Ухвала
від 02.10.2015 по справі 910/25803/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

0,2

УХВАЛА

про повернення позовної заяви

02.10.2015Справа № 910/25803/15

Суддя Привалов А.І., розглянувши

позовну заяву товариства з обмеженою відповідальністю "КІМЕТ-ТРАНСБУД"

до товариства з обмеженою відповідальністю "ОТП ЛІЗИНГ"

про стягнення 1 119 448,25 грн. та зобов'язання вчинити дії

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "КІМЕТ-ТРАНСБУД" звернулось до Господарського суду міста Києва із позовною заявою до товариства з обмеженою відповідальністю "ОТП Лізинг" про стягнення 1 119 448,25 грн. та зобов'язання вчинити дії.

Розглянувши подану позовну заяву, господарський суд встановив, що вона не відповідає вимогам розділу VІІІ Господарського процесуального кодексу України та підлягає поверненню без розгляду з наступних підстав.

Пунктом 5 частини першої статті 54 ГПК України передбачено, що позовна заява повинна містити, зокрема: виклад обставин, на яких грунтуються позовні вимоги; зазначення доказів, що підтверджують позов; обгрунтований розрахунок сум, що стягуються чи осопрюються; законодавство, на підставі якого подається позов.

Згідно з ч. 2 ст. 36 ГПК України, письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії.

Відповідно до пункту 5.27 Національного стандарту України ДСТУ 4163-2003 «Уніфікована система організаційно-розпорядчої документації» (затверджений Наказом Держспоживстандарту України від 07.04.2003 №55), відмітку про засвідчення копії документа складають зі слів «Згідно з оригіналом», назви посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціали та прізвища, дати засвідчення копії і проставляють нижче реквізиту «підпис».

Отже, копії документів засвідчуються шляхом проставлення печатки підприємства на кожній сторінці документа, або на зворотній сторінці прошитої копії документа, напису «Згідно з оригіналом» та назви посади, особистого підпису особи, що має відповідні повноваження та засвідчує копію, її ініціали та прізвища, дати засвідчення копії.

Проте додані до позовної заяви копії документів не відповідають зазначеним вище вимогам, а тому не можуть бути прийняті судом як належні та допустимі докази, що підтверджують заявлені позовні вимоги.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 63 ГПК України, суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи без розгляду, якщо у позовній заяві не вказано обставин, на яких ґрунтується позовна вимога, доказів, що підтверджують викладені в заяві обставини.

Крім того, згідно п. 3 ч. ст. 57 Господарського процесуального кодексу України, до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі.

Відповідно до частини 1 статті 3 Закону України "Про судовий збір", за подання до суду позовної заяви та іншої заяви, передбаченої процесуальним законодавством, передбачено справляння судового збору.

Згідно з частиною 1 статті 4 Закону України "Про судовий збір", судовий збір справляється у відповідному розмірі від мінімальної заробітної плати у місячному розмірі, встановленої законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Відповідно до Закону України від 22.05.2015р. № 484-VIII "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сплати судового збору", який набрав чинності 01.09.2015р., було внесено ряд змін у Закон України "Про судовий збір".

Статтею 9 Закону України "Про судовий збір" (з урахуванням змін, внесених Законом України № 484-VIII від 22.05.2015р.), встановлено, що судовий збір сплачується за місцем розгляду справи та зараховується до спеціального фонду Державного бюджету України. Суд перед відкриттям (порушенням) провадження у справі, прийняттям до розгляду заяв (скарг) перевіряє зарахування судового збору до спеціального фонду Державного бюджету України.

Оскільки позивач звернувся з позовом до суду 30.09.2015р. (підтверджується реєстраційним штампом відділу діловодства суду про одержання позовної заяви), він повинен був надати докази зарахування сплаченого судового збору в доход спеціального фонду Державного бюджету України.

Проте, позивачем таких доказів суду не подано. При цьому, господарським судом за допомогою комп'ютерної програми "Діловодство спеціалізованого суду" здійснено запит до реєстру підтверджень оплат, які надходять із Державної казначейської служби України, однак оплату суового збору в сумі 18 009,72 грн., яка була здійснена на підставі квитанції №N18Е946751 від 21.09.2015р., суду не підтверджено.

Водночас, на зворотньому боці квитанції №N18Е946751 від 21.09.2015р. відсутні підписи уповноважених осіб та печатки банківської установи на підтвердження зарахування сплаченого судового збору в доход Державного бюджету України. Також, до позовної заяви не додано довідки Головного управління Державної казначейської служби України у м. Києві про надходження і зарахування до спеціального фонду Державного бюджету України коштів судового збору в сумі 18 009,72 грн. згідно квитанції №N18Е946751 від 21.09.2015р..

За наведених обставин, виконуючи приписи ст. 9 Закону України "Про судовий збір", суд позбавлений можливості перед порушенням провадження у справі перевірити зарахування судового збору до спеціального фонду Державного бюджету України, тобто перевірити додержанням позивачем вимог закону щодо порядку та розміру сплати судового збору за подачу даної позовної заяви до Господарського суду міста Києва.

За вказаних обставин, суд вважає, що позивачем не подано доказів сплати судового збору у встановлених порядку та розмірі, тому дана позовна заява підлягає поверненню позивачу також на підставі п. 4 ч. 1 ст. 63 Господарського процесуального кодексу України.

Таким чином, позовна заява не може бути прийнята до розгляду господарським судом міста Києва та підлягає поверненню заявнику без розгляду.

Керуючись п.п. 3, 4 ч 1 ст. 63 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:                     

Позовну заяву товариства з обмеженою відповідальністю "КІМЕТ-ТРАНСБУД" разом з доданими до неї матеріалами, повернути заявнику без розгляду.

Повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення допущених порушень.

Суддя А.І. Привалов                    

Дата ухвалення рішення02.10.2015
Оприлюднено08.10.2015
Номер документу51869394
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/25803/15

Ухвала від 13.09.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Привалов А.І.

Ухвала від 04.07.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Привалов А.І.

Ухвала від 02.10.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Привалов А.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні