Постанова
від 21.10.2015 по справі 332/4601/15-а
ЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

Заводський районний суд м. Запоріжжя

69009 Україна м. Запоріжжя вул. Лізи Чайкіної 65 тел.(061) 236-59-98

Справа № 332/4601/15-а

Провадження № 2-а/332/128/15

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21.10.2015 року Заводський районний суд м. Запоріжжя у складі:

головуючий суддя Шалпегіної О.Л.

при секретарі Чухрай М.М.

за участю:

представника позивача Кольц Д.М.,

представника відповідача Мороза Є.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні суду у м. Запоріжжі адміністративну справу за позовом Запорізької обласної організації політичної партії «НАШ КРАЙ» до Товариства з обмеженою відповідальністю Запорізька незалежна телерадіокомпанія «ТВ-5» про визнання бездіяльності протиправною та зобов'язання вчинити певні дії,

в с т а н о в и в:

19.10.2015 р. Запорізька обласна організація політичної партії «НАШ КРАЙ» звернулась до суду з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю Запорізька незалежна телерадіокомпанія «ТВ-5» про визнання бездіяльності протиправною та зобов'язання вчинити певні дії.

В обґрунтування заявлених вимог позивач у позовній заяві зазначив, що Запорізька обласна виборча комісія постановою від 01.10.2015 р. зареєструвала кандидатів в депутати до Запорізької обласної ради від Запорізької обласної організації політичної партії «НАШ КРАЙ». 09.10.2015 р. у період часу з 22.42 год. по 23.01 год. на телеканалі «ТВ-5» було здійснено трансляцію агітаційного матеріалу «Цена власти», тривалістю 19 хвилин 55 секунд. Вказаний матеріал був присвячений донесенню до телеглядачів інформації про те, що вказана політична партія нібито є партією, створеною спеціально для проведення місцевих виборів, займається ошукуванням виборців, є креатурою та керується представниками інших політичних сил. 15.10.2015 р. Запорізька обласна організація політичної партії «НАШ КРАЙ» направила генеральному директору Запорізької незалежної телерадіокомпанії «ТВ-5» лист з вимогою надати право на оприлюднення відповіді стосовно поширеної недостовірної інформації відповідно до вимог Закону України «Про місцеві вибори». Але, вказане звернення не було розглянуто телеканалом у встановленому законом порядку та строки, право на відповідь надано не було.

Представник позивача у судовому засіданні підтримала заявлені позовні вимоги у повному обсязі з підстав, зазначених у позовній заяві, та просила суд визнати протиправною бездіяльність Товариства з обмеженою відповідальністю Запорізька незалежна телерадіокомпанія «ТВ-5» щодо ненадання Запорізькій обласній організації політичної партії «НАШ КРАЙ» права на відповідь та зобов'язати відповідача негайно, але не пізніше останнього дня перед днем виборів, надати Запорізькій обласній організації політичної партії «НАШ КРАЙ» ефірний час на телеканалі ТВ-5 тривалістю 19 хвилин 55 секунд для спростування недостовірної інформації.

Представник відповідача під час розгляду справи позовні вимоги не визнав у повному обсязі, надав суду письмові заперечення.

В обґрунтування заперечень проти позову представник відповідача зазначив, що посилання позивача на звернення від 15.10.2015 р., як на підставу позову щодо бездіяльності є хибним, оскільки вказане звернення містить посилання на дату проведення трансляції 14.10.2015 р., коли програма «Цена власти» в ефір не виходила. Також у зверненні позивач посилається на вимоги ч. 6 ст. 54 Закону України «Про місцеві вибори». З урахуванням викладеного, підстав для розгляду звернення позивача відповідно до вимог ч. 6 ст. 60 Закону України «Про місцеві вибори», у відповідача не було. На підставі вимог закону вказане звернення не повинно бути формальним, а підлягає мотивуванню та обґрунтуванню, що не було зроблено позивачем. Листів від позивача щодо трансляції від 09.10.2015 р. до телеканалу не подавалось. Крім того, звернення Запорізької обласної організації політичної партії «НАШ КРАЙ» було розглянуто телеканалом із наданням відповіді 16.10.2015 р. про те, що трансляція від 09.10.2015 р. не є агітаційним, а є комерційним матеріалом і лише декілька хвилин присвячено політичній партії «НАШ КРАЙ», а не 19 хв. 55 сек., як зазначено позивачем.

На підставі викладеного, представник відповідача просив у задоволенні позову відмовити.

Вислухавши пояснення представників сторін, дослідивши надані документи, з'ясувавши фактичні обставини справи, на яких ґрунтуються позовні вимоги, оцінивши докази, які мають значення для розгляду спору по суті, суд встановив такі фактичні обставини та відповідні їм правовідносини.

Організація і порядок проведення виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних у містах, сільських, селищних рад, сільських, селищних, міських голів та старост (далі - місцеві вибори) регулюються Конституцією України, Законом України «Про місцеві вибори» та іншими законами України, а також прийнятими відповідно до них іншими актами законодавства.

Суб'єктами виборчого процесу на відповідних місцевих виборах є, зокрема, виборча комісія; місцева організація партії, яка висунула кандидата (кандидатів) для участі у відповідних місцевих виборах.

Згідно з витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців Запорізька обласна організація політичної партії «НАШ КРАЙ» зареєстрована 26.08.2015 р. (а.с. 15).

Постановою Запорізької обласної виборчої комісії № 50 від 01.10.2015 р. Запорізька обласна організація політичної партії «НАШ КРАЙ» зареєструвала кандидатів у депутати у багатомандатному виборчому окрузі з виборів депутатів Запорізької обласної ради (а.с. 7).

Враховуючи викладене, позивач є суб'єктом виборчого процесу на місцевих виборах.

Законом України «Про місцеві вибори» від 14.07.2015 р. № 595-VІІІ (далі - Закон № 595-VІІІ) передбачена можливість проведення передвиборної агітації з використанням засобів масової інформації усіх форм власності.

Так, вимогами ч. 1 ст. 57 Закону № 595-VІІІ встановлено, що передвиборна агітація з використанням засобів масової інформації усіх форм власності проводиться з дотриманням принципу рівних умов та можливостей у порядку, передбаченому цим Законом. Висвітлення виборчого процесу в засобах масової інформації всіх форм власності, у тому числі в інтерв'ю, дискусіях та дебатах, а також інформаційних повідомленнях, програмах новин і поточних подій, має здійснюватися на засадах об'єктивності, неупередженості та збалансованості.

Стаття 60 Закону № 595-VІІІ містить певні обмеження та заборони щодо ведення передвиборної агітації.

Під час розгляду справи встановлено, що 09.10.2015 р. в ефірний час з 22.42 год. по 23.01 год. Товариством з обмеженою відповідальністю Запорізька незалежна телерадіокомпанія «ТВ-5» було здійснено трансляцію аудіовізуальної інформації у рубриці «Цена власти», тривалістю 19 хвилин 55 секунд. Вказаний матеріал був присвячений участі у місцевих виборах Запорізької обласної організації політичної партії «НАШ КРАЙ» та деяким її лідерам.

Позивач вважає вказану інформацію недостовірною з тих підстав, що телеглядачам було повідомлено про те, що вказана політична партія нібито є партією, створеною спеціально для проведення місцевих виборів, займається ошукуванням виборців, є креатурою та керується представниками інших політичних сил.

Під час відтворення у судовому засідання наданого позивачем відеоматеріалу встановлено, що зміст повідомленої телеканалом інформації носить критичний характер щодо участі Запорізької обласної організації політичної партії «НАШ КРАЙ» та деяких її лідерів у місцевих виборах.

Вимогами ч.6 ст. 60 Закону № 595-VІІІ передбачено, що місцева організація партії, кандидат мають право звернутися до засобу масової інформації, що оприлюднив інформацію, яку місцева організація партії або кандидат вважають недостовірною, з вимогою опублікувати їх відповідь. Засіб масової інформації, що оприлюднив відповідну інформацію, не пізніш як через два дні з дня звернення з вимогою про відповідь, але не пізніше останнього дня перед днем виборів зобов'язаний надати місцевій організації партії, кандидату, щодо яких поширено недостовірну інформацію, можливість оприлюднити відповідь: надати такий самий ефірний час відповідно на телебаченні чи радіо або опублікувати в друкованому засобі масової інформації наданий місцевою організацією партії чи кандидатом матеріал, який повинен бути набраний таким самим шрифтом і розміщений під рубрикою "Відповідь" на тому ж місці шпальти в обсязі, не меншому, ніж обсяг інформації, що спростовується.

Відповідь повинна містити посилання на відповідну публікацію в друкованому засобі масової інформації, передачу на телебаченні, радіо та на інформацію, що спростовується. Відповідь, оприлюднена в останній день перед днем голосування, не повинна містити прямих закликів до голосування за або неголосування за певну місцеву організацію партії, кандидата. Відповідь має бути оприлюднена без додатків, коментарів та скорочень за рахунок засобу масової інформації. Відповідь на відповідь не надається.

На підставі вказаних вимог закону 15.10.2015 р. Запорізька обласна організація політичної партії «НАШ КРАЙ» відповідно до вимог Закону України «Про місцеві вибори» звернулась до генерального директора Запорізької незалежної телерадіокомпанії «ТВ-5» з письмовою вимогою надати право на оприлюднення відповіді стосовно поширеної щодо неї недостовірної інформації. Позивач просив у термін до 17.10.2015 р. включно надати Запорізькій обласній організації політичної партії «Наш край» ефірний час на телеканалі, тривалістю 19 хвилин 55 секунд для спростування недостовірної інформації, а також утримуватись у подальшому від публікації агітаційних матеріалів, що містять недостовірну або неперевірену інформацію (а.с. 4-5).

Посилання представника відповідача щодо невмотивованості та необґрунтованості вказаного звернення суд не приймає до уваги з наступних підстав.

По-перше, звернення містить цитування вимог ч. 6 ст. 60 Закону № 595-VІІІ.

По-друге, під час розгляду справи було встановлено, що програма «Цена власти» відповідно до затвердженого розкладу виходить на телеканалі один раз на тиждень, щоп'ятниці із повтором у понеділок. Крім того, програма, яка стосувалась Запорізької обласної організації політичної партії «НАШ КРАЙ» виходила в ефір лише один раз, що дозволяє однозначно ідентифікувати трансляцію, стосовно якої звернувся позивач. За таких обставин, описка щодо дати трансляції у звернені до телеканалу не може бути підставою для ухилення останнього від виконання вимог ч. 6 ст. 60 Закону № 595-VІІІ.

Доводи представника відповідача щодо надання Запорізькій обласній організації політичної партії «НАШ КРАЙ» відповіді від 16.10.2015 р. не свідчить про виконання ними вимог ч. 6 ст. 60 Закону № 595-VІІІ.

З аналізу правової норми, закріпленої ч. 6 ст. 60 Закону № 595-VІІІ випливає, що надання місцевій організації партії або кандидату можливості оприлюднити відповідь є безумовним обов'язком засобу масової інформації, незалежно від встановлення фактів достовірності або недостовірності оприлюдненої інформації.

Вказані положення закону відповідають засадам об'єктивності, неупередженості, збалансованості та рівних умов і можливостей суб'єктів виборчого процесу у передвиборній агітації в засобах масової інформації.

Крім того, суд зазначає, що правовідносини, які виникли у сторін за укладеними договорами про трансляцію циклу програм від 01.09.2015 р. та про надання послуг з розміщення матеріалів передвиборної агітації та телебаченні від 06.10.2015 р., не звільняють Товариство з обмеженою відповідальністю Запорізька незалежна телерадіокомпанія «ТВ-5» від дотримання вимог ч. 6 ст. 60 Закону № 595-VІІІ, які є імперативними нормами.

За таких обставин, суд вважає протиправною бездіяльність Товариства з обмеженою відповідальністю Запорізька незалежна телерадіокомпанія «ТВ-5» щодо невиконання вимог ч. 6 ст. 60 Закону № 595-VІІІ про надання позивачу можливості оприлюднити відповідь у ефірному часі в обсязі, не меншому, ніж обсяг інформації, що спростовується, а позовні вимоги Запорізької обласної організації політичної партії «НАШ КРАЙ» обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Вирішуючи питання про розподіл судових витрат, суд виходить з того, що позивачем при звернені до суду було сплачено судовий збір у розмірі 1218 грн. Частиною 3 статті 6 Закону України «Про судовий збір» передбачено, що у разі коли в позовній заяві об'єднано дві і більше вимог немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру, через що судовий збір при звернені до суду повинен був сплачений у розмірі 2436 грн.

Сторони у справі не є суб'єктами владних повноважень. Зі змісту статей 87, 88, 94 КАС України випливає, що у цьому разі судові витрати розподіляються між сторонами відповідно до судового рішення у справі.

За таких обставин з відповідача підлягає стягненню на користь позивача сума 1218 грн., яка сплачена позивачем при зверненні з цим позовом, та з відповідача на користь державного бюджету сума решти судового збору за вказаним позовом - 1218 грн.

Відповідно до вимог ч.7 ст. 60 КАС України у разі встановлення судом при розгляді виборчого спору порушення засобом масової інформації чи інформаційним агентством вимог закону про вибори суд невідкладно повідомляє про це Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення, центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику в інформаційній та видавничій сферах, Центральну виборчу комісію, відповідну окружну виборчу комісію.

Керуючись ст.ст. 158-163 КАС України, суд -

п о с т а н о в и в:

Позов Запорізької обласної організації політичної партії «НАШ КРАЙ» до Товариства з обмеженою відповідальністю Запорізька незалежна телерадіокомпанія «ТВ-5» про визнання бездіяльності протиправною та зобов'язання вчинити певні дії - задовольнити.

Визнати протиправною бездіяльність Товариства з обмеженою відповідальністю Запорізька незалежна телерадіокомпанія «ТВ-5» щодо ненадання Запорізькій обласній організації політичної партії «НАШ КРАЙ» права на відповідь.

Зобов'язати Товариство з обмеженою відповідальністю Запорізька незалежна телерадіокомпанія «ТВ-5» надати не пізніше останнього дня перед днем виборів Запорізькій обласній організації політичної партії «НАШ КРАЙ» ефірний час на телеканалі ТВ-5 тривалістю 19 хвилин 55 секунд для оприлюднення відповіді.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Запорізька незалежна телерадіокомпанія «ТВ-5» (69008, м. Запоріжжя, вул. Южне шосе, 72, код ЄДРПОУ 13630346) на користь Запорізької обласної організації політичної партії «НАШ КРАЙ» (69063, м. Запоріжжя, вул. Дзержинського, 2, код ЄДРПОУ 39968366) суму судового збору 1218 (одна тисяча двісті вісімнадцять) грн. 00 коп.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Запорізька незалежна телерадіокомпанія «ТВ-5» (69008, м. Запоріжжя, вул. Южне шосе, 72, код ЄДРПОУ 13630346) на користь Державного бюджету (р/рахунок 31213206700004, отримувач коштів - УДКСУ у Заводському районі м. Запоріжжя, код отримувача (код за ЄДРПОУ) 38025372, банк отримувача - ГУ ДКСУ у Запорізькій області, код банку - 813015, код класифікації доходів бюджету - 22030001) суму судового збору 1218 (одна тисяча двісті вісімнадцять) грн. 00 коп.

Постанова виготовлена у нарадчій кімнаті, повний текст проголошений у судовому засіданні 03 жовтня 2015 року.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції може бути подана до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Заводський районний суд м. Запоріжжя протягом двох днів з дня її проголошення. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова, якщо її не було оскаржено, набирає законної сили після закінчення строку апеляційного оскарження, а в разі апеляційного оскарження ? після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Суддя О.Л.Шалпегіна

Дата ухвалення рішення21.10.2015
Оприлюднено27.10.2015
Номер документу52608746
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —332/4601/15-а

Постанова від 24.10.2015

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Круговий О.О.

Ухвала від 24.10.2015

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Круговий О.О.

Ухвала від 21.10.2015

Адміністративне

Заводський районний суд м. Запоріжжя

Шалпегіна О. Л.

Постанова від 21.10.2015

Адміністративне

Заводський районний суд м. Запоріжжя

Шалпегіна О. Л.

Ухвала від 20.10.2015

Адміністративне

Заводський районний суд м. Запоріжжя

Шалпегіна О. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні