Ухвала
від 15.09.2015 по справі 810/730/14-а
ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

cpg1251

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15 вересня 2015 року м. Київ К/800/52781/14

Вищий адміністративний суд України у складі колегії суддів :

Головуючого Кошіля В.В.

Суддів Борисенко І.В.

Моторного О.А.

розглянувши у попередньому судовому засіданні касаційну скаргу Васильківської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Київській області

та ухвалу Київського апеляційного адміністративного суду від 25.09.2014

та постанову Київського окружного адміністративного суду від 12.02.2014

у справі № 810/730/14-а

за позовом Публічного акціонерного товариства «Крушинський птахівничий комплекс»

до Васильківської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Київській області

про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення

ВСТАНОВИВ:

Публічне акціонерне товариство «Крушинський птахівничий комплекс» звернулось до суду з позовом про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення Васильківської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Київській області № 0002572201 від 22.11.2013.

Постановою Київського окружного адміністративного суду від 12.02.2014, яка залишена без змін ухвалою Київського апеляційного адміністративного суду від 25.09.2014, позов задоволено; скасовано спірне податкове повідомлення-рішення, з мотивів протиправності його прийняття.

В касаційній скарзі відповідач просить скасувати рішення судів першої та апеляційної інстанцій та прийняти нове судове рішення про відмову у задоволенні позовних вимог, посилаючись на порушення судами норм матеріального та процесуального права.

Позивач у запереченнях на касаційну скаргу просив залишити її без задоволення, а оскаржувані судові рішення - без змін, як такі, що прийняті з правильним застосуванням норм матеріального та процесуального права.

Перевіривши правильність застосування судами попередніх інстанцій норм матеріального та процесуального права, юридичної оцінки обставин справи, колегія суддів Вищого адміністративного суду України приходить до висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню, з огляду на наступне.

Судами попередніх інстанцій встановлено, що за результатами проведеної документальної позапланової виїзної перевірки ПАТ «Крушинський птахівничий комплекс» з питань достовірності нарахування від'ємного значення з податку на додану вартість за серпень 2013 року, складено акт № 628/10-07-22-01-12 від 25.10.2013, в якому зафіксоване порушення вимог пп. «а» п. 200.4 ст. 200 Податкового кодексу України , в результаті чого завищено суму бюджетного відшкодування за серпень 2013 року у розмірі 623 146 грн.

22.11.2013 відповідачем прийнято податкове повідомлення-рішення № 0002572201 про зменшення розміру від'ємного значення суми податку на додану вартість на 623 146 грн.

Підставою для прийняття спірного податкового повідомлення-рішення слугував висновок податкового органу про безпідставне збільшення позивачем від'ємного значення різниці між сумою податкового зобов'язання та сумою податкового кредиту, у зв'язку з проведеним коригуванням податкових зобов'язань, зменшених на повернену попередню оплату за договором з ТОВ «ВО «Техна».

Матеріалами справи встановлено, що позивачем засобами електронного зв'язку подано звітну податкову декларацію з податку на додану вартість за серпень 2013 року, де у рядку 24 позивач заявив суму у розмірі 623 146 грн. у якості залишку від'ємного значення, який після бюджетного відшкодування включається до складу податкового кредиту наступного звітного податкового періоду. До податкової декларації позивачем додано додаток 2 «Довідка про залишок суми від'ємного значення попередніх податкових періодів, що залишається непогашеним після бюджетного відшкодування, отриманого у звітному податковому періоді та підлягає включенню до складу податкового кредиту наступного податкового періоду (Д2)», з якого вбачається що сума від'ємного значення у розмірі 623 146 грн. виникла за результатами господарських операцій у серпні 2011 року.

01.07.2010 ПАТ «Крушинський птахівничий комплекс» уклало з ТОВ «ВО «Техна» договір № КПК 01/07/2010-01, згідно якого постачальник (ПАТ «Крушинський птахівничий комплекс») зобов'язується продати та передати у власність покупця (ТОВ «ВО «Техна») дріт оцинкований, а покупець зобов'язується прийняти товар та оплатити його згідно умов договору. На виконання вимог договору у липні 2010 року ТОВ «ВО «Техна» перерахувало на користь позивача кошти у розмірі 4 855 154 грн. у якості передоплати, що підтверджено платіжними дорученнями.

Сума податку на додану вартість у розмірі 809 192,33 грн. позивачем віднесена до складу податкових зобов'язань з податку на додану вартість за липень 2010 року та відображена у загальній сумі зобов'язань, що зазначена у рядку 9 розділу 1 податкової декларації з ПДВ (2 672 383 грн.). Суми ПДВ за передоплатою відображено також і у додатку 5 «Розшифровки податкових зобов'язань та податкового кредиту у розрізі контрагентів» у рядку 237 розділу 1 додатку.

Передоплата була отримана за товар, який ПАТ «Крушинський птахівничий комплекс» планувало поставити ТОВ «ВО «Техна» (кількість та ціна товару визначена у специфікації до договору та складає 546,537 тонн).

У серпні 2011 року, в зв'язку з неможливістю позивачем виконати зобов'язання за договором поставки у повному обсязі, сторонами укладено додаткову угоду, відповідно до якої ПАТ «Крушинський птахівничий комплекс» зобов'язувалось повернути грошові кошти, отримані від ТОВ «ВО «Техна» у розмірі 3 794 759 грн. Пунктом 3 додаткової угоди сторони домовились про поставку оцинкованого дроту у кількості 105 тонн за ціною 1 060 395 грн.

У вересні 2011 року позивачем поставлено ТОВ «ВО «Техна» дріт оцинкований Ф-4.0 у кількості 105 тонн на суму 1 060 395 грн.

З метою виконання умов додаткової угоди позивачем повернуто ТОВ «ВО «Техна» передоплату за договором поставки у розмірі 3 794 759 грн., що підтверджено платіжними дорученнями та банківськими виписками за відповідний період.

На підставі повернення грошових коштів ТОВ «ВО «Техна», позивачем було здійснено коригування зобов'язання з податку на додану вартість, сформованого на підставі податкових накладних, виписаних ПАТ «Крушинський птахівничий комплекс» за фактом передоплати у липні 2010 року, що підтверджується розрахунками коригування кількісних і вартісних показників до податкових накладних. Розрахунки вручені ТОВ «ВО «Техна», відповідно до відміток на зазначених розрахунках коригування, та відображені у реєстрі виданих та отриманих податкових накладних з від'ємним значенням. Результати коригування внесені позивачем до декларації з податку на додану вартість за серпень 2011 року та розшифровані у додатку 1 до декларації

Задовольняючи позовні вимоги, суди попередніх інстанцій виходили з наступного, з чим погоджується суд касаційної інстанції.

Згідно з п. 198.2 ст. 198 Податкового кодексу України датою виникнення права платника податку на віднесення сум податку до податкового кредиту вважається дата тієї події, що відбулася раніше: дата списання коштів з банківського рахунка платника податку на оплату товарів/послуг; дата отримання платником податку товарів/послуг, що підтверджено податковою накладною.

Відповідно до п. 200.1 ст. 200 ПК України сума податку, що підлягає сплаті (перерахуванню) до Державного бюджету України або бюджетному відшкодуванню, визначається як різниця між сумою податкового зобов'язання звітного (податкового) періоду та сумою податкового кредиту такого звітного (податкового) періоду.

Згідно з п. 200.4 ст. 200 зазначеного Кодексу якщо в наступному податковому періоді сума, розрахована згідно з пунктом 200.1 цієї статті, має від'ємне значення, то: а) бюджетному відшкодуванню підлягає частина такого від'ємного значення, яка дорівнює сумі податку, фактично сплаченій отримувачем товарів/послуг у попередніх та звітному податкових періодах постачальникам таких товарів/послуг або до Державного бюджету України, а в разі отримання від нерезидента послуг на митній території України - сумі податкового зобов'язання, включеного до податкової декларації за попередній період за отримані від нерезидента послуги отримувачем послуг; б) залишок від'ємного значення попередніх податкових періодів після бюджетного відшкодування включається до складу сум, що відносяться до податкового кредиту наступного податкового періоду.

Відповідно до п. 192.1 ст. 192 Податкового кодексу України якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов'язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню.

Якщо внаслідок такого перерахунку відбувається зменшення суми компенсації на користь платника податку - постачальника, то: постачальник відповідно зменшує суму податкових зобов'язань за результатами податкового періоду, протягом якого був проведений такий перерахунок, та надсилає отримувачу розрахунок коригування податку; отримувач відповідно зменшує суму податкового кредиту за результатами такого податкового періоду в разі, якщо він зареєстрований як платник податку на дату проведення коригування, а також збільшив податковий кредит у зв'язку з отриманням таких товарів/послуг (пп. 192.1.1 п. 192.1 ст. 192 ПК України).

Згідно з п. 192.3 ст. 192 Податкового кодексу України результат перерахунку податкових зобов'язань і податкового кредиту постачальника та отримувача відображається у складі податкової декларації за звітний податковий період у порядку, визначеному центральним органом державної податкової служби.

Відповідно до пункту 18 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 01.11.2011 № 1379 , у разі здійснення коригування сум податкових зобов'язань відповідно до статті 192 розділу V Кодексу постачальник товарів/послуг виписує розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної за формою згідно з додатком 2 до податкової накладної. Порядок складання, реєстрації, зберігання розрахунку коригування аналогічний порядку, передбаченому для податкових накладних. Номер розрахунку коригування присвоюється відповідно до його номера в реєстрі виданих та отриманих податкових накладних.

Отже, суми податкових зобов'язань та податкового кредиту підлягають відповідному коригуванню, якщо після поставки товару здійснюється будь-яка зміна суми компенсації вартості та за наявності подій, які викликали зміни у складі активів як покупця так і постачальника, в даному випадку такою подією стало повернення коштів, в зв'язку з неможливістю виконати договірні зобов'язання в повному обсязі між ПАТ «Крушинський птахівничий комплекс» та ТОВ «ВО «Техна».

Відповідно до вказаних обставин, за відсутності порушень норм матеріального та процесуального права, висновок судів першої та апеляційної інстанцій про задоволення позовних вимог є вірним, а касаційна скарга відповідача - необґрунтованою та такою, що не підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 220 1 , 223, 224, 230, 231 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

УХВАЛИВ:

Касаційну скаргу Васильківської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Київській області відхилити.

Ухвалу Київського апеляційного адміністративного суду від 25.09.2014 та постанову Київського окружного адміністративного суду від 12.02.2014 залишити без змін.

Ухвала набирає законної сили через п'ять днів після направлення її копій особам, які беруть участь у справі, та може бути переглянута Верховним Судом України у випадках, встановлених Кодексом адміністративного судочинства України.

Головуючий В.В. Кошіль Судді І.В. Борисенко О.А. Моторний

СудВищий адміністративний суд України
Дата ухвалення рішення15.09.2015
Оприлюднено09.10.2015
Номер документу52077999
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —810/730/14-а

Ухвала від 15.09.2015

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Кошіль В.В.

Ухвала від 14.09.2015

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Кошіль В.В.

Ухвала від 25.09.2014

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Аліменко В.О.

Постанова від 12.02.2014

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Леонтович А.М.

Ухвала від 04.02.2014

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Леонтович А.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні