Постанова
від 13.10.2015 по справі 820/8859/15
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61004, м. Харків, вул. Мар'їнська, 18-Б-3, inbox@adm.hr.court.gov.ua

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

13 жовтня 2015 р. № 820/8859/15

Харківський окружний адміністративний суд у складі: головуючого судді - Сагайдака В.В., розглянувши у порядку письмового провадження в приміщенні суду в м. Харкові адміністративну справу за позовом Управління Пенсійного фонду України в Первомайському районі Харківської області до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Орелька" про стягнення заборгованості ,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач, Управління Пенсійного фонду України в Первомайському районі Харківської області, звернувся до Харківського окружного адміністративного суду з позовом, в якому просить суд: стягнути з Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Орелька" на користь Управління Пенсійного фонду України в Первомайському районі Харківської області заборгованість по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до п.п. "б-з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" в сумі 4828,73 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що відповідач, в силу приписів чинного законодавства, обтяжений обов'язком відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до ч.2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів "б-з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

В обґрунтування заперечень на позов відповідач зазначив, що позовні вимоги є незаконними та необґрунтованими, а тому задоволенню не підлягають.

У судове засідання представники сторін не прибули, належним чином повідомлялись про дату, час та місце розгляду справи. Представник позивача через канцелярію суду надав клопотання про розгляд справи без його присутності.

Відповідно до вимог ч.1 ст. 41, ч.6 ст. 128 КАС України, суд вважає за можливе розглянути дану справу в порядку письмового провадження.

Дослідивши зібрані по справі докази в їх сукупності, проаналізувавши зміст норм матеріального і процесуального права, які врегульовують спірні правовідносини, суд дійшов наступного висновку.

Розглядом справи встановлено, що відповідач знаходиться на обліку в Управлінні Пенсійного фонду України в Первомайському районі Харківської області.

Відповідач з 01.01.2015 року, втративши статус платника фіксованого сільськогосподарського податку, є платником єдиного податку 4 групи.

Згідно з пунктом "б-з" статті 13 Закону України В«Про пенсійне забезпечення В» від 05.11.1991 р. № 1788-XII, особам, яка працювали у відповідача, а саме: ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3І, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, була призначена пенсія за віком на пільгових умовах.

Відповідно до п. 2 Прикінцевих положень Закону України В«Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуванняВ» пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

Аналізуючи норми абз.1 п. 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуванняВ» чинне законодавство України в залежності від порядку відшкодування витрат на виплату та доставку пільгових пенсій розподіляє усіх осіб на такі групи: 1) застраховані особи, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України; особи, які за результатами атестації робочих місць, працювали на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років особи; 2) особи, які були зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком N1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, крім тих, що були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників за списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України; 3) особи, які були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників, за списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України, особи, пенсії яким призначені відповідно до пунктів "в" - "є" та "ж" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

Так, для першої групи осіб зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

Для другої групи осіб передбачено, що підприємства та організації з коштів, призначених на оплату праці, вносять до Пенсійного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій починаючи з дня набрання чинності цим Законом, у розмірі 20 відсотків з наступним збільшенням її щороку на 10 відсотків до 100-відсоткового розміру відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій до набуття права на пенсію за віком відповідно до цього Закону.

Щодо третьої групи осіб передбачено, що виплата пенсій здійснюється до 1 січня 2005 року за рахунок коштів Пенсійного фонду, а з січня 2005 року - за рахунок коштів Державного бюджету України до досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26 цього Закону (абзацу п'ятого підпункту 1 пункту 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування").

Вказані особи, які працювали у відповідача, відносяться саме до третьої групи осіб, , що вбачається з відповідних довідок, які містяться в матеріалах справи ( а.с.38-43).

Крім того відповідно до Закону України від 28.12.2014 року № 71-VІІІ, яким виключено з переліку загальнодержавних податків та зборів фіксований сільськогосподарський податок, 4 група платників єдиного податку з 2015 року сформована з колишніх платників фіксованого сільськогосподарського податку. Для даної групи збережено всі умови оподаткування, отже й пільга зі сплати відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій.

Відповідач не повинен відшкодувати витрати на виплату та доставку пільгових пенсій, так як з 1 січня 2005 року виплати таких категорії пенсій здійснюються - за рахунок коштів Державного бюджету України до досягнення пенсійного віку.

За таких обставин суд вважає позовні вимоги необґрунтованими та такими, що не підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст. 128, 158-163, 185, 186, ст. 254 суд, -

П О С Т А Н О В И В:

У задоволенні адміністративного позову Управління Пенсійного фонду України в Первомайському районі Харківської області до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Орелька" про стягнення заборгованості - відмовити.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги в десятиденний строк з дня її проголошення та з дня отримання копії постанови, у разі проголошення постанови суду, яка містить вступну та резолютивну частини, а також прийняття постанови у письмовому провадженні. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова набирає законної сили після закінчення строків для подачі апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Суддя Сагайдак В.В.

СудХарківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення13.10.2015
Оприлюднено19.10.2015
Номер документу52251447
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —820/8859/15

Ухвала від 01.10.2020

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Сагайдак В.В.

Постанова від 21.12.2015

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

П’янова Я.В.

Ухвала від 09.12.2015

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

П’янова Я.В.

Ухвала від 09.12.2015

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

П’янова Я.В.

Ухвала від 06.11.2015

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

П’янова Я.В.

Постанова від 13.10.2015

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Сагайдак В.В.

Ухвала від 14.09.2015

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Сагайдак В.В.

Ухвала від 31.08.2015

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Сагайдак В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні