Ухвала
від 24.09.2015 по справі 804/6557/14
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

і м е н е м У к р а ї н и

24 вересня 2015 рокусправа № 804/6557/14

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів: головуючого судді: Баранник Н.П.

суддів: Юхименка О.В. Щербака А.А.

за участю секретаря судового засідання: Спірічева Я.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Дніпропетровську апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Меркурій-Миропіль" на постанову Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 15 липня 2014 року у справі №804/6557/14 за адміністративним позовом Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Луговське" до Реєстраційної служби Солонянського районного управління юстиції Дніпропетровської області, Відділу Держемагенства у Солонянському районі Дніпропетровської області, за участю третіх осіб: ТОВ "Меркурій-Миропіль", ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9 про визнання дій протиправними та зобов'язання вчинити певні дії,

ВСТАНОВИВ:

У травні 2014 року Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю "Луговське" (далі - позивач) звернулося до суду із позовом до Реєстраційної служби Солонянського районного управління юстиції Дніпропетровської області (далі - відповідач-1), Відділу Держемагенства у Солонянському районі Дніпропетровської області (далі - відповідач-2), в якому просило визнати протиправними та скасувати:

- державну реєстрацію речового права оренди від 21.03.2014 р. за ТОВ "Меркурій-Миропіль" на земельну ділянку за кадастровим номером НОМЕР_1 - власник ОСОБА_1;

- державну реєстрацію речового права оренди від 21.03.2014 р. за ТОВ "Меркурій-Миропіль" на земельну ділянку за кадастровим номером НОМЕР_2 - власник ОСОБА_10;

- державну реєстрацію речового права оренди від 21.03.2014 р. за ТОВ "Меркурій-Миропіль" на земельну ділянку за кадастровим номером НОМЕР_3 - власник ОСОБА_3;

- державну реєстрацію речового права оренди від 24.02.2014 р. за ТОВ "Меркурій-Миропіль" на земельну ділянку за кадастровим номером НОМЕР_4 - власник ОСОБА_4;

- державну реєстрацію речового права оренди від 25.02.2014 р. за ТОВ "Меркурій-Миропіль" на земельну ділянку за кадастровим номером НОМЕР_5 - власник ОСОБА_5;

- державну реєстрацію речового права оренди від 25.02.2014 р. за ТОВ "Меркурій-Миропіль" на земельну ділянку за кадастровим номером НОМЕР_6 - власник ОСОБА_6;

- державну реєстрацію речового права оренди від 21.03.2014 р. за ТОВ "Меркурій-Миропіль" на земельну ділянку за кадастровим номером НОМЕР_7 - власник ОСОБА_7;

- державну реєстрацію речового права оренди від 24.02.2014 р. за ТОВ "Меркурій-Миропіль" на земельну ділянку за кадастровим номером НОМЕР_8 - власник ОСОБА_8;

- державну реєстрацію речового права оренди від 21.03.2014 р. за ТОВ "Меркурій-Миропіль" на земельну ділянку за кадастровим номером НОМЕР_9 - власник ОСОБА_9.

Постановою Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 15 липня 2014 року адміністративний позов Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Луговське" задоволено.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Меркурій-Миропіль" не погодилося із рішенням суду першої інстанції та подало апеляційну скаргу. Третя особа вважає рішення суду необґрунтованим, оскільки при його винесенні не були повно і всебічно досліджені обставини справи.

Представник відповідача у судовому засіданні вказав, що погоджується з доводами апеляційної скарги, та вважає, що постанову Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 15 липня 2014 року слід скасувати, прийняти нове рішення про відмову позивачу у задоволенні позовних вимог.

Позивач та треті особи у судове засідання не направили своїх представників, про час, дату та місце апеляційного розгляду справи були повідомлені належним чином.

Заслухавши представника відповідача, дослідивши матеріали справи, перевіривши законність та обґрунтованість судового рішення, колегія суддів приходить до висновку, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Судом першої інстанції встановлено та матеріалами справи підтверджено, що у 2009-2010р.р. Товариством з обмеженою відповідальністю "Луговське" укладено 9 договорів оренди земельних ділянок.

Так, 20.04.2009 р. між Товариством з обмеженою відповідальністю "Луговське" (орендар) та ОСОБА_1 (орендодавець) укладено договір оренди землі, відповідно до якого орендодавець надає, а орендар приймає в строкове платне користування земельну ділянку сільськогосподарського призначення, яка знаходиться на території Дзержинської сільської ради і належить орендодавцю на підставі державного акта на право власності на землю. Договір укладено на 5 років. Після закінчення строку договору орендар має переважне право поновлення його на новий строк, якщо сторони не заявили про намір припинити дію цього договору, дія договору продовжується.

В цей же день були укладені й інші договори оренди землі із орендодавцями: ОСОБА_10, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_8, ОСОБА_9. Договори укладено строком на 5 років. За умовами договорів, після закінчення їх строку дії, орендар має переважне право поновлення його на новий строк; якщо сторони не заявили про намір припинити дію цього договору, дія договору продовжується.

10.11.2009р. між Товариством з обмеженою відповідальністю "Луговське" (орендар) та ОСОБА_7 (орендодавець) укладено договір оренди землі, відповідно до якого орендодавець надає, а орендар приймає в строкове платне користування земельну ділянку сільськогосподарського призначення, яка знаходиться на території Дзержинської сільської ради і належить орендодавцю на підставі державного акта на право власності на землю. Договір укладено на 5 років. Після закінчення строку договору орендар має переважне право поновлення його на новий строк.

20.10.2010р. між Товариством з обмеженою відповідальністю "Луговське" (орендар) та ОСОБА_6 (орендодавець) укладено договір оренди землі, відповідно до якого орендодавець надає, а орендар приймає в строкове платне користування земельну ділянку сільськогосподарського призначення, яка знаходиться на території Дзержинської сільської ради і належить орендодавцю на підставі державного акта на право власності на землю. Договір укладено строком на 5 років. Після закінчення строку договору орендар має переважне право поновлення його на новий строк, якщо сторони не заявили про намір припинити дію цього договору, дія договору продовжується.

Зазначені договори оренди землі зареєстровані у Солонянському відділі ДРФ "ЦДЗК" та Відділі Держкомзему у Солонянському районі Дніпропетровської області, про що у Державному реєстрі земель вчинені відповідні записи.

Однак, згідно наявних у справі Витягів з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права, у лютому-березні 2014р. Реєстраційною службою Солонянського районного управління юстиції Дніпропетровської області здійснено державну реєстрацію договорів оренди тих самих земельних ділянок, але вже за ТОВ "Меркурій-Миропіль", зокрема:

- 21.03.2014 р. здійснено державну реєстрацію права оренди на земельну ділянку ОСОБА_1 за ТОВ "Меркурій-Миропіль";

- 21.03.2014 р. здійснено державну реєстрацію права оренди на земельну ділянку ОСОБА_10 за ТОВ "Меркурій-Миропіль";

- 21.03.2014 р. здійснено державну реєстрацію права оренди на земельну ділянку ОСОБА_3 за ТОВ "Меркурій-Миропіль";

- 24.02.2014 р. здійснено державну реєстрацію права оренди на земельну ділянку ОСОБА_4 за ТОВ "Меркурій-Миропіль";

- 25.02.2014 р. здійснено державну реєстрацію права оренди на земельну ділянку ОСОБА_5 за ТОВ "Меркурій-Миропіль";

- 24.02.2014 р. здійснено державну реєстрацію права оренди на земельну ділянку ОСОБА_8 за ТОВ "Меркурій-Миропіль";

- 21.03.2014 р. здійснено державну реєстрацію права оренди на земельну ділянку ОСОБА_9 за ТОВ "Меркурій-Миропіль";

- 21.03.2014 р. здійснено державну реєстрацію права оренди на земельну ділянку ОСОБА_7 за ТОВ "Меркурій-Миропіль";

- 25.02.2014 р. здійснено державну реєстрацію права оренди на земельну ділянку ОСОБА_6 за ТОВ "Меркурій-Миропіль". Строк дії цих договорів до січня 2021 р. з правом пролонгації.

Тобто, до закінчення строків дії договорів оренди землі з Товариством з обмеженою відповідальністю "Луговське", власники земельних ділянок уклали нові договори оренди землі з іншим орендарем ТОВ "Меркурій-Миропіль".

Не погодившись з діями Реєстраційної служби Солонянського районного управління юстиції Дніпропетровської області, Товариство з обмеженою відповідальністю "Луговське" звернулось до суду.

Відповідно до ч. 4 ст. 124 Земельного кодексу України, передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у власності громадян і юридичних осіб, здійснюється за договором оренди між власником земельної ділянки і орендарем. Підставою для укладення договору оренди може бути цивільно-правовий договір про відчуження права оренди.

Згідно ст. 1 Закону України "Про оренду землі" оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

Статтею 13 Закону України "Про оренду землі" передбачено, що договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Відповідно до ст. 18 Закону України "Про оренду землі", яка була чинною на момент укладання Товариством з обмеженою відповідальністю "Луговське" договорів, договір оренди землі набирає чинності після його державної реєстрації.

Згідно ст. ст. 125, 126 Земельного кодексу України право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав. Право власності, користування земельною ділянкою оформлюється відповідно до Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень".

Частиною 4 ст. 3 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" закріплено, що права на нерухоме майно та їх обтяження, що виникли до набрання чинності цим Законом, визнаються дійсними у разі відсутності їх державної реєстрації, передбаченої цим Законом, за таких умов: якщо реєстрація прав та їх обтяжень була проведена відповідно до законодавства, що діяло на момент їх виникнення, або якщо на момент виникнення прав та їх обтяжень діяло законодавство, що не передбачало обов'язкової реєстрації таких прав та їх обтяжень.

Відповідно до п. 3 р.ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України від 11.02.2010 № 1878-VІ "Про внесення змін до Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень" та інших законодавчих актів України" до 1 січня 2013 року державна реєстрація права власності, права користування (сервітут) земельними ділянками, права постійного користування земельними ділянками, договорів оренди земельних ділянок; права користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис); права забудови земельної ділянки (суперфіцій) проводиться територіальними органами земельних ресурсів.

Всі договори оренди земельних ділянок, укладені позивачем у 2009-2010р.р., були зареєстровані відповідно до вимог законодавства, яке діяло на момент проведення такої реєстрації, у Солонянському відділі ДРФ "ЦДЗК" та Відділі Держкомзему у Солонянському районі Дніпропетровської області.

Підстави припинення договору оренди землі визначені ст. 31 Закону України "Про оренду землі", серед яких є: закінчення строку, на який його було укладено; викупу земельної ділянки для суспільних потреб та примусового відчуження земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності в порядку, встановленому законом; поєднання в одній особі власника земельної ділянки та орендаря; смерті фізичної особи-орендаря, засудження його до позбавлення волі та відмови осіб, зазначених у статті 7 Закону України "Про оренду землі", від виконання укладеного договору оренди земельної ділянки; ліквідації юридичної особи-орендаря; відчуження права оренди земельної ділянки заставодержателем; набуття права власності на житловий будинок, будівлю або споруду, що розташовані на орендованій іншою особою земельній ділянці; припинення дії договору, укладеного в рамках державно-приватного партнерства (щодо договорів оренди землі, укладених у рамках такого партнерства).

Судом першої інстанції було з'ясовано, що жодна з сторін не зверталась з вимогою про розірвання договорів оренди землі, чи припинення їх дії, відсутні і судові рішення з цього приводу. Станом на лютий-березень 2014р. укладені договори оренди землі були чинними.

Законом України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" визначено правові, економічні, організаційні засади проведення державної реєстрації речових та інших прав, які підлягають реєстрації за цим Законом, та їх обтяжень.

Частиною 4 ст. 9 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" передбачено, що державний реєстратор самостійно приймає рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень або відмову в такій реєстрації.

Відповідно до ч. 1 ст. 15 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" державна реєстрація прав та їх обтяжень проводиться в такому порядку:

1) прийняття і перевірка документів, що подаються для державної реєстрації прав та їх обтяжень, реєстрація заяви;

2) встановлення факту відсутності підстав для відмови в державній реєстрації прав та їх обтяжень, зупинення розгляду заяви про державну реєстрацію прав та/або їх обтяжень;

3) прийняття рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, відмову в ній або зупинення державної реєстрації;

4) внесення записів до Державного реєстру прав;

5) видача свідоцтва про право власності на нерухоме майно у випадках, встановлених статтею 18 цього Закону;

6) надання витягів з Державного реєстру прав про зареєстровані права та/або їх обтяження.

Тобто, після отримання від уповноваженої особи ТОВ "Меркурій-Миропіль" заяв про державну реєстрацію права оренди на земельні ділянки із необхідним пакетом документів, їх прийняття та реєстрації таких заяв, державний реєстратор мав встановити факт відсутності підстав для відмови в державній реєстрації прав та їх обтяжень, зупинення розгляду заяви про державну реєстрацію прав та/або їх обтяжень.

Згідно п. 6 ч. 1 ст. 24 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" у державній реєстрації прав та їх обтяжень може бути відмовлено у разі, якщо заявником подано ті самі документи, на підставі яких заявлене право та обтяження такого права вже зареєстровано у Державному реєстрі прав.

Колегія суддів погоджується з висновками суду, що Державний реєстр прав також охоплює і реєстрацію (фіксацію) прав та їх обтяжень, які були проведені відповідно до законодавства, що діяло на момент їх виникнення, зокрема у Державному реєстрі земель.

Державний реєстратор, використовуючи повноваження, надані п. 8-1 ч. 2 ст. 9 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень", мав під час проведення державної реєстрації прав, які виникли та зареєстровані в установленому порядку до 1 січня 2013 року, запитати в організації, яка відповідно до чинного на момент реєстрації законодавства проводила таку реєстрацію, інформацію (довідки, копії документів тощо), необхідну для реєстрації прав та їх обтяжень, а саме: про земельні ділянки з відповідними кадастровими номерами, якщо такі документи не були подані заявником або якщо документи, подані заявником, не містили передбачених цим Законом відомостей про правонабувача або про нерухоме майно.

Також відповідно до ст. 28-1 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" встановлено взаємодію органу державної реєстрації прав та органу, що здійснює ведення Державного земельного кадастру.

В п. 2 цієї статті зазначено, що орган, що здійснює ведення Державного земельного кадастру, надає органу державної реєстрації прав інформацію про:

- державну реєстрацію земельної ділянки (дату державної реєстрації, орган, що здійснив таку реєстрацію);

- кадастровий номер, площу, місце розташування земельної ділянки;

- кадастровий план зареєстрованої земельної ділянки в електронній (цифровій) формі.

Не перевіривши факт існування зареєстрованих за Товариством з обмеженою відповідальністю "Луговське" прав оренди на земельні ділянки ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9 із присвоєними кадастровими номерами, посадовою особою реєстраційної служби були прийняті рішення про державну реєстрацію права оренди на ці ж земельні ділянки за ТОВ "Меркурій-Миропіль", що порушує права позивача.

У даному випадку у суду були підстави для скасування державної реєстрації речового права оренди за ТОВ "Меркурій-Миропіль" на земельні ділянки, що зазначені у позові позивача.

Доводи апеляційної скарги не спростовують висновків суду, підстави для скасування законної постанови суду першої інстанції відсутні.

Керуючись п.1 ч.1 ст.198, ст.ст. 200, 205, 206 КАС України, суд

УХВАЛИВ:

Апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Меркурій-Миропіль" - залишити без задоволення.

Постанову Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 15 липня 2014 року у справі №804/6557/14 - залишити без змін .

Ухвала Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду набирає законної сили з моменту її проголошення та може бути оскаржена в порядку та строки, визначені ст. 212 Кодексу адміністративного судочинства України.

Повний текст ухвали виготовлено 02.10.2015р..

Головуючий: Н.П. Баранник

Суддя: О.В. Юхименко

Суддя: А.А. Щербак

СудДніпропетровський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення24.09.2015
Оприлюднено19.10.2015
Номер документу52255007
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —804/6557/14

Ухвала від 24.09.2015

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Баранник Н.П.

Ухвала від 15.08.2014

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Баранник Н.П.

Ухвала від 18.06.2015

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Баранник Н.П.

Ухвала від 08.08.2014

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Баранник Н.П.

Постанова від 15.07.2014

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Голобутовський Роман Зіновійович

Ухвала від 01.07.2014

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Голобутовський Роман Зіновійович

Ухвала від 05.06.2014

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Голобутовський Роман Зіновійович

Ухвала від 12.05.2014

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Голобутовський Роман Зіновійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні