набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 254 КАС України.

Відповідно до ст. 186 КАС України, апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції подається протягом п'яти днів з дня проголошення ухвали.

Якщо ухвалу було постановлено у письмовому провадженні або без виклику особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали. Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можливість отримання копії ухвали суду безпосередньо в суді, то п'ятиденний строк на апеляційне оскарження ухвали суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії ухвали суду.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

          Суддя                                                             Чернюк Алла Юріївна

          

СудВінницький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення18.05.2011
Оприлюднено08.10.2015
Номер документу51840048
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0270/2305/11

Ухвала від 18.05.2011

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Чернюк Алла Юріївна

Постанова від 22.06.2011

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Чернюк Алла Юріївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні