Постанова
від 18.09.2015 по справі 805/2776/15-а
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18 вересня 2015 р. Справа № 805/2776/15-а

приміщення суду за адресою: 84122, м.Слов'янськ, вул. Добровольського, 1

Донецький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Аляб'єва І.Г., розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Маріуполі до Публічного акціонерного товариства «Маріупольська кондитерська фабрика «Рошен» про стягнення заборгованості,

в с т а н о в и в :

Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Маріуполі (далі - Фонд) звернулося до суду з адміністративним позовом до Публічного акціонерного товариства «Маріупольська кондитерська фабрика «Рошен» (далі - Товариство), у якому просили стягнути з Товариства суму капіталізованих платежів в розмірі 3 529 477,65 гривень.

Обґрунтовуючи свої вимоги зазначали, що Фондом, на підставі постанов «Про призначення щомісячної страхової виплати особам, які мають на неї право у разі смерті потерпілого» здійснюються страхові виплати громадянам внаслідок виробничої травми, отриманої внаслідок дорожньо-транспортної пригоди із смертельним наслідком. Товариство має заборгованість з капіталізованих платежів у розмірі 3 529 477,65 гривень. Крім того, відповідач знаходиться в стадії припинення та розпочата ліквідаційна процедура, а отже Товариство зобов'язано сплатити суму капіталізованих платежів. Просили задовольнити позов.

Позивач у судове засідання не з'явився, через канцелярію суду надав заяву та просив розглянути справу за відсутності його представників.

Відповідач у судове засідання не з'явився, про дату, місце і час слухання справи належним чином повідомлений, письмових заперечень суду не надав.

Відповідно до частини шостої статті 128 Кодексу адміністративного судочинства (далі КАС) України якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта. Таким чином, суд дійшов висновку щодо можливості розгляду даної справи у письмовому провадженні на підставі наявних у матеріалах справи доказів.

Дослідивши та оцінивши надані докази за своїм внутрішнім переконанням, суд встановив наступне.

Публічне акціонерне товариство «Маріупольська кондитерська фабрика «Рошен» зареєстровано в якості юридичної особи 06 травня 1997 року, про що у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб підприємців зроблено запис № 12741070007000187, включено до ЄДРПОУ за № 00382059 та перебуває на обліку у Відділенні виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Маріуполі, зареєстровано за юридичною адресою: Донецька область, м. Маріуполь, вул. Миколаївська, буд. 89.

Фондом на підставі постанов «Про призначення потерпілому щомісячної страхової виплати» здійснюються страхові виплати наступним громадянам: ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11, ОСОБА_12, ОСОБА_13, ОСОБА_14, ОСОБА_15, ОСОБА_16, ОСОБА_17 (Макаренко), ОСОБА_18, ОСОБА_19, ОСОБА_20, ОСОБА_21 внаслідок виробничої травми на виробництві.

Як вбачається з матеріалів справи 20 квітня 2015 року рішенням засновників Товариства прийнято рішення про припинення юридичної особи та про початок ліквідаційної процедури.

Листом від 16 червня 2015 року Фонд звернувся до Товариства з вимогою щодо включення до реєстру кредиторів на загальну суму вимог 3 529 477,65 гривень. Зазначали, що підприємство у разі ліквідації зобов'язано компенсувати Фонду витрати по страховим компенсаціям. Листом від 14 липня 2015 року № 7-72 Товариством надано відповідь про відмову у включенні Фонду до реєстру кредиторів.

Відповідно до розрахунку потреби в капіталізації коштів Товариства для розрахунку з потерпілими на виробництві станом на 10 квітня 2015 року заборгованість з капіталізованих платежів становить 3 529 477,65 гривень.

Розглянувши матеріали справи та дослідивши наявні докази суд дійшов висновку про задоволення позову. При цьому виходить із такого.

Відповідно до пункту 1 частини першої статті 112 Цивільного кодексу України (далі ? ЦК) у разі ліквідації платоспроможної юридичної особи вимоги її кредиторів задовольняються у першу чергу щодо відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю, та вимоги кредиторів, забезпечені заставою чи іншим способом.

За змістом частини третьої статті 110 ЦК якщо вартість майна юридичної особи є недостатньою для задоволення вимог кредиторів, юридична особа ліквідується в порядку, встановленому Законом "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Частиною другою статті 1205 ЦК встановлено, що у разі ліквідації юридичної особи платежі, належні потерпілому або особам, визначеним статтею 1200 цього Кодексу, мають бути капіталізовані для виплати їх потерпілому або цим особам у порядку, встановленому законом або іншим нормативно-правовим актом.

Правову основу, економічний механізм та організаційну структуру загальнообов'язкового державного соціального страхування громадян від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які призвели до втрати працездатності або загибелі застрахованих на виробництві, визначено Законом України від 23 вересня 1999 року № 1105-XIV «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування» (далі - Закон № 1105).

Основними принципами страхування від нещасного випадку, зокрема, є: своєчасне та повне відшкодування шкоди страховиком; обов'язковість страхування від нещасного випадку осіб, які працюють на умовах трудового договору (контракту) та інших підставах, передбачених законодавством про працю, а також добровільність такого страхування для осіб, які забезпечують себе роботою самостійно, та громадян-суб'єктів підприємницької діяльності.

В силу вимог пункту 1 частини другої статті 15 Закону № 1105 роботодавець як страхувальник зобов'язаний своєчасно та повністю нараховувати і сплачувати в установленому порядку страхові внески до Фонду.

За змістом зазначеного Закону Фонд - це некомерційна самоврядна організація, яка провадить збір та акумулювання страхових внесків.

За приписами статті 12 Закону № 1105 джерелами формування коштів Фонду є капіталізовані платежі, що надійшли у випадках ліквідації страхувальників у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Аналіз наведених норм дає підстави вважати, що капіталізація платежів платоспроможної юридичної особи, яка ліквідується, здійснюється на підставі Порядку.

Відповідно до абзацу другого пункту 1 Порядку капіталізація платежів здійснюється щодо кожної особи з урахуванням заборгованості за попередні роки та необхідності виплати майбутніх платежів. Під час розрахунку сум цих платежів повинні враховуватися заробітна плата потерпілого, відсоток втрати професійної працездатності, витрати по догляду за потерпілим, на реабілітацію, протезування, придбання транспортних засобів та види соціальної допомоги відповідно до медичного висновку, необхідність сплати одноразової допомоги у зв'язку з травмою або професійним захворюванням, які можуть призвести до смерті потерпілого, а також інших виплат, передбачених законодавством.

За змістом пункту 3 Порядку капіталізація платежів розраховується на період, що визначається як різниця між середньою тривалістю життя для чоловіків і жінок у країні та їх віком на момент здійснення капіталізації.

Аналогічна правова позиція викладена у постанові Верховного Суду України від 26 червня 2012 року № 21-156а12.

Відповідно до абзацу другого частини другої статті 244-2 КАС України висновок щодо застосування норм права, викладений у постанові Верховного Суду України, має враховуватися іншими судами загальної юрисдикції при застосуванні таких норм права.

Підставою для відмови включити суму капіталізованих платежів до реєстру вимог кредиторів відповідач називає те, що з 2001 року Товариством уже перераховано Фонду загалом 3 535 314,44 грн. щомісячних виплат, і цих коштів має вистачити для задоволення майбутніх вимог.

Суд не приймає такі доводи до уваги, оскільки правильність використання внесків, попередньо сплачених Товариством, не є предметом позову.

Водночас, як вбачається з матеріалів справи, сума капіталізованих платежів розрахована Фондом з урахуванням очікуваної тривалості життя потерпілих, розміру втрати професійної працездатності та розміру щомісячних страхових виплат потерпілим, потреби на оздоровлення.

Суд зауважує, що із загальної суми позову, її переважна частина стосується виключно щомісячних страхових виплат потерпілим. До інших прогнозованих витрат Фондом віднесено лише витрати на необхідне оздоровлення по 5 із 21 потерпілих. Інших витрат розрахунок не містить.

Викладене спростовує доводи відповідача про необґрунтований розмір платежів, стягнення яких є предметом спору.

Згідно з частиною першою статті 71 КАС України встановлено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

Як вбачається з матеріалів справи, розмір капіталізованих платежів про стягнення яких йдеться, підтверджується розрахунком складеним на підставі таблиці смертності та середньої очікування тривалості життя. За відсутності заперечень суд дійшов висновку про задоволення позовних вимог.

Враховуючи викладене та керуючись ст.ст. 158-163, 167, 185-186, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,

п о с т а н о в и в:

Адміністративний позов Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Маріуполі задовольнити.

Стягнути з Публічного акціонерного товариства «Маріупольська кондитерська фабрика «Рошен» (код ЄДРПОУ 00382059, адреса: Донецька область, м. Маріуполь, вул. Миколаївська, буд 89) на користь Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Маріуполі (р/р 37178400900052 в ГУДКСУ в Донецької області, м. Донецьк, МФО 834016, код платежу 50060000, отримувач ФССНВВ, код ЄДРПОУ 25968665) суму заборгованості з капіталізованих платежів у розмірі 3 529 477 (три мільйона п'ятсот двадцять дев'ять тисяч чотириста сімдесят сім) гривень 65 копійок.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги, постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили постановою за наслідками апеляційного провадження.

Апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови до Донецького апеляційного адміністративного через Донецький окружний адміністративний суд.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Суддя Аляб'єв І.Г.

Дата ухвалення рішення18.09.2015
Оприлюднено26.10.2015
Номер документу52567809
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —805/2776/15-а

Ухвала від 12.04.2017

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Васильєва Ірина Анатоліївна

Ухвала від 20.02.2017

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Мойсюк М.І.

Ухвала від 02.11.2016

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Мойсюк М.І.

Ухвала від 16.12.2015

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Васильєва Ірина Анатоліївна

Ухвала від 04.12.2015

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Васильєва Ірина Анатоліївна

Ухвала від 04.12.2015

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Васильєва Ірина Анатоліївна

Ухвала від 14.09.2015

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Аляб'єв І.Г.

Постанова від 18.09.2015

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Аляб'єв І.Г.

Ухвала від 14.08.2015

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Аляб'єв І.Г.

Ухвала від 16.07.2015

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Аляб'єв І.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні