Рішення
від 25.10.2015 по справі 364/871/15-ц
ВОЛОДАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 364/871/15-ц

Провадження № 2/364/289/15

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20.10.2015 року, Володарський районний суд Київської області в складі:

головуючого судді Яковенко О. М.,

за участю секретаря Поліщук В. М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в селищі Володарка цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Сільгосптехніка Нова» про витребування земельної ділянки з чужого незаконного володіння,

ВСТАНОВИВ:

02 липня 2015 року ОСОБА_1 звернулась до суду з названою позовною заявою.

У позовній заяві зазначала, що 29 вересня 2009 року ОСОБА_2 та ЗАТ «Сільгосптехніка» уклали договір оренди земельної ділянки, що був зареєстрований у державному реєстрі земель 29.09.2009 року за № 04.09.943.00612.

29 травня 2014 року ОСОБА_2 померла.

16 грудня 2014 року вона отримала свідоцтво про право на спадщину та Витяг з Державного реєстру прав на нерухоме майно, відповідно до яких, вона стала власником земельної ділянки.

18 грудня 2014 року нею було направлено письмове повідомлення до ТОВ «Сільгосптехніка Нова» про те, що нею не буде укладатись договір оренди земельної ділянки, так як вона має намір особисто використовувати землю.

18 березня 2015 року відбулось встановлення межових знаків по даній земельній ділянці, при цьому був присутній представник ТОВ «Сільгосптехніка Нова», який відмовився підписати акт прийому-передачі земельної ділянки.

Оскільки відповідач незаконно використовує її земельну ділянку, просила витребувати земельну ділянку площею 4,435 га (кадастровий номер 3221680400:03:006:0028), що розташована на території Біліївської сільської ради Володарського району Київської області, що належить їй на праві приватної власності та витребувати з чужого незаконного володіння - Товариства з обмеженою відповідальність «Сільгосптехніка Нова» та зобов'язати відповідача передати в десятиденний строк з часу набрання рішенням суду законної сили, земельну ділянку.

05.08.2015 року до суду позивач подала письмову заяву про часткову зміну предмету позову, в якій просила витребувати земельну ділянку з чужого незаконного володіння, відшкодувати шкоду та повернути земельну ділянку з передачею незібраного врожаю.

В подальшому відмовилась від позовних вимог, в частині відшкодування шкоди та повернення земельної ділянки з передачею незібраного врожаю.

Представник позивача у судовому засіданні підтримав позовні вимоги позивача, щодо витребування земельної ділянки з чужого незаконного володіння, посилаючись на те, що відповідач незаконного використовує земельну ділянку, яка належить ОСОБА_1, що вона прийняла в спадщину, адже договір оренди землі припинився 29.09.2014 року.

Позивач 18.12.2014 року, надсилала повідомлення відповідачеві про небажання укладати з відповідачем договір оренди, але відповідач, всупереч волевиявленню власника, користується земельною ділянкою без законних підстав .

Представник відповідача не визнав позовні вимоги, дав пояснення суду, що 29.09.2009 року з ОСОБА_2 було укладено договір оренди земельної ділянки на п'ять років.

Згідно п. 8 даного договору, коли жодна із сторін не пізніше ніж за три місяці до закінчення строку дії договору, не заявила про бажання розірвати його, договір вважається пролонгованим на тих же умовах, на той самий строк.

18.12.2015 року, ОСОБА_1 звернулася до ТОВ «Сільгосптехніка Нова» з заявою, в якій просила розрахуватися з нею готівкою за здачу земельної ділянки в оренду.

У своїй заяві вказала, що претензій до умов договору, не має, при цьому позивач не подавала заяву про розірвання договору оренди.

ТОВ «Сільгосптехніка Нова» до цього часу використовує земельну ділянку відповідно до договору оренди від 29.09.2009 року.

Заслухавши пояснення представників сторін, дослідивши письмові докази, суд вважає, що позов не підлягає до задоволення з таких підстав.

Судом встановлені такі факти та відповідні їм правовідносини.

29.09.2009 року між ОСОБА_2 та ЗАТ «Сільгосптехніка», було укладено договір оренди землі № 42, що був зареєстрований у державному реєстрі земель 29.09.2009 року за № 04.09.943.00612, строком на п'ять років.

Це підтверджено поясненнями представників сторін та копією договору оренди землі (а.с.7).

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про оренду землі», оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

У статті 2 вищезазначеного закону, відносини, пов'язані з орендою землі, регулюються Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, цим законом, законами України, іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також договором оренди землі.

За ст. 3 Закону України «Про оренду землі», об'єктами оренди є земельні ділянки, що перебувають у власності громадян, юридичних осіб, комунальній або державній власності.

Відповідно ст. 4 до Закону України «Про оренду землі», - ОСОБА_2 - як орендодавець та ст. 5 Закону України «Про оренду землі» ЗАТ "Сільгосптехніка" - як орендар, уклали договір оренди землі 29.09.2009 року № 42 , строком на п'ять років, відповідно до якого, відповідач на виконання вказаного вище закону, користується землею, сплачує орендну плату за землю і не порушив прав та обов'язків орендодавця.

Відповідно до договору оренди землі № 42 від 29.09.2009 року, на виконання Закону України «Про оренду землі», зокрема, статті 19 закону, сторони обумовили строк дії договору, що був укладений на п'ять років.

29 травня 2014 року орендодавець, ОСОБА_2, померла, що підтверджується поясненнями представниками сторін та копією свідоцтва про смерть (а.с.8).

Після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина, яку успадкувала ОСОБА_1, що вбачається з копії Свідоцтва про право на спадщину за заповітом (а.с. 10).

18 грудня 2014 року, ОСОБА_1, як спадкоємець, звернулася з заявою до ТОВ «Сільгосптехніка Нова», в якій вказала, що вона успадкувала після смерті померлої ОСОБА_2 земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 4,4350 га, яка розташована на території Біліїської сільської ради, про те, що не має наміру укладати договір оренди земельної ділянки із ТОВ «Сільгосптехніка Нова».

Тому вимагала в місячний термін, передати їй відповідну земельну ділянку по акту прийому-передачі та не проводити будь-які роботи на земельній ділянці і таким чином не перешкоджати їй використовувати земельну ділянку за цільовим призначенням (а.с.13).

Представник позивача , посилаючись на заяву вказав, що на підставі вищезазначеної заяви, договірні відносини повинні бути припинені, тому відповідач незаконно користується земельною ділянкою.

Позивач ОСОБА_1 набула права власності на земельну ділянку, якою користується відповідач, відповідно до договору оренди.

Відповідно до статті 32 Закону України «Про оренду землі», перехід права власності на орендовану земельну ділянку до іншої особи, а також реорганізація юридичної особи - орендаря, не є підставою для зміни умов або розірвання договору, якщо інше не передбачено договором оренди землі.

У п. 8 договору оренди землі № 42 від 29.09.2009 року, який був укладений між ОСОБА_2 та ЗАТ «Сільгосптехніка» зазначено, що коли кожна із сторін, не пізніше ніж за три місяці до закінчення строку дії даного договору, не заявила про бажання розірвати його, договір вважається пролонгованим на тих же умовах та на той самий строк.

З пояснень представників сторін встановлено, що жодна із сторін договору, не виявляла бажання про розірвання договору.

Представник позивача вказує, що позивач повідомляла відповідача про розірвання договору оренди, про що направила заяву від 18 грудня 2014 року.

З заяви, що міститься на (а.с 13) не вбачається, що позивач зверталася до відповідача з питанням про припинення договору оренди, шляхом його розірвання.

Пояснення представника позивача не відповідають вимогам с. 33 Закону України «Про оренду землі».

Згідно статті 626 ЦК України - договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

На виконання вимог даної статті між ОСОБА_2 та ЗАТ «Сільгосптехніка» було укладено договір оренди землі № 42 від 29.09.2009 року.

Позивач, як спадкоємець, не зверталася до відповідача з заявою про припинення договору оренди землі, шляхом його розірвання.

Стаття 764 ЦК України зазначає, що якщо наймач продовжує користуватися майном після закінчення строку договору найму, то, за відсутності заперечень наймодавця протягом одного місяця, договір вважається поновленим на строк, який раніше був встановлений договором.

У статті 792 ЦК України вказано, за договором найму (оренди) земельної ділянки, наймодавець зобов'язується передати наймачеві земельну ділянку на встановлений договором строк у володіння та користування за плату.

Відносини щодо найму (оренди) земельної ділянки, регулюються законом.

За ст. 124 Земельного кодексу України, передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у власності громадян та юридичних осіб, здійснюються за договором оренди між власником земельної ділянки та орендарем.

На виконання вказаного законодавства, ОСОБА_2, яка мала право приватної власності на землю, що підтверджено Державним актом на землю серії ІІІ-КВ № 113581 від 29 березня 2001 року, уклала договір оренди землі, за яким передала у строкове платне користування земельну ділянку на п'ять років.

Спадкоємець ОСОБА_1 яка успадкувала земельну ділянку, не заявляла про бажання розірвати вказаний договір оренди, у своїй заяві від 18 грудня 2014 року вказала, що не має наміру укладати договір оренди земельної ділянки.

Договір оренди, що був укладений між ОСОБА_3 та ЗАТ «Сільгосптехніка», відповідно до п. 8 є пролонгованим на тих же умовах та на той самий строк, тому посилання позивача та його представника на витребування земельної ділянки з чужого незаконного володіння не ґрунтується на вимогах закону, адже відповідач виконав всі умови договору.

Керуючись ст. ст. 626, 764, 792 ЦК України, ст. 124 ЗК України, ст. ст. 2, 3, 4, 5, 32, 33 Закону України "Про оренду землі", ст. ст. 10, 11, 60, 208-209, 212-215, 218 ЦПК України суд, -

ВИРІШИВ:

В позові ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Сільгосптехніка Нова» про витребування земельної ділянки з чужого незаконного володіння -

відмовити повністю.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Апеляційного суду Київської області через Володарський районний суд протягом десяти днів з дня його проголошення.

Суддя О. М. Яковенко

СудВолодарський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення25.10.2015
Оприлюднено29.10.2015
Номер документу52720071
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —364/871/15-ц

Рішення від 17.12.2015

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Савченко С. І.

Рішення від 17.12.2015

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Савченко С. І.

Ухвала від 10.11.2015

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Савченко С. І.

Ухвала від 10.11.2015

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Савченко С. І.

Рішення від 25.10.2015

Цивільне

Володарський районний суд Київської області

Яковенко О. М.

Рішення від 20.10.2015

Цивільне

Володарський районний суд Київської області

Яковенко О. М.

Ухвала від 14.07.2015

Цивільне

Володарський районний суд Київської області

Яковенко О. М.

Ухвала від 06.07.2015

Цивільне

Володарський районний суд Київської області

Яковенко О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні