Ухвала
від 08.10.2015 по справі 696/515/15-ц
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 22-ц/793/2020/15Головуючий по 1 інстанції Категорія : 47 Шкреба В. В. Доповідач в апеляційній інстанції Сіренко Ю. В.

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 жовтня 2015 року Колегія суддів судової палати в цивільних справах апеляційного суду Черкаської області в складі:

головуючогоСіренка Ю. В. суддівМагди Л. Ф. , Міщенка С. В. при секретаріАнкудінові О. І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Черкаси апеляційну скаргу ОСОБА_6 на рішення Кам'янського районного суду Черкаської області від 30 червня 2015 року у справі за позовом ОСОБА_6 до Головного управління Держземагенства у Черкаській області, фізичної особи-підприємця ОСОБА_7, треті особи ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11, Реєстраційна служба Кам'янського районного управління юстиції, в.о. начальника Головного управління Держземагенства у Черкаській області ОСОБА_12, Кам'янська районна державна адміністрація Черкаської області про визнання дій в.о. начальника Головного управління Держземагенства у Черкаській області протиправними, додаткової угоди про внесення змін до договору оренди землі недійсною та скасування державної реєстрації, заслухавши учасників судового розгляду, перевіривши матеріали справи та доводи апеляційної скарги, -

в с т а н о в и л а :

У квітні 2015 року позивачка звернулася до суду із вказаним позовом , посилаючись на те, що на початку липня 2014 року їй та ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11 Головним управлінням Держземагенства у Черкаській області було видано накази про надання дозволу на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки сільськогосподарського призначення із земель державної власності у власність орієнтованого розміру 2 га в адміністративних межах Вербівської сільської ради Кам'янського району Черкаської області .

Листом - згодою Головного управління Держземагенства у Черкаській області № 576/0/300-14-сг від 14.08.2014 року було надано згоду на розподіл земельної ділянки площею 9, 3729 га з кадастровим номером НОМЕР_1, яка розташована в адміністративних межах Вербівської сільської ради Кам'янського району Черкаської області .

У зв'язку із вказаним виготовлено технічну документацію із землеустрою щодо поділу вказаної земельної ділянки.

Листом від 11.09.2014 року № 3945/1 відділ Держземагенства у Кам'янському районі Черкаської області на заяву ОСОБА_10 щодо погодження документації із землеустрою надав відмовну відповідь, де зазначено, що вказана земельна ділянка знаходиться в оренді у фізичної особи підприємця ОСОБА_7 згідно договору оренди землі від 29.12.2007 року строком на 5 років, зареєстрованого у Кам'янському відділі ЧРФ ДП «Центр ДЗК» 15.01.2008 року за № НОМЕР_2, який поновлено на підставі розпорядження Кам'янської районної державної адміністрації Черкаської області від 01.11.2012 року № 281 та зареєстровано реєстраційною службою Кам'янського районного управління юстиції 26.08.2014 року .

Крім того, позивачка вказує, що причиною відмови у погодженні документації землеустрою ОСОБА_10 був той факт, що 25.07.2014 року між фізичною особою-підприємцем ОСОБА_7 та в.о. начальника Головного управління Держземагенства у Черкаській області ОСОБА_12 було підписано додаткову угоду про внесення змін до договору оренди землі від 29.12.2007 року, яка зареєстрована реєстраційною службою Кам'янського районного управління юстиції 26.08.2014 року .

Вважає вказану додаткову угоду незаконною та такою, що підлягає скасуванню в судовому порядку, так як вона порушує її права та права третіх осіб на земельну ділянку. Договір оренди землі з фізичною особою-підприємцем ОСОБА_7 повинен був припинити свою дію 15.01.2013 року і згідно відповіді відділу Держземагенства у Кам'янському районі Черкаської області від 30.07.2014 року № 3029 термін дії договору закінчився і у відділі були відсутні відомості про те, що було укладено будь-яку додаткову угоду . В силу ст. 33 ЗУ «Про оренду землі» у разі закінчення строку дії договору , додаткова угода повинна бути укладена в місячний строк після цього, а не 25.07.2014 року.

З огляду на вказане, просила визнати дії в.о. начальника Головного управління Держземагенства у Черкаській області ОСОБА_12, які полягають у підписанні 25.07.2014 року додаткової угоди про внесення змін до договору оренди землі від 29.12.2007 року строком на 5 років, зареєстрованого у Кам'янському відділі ЧРФ ДП «Центр ДЗК» 15.01.2008 року за № НОМЕР_2, протиправними , визнати недійсною додаткову угоду від 25.07.2014 року про внесення змін до договору оренди землі від 29.12.2007 року строком на 5 років , скасувати державну реєстрацію цієї додаткової угоди, а також вирішити питання про розподіл судових витрат.

Рішенням Кам'янського районного суду Черкаської області від 30 червня 2015 року в задоволенні позову ОСОБА_6 відмовлено.

В апеляційній скарзі ОСОБА_6 просить скасувати рішення суду як таке, що ухвалене при неповному з'ясуванні обставин справи та з порушенням норм матеріального і процесуального права та ухвалити нове рішення, яким її позовні вимоги задовольнити в повному обсязі.

Заслухавши учасників судового розгляду, що з'явилися, вивчивши матеріали справи, перевіривши законність, обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів апеляційної скарги, судова колегія приходить до висновку, що у задоволенні апеляційної скарги належить відмовити.

Згідно ч.1 ст.60 ЦПК України кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених статтею 61 цього Кодексу.

Відповідно до ст.57 ЦПК України доказами є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення сторін, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються на підставі пояснень сторін, третіх осіб, їхніх представників, допитаних як свідків, показань свідків, письмових доказів, речових доказів, зокрема звуко- і відеозаписів, висновків експертів.

Статтею 303 ЦПК України передбачено, що під час розгляду справи в апеляційному порядку апеляційний суд перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів апеляційної скарги та вимог, заявлених у суді першої інстанції. Апеляційний суд досліджує докази, які судом першої інстанції були досліджені з порушенням встановленого порядку або в дослідженні яких було неправомірно відмовлено, а також нові докази, неподання яких до суду першої інстанції було зумовлено поважними причинами.

Статтями 213, 214 ЦПК України передбачено, що рішення повинно бути законним і обгрунтованим та відповідати на питання: чи мали місце обставини, якими обґрунтовувались вимоги і заперечення, якими доказами вони підтверджуються; чи є інші фактичні дані (пропущення строку позовної давності, тощо), які мають значення для вирішення справи, та докази на їх підтвердження; які правовідносини сторін випливають із встановлених обставин; яка правова норма підлягає застосуванню до цих правовідносин.

Зазначеним вимогам закону ухвалене судове рішення відповідає.

Частиною четвертою статті 124 ЗК України передбачено, що передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у власності громадян і юридичних осіб, здійснюється за договором оренди між власником земельної ділянки і орендарем.

Згідно із частиною першою статті 626 ЦК України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав і обов'язків.

Сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості (частина перша статті 627 ЦК України).

За змістом частини другої статті 792 ЦК України майнові відносини, що виникають з договору найму (оренди) земельної ділянки, є цивільно-правовими, ґрунтуються на засадах рівності, вільного волевиявлення та майнової самостійності сторін договору та, крім загальних норм цивільного законодавства, щодо договору, договору найму регулюються актами земельного законодавства - ЗК України, Законом України «Про оренду землі».

Законом України «Про оренду землі» визначаються умови укладення, зміни, припинення і поновлення договору оренди землі.

Відповідно до статті 13 Закону України «Про оренду землі» під договором оренди землі розуміється договір, за яким орендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Об'єктом оренди є земельна ділянка.

За змістом статті 79 ЗК України земельна ділянка - це частина земної поверхні з установленими межами, певним місцем розташування, з визначеними щодо неї правами.

Встановлено, що 29.12.2007 року Кам'янська районна державна адміністрація Черкаської області як орендодавець, і фізична особа - підприємець ОСОБА_7, як орендар, уклали договір оренди землі, згідно з яким орендодавець надав орендарю, а останній - прийняв в оренду земельні ділянки сільськогосподарського призначення загальною площею 15,2 га, у тому числі 9,37 га ріллі, яка знаходиться на території Вербівської сільської ради Кам'янського району Черкаської області . Вказаний договір зареєстровано у Кам'янському відділі ЧРФ ДП «Центр ДЗК» 15.01.2008 року за № НОМЕР_2 . (а.с. 10-11)

Згідно з п. 8 Договору його укладено на 5 років. Сторонами погоджено, що після закінчення строку договору орендар має переважне право поновити його на новий строк. У цьому разі орендар повинен не пізніше ніж за 30 днів до закінчення строку дії договору повідомити письмово орендодавця про намір продовжити його дію. (а.с. 13)

Ці положення узгоджуються із загальною нормою частини першої статті 777 ЦК України та статтею 33 Закону України «Про оренду землі»

Так, у частині першій статті 777 ЦК України законодавець закріпив переважне право наймача, який належно виконує свої обов'язки за договором, на укладення договору на новий строк та передбачив певну процедуру здійснення цього права.

Крім того, стаття 764 ЦК України передбачає таку правову конструкцію, як поновлення договору найму, яка зводиться по суті до автоматичного продовження попередніх договірних відносин на той самий строк без укладення нового договору за умови, по-перше, що наймач продовжує користуватися майном після закінчення строку договору найму, та, по-друге, відсутні заперечення наймодавця протягом одного місяця.

Стаття 33 Закону України «Про оренду землі» фактично об'єднує два випадки пролонгації договору оренди.

Так, у частинах першій - п'ятій статті 33 цього Закону передбачено, що по закінченню строку, на який було укладено договір оренди землі, орендар, який належно виконував обов'язки за умовами договору, має переважне право перед іншими особами на укладення договору оренди землі на новий строк.

Орендар, який має намір скористатися переважним правом на укладення договору оренди землі на новий строк, зобов'язаний повідомити про це орендодавця до спливу строку договору оренди землі у строк, встановлений цим договором, але не пізніше ніж за місяць до спливу строку договору оренди землі.

До листа-повідомлення про поновлення договору оренди землі орендар додає проект додаткової угоди.

При поновленні договору оренди землі його умови можуть бути змінені за згодою сторін. У разі недосягнення домовленості щодо орендної плати та інших істотних умов договору переважне право орендаря на укладення договору оренди землі припиняється.

Орендодавець у місячний термін розглядає надісланий орендарем лист-повідомлення з проектом додаткової угоди, перевіряє його на відповідність вимогам закону, узгоджує з орендарем (за необхідності) істотні умови договору і, за відсутності заперечень, приймає рішення про поновлення договору оренди землі (щодо земель державної та комунальної власності), укладає з орендарем додаткову угоду про поновлення договору оренди землі. За наявності заперечень орендодавця щодо поновлення договору оренди землі орендарю направляється лист-повідомлення про прийняте орендодавцем рішення.

Виходячи з приписів статей 319, 626 ЦК України реалізація переважного права на поновлення договору оренди, яка передбачена частиною першою статті 33 Закону України «Про оренду землі», можлива лише за умови дотримання встановленої цією нормою процедури та наявності волевиявлення сторін.

Розпорядженням Кам'янської районної державної адміністрації Черкаської області від 01.11.2012 року розглянуто клопотання фізичної особи - підприємця ОСОБА_7 про продовження дії Договору та продовжено дію Договору на 5 років. (а.с. 15)

З 1 січня 2013 року у відповідності до Закону України від 06.09.2012 року № 5245-VI «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування земель державної і комунальної власності» повноваження щодо передачі земель державної власності в оренду перейшли від райдержадміністрації до Головного управління Держземагенства в Черкаській області.

05.02.2014 року відповідачем ОСОБА_7 подано клопотання до управління про поновлення договору оренди землі. (а.с. 60)

25.07.2014 року між управлінням та фізичною особою-підприємцем ОСОБА_7 було укладено додаткову угоду про поновлення договору оренди землі від 29.12.2007 року терміном на 5 років. (а.с. 12-14)

Таким чином, згідно із частинами першою - п'ятою статті 33 Закону України «Про оренду землі» у разі поновлення договору оренди землі умови договору можуть бути змінені за згодою сторін з укладенням додаткової угоди. У разі недосягнення домовленості щодо орендної плати чи інших істотних умов договору, передбачених статтею 15 цього Закону, переважне право орендаря на укладення договору оренди землі припиняється.

Отже, для застосування частини першої статті 33 Закону України "Про оренду землі" та визнання за орендарем переважного права на поновлення договору оренди необхідно встановити такі юридичні факти: орендар належно виконує свої обов'язки за договором, орендар до закінчення строку дії договору повідомив орендодавця в установлені строки про свій намір скористатися переважним правом укладення договору на новий строк; до листа-повідомлення орендар додав проект додаткової угоди, орендодавець протягом місяця не повідомив орендаря про наявність заперечень та своє рішення.

Частиною шостою статті 33 Закону України «Про оренду землі» передбачена інша підстава поновлення договору оренди: у разі, якщо орендар продовжує користуватися земельною ділянкою після закінчення строку договору оренди і за відсутності протягом одного місяця після закінчення строку договору листа-повідомлення орендодавця про заперечення у поновленні договору оренди землі, такий договір вважається поновленим на той самий строк і на тих самих умовах, які були передбачені договором.

Частинами восьмою, дев'ятою статті 33 Закону України «Про оренду землі» передбачено, що додаткова угода до договору оренди землі про його поновлення має бути укладена сторонами у місячний строк в обов'язковому порядку; відмова, а також наявне зволікання в укладенні додаткової угоди до договору оренди землі може бути оскаржено в суді.

Таким чином, для поновлення договору оренди землі з підстав, які передбачені частиною шостою статті 33 Закону України «Про оренду землі», необхідна наявність таких юридичних фактів: орендар продовжує користування виділеною земельною ділянкою; орендар належно виконує свої обов'язки за договором, відсутнє письмове повідомлення орендодавця про відмову в поновленні договору оренди, сторони укладають додаткову угоду про поновлення договорів оренди.

Згідно довідки Вербівської сільської ради Кам'янського району Черкаської області від 26.01.2015 року № 16 фізична особа підприємець ОСОБА_7 на території сільської ради використовує на правах оренди земельну ділянку площею 15,2 га ріллі. За період оренди сплачує орендну плату відповідно до умов договору, заборгованості не має, дотримується екологічного законодавства та використовує її за цільовим призначенням. (а.с. 62)

Відповідно до довідки Кам'янської об'єднаної ДПІ ГУ ДФС у Черкаській області від 11.06.2015 року № 1093/23-16-25-011 фізична особа підприємець ОСОБА_7 заборгованості зі сплати податків, зборів і платежів не має. (а.с. 85) Відповідно до копій платіжних доручень (а.с. 86 - 92) останній сплачує плату за користування земельною ділянкою.

Встановлено та не заперечується сторонами, що відповідач фізична особа підприємець ОСОБА_7 продовжує користуватись земельною ділянкою, належно виконує свої обов'язки за Договором, сплачує орендну плату за землю.

Перед закінченням дії Договору ОСОБА_7 направив до орендодавця клопотання про продовження дії договору, на що заперечень не отримав та згідно рішень Кам'янської районної державної адміністрації Черкаської області від 01.11.2012 року дію договору продовжено на 5 років.

В силу того, що відповідно до змін у законодавстві України розпорядником орендованих земель стало Головне управління Держземагенства в Черкаській області відповідач фізична особа підприємець ОСОБА_7, використовуючи належним чином земельні ділянки, сплачуючи орендну плату, 05.02.2014 року направив на їх адресу клопотання про поновлення договору оренди землі. Орендодавець не направив позивачу письмового повідомлення про відмову у поновленні Договору, а тому суд вірно прийшов до висновку, що мають місце передбачені частиною 6 статті 33 Закону України «Про оренду землі» юридичні факти, необхідні для поновлення договору оренди землі.

Таким чином, установивши, факт належного виконання ФОП ОСОБА_7 умов договору оренди; дотримання ним строків і процедури повідомлення про намір реалізувати своє переважне право на поновлення договору оренди на новий строк, ненадіслання орендодавцем у встановлений законом строк відмови в поновленні договору на новий строк, та продовження використання ФОП ОСОБА_7 земельної ділянки, суд на підставі статті 33 Закону України «Про оренду землі» дійшов обґрунтованого висновку про наявність у ФОП ОСОБА_7 переважного права на поновлення договору оренди земельної ділянки на новий строк та вірно вважав необґрунтованими посилання позивача на те, що строк дії договору був закінчений і додаткова угода не могла бути укладена.

Ухвалене у справі рішення є законним і обґрунтованим.

Доводи апелянта були предметом розгляду суду першої інстанції, є не суттєвими і не знайшли свого підтвердження в ході розгляду справи, тому не дають підстав для зміни чи скасування оскаржуваного рішення суду.

Частиною 1 ст.308 ЦПК України передбачено, що апеляційний суд відхиляє апеляційну скаргу і залишає рішення без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції ухвалив рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права, а ч.2 ст.308 ЦПК України передбачає також , що не може бути скасоване правильне по суті і справедливе рішення суду з одних лише формальних міркувань.

З огляду на вищевикладене, апеляційну скаргу належить відхилити, а рішення суду першої інстанції - залишити без змін.

Керуючись ст.ст. 303, 307, 308, 314, 315 ЦПК України, колегія суддів, -

у х в а л и л а :

Апеляційну скаргу ОСОБА_6 - відхилити, а рішення Кам'янського районного суду Черкаської області від 30 червня 2015 року у даній справі - залишити без змін .

Ухвала апеляційного суду набирає законної сили з моменту проголошення і може бути оскаржена в касаційному порядку протягом двадцяти днів до суду касаційної інстанції.

Головуючий :

Судді :

СудАпеляційний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення08.10.2015
Оприлюднено15.10.2015
Номер документу52099899
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —696/515/15-ц

Ухвала від 08.10.2015

Цивільне

Апеляційний суд Черкаської області

Сіренко Ю. В.

Ухвала від 17.07.2015

Цивільне

Апеляційний суд Черкаської області

Сіренко Ю. В.

Ухвала від 24.07.2015

Цивільне

Апеляційний суд Черкаської області

Сіренко Ю. В.

Рішення від 30.06.2015

Цивільне

Кам'янський районний суд Черкаської області

Шкреба В. В.

Ухвала від 15.06.2015

Цивільне

Кам'янський районний суд Черкаської області

Шкреба В. В.

Ухвала від 03.06.2015

Цивільне

Кам'янський районний суд Черкаської області

Шкреба В. В.

Ухвала від 14.04.2015

Цивільне

Кам'янський районний суд Черкаської області

Шкреба В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні