Рішення
від 25.06.2009 по справі 14/200-09
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКО Ї ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

25.06.09 Справа № 14/200-09.

За позовом: Фізичної особи - підприємця ОСОБА_1, м. Су ми

до відповідача: Сумської мі ської ради

про розірвання договору ор енди земельної ділянки

СУДДЯ Миропольськи й С.О.

Представники сторін:

Від позивача: ОСОБА_1

Від відповідача: не з`явився

В судовому засіданні прийм ала участь секретар судового засідання Міщенко Т.М.

В судовому засіданні за зго дою представників сторін бул о оголошено вступну та резол ютивну частину рішення.

Суть спору: позивач, відпов ідно до позовної заяви, проси ть суд розірвати договір оре нди земельної ділянки за адр есою: м. Суми, вул. Засумська, 5 “ А” від 24.11.2003р., укладеного між ст оронами.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився , письмового відзиву на позов ну заяву не подав, про місце та час слухання справи був пові домлений належним чином, про причини неявки в судове засі дання суд не повідомив, тому н а підставі с. 75 Господарського процесуального кодексу Укра їни справа розглядається за наявними в ній матеріалами.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши пояснення по вноважного представника поз ивача, дослідивши наявні док ази, які мають значення для ви рішення справи по суті, суд вв ажає, що позовні вимоги підля гають задоволенню, виходячи з наступного:

24.11.2003р. між Сумською міською р адою (орендодавець) і Фізично ю особою - підприємцем ОСО БА_1 (орендар) було укладено д оговір оренди земельної діля нки за адресою: м. Суми вул. Зас умська, 5 «А» на підставі рішен ня Сумської міської ради № 382-М Р від 26.03.203 року загальною площе ю 0,036га.

Як вбачається з матеріалів справи на зазначеній земель ній ділянці було збудовано ж итловий будинок з вбудованим торгівельно-сервісним компл ексом, крім того відповідно д о рішення виконкому Сумської міської ради № 477 від 25.09.2008 року з азначений будинок був введен ий в експлуатацію.

Позивач в підтвердження св оєї позиції по справі зазнач ає, що відповідно до укладено го між позивачем та Товарист вом з обмеженою відповідальн істю «Конард» договору про п айову участь у будівництві п ісля введення в експлуатацію будинку, позивач набуває пра во власності на приміщення н а першому поверсі загальною площею 165,1 кв.м., що складає 13% від всієї площі будинку, частину площі в розмірі 87% від всієї пл ощі будинку набуває інший вл асник, що підтверджується ма теріалами справи.

У відповідності до ч.2. ст. 120 Зе мельного кодексу України, як що житловий будинок, будівля або споруда розміщені на зем ельній ділянці, наданій у кор истування, то вразі їх відчуж ення до набувача переходить право користування тією част иною земельної ділянки, на як ій вони розміщені, та частино ю ділянки, яка необхідна для ї х обслуговування.

Пунктом 4.6 договору передба чено, що у випадку, коли будь-я ке із положень цього договор у втратило юридичну силу, сто рони невідкладно розпочнуть переговори для того, щоб змін ити це положення таким чином , щоб у зміненому вигляді воно стало чинним та законним і у м аксимально можливому обсязі відбивало початкові наміри сторін щодо суті зазначеного положення.

З матеріалів справи вбачає ться, що відповідач 10.03.2009 року з вертався до відповідача з пр оханням внести зміни до дого вору оренди земельної ділянк и від 24.11.2003 року та зробити пере рахунок орендної плати за зе мельну ділянку відповідно до його частки в будівлі з 01.01.2009 ро ку, але у відповідь йому було в ідмовлено в задоволено його звернення.

Статтею 188 Господарського к одексу України передбачено, що зміна та розірвання госпо дарських договорів в односто ронньому порядку не допускає ться, якщо інше не передбачен о законом або договором. Стор она договору, яка вважає за не обхідне змінити або розірват и договір, повинна надіслати пропозиції про це другій сто роні за договором.

Сторона договору, яка одерж ала пропозицію про зміну чи р озірвання договору, у двадця тиденний строк після одержан ня пропозиції повідомляє дру гу сторону про результа ти її розгляду. У разі якщо сторони не досягли згоди щодо зміни (р озірвання) договору у разі не одержання відповіді у встано влений строк з урахуванням п оштового обігу, заінте ресов ана сторона має право переда ти спір на вирішення суду.

Частинами 2, 3 ст. 202 Господарсь кого кодексу України передба чено, що господар ське зобов'я зання припиняється також у р азі його розірвання або визн ання недійсним за рішенням с уду. До відносин щодо припине ння господарських зобов'язан ь застосовують ся відповідні положення Цивільного кодекс у України з урахуванням особ ливостей, пе редбачених ГК Ук раїни.

Відповідно до ст. 651 ЦК Україн и зміна або розірвання догов ору допускається лише за зго дою сторін, якщо інше не встан овлено договором або законом . Договір може

бути змінен о або розірвано за рішенням с уду на вимогу однієї із сторі н у разі істотного

порушен ня договору другою стороною та в інших випадках, встановл ених договором

або законо м.

Частиною 3 ст. 653 ЦК України вс тановлено, що у разі зміни або розірвання договору зобов'я зання змінюється або припиня ється з моменту досягнення д омовленості про зміну або ро зірвання договору, якщо інше не встановлено договором чи не обумовлено

характером його зміни. Якщо договір змін юється або розривається у су довому порядку,

зобов'язан ня змінюється або припиняєть ся з моменту набрання рішенн ям суду про змі ну або розірва ння договору законної сили.

Відповідно до ст. 33 Господар ського процесуального кодек су України кожна сторона пов инна довести ті обставини, на які вона посилається як на пі дставу своїх вимог та запере чень.

На підставі викладеного, ке руючись ст.ст. 82-85 Господарськ ого процесуального кодексу У країни, суд, -

ВИРІШИВ :

1. Позов задовольнити.

2. Розірвати договір оренди земельної ділянки, яка знахо диться за адресою: м. Суми, вул . Засумська, 5 «А» від 24.11.2003 року, у кладеного між Фізичною особо ю - підприємцем ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1, код НОМЕР_1) та С умською міською радою (40030, м. Су ми, майдан Незалежності, 2, 23823253).

3. Копію рішення направити с торонам по справі.

СудГосподарський суд Сумської області
Дата ухвалення рішення25.06.2009
Оприлюднено31.05.2010
Номер документу5265687
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —14/200-09

Рішення від 25.06.2009

Господарське

Господарський суд Сумської області

Миропольський С.О.

Постанова від 25.08.2009

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Верхогляд Т.А.

Ухвала від 09.09.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Панна С.П.

Рішення від 22.09.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Панна С.П.

Ухвала від 16.06.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Панна С.П.

Ухвала від 27.05.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Панна С.П.

Ухвала від 27.05.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Панна С.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні