Постанова
від 16.04.2009 по справі 2а-1364/09/0870
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 квітня 2009 року Справа № 2а-1364/09/0870 м.Запоріжжя

Запорізький окружний адміністративний суд в складі головуючого судді Щербака А.А., при секретарі Новицькій Т.Г., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за адміністративним позовом Управління Пенсійного фонду України в Заводському районі м. Запоріжжя до Закритого акціонерного товариства «Укренергочермет» про відшкодування витрат на виплату і доставку пенсії призначеної на пільгових умовах,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Запорізького окружного адміністративного суду знаходиться зазначений адміністративний позов.

В позові, який 16 квітня 2009 року було уточнено, зазначено, що колишнім працівникам ЗАТ «Укренергочормет» управлінням Пенсійного фонду України в Заводському районі м. Запоріжжя було призначено пенсію на пільгових умовах за Списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 11.03.1994 №162, згідно п. «б» статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення». ЗАТ «Укренергочормет» не сплачує вказані платежі, внаслідок чого за період з 01 жовтня 2008р. по 31 грудня 2008р. у відповідача виникла заборгованість перед Управлінням Пенсійного фонду України по відшкодуванню фактичних витрат на виплату пільгових пенсій, яка згідно картки особового рахунку по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій та надісланих повідомлень до сплати за період складає 38880 грн. 53 коп. Відповідачем вказану суму сплачено не було. У зв'язку із несплатою відповідачем суми боргу позивач просить суд стягнути з ЗАТ «Укренергочормет» суму боргу з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій за віком призначених на пільгових умовах у розмірі 38880 коп. 53 коп.

Позивач надіслав заяву про розгляд справи за його відсутністю, на позовних вимогах наполягав в повному обсязі.

Відповідач у судове засідання не з'явився, про причини неявки суду не повідомив, заяви про розгляд справи за його відсутності не надав. Відповідача про дату та час розгляду справи було повідомлено належним чином.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позовні вимоги відлягають задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що станом на 01.01.2009 року ЗАТ «Укренергочормет» має заборгованість в бюджет щодо відшкодування ПФУ фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій, призначених за період з 01.10.2008 року по 31.12.2008 року в сумі 38880 грн. 53 коп. Зазначене підтверджується наданими позивачем розрахунком суми заборгованості № 911/08 від 12.02.2009 p., копіями розрахунків фактичних витрат на виплату та доставку пенсій колишнім працівникам ЗАТ «Укренергочормет» за жовтень- грудень 2008 р.

Позивач розмір сум для відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку пенсії, яка призначена на пільгових умовах колишнім працівникам ЗАТ «Укренергочормет», у встановлені законодавством спосіб та строк відповідачу довів.

відповідач повідомлення УПФУ в Заводському районі м. Запоріжжя не оскаржував.

Відповідачем на момент подання позовних вимог до суду вищезазначений борг сплачено не було.

Статтею 1 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" від 26 червня 1997 року №400/97-ВР встановлено, що платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування є суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, об'єднання громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників.

ЗАТ «Укренергочормет» - відповідач у справі - є платником збору на обов'язкове державне пенсійне страхування відповідно до Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування» від 26 червня 1997 року №400/97-ВР, а також платником страхових внесків та зареєстрований в УПФУ в Заводському районі м. Запоріжжя як платних страхових внесків.

Ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» визначені категорії працівників, які мають право на пенсію за віком на пільгових умовах. До 17.02.2000р. вказана стаття, крім визначення категорій працівників, які мають право на пенсію за віком на пільгових умовах, регулювала порядок внесення підприємствами та організаціями плати до Пенсійного фонду, що покривала витрати на виплату і доставку пенсій, призначений відповідно до п.п. «б» - «з» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення».

Законом України «Про внесення змін до деяких законів України» від 17.02.2000р. норму що регулювала дане питання у ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» виключено та врегульовано порядок покриття витрат на виплату та доставку пільгових пенсій шляхом введення окремого виду збору на обов'язкове державне пенсійне страхування у Закон України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування ", яким передбачено, що платники збору на обов'язкове державне пенсійне страхування, передбачені п. 1 цього Закону , повинні сплачувати збір на обов'язкове державне пенсійне страхування у розмірах, встановлених ст. 4 цього Закону, що визначається у відсотковому відношенні до об'єкта оподаткування, який передбачено ст. 2 цього Закону.

Суб'єкти підприємницької діяльності, незалежно від форми власності, повинні сплачувати збір на обов'язкове державне пенсійне страхування у 100% розмірі від об'єкта оподаткування, яким є фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до п.п. «б» - «з» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого ст. 12 Закону України «Про пенсійне забезпечення».

Пунктом «б» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» передбачено, що на пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи: працівники, зайняті повний робочий день на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці, - за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених постановою Кабінету міністрів України, і за результатами атестації робочих місць, за якими підтверджується право працівника на пільги та компенсації, пов'язані із зайнятістю в несприятливих умовах праці:

чоловіки - після досягнення 55 років і при стажі роботи не менше 25 років, з них не менше 12 років 6 місяців на зазначених роботах;

жінки - після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 20 років, з них не менше 10 років на зазначених роботах.

Розмір сум визначається у повідомленнях, відповідно до «Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до пенсійного фонду України».

Порядок відшкодування вказаних витрат Пенсійному фонду України врегульований розділом 6 Інструкції «Про порядок обчислення і сплати страхувальникамита застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України» від 16 січня 2004 р.№ 64/8663.

З огляду на викладенні норми законодавчих актів суд приходить до висновку, ЗАТ «Укренергочормет» як платник збору на обов'язкове державне пенсійне страхування та юридична особа, працівники якої вийшли на пільгову пенсію, зобов'язаний сплачувати Пенсійному фонду збір у 100% розмірі сум фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій його працівникам, тобто відшкодовувати Пенсійному фонду фактичні витрати на виплату і доставку пільгових пенсій, призначених працівникам відповідача, у повному розмірі.

Враховуючи, що у ЗАТ «Укренергочормет» існує заборгованість в бюджет щодо відшкодування ПФУ фактичних витрат на виплату і доставку пільгової пенсії, призначеної і виплаченої колишнім працівникам за жовтень-грудень 2008 року в сумі 38880 грн. 53 коп. та вона добровільно не була сплачена відповідачем, суд приходить до висновку, що вимоги позивача ґрунтуються на законі і підлягають задоволенню в повному обсязі.

Відповідно до приписів п. 4 ст. 94 КАС України, у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

На підставі викладеного, керуючись Законом України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування», Законом України «Про пенсійне забезпечення», ст. ст. 94, 158, 161-163 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з Закритого акціонерного товариства «Укренергочормет» (69000, м. Запоріжжя, вул. Цимлянська, 27, код СДРПОУ 00192502, р/р 26009009201 в АБ «Металург», МФО 313582) на користь управління Пенсійного фонду України в Заводському районі м. Запоріжжя (69067, м. Запоріжжя, вул. Союзна, 32, код ОКПО 20508427, р/р 25603301001077 в філії ЗОУ ВАТ «Державний ощадний банк України», МФО 313957) - 38880 грн. 53 коп. витрат на виплату і доставку пільгових пенсій за період з 01.10.2008р. по 31.12.2008р. включно.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Запорізький окружний адміністративний суд шляхом подачі заяви про апеляційне оскарження в десятиденний строк з дня складання постанови в повному обсязі та поданням після цього протягом двадцяти днів апеляційної скарги, з одночасною подачею її копії до суду апеляційної інстанції, або без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.

Постанова набирає законної сили після закінчення строків для подачі заяви про апеляційне оскарження чи апеляційної скарги.

Повне рішення виготовлене 22 квітня 2009

Суддя І.В.Садовий

СудЗапорізький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення16.04.2009
Оприлюднено07.10.2015
Номер документу51847500
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1364/09/0870

Постанова від 16.04.2009

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Щербак Андрій Анатолійович

Постанова від 21.04.2010

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Щербак Андрій Анатолійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні