Ухвала
від 29.09.2015 по справі 920/1310/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

29.09.2015 Справа № 920/1310/13 Господарський суд Сумської області у складі судді Соп'яненко О.Ю., секретаря судового засідання Пігаревій І.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні господарського суду Сумської області клопотання ліквідатора Публічного акціонерного товариства В«Сумська пересувна механізована колона № 57В» ОСОБА_1 про зобов'язання вчинити дії,

Представники сторін:

Кредитори: УПФУ в м.Сумах -ОСОБА_2; ДПІ в м.Сумах -ОСОБА_3;

Ліквідатор - ОСОБА_1

ФДМУ у Сумській області - ОСОБА_4,

ОСОБА_5 сільська рада - ОСОБА_6

ВСТАНОВИВ:

Постановою господарського суду Сумської області від 02.09.2013р. боржника визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором призначено голову ліквідаційної комісії ОСОБА_1

Судом призначено до розгляду клопотання ліквідатора ОСОБА_1 (вх.№ 7269 від 23.06.2015 року), в якому просить суд зобов'язати Сумську міську раду (40030, місто Суми, площа Незалежності, будинок 2, код ЄДРПОУ 23823253) прийняти на зберігання без додаткових умов архівні документи Публічного акціонерного товариства «Сумська пересувна механізована колона №57» (40002, м. Суми, вул. Роменська,77, код ЄДРПОУ 01037637).

Ліквідатор в своєму клопотанні зауважила що, на підприємстві знаходяться архівні документи з особового складу. Ліквідатором на виконання вимог ст. 48 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» (далі - Закон) забезпечено належне оформлення, упорядкування та зберігання всіх, у тому числі фінансово-господарських, документів банкрута протягом ліквідаційної процедури.

Частиною 2 вказаної статті Закону визначено, що до винесення господарським судом ухвали про ліквідацію юридичної особи - банкрута ліквідатор зобов'язаний забезпечити збереженість архівних документів банкрута і за погодженням із спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у сфері архівної справи і діловодства або з уповноваженою ним архівною установою визначити місце подальшого їх зберігання. Частиною 3статті визначається, що спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади у сфері архівної справи і діловодства або уповноважена ним архівна установа зобов'язані прийняти архівні документи банкрута на зберігання без додаткових умов.

Частиною 1 ст. 46 Закону чітко визначено, що при подачі до господарського суду звіту до нього має бути додана довідка архівної установи про прийняття документів, які відповідно до закону підлягають довгостроковому зберіганню.

Тобто, документи із особового складу банкрута мають бути передані на зберігання до архівної установи до моменту звернення до господарського суду із звітом.

Наразі ліквідатором банкрута готується звіт та ліквідаційний баланс банкрута для подачі на затвердження до господарського суду. Після усунення перешкод для завершення ліквідаційної процедури (виконання Верхньосироватською сільською радою обов'язку із прийняття житлових будинків із балансу банкрута у комунальну власність, повернення органом Казначейства грошових коштів у розмірі 537грн.50коп.) вказані документи будуть подані на затвердження до господарського суду, до звіту має бути додана архівна довідка про прийняття документів на зберігання.

Підпунктом 3.1.3 пункту 3.1 Положення про архівний відділ Сумської міської ради, затверджене рішенням СМР від 28 вересня 2011р № 736-МР передбачається, що забезпечення зберігання відповідно до умов, визначених Укрдержархівом, документів Національного архівного фонду, документів з особового складу ліквідованих підприємств, установ та організацій, що діяли (були зареєстровані) на території міста є завданням архівного відділу СМР.

Для виконання вимог Закону, ліквідатор після складення історичної довідки, опису справ з особового складу, а також оформлення документів підприємства-банкрута для передачі документів на зберігання звернувся до архівного відділу Сумської міської ради із письмовим проханням прийняти на зберігання документацію ПАТ «СПМК №57».

На запит ліквідатора архівним відділом СМР 16 червня 2015р. було надано відповідь. У відповіді зазначається, що працівниками відділу перевірені історична довідка, опис справ з особового складу, а також правильність оформлення документів ПАТ «СПМК №57». Архівним відділом зазначається, що всі вимоги правил роботи архівних підрозділів органів державної, місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій ліквідатором виконано. Також у відповіді вказується, що місце для приймання документів відділом визначене. Однак, архівним відділом зазначається, що приймання документів з особового складу товариства буде здійснено тільки після звернення ліквідатора із посвідченою копією ухвали господарського суду про затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу банкрута.

Отже, відмовляючи у прийняті документів ПАТ «СПМК №57» на зберігання, архівним відділом не було прийнято до уваги вимоги ч.1 ст. 46 , ч.2, 3 ст. 48 Закону, якими визначено, що архівний відділ до винесення ухвали про ліквідацію юридичної особи-банкрута зобов'язаний без додаткових умов прийняти архівні документи банкрута на зберігання.

Бездіяльність архівного відділу СМР (неприйняття документів без додаткових умов) створює перешкоди для виконання прямих приписів закону ліквідатором ПАТ «СПМК №57» та перешкоди для подачі звіту на затвердження до господарського суду.

Ліквідатор наголосила, що пунктами 1.1 Положення про архівний відділ СМР передбачено, що архівний відділ Сумської міської ради утворюється Сумською міською радою та є її виконавчим органом. Відділ підконтрольний і підзвітний Сумській міській раді, підпорядкований виконавчому комітету Сумської міської ради і міському голові м. Суми. Пунктом 1.4 Положення визначається, що відділ не є юридичною особою, має печатку зі своїм найменуванням. Відповідно до ст. 21 ГПК України сторонами в судовому процесі - позивачами і відповідачами - можуть бути підприємства та організації, зазначені у статті 1 цього Кодексу. Отже, обов'язок про прийняття архівних документів на зберігання має бути покладений на Сумську міську раду.

Суд дослідивши матеріали справи та заслухавши представників сторін, дійшов висновку про задоволення клопотання ліквідатора.

На підставі наведеного, керуючись статтями 38, 41 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», статтею 86 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

У Х В А Л И В:

1. Клопотання ліквідатора ОСОБА_1 б/н від 18.06.2015 р. - задовольнити.

2. Зобов'язати Сумську міську раду (40030, місто Суми, площа Незалежності, будинок 2, код ЄДРПОУ 23823253) прийняти на зберігання без додаткових умов архівні документи Публічного акціонерного товариства «Сумська пересувна механізована колона №57» (40002, м. Суми, вул. Роменська,77, код ЄДРПОУ 01037637).

3. Копію ухвали направити кредитору, ліквідатору, Верхньосироватській сільській раді, ФДМУ у Сумській області.

Суддя О.Ю. Соп'яненко

Дата ухвалення рішення29.09.2015
Оприлюднено09.10.2015
Номер документу51942484
СудочинствоГосподарське
Сутьзобов'язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —920/1310/13

Ухвала від 30.11.2016

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 17.11.2016

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 02.11.2016

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 06.07.2016

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 21.06.2016

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 08.06.2016

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 03.11.2015

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Гетьман Р.А.

Ухвала від 03.11.2015

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Гетьман Р.А.

Ухвала від 03.11.2015

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Гетьман Р.А.

Ухвала від 29.09.2015

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні