Ухвала
від 24.12.2015 по справі 392/1675/15-ц
МАЛОВИСКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 392/1675/15-ц

Провадження № 2/392/834/15

У Х В А Л А

про призначення судово-почеркознавчої експертизи

24 грудня 2015 року м. Мала Виска

Маловисківський районний суд Кіровоградської області в складі: головуючого судді Кратка Д.М., із участю секретаря судового засідання Жельман О.В., позивача ОСОБА_1, представників позивача ОСОБА_2 та ОСОБА_3, представника відповідача ОСОБА_4, розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю СТОВ Авангард , треті особи: Маловисківське районне управління юстиції Кіровоградської області, Реєстраційна служба Маловисківського районного управління юстиції Кіровоградської області про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки, -

в с т а н о в и в:

Позивач звернувся до суду з позовом до відповідача про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки.

Свої позовні вимоги позивач обґрунтовує тим, що Договір оренди земельної ділянки без дати та номеру укладений між ОСОБА_1 Орендодавцем та Товариством з обмеженою відповідальністю СТОВ Аванград в особі директора ОСОБА_5, предметом договору якого є земельна ділянка, сільськогосподарського призначення № 547, згідно кадастрового плану (план-схеми), загальною площею 5,39 га., кадастровий номер: 3523181600:02:000:0547, строк дії якого становить - 10 років, державна реєстрація якого була проведена Реєстраційною службою Маловисківського районного управління юстиції Кіровоградської області 15 липня 2015 року, номер запису про інше речове право: 10425820, є недійсним.

В обґрунтування позовних вимог позивач вказує на те, що згідно висновку експерта № 277 від 05 вересня 2015 року Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру при УМВС України в Кіровоградській області проведеного в межах кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань від 24 липня 2015 року за № 12015120190000538 було встановлено, що підписи, розташовані у: графі Орендодавць договору оренди земельної ділянки без дати та в графі Передав акту приймання передачі об єкта оренди без дати виконані, ймовірно, не ОСОБА_1, а іншою особою.

В судовому засіданні представником відповідача ОСОБА_4, заявлено клопотання про призначення у справі судової почеркознавчої експертизи на вирішення якої необхідно поставити питання чи виконано підпис в Договорі оренди землі без дати, зареєстрованого у Реєстраційній службі Маловисківського районного управління юстиції від 15.07.2015 року за № 10425820 від імені ОСОБА_1 нею - ОСОБА_1 чи іншою особою? Проведення якої просить доручити Кіровоградському відділенню Одеського науково-дослідного інституту судових експертиз.

В обгрунтвування клопотання представник відповідача посилається на те, що позивач у справі ставила свій підпис на Договорі оренди земельної ділянки дійсність якого оспорюється у судовому порядку, а також на те, що висновок проведений в межах кримінального провадження та долучений до позовної заяви, викликає сумніви, і у справі необхідно провести саме судову експертизу при розгляді саме даної цивільної справи.

При цьому зазначає, що це є потрібним для правильного вирішення справи по суті, необхідним є з'ясування обставин, що мають значення для справи і потребують спеціальних знань у галузі науки.

Позивач, ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, поклался при вирішенні вказаного клопотання на думку своїх представників, представник позивача ОСОБА_2, з урахуванням додаткових пояснень, не заперечував проти задоволення вказаного клопотання, представник ОСОБА_3 також не заперечувала проти клопотання про призначення судової почеркознавчої експертизи, але заперечувала проти проведення її у Кіровоградському відділенні Одеського науково-дослідного інституту судових експертиз з тих підстав, що дана експертна установа завантажена по проведенню судовопочеркознавчих експертиз і у випадку призначення експертизи у цій справі саме даній експертній установі це займе тривалий час, а тому запропонувала її проведення у випадку задоволення клопотання доручити Експертному сектору Українського науково-дослідного інституту спеціальної техніки та судових експертиз Служби безпеки України в УСБУ в Кіровоградській області.

Представник відповідача при обговоренні судом питання щодо можливого призначення експертизи, в установі запропонованій представником позивача поклалася на розсуд суду у випадку, якщо суд прийде до висновку щодо необхідності проведення такої експертизи.

Стаття 10 ЦПК України визначає, що цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Сторони та інші особи, які беруть участь у справі, мають рівні права щодо подання доказів, їх дослідження та доведення перед судом їх переконливості. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Суд сприяє всебічному і повному з'ясуванню обставин справи: роз'яснює особам, які беруть участь у справі, їх права та обов'язки , попереджує про наслідки вчинення або не вчинення процесуальних дій і сприяє здійсненню їхніх прав у випадках, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ст. 11 ЦПК України суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі.

Згідно ст. 57 ЦПК України доказами є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення сторін, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються на підставі пояснень сторін, третіх осіб, їхніх представників, допитаних як свідків, показань свідків, письмових доказів, речових доказів, зокрема звуко- і відеозаписів, висновків експертів.

Відповідно до ст. 60 ЦПК України, кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених статтею 61 цього Кодексу. Докази подаються сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі. Доказуванню підлягають обставини, які мають значення для ухвалення рішення у справі і щодо яких у сторін та інших осіб, які беруть участь у справі, виникає спір.

Відповідно ч. 2 ст. 133 ЦПК України способами забезпечення судом доказів є допит свідків, призначення експертизи, витребування та (або) огляд доказів, у тому числі за їх місцезнаходженням. У необхідних випадках судом можуть бути застосовані інші способи забезпечення доказів.

Згідно ч.ч. 1, 3 ст. 143 ЦПК України для з'ясування обставин, що мають значення для справи і потребують спеціальних знань у галузі науки, мистецтва, техніки, ремесла тощо, суд призначає експертизу за заявою осіб, які беруть участь у справі. Особи, які беруть участь у справі, мають право подати суду питання, на які потрібна відповідь експерта. Кількість і зміст питань, за якими має бути проведена експертиза, визначається судом.

Згідно п. 5 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 1997 року N 8 Про судову експертизу в кримінальних і цивільних справах призначення експертизи в цивільних справах допускається як під час судового розгляду, так і в процесі підготовки до нього. У разі коли необхідність експертного висновку обумовлена обставинами, викладеними у позовній заяві, чи поданими доказами, суддя має призначати експертизу, як правило, при підготовці справи до судового розгляду, враховуючи при цьому думку осіб, які беруть участь у справі.

Судом встановлено, що позивач звернувся до суду і просить визнати недійсним Договір оренди земельної ділянки без дати, зареєстрований Реєстраційною службою Маловисківського районного управління юстиції Кіровоградської області за № 10425820 від 15 липня 2015 року, з підстав відсутності його волевиявлення та підпису на оспорюваному документі, а відповідач заперечує проти позову.

Заслухавши думку сторін, суд дійшов висновку про задоволення клопотання представника відповідача щодо призначення у справі судово-почеркознавчої експертизи, оскільки без спеціальних знань неможливо визначити чи виконаний підпис в Договорі оренди земельної ділянки позивачем чи іншою особою, що має істотне значення для правильного вирішення справи.

Згідно п. 5 ч. 1 ст. 202 ЦПК України суд може за заявою особи, яка бере участь у справі, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадках - призначення судом експертизи.

Враховуючи те, що для проведення експертизи потрібний тривалий час, що експертиза буде проводитись поза судом, оскільки це потрібно у зв'язку з характером дослідження, матеріали справи мають бути надані у розпорядження експерта, суд вважає за необхідне зупинити провадження у даній справі до отримання висновку експертизи, оскільки подальший розгляд справи не є можливим.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 133-135, 143, 144, п. 5 ч. 1 ст. 202, ст. 203 ЦПК України, суд -

у х в а л и в:

Клопотання представника відповідача ОСОБА_4 - задовольнити.

Призначити по справі судово-почеркознавчу експертизу, на вирішення якої поставити наступне питання:

Чи виконаний підпис в Договорі оренди земельної ділянки без номеру та дати укладений між ОСОБА_1 Орендодавцем та Товариством з обмеженою відповідальністю СТОВ Аванград в особі директора ОСОБА_5, предметом якого є земельна ділянка, сільськогосподарського призначення № 547, згідно кадастрового плану (план-схеми), загальною площею 5,39 га., кадастровий номер: 3523181600:02:001:0547, строк дії якого становить - 10 років, державна реєстрація якого була проведена Реєстраційною службою Маловисківського районного управління юстиції Кіровоградської області 15.07.2015 року, номер запису про інше речове право: 10425820, в графі Орендодавець підпис ОСОБА_1Я. , особисто ОСОБА_1 чи іншою особою?

У разі неможливості провести експертизу по питанню, зазначеному у даній ухвалі, зобов'язати експерта надати висновок про неможливість проведення експертизи.

Проведення експертизи доручити Експертному сектору Українського науково-дослідного інституту спеціальної техніки та судових експертиз Служби безпеки України в УСБУ в Кіровоградській області (25006, м. Кіровоград, вул. Дворцова, буд. 9).

Експертів попередити про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385 КК України.

Відібрати експериментальні зразки підпису та почерку у ОСОБА_1.

Зобов'язати сторони на вимогу експертів надати всі необхідні документи для проведення експертизи.

Роз'яснити, що відповідно до ст. 146 ЦПК України у разі ухилення особи, яка бере участь у справі, від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд, залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, може визнати факт, для з'ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Витрати на проведення експертизи покласти на відповідача - Товариство з обмеженою відповідальністю СТОВ Авангард (25006, АДРЕСА_1; код ЄДРПОУ: 39782497).

Для проведення експертизи надати експертам матеріали цивільної справи № 392/1675/15-ц, в якій знаходяться вільні та експериментальні зразки підписів та почерку позивача ОСОБА_1.

Копію ухвали для виконання та цивільну справу направити до Експертного сектору Українського науково-дослідного інституту спеціальної техніки та судових експертиз Служби безпеки України в УСБУ в Кіровоградській області (25006, м. Кіровоград, вул. Дворцова, буд. 9).

Визначити строк проведення експертизи до 15 лютого 2016 року.

До отримання висновку експертизи - провадження по справі зупинити.

Ухвала в частині зупинення провадження по справі може бути оскаржена через Маловисківський районний суд Кіровоградської області до Апеляційного суду Кіровоградської області шляхом подання апеляційної скарги на ухвалу протягом п'яти днів з дня її проголошення, в іншій частині ухвала оскарженню не підлягає. У разі якщо ухвалу було постановлено без участі особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали.

Суддя Д.М. Кратко

СудМаловисківський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення24.12.2015
Оприлюднено31.12.2015
Номер документу54608269
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —392/1675/15-ц

Ухвала від 08.10.2018

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Березій Ю. А.

Ухвала від 05.06.2018

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Березій Ю. А.

Ухвала від 14.06.2016

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Кратко Д. М.

Ухвала від 14.06.2016

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Кратко Д. М.

Ухвала від 24.12.2015

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Кратко Д. М.

Ухвала від 17.11.2015

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Кратко Д. М.

Ухвала від 20.10.2015

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Кратко Д. М.

Ухвала від 15.10.2015

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Кратко Д. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні