Постанова
від 29.09.2015 по справі 817/2056/15
ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 вересня 2015 року Житомир справа № 817/2056/15

категорія 8.2.1

Житомирський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Капинос О.В.,

розглянувши у порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом Гощанської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Рівненській області до Дочірнього підприємства "Корецький цукровий завод" Акціонерного товариства закритого типу "Фаворит" про надання дозволу на погашення податкового боргу за рахунок майна, що перебуває у податковій заставі,-

встановив:

Гощанська об'єднана державна податкова інспекція Головного управління ДФС у Рівненській області звернулась до суду з позовом, в якому просить надати дозвіл на погашення податкового боргу Дочірнього підприємства "Корецький цукровий завод" Акціонерного товариства закритого типу "Фаворит" за рахунок майна підприємства, що перебуває у податковій заставі, в загальній сумі 34964,40 грн. Вимоги мотивує тим, що відповідач зареєстрований Корецькою РДА 29.08.2000 року та як юридична особа перебуває на обліку в Гощанській об'єднаній державній податковій інспекції Головного управління ДФС у Рівненській області як платник податків, код ЄДРПОУ 30718800. Відповідач має заборгованість перед бюджетом в сумі 34964,40 грн., яка добровільно не погашена.

Представник позивача в судове засідання не з'явився, подав письмове клопотання про розгляд справи в порядку письмового провадження.

Представник відповідача в судове засідання також не прибув, відповідно до довідки Укрпошти конверт повернуто до суду за закінченням терміну зберігання. Відповідно до ч. 11 ст. 35 КАС України, у разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

Враховуючи, що сторони, які беруть участь у справі не прибули, хоча були повідомлені про дату, час та місце судового розгляду належним чином, потреба заслуховувати свідків чи експертів відсутня, справа розглядається у відповідності до ч.6 ст.128 КАС України в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Встановлено, що Дочірнє підприємство "Корецький цукровий завод" Акціонерного товариства закритого типу "Фаворит" як платник податків знаходиться на обліку в Гощанській об'єднаній державній податковій інспекції Головного управління ДФС у Рівненській області як платник податків, код ЄДРПОУ 30718800.

У відповідача існує податковий борг у загальній сумі 34964,40 грн., в тому числі: по орендній платі з юридичних осіб в сумі 27598,91 грн. та по податку з власників наземних транспортних засобів в сумі 7365,49 грн.

Статтею 67 Конституції України встановлено обов'язок кожного сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Відповідно до п. 57.1 п. 57.2 ст. 57 Податкового кодексу України, платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації. У разі коли контролюючий орган самостійно визначає податкове зобов'язання платника податків з причин, не пов'язаних з порушенням податкового законодавства, такий платник податків зобов'язаний сплатити нараховану суму податкового зобов'язання у строки, визначені в цьому Кодексі, а якщо такі строки не визначено, - протягом 30 календарних днів, що настають за днем отримання податкового повідомлення-рішення про таке нарахування.

Пунктом 57.3 статті 57 Податкового кодексу України, платник податків зобов'язаний сплатити нараховану суму грошового зобов'язання протягом 10 календарних днів, що настають за днем отримання податкового повідомлення-рішення, крім випадків, коли протягом такого строку такий платник податків розпочинає процедуру оскарження рішення контролюючого органу.

У відповідності до п.п.14.1.39 п.14.1 ст.14 ПК України грошове зобов'язання платника податків - сума коштів, яку платник податків повинен сплатити до відповідного бюджету як податкове зобов'язання та/або штрафну (фінансову) санкцію, а також санкції за порушення законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності або збір на підставі, в порядку та строки, визначені податковим законодавством

Відповідно до п.п.14.1.156 п.14.1 ст.14 ПК України податкове зобов'язання - сума коштів, яку платник податків, у тому числі податковий агент, повинен сплатити до відповідного бюджету як податок або збір на підставі, в порядку та строки, визначені податковим законодавством (у тому числі сума коштів, визначена платником податків у податковому векселі та на сплачена у встановлений законом строк).

В порушення вказаної норми, Дочірнє підприємство "Корецький цукровий завод" Акціонерного товариства закритого типу "Фаворит" у законодавчо встановлені строки не сплатило свої зобов'язання.

У зв'язку з несплатою узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, відповідно до п.59.1 ст. 59 ПК України відповідачу була надіслана податкова вимога форми "Ю" від 27.05.2009 року №1/30 на суму 15496,03 грн., яка залишена без виконання (а.с.13).

Як вбачається з матеріалів справи Гощанська ОДПІ зверталася із позовними вимогами щодо погашення податкового боргу відповідача за рахунок грошових коштів, що підтверджується постановою Житомирського окружного адміністративного суду від 21.06.2010 року у справі № 1438/10/0670 та постановою Рівненського окружного адміністративного суду від 10.06.2009 року у справі № 9267/08/1770 (а.с. 44-46).

Однак, вжиті заходи не призвели до погашення податкового боргу платника, про що свідчать постанови державного виконавця Богунського ВДВС Житомирського МУЮ про відмову у відкритті виконавчого провадження (а.с. 40-43).

В свою чергу податковим керуючим Гощанської ОДПІ був складений акт опису майна Дочірнє підприємство "Корецький цукровий завод" Акціонерного товариства закритого типу "Фаворит" від 23.07.2014 року, на яке поширюється право податкової застави. (а.с. 11).

Згідно з підпунктом 14.1.175 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України, грошове зобов'язання у сумі 34964,40 грн. вважається податковим боргом.

Пунктом 95.3 та 95.4 статті 95 Податкового кодексу України визначено, що стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, стягнення коштів у рахунок погашення податкового боргу за рахунок готівки, що належить такому платнику податків, а також погашення боргу за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Як зазначено в п. 95.1 ст. 95 Податкового кодексу України, орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Таким чином, з огляду на викладені обставини та наведене правове регулювання спірних правовідносин, суд дійшов висновку, що позивач має право на погашення податкового боргу відповідача шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі, на суму 34964,40 грн.

Керуючись ст.ст. 71, 86, 94, 158-163, 254 КАС України, суд,

постановив:

Позов задовольнити.

Надати Гощанській об'єднаній державній податковій інспекції Головного управління ДФС у Рівненській області (35400, Рівненська область, смт. Гоща, вул. Незалежності, 31, код ЄДРПОУ 38637090) дозвіл на погашення податкового боргу Дочірнього підприємства "Корецький цукровий завод" Акціонерного товариства закритого типу "Фаворит" (10006, Житомирська область, м. Житомир, провул. 5-й Березівський, буд. 12, код ЄДРПОУ 30718800) за рахунок майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі, на суму 34964,40 грн. (тридцять чотири тисячі дев'ятсот шістдесят чотири гривні сорок копійок).

Постанова суду першої інстанції, якщо інше не встановлено Кодексом адміністративного судочинства України, набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого цим Кодексом, якщо таку скаргу не було подано.

Апеляційна скарга подається до Житомирського апеляційного адміністративного суду через Житомирський окружний адміністративний суд, який ухвалив оскаржуване судове рішення. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

          

Суддя                                                             О.В. Капинос

Дата ухвалення рішення29.09.2015
Оприлюднено12.10.2015
Номер документу51985753
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —817/2056/15

Постанова від 29.09.2015

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Капинос Оксана Валентинівна

Ухвала від 12.08.2015

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Сало А.Б.

Ухвала від 22.07.2015

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Сало А.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні