Рішення
від 22.03.2007 по справі 8/110-07
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

8/110-07

  

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

22.03.07           Справа № 8/110-07.

за позовом Державне підприємство завод “Штурм”

до відповідача           Комунального підприємства  “Буринське  міське  бюро технічної інвентаризації”   

Про  спонукання  до вчинення дій

                                                                                          СУДДЯ  КІЯШКО В.І.

Представники сторін:          

Від позивача:        Афанасьєва І.М.  

Від відповідача:   не з»явилися .

За участю секретаря судового засідання Борищик М.В.  

Суть спору: позивач просить  суд зобов'язати   Комунальне   підприємство   «Буринське   міське   бюро   технічної інвентаризації» провести реєстрацію права державної власності на нерухоме майно  за  місцезнаходженням  Державного  підприємства  заводу  «Штурм»  за адресою: м. Буринь, вул. Кутузова, а також просить суд зобов'язати   Комунальне   підприємство   «Буринське   міське   бюро   технічної інвентаризації»   внести   відповідний   запис   про   реєстрацію   права  державної власності на нерухоме майно до Державного реєстру прав власності на нерухоме майно.

Відповідач в судове засідання не з'явився, про час і місце розгляду справи був  повідомлений належним чином.

Позивач в  до господарського суду подав заяву про уточнення позовнихв вимог ( вх № 6384 від 21.03.2007р), в якій  уточним  суду  назви та  площі об»єктів нерухомості, які є предметом позову,  уточнені відповідно до  технічного паспорту  на приміщення, виготовленого КП «Буринське міське БТІ»

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення повноважного представника сторони  та оцінивши надані ними докази по справі, суд встановив:

Ухвалою господарського суду Сумської області від 30.06.2005р. порушено провадження у справі № 12/73-05 про банкрутство Державного підприємства “Завод “Штурм”, м. Буринь, відповідно до ст.11 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”

          Ухвалою суду від 03.05.2006 року відкрито процедуру санації Державного підприємства “Завод “Штурм” та призначено керуючим санацією арбітражного керуючого Сугоняко О.Л.

Як зазначає позивач,  в процесі процедури санації  був розроблений план санації боржника, який погоджений з органом управління державним майном - Міністерством промислової політики України та затверджений Господарським судом Сумської області. План санації передбачає реструктуризацію майна та майнових активів боржника. Згідно плану санації, інвестор бере на себе зобов'язання розрахуватися із боргами ДП заводу «Штурм» та отримує в рахунок погашених зобов'язань відповідну частину майна та майнових прав боржника згідно переліку майна, що міститься у плані санації.

У процесі реалізації плану санації керуючим санацією виявлено, що ДП завод  «Штурм» не має необхідних документів, які свідчать про реєстрацію нерухомого майна за місцезнаходженням Державного підприємства заводу «Штурм», а саме(згідно уточнення до позовної заяви наданої позивачем):  

Відповідно до Статуту Державного підприємства  заводу «Штурм» майно підприємства знаходиться у державній власності та передане підприємству на праві повного господарського відання.

Право власності на вищезазначене майно  за ДП завод «Штурм» підтверджується  розподільчим балансом  Згідно якого   Дане нерухоме майно  передане від ДП ВО «Знамя» м. Полтава до  ДП Завод «Штурм»  ( Копія розподільчого балансу знаходиться в матеріалах справи)

Як зазначає позивач, відповідно до результатів оцінки та інвентаризації проведених в процедурі санації (  копія витягу з інвентаризаційної відомості майна  підприємства знаходиться в  матеріалах справи)   всі вищезазначені  будівлі та споруди є інвентарними об'єктами зі значним ступенем зношення, зі зруйнованими комунікаційними системами та потребують капітального ремонту.

Оскільки передача майна інвестору передбачає переоформлення права власності на майно, у позивача виникає необхідність у реєстрації державної власності на зазначене майно за місцезнаходженням Державного підприємства заводу «Штурм» за адресою м. Буринь, вул. Кутузова, 2.

Керуючим санацією була подана заявка № 10 від 28.02.2007р.  до КП «Буринське міське бюро технічної інвентаризації» на виготовлення інвентаризаційних справ, технічних паспортів та витягів з реєстру прав власності на будівлі та споруди Державного підприємства заводу «Штурм» з   повним переліком  об»єктів  нерухомості і та  їх площі  ( копія  даної заявки знаходиться в матеріалах справи).  

Також, як вбачається з позовної заяви та матеріалів справи,  керуючим санацією з   метою отримання правовстановлюючих документів на будівлі та споруди, що знаходяться на території підприємства, 17.01.2007 року   була подана заявка до архівного відділу Буринської районної адміністрації на отримання копій актів державних комісій про прийняття в експлуатацію ДП заводу «Штурм» або копій актів робочих комісій про прийняття об'єкту в експлуатацію. У разі відсутності таких документів керуючий санацією просив надати будь-які копії документів щодо земельної ділянки або об'єктів нерухомості, розташованих на території Державного підприємства заводу «Штурм».

На  запит керуючого санацією   у відповідності до листа № 6 від 22.01.2007р.  Архівний відділ Буринської   районної державної адміністрації направив керуючому санацією  боржника  відповідь,  що документи  постійного зберігання  фондів міської  ради  по 1985 р.  та  райвиконкому  по 1987 р. передані на зберігання  до державного архіву Сумської  області.

28.02.2007 року керуючим санацією ДП заводу «Штурм» були надіслані листи до КП «Буринське міське БТІ» з проханням видати довідку щодо реєстрації будівель та споруд, що знаходяться на території заводу. Крім того, керуючий санацією просив видати Свідоцтво про право власності ДП заводу «Штурм» на зазначені вище будівлі та споруди.

  На що   КП «Буринське міське БТІ» рішенням   № 33 від 06.03.2007р. ( копія рішення  знаходиться в матеріалах справи)   відмовило  в  видачі свідоцтва про право власності на будівлі та споруди ДП заводу «Штурм» КП «Буринське міське БТІ» у зв'язку з відсутністю документів на об'єкти нерухомого майна, що необхідні для оформлення права власності.

Крім того, КП «Буринське міське БТІ» повідомило, що нерухоме майно, яке знаходиться не території ДП заводу «Штурм», у Буринському БТІ не зареєстровано і не внесено до державного реєстру Мін'юста України.

З метою реєстрації зазначеного майна керуючим санацією ДП заводу «Штурм» була подана до КП «Буринське міське бюро технічної інвентаризації» заява про реєстрацію права державної власності на нерухоме майно за місцезнаходженням ДП заводу «Штурм». Але, відповідач у реєстрації відмовив у зв'язку з відсутністю правовстановлюючих документів.

Відповідно до ст. 334 Цивільного кодексу України  право власності у набувача майна за договором виникає з моменту передання майна, якщо інше не встановлено договором або законом. Переданням майна вважається вручення його набувачеві або перевізникові,  організації зв'язку тощо для відправлення, пересилання набувачеві майна, відчуженого без зобов'язання доставки.

Позивач в  своїй позовній заяві посилається на те, що  відсутність  державної реєстрації майна, що знаходиться  на території ДП Заводу «Штурм»  ускладнює  процес реалізації плану санації, внаслідок чого затягується  процес  погашення  зобов»язань боржника.

Згідно частини 1 ст. 317 Цивільного кодексу України, власникові належать права володіння, користування та розпорядження своїм майном. В даному випадку позивач, як власник, не може повноцінно здійснювати своє право власності на придбане майно, оскільки право власності на нього не зареєстровано в БТІ, тому звернувся до господарського суду з відповідною позовною заявою.

Статтею 392 ЦК передбачено, що власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності

Суд, оцінивши надані позивачем документи та докази по справі, дійшов висновку, що вимоги позивача підлягають задоволенню виходячи з норми, закріпленої ст. 328 Цивільного кодексу України, а саме: право власності набувається на підставах, що не заборонені законом. Право власності вважається набутим законно, якщо інше не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлено судом.

Від відповідача  до господарського суду  не надійшло ґрунтовних заперечень  відносно  предмету спору уданій справі.

Таким чином, вимоги позивача обґрунтовані, підтверджені матеріалами справи  і підлягають задоволенню.

Згідно ст. 44-49 Господарського процесуального кодексу України на позивача покладаються судові витрати.

 На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 44, 49,82-85 Господарського процесуального кодексу  України,  суд, -                

                              

                                                В И Р І Ш И В :

1.          Позов задовольнити повністю.

Зобов»язати  Комунальне підприємство «Буринське міське  бюро технічної інвентаризації» (41700, Сумська обл., м. Буринь вул. Лесі Українки, ЗА)  провести  реєстрацію права власності  на нерухоме майно за місцезнаходженням  Державного  підприємства завод «Штурм» за адресою: 41700, Сумська обл., м. Буринь, вул. Кутузова, 2. а саме:

Зобов»язати  Комунальне підприємство «Буринське міське  бюро технічної інвентаризації» (41700, Сумська обл., м. Буринь вул. Лесі Українки, ЗА)  внести відповідний запис  про реєстрацію права  державної власності  на нерухоме майно за місцезнаходженням  Державного  підприємства завод «Штурм» за адресою: 41700, Сумська обл., м. Буринь, вул. Кутузова, 2.  до Державного реєстру прав власності  на  на нерухоме майно

СудГосподарський суд Сумської області
Дата ухвалення рішення22.03.2007
Оприлюднено28.08.2007
Номер документу524907
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —8/110-07

Судовий наказ від 10.04.2007

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Мельник І.Ю.

Судовий наказ від 10.04.2007

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Мельник І.Ю.

Рішення від 22.03.2007

Господарське

Господарський суд Сумської області

Кіяшко В.І.

Ухвала від 15.03.2007

Господарське

Господарський суд Сумської області

Кіяшко В.І.

Ухвала від 27.03.2007

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Мельник І.Ю.

Ухвала від 19.02.2007

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Мельник І.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні