Ухвала
від 11.08.2014 по справі 802/1277/14-а
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про заміну неналежної сторони

м. Вінниця

11 серпня 2014 р. Справа № 802/1277/14-а

Вінницький окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді: Томчука Андрія Валерійовича,

за участю:

секретаря судового засідання: Павліченко А.В.

позивача: ОСОБА_1, ОСОБА_2

відповідача: ОСОБА_3

третя особа: не з'явився

розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи

за позовом: Державної фінансової інспекції у Вінницькій області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - Калинівська міська рада

до: публічного акціонерного товариства "Барський машинобудівний завод"

про: стягнення коштів

ВСТАНОВИВ:

В квітні 2014 року ДФІ у Вінницькій області звернулась в суд з адміністративним позовом до Публічного акціонерного товариства «Барський машинобудівний завод», третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - Калинівська міська рада до ПАТ «Барський машинобудівний завод» про стягнення коштів.

Ухвалою суду від 31.07.2014 року відкрито провадження у справі та призначено до розгляду.

В судовому засіданні представник відповідача заявив клопотання про заміну первинного відповідача у справі - ПАТ «Барський машинобудівний завод» на належних відповідачів - Товариство з обмеженою відповідальністю «Леон-Ш» та Вінницьку обласну комунальну установу «Служба технічного нагляду за об'єктами житлово-комунального господарства».

Представники позивача щодо заміни первинного відповідача на ТОВ «Леон-Ш» заперечували, щодо замінити на Вінницьку обласну комунальну установу «Служба нагляду за об'єктами ЖКГ» не заперечували.

Представник третьої особи в судове засідання не з'явився, з невідомих суду причин. Про дату, час та місце розгляду справи повідомленні належним чином, що підтверджується наявною в матеріалах справи роздруківкою про отримання електронного листа-повідомлення.

Вивчивши клопотання, вислухавши думку представників позивача та відповідача, оглянувши матеріали справи, суд дійшов наступних висновків.

Як з'ясовано судом, представник відповідача в обґрунтування необхідності заміни первинного відповідача на Вінницьку обласну комунальну установу «Служба нагляду за об'єктами ЖКГ» вказує, що кошти в сумі 393,94 грн., які є частиною предмету даного позову щодо стягнення коштів, ПАТ «Барський машинобудівний завод» не одержував. Зазначене підтверджується п.2 вимоги позивача від 28.01.2014 року №02-05-25-15/614 до Калинівської міської ради, згідно якого позивач вимагав забезпечити стягнення з Вінницької комунальної установи «Служба технічного нагляду за об'єктами житлово-комунального господарства» незаконно отриманих коштів в сумі 393,94 грн. Крім того, згідно акту перевірки від 24.12.2013 року №05-31/6 (а.с.11 акту) вбачається, що між Калинівською міською радою та Вінницькою комунальною установою «Служба технічного нагляду за об'єктами житлово-комунального господарства» здійснювалися взаєморозрахунки напряму без участі відповідача на підставі окремого договору. З наведеного вбачається, що у разі доведення в законному порядку протиправності перерахування коштів за здійснення технічного нагляду, нести відповідальність повинен одержувач коштів яким в даному випадку є Вінницька комунальна установа «Служба технічного нагляду за об'єктами житлово-комунального господарства».

Відповідно до частини першої статті 55 КАС України у разі вибуття або заміни сторони чи третьої особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд допускає на будь-якій стадії адміністративного процесу заміну відповідної сторони чи третьої особи її правонаступником.

Разом з тим, нормами частини 1 статті 52 КАС України передбачено, що суд першої інстанції, встановивши, що з адміністративним позовом звернулася не та особа, якій належить право вимоги, або не до тієї особи, яка повинна відповідати за адміністративним позовом, може за згодою позивача допустити заміну первинного позивача або відповідача належним позивачем або відповідачем, якщо це не потягне за собою зміни підсудності адміністративної справи .

На підставі вищевикладеного, суд вважає за необхідне здійснити у справі заміну первинного відповідача - ПАТ "Барський машинобудівний завод" на належного відповідача - Вінницьку обласну комунальну установу "Служба технічного нагляду за об'єктами житлово-комунального господарства" в частині стягнення з вказаної юридичної особи коштів в сумі 393 грн. 94 коп.

Щодо заміни первинного відповідача на ТОВ «Леон-Ш» представник відповідача пояснив суду, що станом на день складання акту перевірки Калинівської міської ради від 24.12.2013 року за №05-31/6 ПАТ «Барський машинобудівний завод» перерахувало на розрахунковий рахунок ТОВ «Леон-Ш», як субпідряднику всю суму вартості виконаних робіт згідно трьохстороннього акту №1 за жовтень 2013 року, що складає 518623 грн. 81 коп. про що свідчить акт звірки взаєморозрахунків станом на 30.11.2013 року. Саме субпідрядна організація - ТОВ «Леон-Ш» допустила порушення п.3.3.10.1 ДБН Д.1.1-1-2000, а не ПАТ «Барський машинобудівний завод», який у даних взаємовідносинах мав статус замовника. Таким чином, у разі доведення в законному порядку протиправності включення матеріалів із відсівів подрібнених осадкових гірничих порід для будівельних робіт у кількості 188,8194 куб.м. на суму 18759,00 грн. - прямі витрати, шифр ресурсу С1421-9599 до акту приймання виконаних підрядних робіт форми №КБ-2в за вересень 2013 року та відповідно до трьохстороннього акту №1 за жовтень 2013 року нести відповідальність повинен одержувач коштів яким в даному випадку є ТОВ «Леон-Ш».

Однак, суд не вбачає законних підстав щодо заміни первинного відповідача на ТОВ «Леон-Ш», оскільки саме ПАТ «Барський машинобудівний завод», як підрядник на виконання умов договору №25 від 22.07.2013 року виконувало роботи по будівництву для Калинівської міської ради.

Разом з тим, за вказаних вище обставин, суд приходить до висновку, що рішення у справі може вплинути на права та інтереси ТОВ «Леон-Ш», з огляду на що є необхідність у його залученні в якості третьої особи.

У відповідності з частиною другою статті 53 КАС України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача у будь-який час до закінчення судового розгляду, якщо рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов'язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням осіб, які беруть участь у справі. Якщо адміністративний суд при прийнятті позовної заяви, підготовці справи до судового розгляду або під час судового розгляду справи встановить, що судове рішення може вплинути на права і обов'язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору. Вступ третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, не має наслідком розгляд адміністративної справи спочатку.

Частиною третьою цієї ж передбачено, що питання про вступ до участі у справі третіх осіб вирішується ухвалою. Ухвала за наслідками розгляду питання про вступ у справу третіх осіб окремо не оскаржується. Заперечення проти такої ухвали може бути включено до апеляційної чи касаційної скарги на рішення суду, прийняте за результатами розгляду справи.

Керуючись статтями 52, 53, 165 КАС України, суд -

УХВАЛИВ:

Залучити до участі в якості третьої особи, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - ТОВ "Леон-Ш" (22400, Вінницька область, м. Калинівка, вул.Воззєднання, 13/32, код ЄДРПОУ 33623460).

Клопотання представника відповідача задовольнити.

Замінити первинного відповідача - ПАТ "Барський машинобудівний завод" на належного відповідача - Вінницьку обласну комунальну установу "Служба технічного нагляду за об'єктами житлово-комунального господарства" (м. Вінниця, вул.Василя Порика, буд.29, код ЄДРПОУ 34213875) в частині стягнення з вказаної юридичної особи коштів в сумі 393 грн. 94 коп.

Залученим особам до вказаної справи надіслати копію даної ухвали та копію позовної заяви.

Відкласти розгляд даної справи до 17 вересня 2014 року.

Наступне судове засідання призначити на 17 вересня 2014 року о 12 год. 00 хв. в залі судового засідання №4 Вінницького окружного адміністративного суду (м. Вінниця, вул.Островського, 14).

Ухвала оскарженню не підлягає. Відповідно до ч. 6 ст. 254 КАС України ухвали суду, які не можуть бути оскаржені, набирають законної сили з дня її постановлення.

Суддя: Томчук Андрій Валерійович

Дата ухвалення рішення11.08.2014
Оприлюднено12.10.2015
Номер документу52019772
СудочинствоАдміністративне
Суть: стягнення коштів

Судовий реєстр по справі —802/1277/14-а

Ухвала від 30.09.2014

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Томчук Андрій Валерійович

Ухвала від 11.08.2014

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Томчук Андрій Валерійович

Ухвала від 26.05.2014

Адміністративне

Вінницький апеляційний адміністративний суд

Смілянець Е. С.

Ухвала від 26.05.2014

Адміністративне

Вінницький апеляційний адміністративний суд

Смілянець Е. С.

Ухвала від 30.09.2014

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Томчук Андрій Валерійович

Ухвала від 31.07.2014

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Томчук Андрій Валерійович

Ухвала від 10.07.2014

Адміністративне

Вінницький апеляційний адміністративний суд

Смілянець Е. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні