Ухвала
від 13.10.2015 по справі 915/1537/14
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

cpg1251

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


У Х В А Л А

про повернення апеляційної скарги

"13" жовтня 2015 р.Справа № 915/1537/14 Колегія суддів Одеського апеляційного господарського суду у складі:

Головуючого судді: Головея В.М.

Суддів: Журавльова О.О., Ярош А.І.,

розглянувши апеляційну скаргу та клопотання про відстрочення сплати судового збору Міністерства оборони України

на рішення господарського суду Миколаївської області від 14.09.2015

у справі № 915/1537/14

за позовом Заступника Генерального прокурора України в інтересах держави в особі Міністерства оборони України

до Державного підприємства "Дослідно-проектний центр кораблебудування"

про стягнення 1 648 392,04 грн. та зобов'язання виконати роботи,

ВСТАНОВИЛА:

Рішенням господарського суду Миколаївської області від 14.09.2015 позов Заступника Генерального прокурора України в інтересах держави в особі Міністерства оборони України задоволено частково, стягнуто з Державного підприємства "Дослідно-проектний центр кораблебудування" (далі - ДП "ДПЦК", відповідач) на користь Міністерства оборони України 100 000,00 грн. штрафних санкцій. В решті позову відмовлено. Стягнуто з відповідача в дохід Державного бюджету України 32 967,84 грн. судового збору.

Не погодившись із зазначеним рішенням , Міністерство оборони України звернулось до Одеського апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить, рішення скасувати в частині в якій було відмовлено в задоволенні позову та стягнути з відповідача на користь Міністерства оборони України 1 548 392,04 грн. штрафних санкцій. В іншій частині рішення залишити без змін.

Дослідивши матеріали апеляційної скарги, колегія суддів встановила наступне.

Відповідно до ч. 3 ст. 94 ГПК України до апеляційної скарги додаються, зокрема, докази сплати судового збору.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" (зі змінами від 01.09.2015) судовий збір справляється у відповідному розмірі від мінімальної заробітної плати у місячному розмірі, встановленої законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Згідно із п.п. 4 п. 2 ч. 2 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" за подання до господарського суду апеляційної скарги на рішення суду судовий збір справляється у розмірі 110 відсотків ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарги.

Відповідно до Закону України "Про Державний бюджет України на 2015 рік" розмір мінімальної заробітної плати на 01 січня 2015 року складає 1 218,00 грн..

Таким чином, оскільки предметом даного спору є майнова вимога, то апелянт мав сплатити судовий збір у зазначеному вище порядку - 25 548,47 грн. (1 548 392,04 грн.*1,5%*110%), проте до апеляційної скарги доказів сплати судового збору не додано взагалі, натомість заявлено клопотання про надання відстрочки сплати судового збору до початку розгляду апеляційної скарги по суті, але не пізніше ніж до ухвалення судового рішення у справі, яке обґрунтоване тим, що з метою виконання вимог Закону України "Про затвердження Указу Президента України "Про часткову мобілізацію" від 17.03.2014, Закону України "Про оборону України", Закону України "Про Збройні Сили України" є необхідність у збережені фінансових ресурсів виділених Урядом України для матеріально-технічного та фінансового забезпечення діяльності підрозділів Збройних Сил України. Крім того, всі фінансові ресурси Міністерства оборони України спрямовані на першочергове фінансування потреб діяльності підрозділів Збройних Сил України в ході проведення АТО.

Розглянувши вищевказане клопотання Міністерства оборони України, судова колегія, зазначає наступне.

Враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі. Суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій статті 8 Закону України "Про судовий збір".

Єдиною підставою для вчинення господарським судом дій, зазначених у статті 8 Закону, є врахування ним майнового стану сторін. Клопотання про відстрочення (розстрочення) сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від його сплати може бути викладене в заяві чи скарзі, які подаються до господарського суду, або окремим документом. Особа, яка заявляє відповідне клопотання, повинна навести доводи і подати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджав (перешкоджає) сплаті нею судового збору у встановленому порядку і розмірі.

При цьому оскільки статтею 129 Конституції України як одну із засад судочинства визначено рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом, отже, в тому числі й державних установ, то самі лише обставини, пов'язані з фінансуванням установи чи організації з Державного бюджету України та відсутністю у ньому коштів, призначених для сплати судового збору, не можуть вважатися підставою для звільнення від такої сплати.

Приписами ст.ст. 33, 34 ГПК України визначено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. При цьому, обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Враховуючи те, що скаржником не надано належних в розумінні ст. 34 ГПК України доказів, які підтверджували б його скрутне фінансове становище та з огляду на те, що розстрочка сплати судового збору є правом господарського суду, яким суд користується враховуючи майновий стан сторони, колегія суддів Одеського апеляційного господарського суду не вбачає підстав для надання відстрочки сплати судового збору за подання апеляційної скарги.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 97 ГПК України, апеляційна скарга не приймається до розгляду і повертається апеляційним господарським судом, якщо до скарги не додано документів, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі.

З урахуванням викладеного апеляційна скарга не приймається до розгляду і повертається скаржнику.

Водночас апеляційний господарський суд вважає за необхідне повідомити скаржника, що відповідно до вимог ч. 4 ст. 97 ГПК України після усунення обставин, зазначених у пунктах 1, 2 і 3 частини першої цієї статті, апеляційна скарга може бути подана повторно.

Керуючись ст. 86, п. 3 ч. 1 ст. 97 ГПК України колегія суддів Одеського апеляційного господарського суду, -

УХВАЛИЛА:

1. Відмовити Міністерству оборони України у задоволенні клопотання про відстрочення сплати судового збору.

2. Повернути апеляційну скаргу та додані до неї документи Міністерству оборони України - без розгляду.

Головуючий суддя: Головей В.М.

Судді: Журавльов О.О.

Ярош А.І.

Дата ухвалення рішення13.10.2015
Оприлюднено19.10.2015
Номер документу52254729
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —915/1537/14

Ухвала від 22.06.2015

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Бездоля Ю.С.

Ухвала від 20.04.2015

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Бездоля Ю.С.

Постанова від 17.11.2015

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Головей В.М.

Постанова від 18.11.2015

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Головей В.М.

Ухвала від 12.11.2015

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Головей В.М.

Ухвала від 13.10.2015

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Головей В.М.

Ухвала від 13.10.2015

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Головей В.М.

Рішення від 14.09.2015

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Бездоля Ю.С.

Ухвала від 14.09.2015

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Бездоля Ю.С.

Ухвала від 14.09.2015

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Бездоля Ю.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні