Ухвала
від 01.10.2015 по справі 912/667/15-г
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

УХВАЛА

01 жовтня 2015 року Справа № 912/667/15-г

Господарський суд Кіровоградської області у складі судді Деревінської Л.В. розглянув матеріали справи № 912/667/15-г від 05.03.2015 року

за заявою боржника про банкрутство публічного акціонерного товариства "Смілянський хлібокомбінат" (далі - ПАТ "Смілянський хлібокомбінат"), 25014, м. Кіровоград, вул. Аерофлотська, 13,

за участю представників сторін:

від банкрута - ОСОБА_1, довіреність б/н від 10.02.2015 року;

від голови ліквідаційної комісії ПАТ "Смілянський хлібокомбінат" - участі не брав, про час і місце розгляду справи повідомлений належним чином.

В засіданні суду 01.10.2015 року оголошено перерву до 15 год. 00 хв. 01.10.2015 року Після оголошеної перерви представник банкрута - ОСОБА_1 участі в засіданні суду не приймав.

Господарський суд ВСТАНОВИВ наступне.

Постановою від 19.03.2015 року господарський суд визнав ПАТ "Смілянський хлібокомбінат" банкрутом, відкрив ліквідаційну процедуру щодо банкрута ПАТ "Смілянський хлібокомбінат", призначив ліквідатором банкрута голову ліквідаційної комісії - ОСОБА_2

20.03.2015 року (номер публікації: 15949, дата публікації на сайті ВГСУ: 20.03.2015 15:37) на веб-сайті Вищого господарського суду України офіційно оприлюднене повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної ПАТ "Смілянський хлібокомбінат".

Господарський суд, ухвалою від 31.03.15 р. провадження у справі № 912/667/15-г про банкрутство ПАТ "Смілянський хлібокомбінат" зупинив до закінчення перегляду Дніпропетровським апеляційним господарським судом постанови господарського суду від 19.03.2015 року у даній справі в апеляційному порядку.

Постановою Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 08.06.15 р. апеляційну скаргу арбітражного керуючого ОСОБА_3 задоволено частково. Постанову господарського суду Кіровоградської області від 19.03.15 р. у справі № 912/667/15-г скасовано в частині призначення ліквідатором публічного акціонерного товариства "Смілянський хлібокомбінат" голови ліквідаційної комісії ОСОБА_2. Справу № 912/667/15-г передано до господарського суду Дніпропетровської області для вирішення питання про призначення ліквідатора у справі про банкрутство публічного акціонерного товариства "Смілянський хлібокомбінат". Зобов'язано голову ліквідаційної комісії публічного акціонерного товариства "Смілянський хлібокомбінат" ОСОБА_2 виконувати повноваження ліквідатора публічного акціонерного товариства "Смілянський хлібокомбінат" до призначення господарським судом Дніпропетровської області у встановленому порядку нового ліквідатора.

Ухвалою господарського суду від 19.06.15 р. господарський суд поновив провадження у справі.

В зв'язку з поновленням провадження у справі та з врахуванням постанови Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 08.06.2015р., господарський суд застосував автоматизовану систему визначення кандидатури арбітражного керуючого для виконання обов'язків ліквідатора ПАТ "Смілянський хлібокомбінат".

Автоматизованою системою з відбору кандидатів на призначення арбітражного керуючого у справах про банкрутство з числа осіб, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів) України визначено ОСОБА_4 (ідентифікаційний номер НОМЕР_1, свідоцтво арбітражного керуючого № 496 від 09.04.2013р., адреса: вул. 40 років Рад. УкраїниАДРЕСА_1, м. Запоріжжя, Україна, 69035.

Господарський суд ухвалою від 22.06.15 р. провадження у справі № 912/667/15-г про банкрутство ПАТ "Смілянський хлібокомбінат" зупинив до закінчення перегляду справи 912/667/15-г в касаційній інстанції.

Постановою Вищого господарського суду України від 05.08.15 р. касаційну скаргу голови ліквідаційної комісії Публічного акціонерного товариства "Смілянсьткий хлібокомбінат" ОСОБА_2 залишено без задоволення. Постанову Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 08.06.15 р. у справі № 912/667/15-г залишено без змін.

Відповідно до ч. 3 ст. 79 ГПК України, з врахуванням того, що обставини, які зумовили зупинення провадження у справі № 912/667/15-г про банкрутство публічного акціонерного товариства "Смілянський хлібокомбінат" усунені, ухвалою суду від 07.09.2015р. провадження у справі поновлено та розгляд справи призначено на 01.10.2015р.

Із матеріалів справи вбачається, що арбітражний керуючий ОСОБА_5 на виконання вимог ухали суду подала заяву про призначення її ліквідатором по справі № 912/667/15-г про банкрутство ПАТ "Смілянський хлібокомбінат" та повідомила про те, що вона не належить до жодної з категорій осіб, зазначених у частині другій статті 114 Закону.

Також цим арбітражним керуючим надано інформацію стосовно здійснення діяльності арбітражного керуючого з 2006р. та участі за цей час у більше ніж 200 справах про банкрутство, що свідчить про досвід роботи у даній сфері. Крім того, повідомлено про навантаженність станом на 30.06.2015р. дванадцятьма справами про банкрутство на стадії ліквідації та санації підприємств, що знаходяться на території Запорізької області та м. Запоріжжя. Також повідомлено про наявність офісу, оргтехніки та автотранспорту, які забезпечують можливість оперативного виконання повноважень арбітражного керуючого в межах України.

Крім того, до суду звернувся представник банкрута з проханням призначити ліквідатором у даній справі про банкрутство саме голову ліквідкомісії ОСОБА_2

Таке призначення вважає доцільним та економічно обгрунтованим, виходячи із наступного. Голова ліквідкомісії ОСОБА_6 володіє повною інформацією стосовно діяльності боржника, вивчила економічне становище підприємства, з моменту порушення провадження у справі про банкрутство здійснила всі дії необхідні для завершення ліквідпроцедури банкрута, що ліквідується за рішення власника. Чинним законодавством не передбачена оплата її послуг, тобто кошти банкрута підуть на задоволення вимог кредитора, а не на оплату послуг арбітражного керуючого, в разі призначення ліквідатором арбітражного керуючого, оплата послуг якого відповідно до вимог законодавства, відшкодовується в першу чергу. Надано інформацію, з підтверджуючими документами, про виконану роботу ліквідатором з моменту прийняття судом постанови про банкрутство.

Згідно ч. 2 ст. 95 Закону господарський суд визнає боржника, який ліквідується, банкрутом, відкриває ліквідаційну процедуру, призначає ліквідатора в порядку, встановленому цим Законом для призначення розпорядника майна. Обов'язки ліквідатора можуть бути покладені на голову ліквідаційної комісії (ліквідатора) незалежно від наявності у нього статусу арбітражного керуючого.

Отже, законодавством про банкрутство не передбачено винятків щодо вчинення суддею, якому передано на розгляд заяву про порушення справи про банкрутство боржника в порядку статті 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", електронного запиту щодо автоматичного визначення кандидатури арбітражного керуючого на призначення ліквідатором підприємства-боржника, за наявності правових підстав для прийняття такої заяви до розгляду.

При цьому, враховуючи особливості провадження у справі про банкрутство за статтею 95 Закону про банкрутство, господарський суд не позбавлений можливості відхилити визначену автоматизованою системою відбору арбітражних керуючих кандидатуру арбітражного керуючого та призначити ліквідатором боржника, що ліквідується власником, особу, яка виконувала повноваження голови ліквідаційної комісії в досудовому порядку, виходячи з власної оцінки кандидатур та обставин справи.

Зазначена позиція викладена у постанові Вищого господарського суду України від 05.08.2015ор. N912/667/15.

Враховуючи діюче законодавство, особливості вимог ст. 95 Закону в частині процедури призначення ліквідатора по даній справі та дотримання такої процедури, а також обставин та матеріалів справи, суд приходить до висновку про необхідність призначення ліквідатором банкрута ПАТ "Смілянський хлібокомбінат" голову ліквідаційної комісії ОСОБА_2.

При прийнятті такого рішення господарський суд враховує, що за даними матеріалів справи у банкрута відсутнє майно, для реалізації якого ліквідатору потрібні додаткові професійні навички, якими може володіти арбітражний керуючий, призначення у справі ліквідатором голови ліквідаційної комісії не потребує додаткового часу для передачі статутної, бухгалтерської та іншої документації, а також виключить можливість створення безнадійної заборгованості по сплаті грошової винагороди арбітражному керуючому, послуги якого є платними.

Не заперечуючи досвід арбітражного керуючого ОСОБА_5, наявність для здійснення повноважень арбітражного керуючого відповідної техніки в т.ч. і автотранспорту, судом також враховано віддаленність місця проживання арбітражного керуючого ОСОБА_5 - м. Запоріжжя та місцезнаходження банкрута - м. Кіровоград, що буде супроводжуватися додатковими, в т.ч. і транспортними витратами арбітражного керуючого для здійснення ним повноважень, які вподальшому, згідно вимог ст. 45 Закону, повинні бути відшкодовані за рахунок майна банкрута у першу чергу.

При цьому судом враховано, що в ліквідаційній масі банкрута обліковуються лише грошові кошти в сумі 32000 грн., інше майно відсутнє. Кредитором банкрута є лише відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, на задоволення вимог якого можуть бути направлені кошти банкрута, при відсутності витрат арбітражного керуючого на оплату грошової винагороди.

Судом також враховано, що постановою Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 08.06.2015р. також покладено виконання обов'язків ліквідатора на голову ліквідкомісії ПАТ "Смілянський хлібокомбінат" ОСОБА_2, яка виконувала необхідні дії для завершення ліквідпроцедури банкрута.

Крім того, ОСОБА_2 не є власником товариства та його акціонером, вона не є заінтересованою особою щодо боржника.

Заяви арбітражних керуючих ОСОБА_3, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10 не підлягають розгляду господарським судом по суті, позаяк, такі особи не визначені автоматизованою системою з числа осіб, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів) України, чи судом, не запропоновані суду кредиторами та, відповідно, не учасниками провадження у даній справі про банкрутство.

Враховуючи положення Закону України В«Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємцівВ» та Закону України В«Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутомВ» , господарський суд вважає за необхідне зобов'язати реєстраційну службу Кіровоградського міського управління юстиції внести до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців відповідні відомості про заміну керівника (голови ліквідаційної комісії) ПАТ "Смілянський хлібокомбінат" на ліквідатора гр. ОСОБА_2

Керуючись ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст. 86 ГПК України, господарський суд

У Х В А Л И В:

1. Призначити ліквідатором банкрута - публічного акціонерного товариства "Смілянський хлібокомбінат" голову ліквідаційної комісії - ОСОБА_2 (ідентифікаційний номер НОМЕР_2, адреса: АДРЕСА_2).

4. Зобов'язати ліквідатора банкрута - гр. ОСОБА_2В:

- щомісяця подавати господарському суду відомості (інформацію) про виконану роботу по проведенню ліквідаційної процедури;

- після завершення всіх розрахунків з кредиторами подати господарському суду звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс банкрута, що відповідають вимогам ст. 46 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

5. Зобов'язати реєстраційну службу Кіровоградського міського управління юстиції відповідно до ст. 38 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" та Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" внести до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців відомості про заміну керівника (голови ліквідаційної комісії) публічного акціонерного товариства "Смілянський хлібокомбінат" (25014, м. Кіровоград, вул. Аерофлотська, 13, код ЄДРПОУ 00380646) на ліквідатора гр. ОСОБА_2 (ідентифікаційний номер НОМЕР_2, адреса: АДРЕСА_2).

6. Примірники цієї постанови направити банкруту, ліквідатору - гр. ОСОБА_2 (АДРЕСА_2), Кіровському відділу державної виконавчої служби Кіровоградського міського управління юстиції, відділу державної виконавчої служби Голосіївського районного управління юстиції у м. Києві, реєстраційній службі Кіровоградського міського управління юстиції, арбітражному керуючому ОСОБА_4 (вул. 40 років Рад. УкраїниАДРЕСА_1, м. Запоріжжя, Україна, 69035),.

Суддя Л. В. Деревінська

СудГосподарський суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення01.10.2015
Оприлюднено08.10.2015
Номер документу51869740
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —912/667/15-г

Ухвала від 03.08.2016

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Деревінська Л.В.

Ухвала від 13.06.2016

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Деревінська Л.В.

Ухвала від 26.10.2015

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Деревінська Л.В.

Ухвала від 01.10.2015

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Деревінська Л.В.

Ухвала від 07.09.2015

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Деревінська Л.В.

Ухвала від 07.09.2015

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Деревінська Л.В.

Ухвала від 18.05.2015

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Кузнецов Вадим Олександрович

Постанова від 05.08.2015

Господарське

Вищий господарський суд України

Короткевич O.Є.

Ухвала від 27.07.2015

Господарське

Вищий господарський суд України

Короткевич O.Є.

Ухвала від 15.04.2015

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Деревінська Л.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні