Ухвала
від 15.10.2015 по справі 392/1675/15-ц
МАЛОВИСКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 392/1675/15-ц

Провадження № 2/392/834/15

У Х В А Л А

15 жовтня 2015 року м. Мала Виска

Суддя Маловисківського районного суду Кіровоградської області Кратко Д.М., розглянувши позовну заяву подану ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «СТОВ «Авангард», третя особа: Маловисківське районне управління юстиції Кіровоградської області про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки, -

в с т а н о в и в :

13 жовтня 2015 року до суду надійшла позовна заява подана ОСОБА_1 про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки.

В своїй позовній заяві позивач просить відстрочити сплату судового збору до ухвалення судового рішення на підставі статті 82 Цивільного процессуального кодексу України, обгрунтовуючи свою вимогу важким майновим станом.

Відповідно до ст. 8 Закону України «Про судовий збір» враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі, зменшити розмір судового збору або звільнити від його оплати.

Згідно ч. 3 ст. 82 ЦПК України суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на визначений строк, але не більше як до ухвалення судового рішення у справі.

Таким чином, суд відстрочує сплату судового збору при наявності беззаперечних доказів, які підтверджували б матеріальний стан платника.

Відповідно до п. 29 Постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ № 10 від 17 жовтня 2014 року «Про застосування судами законодавства про судові витрати у цивільних справах» підставою для відстрочення або розстрочення сплати судового збору є врахування судом майнового стану сторони, тобто фізичної або юридичної особи (наприклад, довідка про доходи, про склад сім'ї банківські документи про відсутність на рахунку коштів, довідка податкового органу про перелік розрахункових та інших рахунків тощо).

Особа, яка заявляє відповідне клопотання, згідно зі ст. 10 ЦПК України повинна навести доводи і подати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджав (перешкоджає) сплаті нею судового збору у встановленому законодавством порядку і розмірі.

У статті 129 Конституції України однією із засад судочинства визначено рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом.

Позивачем не надано доказів на підтвердження її скрутного матеріального становища, тобто жодним чином не підтверджується, окрім того, що вона є пенсіонером і це перешкоджає сплаті судового збору у визначеному законом розмірі.

Перевіривши матеріали справи, вважаю, що клопотання ОСОБА_1 про відстрочення сплати судового збору - задоволенню не підлягає.

Відповідно до ч. 5 ст. 119 ЦПК України до позовної заяви додається документ, що підтверджує сплату судового збору.

Відповідно до ч. 1 ст. 9 Закону України В«Про судовий збірВ» судовий збір сплачується за місцем розгляду справи та зараховується до спеціального фонду Державного бюджету України.

В ч. 3 ст. 6 Закону України В«Про судовий збірВ» серед іншого зазначається, що у разі коли в позовній заяві об'єднано дві і більше вимог немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру.

Проте судом встановлено, що позивач при подачі позовної заяви не надав документ, що підтверджує сплату судового збору у передбаченому законом розмірі відповідно до кожної самостійної вимоги немайнового характеру, враховуючи зміст позовних вимог, який складається з двох самостійних вимог немайнового характеру, оскільки у своєму позові позивач просить суд:

- визнати недійсним Договір оренди земельної ділянки (без дати), зареєстрований Реєстраційною службою Маловисківського районного управління юстиції № 10425820 від 15 липня 2015 року;

- зобов»язати Реєстраційну службу Маловисківського районного управління юстиції скасувати рішення № 10425820 від 15 липня 2015 року про державну реєстрацію іншого речового права.

Тому позивачу необхідно усунути зазначені недоліки та додати оригінал документа, що підтверджує повну сплату судового збору у встановленому законом розмірі за подання до суду позовної заяви, яка складається з 2-х (двох) самостійних вимог немайнового характеру, сплативши судовий збір в розмірі - 0,4 розміру мінімальної заробітної плати, що становить 487 грн. 20 коп. (чотириста вісімдесят сім гривень 20 коп.), за кожну позовну вимогу немайнового характеру, а всього судовий збір в розмірі 974,40 грн. (дев»ятсот сімдесят чотири гривні 40 коп.).

Згідно ст. 4 ЦПК України здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законами України.

Відповідно ч. 3 ст. 27 ЦПК України особи, які беруть участь у справі, зобов'язані добросовісно здійснювати свої процесуальні права і виконувати свої процесуальні обов'язки.

У відповідності до ч. 1 ст. 121 ЦПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 119 і 120 цього Кодексу, або не сплачено судовий збір, постановляє ухвалу, в якій зазначаються підстави залишення заяви без руху, про що повідомляє позивача і надає йому строк для усунення недоліків, який не може перевищувати п'яти днів з дня отримання позивачем ухвали.

Таким чином заявнику необхідно привести заяву у відповідність до вимог ст. 119-120 ЦПК України.

Зазначене в сукупності, відповідно до ст. 121 ЦПК України є підставою для залишення позовної заяви без руху та зумовлює необхідність надати позивачу та його представнику строк для усунення зазначених вище недоліків.

Керуючись ст. 121, ст.ст. 208-210 ЦПК України, -

у х в а л и в :

В задоволенні клопотання ОСОБА_1 про відстрочення сплати судового збору - відмовити.

Позовну заяву подану ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «СТОВ «Авангард», третя особа: Маловисківське районне управління юстиції Кіровоградської області про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки

- залишити без руху.

Запропонувати позивачу, ОСОБА_1, та її представнику ОСОБА_2, не пізніше п'яти днів з дня отримання копії ухвали усунути вказані в ухвалі недоліки, шляхом слати судового збору в розмірі 974,40 грн. (дев»ятсот сімдесят чотири гривні 40 коп.), надавши до суду оригінал квитанції про сплату судового збору, банківські реквізити для сплати судового збору наступні:

Отримувач коштів - УДКС у Маловисківському районі 22030001

Код отримувача (код за ЄДРПОУ) - 377 053 63 ;

Банк отримувача - ГУ ДКСУ у Кіровоградській області ;

Код банку отримувача (МФО) - 823 016 ;

Рахунок отримувача - 312 132 067 002 43;

Код класифікації доходів бюджету - 220 300 01 ;

Призначення платежу - *;101;


;Судовий збір, за позовом
, Маловисківський районний суд Кіровоградської області

У разі невиконання ухвали суду в зазначений строк позовну заяву вважати неподаною та повернути позивачеві зі всіма доданими до неї документами.

Роз'яснити позивачу, що визнання позову неподаним та його повернення, не позбавляє права позивача на повторне звернення із заявою до суду якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для повернення заяви.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: Д.М. Кратко

СудМаловисківський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення15.10.2015
Оприлюднено20.10.2015
Номер документу52298773
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —392/1675/15-ц

Ухвала від 08.10.2018

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Березій Ю. А.

Ухвала від 05.06.2018

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Березій Ю. А.

Ухвала від 14.06.2016

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Кратко Д. М.

Ухвала від 14.06.2016

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Кратко Д. М.

Ухвала від 24.12.2015

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Кратко Д. М.

Ухвала від 17.11.2015

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Кратко Д. М.

Ухвала від 20.10.2015

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Кратко Д. М.

Ухвала від 15.10.2015

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Кратко Д. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні