Постанова
від 20.10.2015 по справі 12/107-б-10
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"20" жовтня 2015 р.Справа № 12/107-Б-10 Колегія суддів Одеського апеляційного господарського суду у складі:

Головуючого Пироговського В.Т.

Суддів : Лавриненко Л.В.

Мишкіної М.А.

при секретарі Мельник Ю.М.

за участю представників учасників процесу:

від ДПІ у м.Херсоні ГУ ДФС у Херсонській області - не з'явився;

від ПАТ «ОТП Банк» - не з'явився;

від ПП «Вікторія» - не з'явився;

від представника засновника ПП "Вікторія" ОСОБА_2 - не з'явився;

від ліквідатора, арбітражного керуючого Козирицького А.С. - не з'явився

Розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу

представника засновника ПП "Вікторія" ОСОБА_2 - ОСОБА_4

на ухвалу господарського суду Херсонської області від 15.09.2015 р. (про продовження строку ліквідаційної процедури та повноважень ліквідатора)

у справі №12/107-Б-10

кредитори:

1. ДПІ у м.Херсоні ГУ ДФС у Херсонській області;

2. Публічне акціонерне товариство "ОТП Банк";

ліквідатор: арбітражний керуючий Козирицький А.С.

про банкрутство ПП "Вікторія"

ВСТАНОВИЛА:

Ухвалою Одеського апеляційного господарського суду від 05.10.2015р. прийнята до провадження та призначена до розгляду на 20.10.2015р. апеляційна скарга представника засновника ПП "Вікторія" ОСОБА_2 на ухвалу господарського суду Херсонської області від 15.09.2015р. у справі №12/107-Б-10.

Учасники судового процесу належним чином повідомлені про час і місце судового засідання, що підтверджується відповідними відмітками на рекомендованих повідомленнях про вручення поштових відправлень та реєстром вихідної кореспонденції Одеського апеляційного господарського суду, проте своїм правом на участь в судовому засіданні не скористались, про причини неявки своїх представників суд не повідомили.

До Одеського апеляційного господарського суду 19.10.2015р. від ліквідатора ПП «Вікторія», а 20.10.2015р. - від представника засновника ПП "Вікторія" надійшли клопотання про відкладення розгляду справи у зв'язку із неможливістю прибуття в судове засідання та участю в іншому судовому процесі, відповідно. Зазначені клопотання залишається судовою колегією без задоволення з огляду на встановлений ст.102 ГПК України строк перегляду ухвал місцевих господарських судів в апеляційному порядку, який спливає 20.10.2015р., а також те, що обставини, на які посилаються зазначені особи, в порушення ст.33 ГПК України, не підтверджені жодними доказами. Крім того, ухвалою суду від 05.10.2015р. при прийняття апеляційної скарги до провадження участь представників сторін в судовому засіданні обов'язковою не визнавалась.

Розгляд апеляційної скарги здійснено в порядку, визначеному ст.102 ГПК України.

В провадженні господарського суду Херсонської області знаходиться справа № 12/107-Б-10 про банкрутство ПП "Вікторія" порушена за заявою ДПІ у м.Херсоні ГУ ДФС у Херсонській області в загальному порядку, відповідно до ст.ст.6-8, 11-13 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (в редакції, чинній до 19.01.2013р.).

Ухвалою суду від 02.12.2010року визнано вимоги ініціюючого кредитора до боржника на суму 1 864 324, 52 грн., відкрито процедуру розпорядження майном, розпорядником майна боржника призначено арбітражного керуючого ЦиркуновуО.О.(т 1, а.с. 111 - 112) .

Ухвалою суду від 15.07.2011року визнано і включено до реєстру вимог кредиторів вимоги: ПАТ "ОТП Банк" на суму 49 005 078, 49 грн., забезпечені заставою майна боржника (І черга задоволення), витрати на сплату державного мита та витрати на ІТЗ судового процесу у справі про банкрутство на суму 125 грн. (І черга), ДПІ у місті Херсоні на суму 950 673, 29 грн. (ІІІ черга) та на суму 913 651, 23 грн. (штрафи, пеня) (VI черга) (т.4, а.с. 4-5) .

Відповідно до протоколу загальних зборів кредиторів боржника від 25.07.2011р. №1, до складу комітету кредиторів увійшли ПАТ "ОТП Банк» (49005голосів) та податкова інспекція (1864голоси). Головою комітету кредиторів обрано ПАТ "ОТП Банк» (т.4 а.с.712).

Постановою суду від 29.08.2011року боржника визнано банкрутом, відкрито щодо нього ліквідаційну процедуру, призначено ліквідатором банкрута арбітражного керуючого Циркунову О.О., яку зобов'язано здійснити повноваження ліквідатора згідно ст.ст. 25-34 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", щомісяця надавати повні звіти суду та кредитору, після закінчення ліквідаційної процедури подати суду звіт та ліквідаційний баланс боржника згідно ст. 32 Закону (т.4, а.с. 33 - 34).

Ухвалою господарського суду Херсонської області від 03.12.2013року, залишеною без змін постановою Одеського апеляційного господарського суду від 08.01.2014р. затверджено звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс банкрута, ліквідовано юридичну особу - ПП "Вікторія" та виключено його з ЄДРПУО, визнано погашеними вимоги кредиторів, не задоволені за відсутністю майна банкрута, провадження у справі припинено (т.5 а.с.53-54,88-96).

Постановою Вищого господарського суду України від 18.03.2014р. зазначені судові рішення скасовано, справу №12/107-Б-10 передано до суду першої інстанції на стадію ліквідаційної процедури (т.5 а.с.161-167).

Під час нового розгляду справи, ухвалою господарського суду Херсонської області від 29.04.2014р. до участі у справі залучено у якості заінтересованої особи стосовно боржника засновника ПП «Вікторія» - ОСОБА_2, якого зобов'язано передати ліквідатору документи бухгалтерського обліку та господарської діяльності боржника, у тому числі документи, що підтверджують дебіторську заборгованість підприємства, а також сприяти відновленню бухгалтерського обліку та документів у разі їх відсутності (т.6 а.с.18, зворот).

Ухвалою суду від 12.06.2014р. продовжено строк ліквідаційної процедури на 6 місяців, ліквідатором банкрута призначено арбітражного керуючого КозирицькогоА.С., зобов'язано колишнього ліквідатора ПП «Вікторія» арбітражного керуючого Циркунову О.О. негайно передати новому ліквідатору усі наявні матеріали (документи) банкрута (т.6 а.с.61, зворот).

Ухвалою суду від 19.02.2015р. строк ліквідаційної процедури продовжено на 6 місяців.

Ухвалою господарського суду Херсонської області від 15.09.2015р. (суддя Пригуза П.Д.) строк ліквідаційної процедури та повноважень ліквідатора ПП «Вікторія» арбітражного керуючого Козирицького А.С. продовжено на 6 місяців. Розгляд звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу банкрута призначено на 10.03.2016р.

Ухвала суду мотивована прийняттям комітетом кредиторів боржника відповідного рішення, оформленого протоколом від 17.08.2015р. №11, щодо продовження ліквідаційної процедури у зв'язку із незавершенням заходів щодо розшуку майна банкрута та витребування його з володіння третіх осіб.

Не погоджуючись із зазначеною ухвалою суду, представник засновника ПП "Вікторія" ОСОБА_2 звернувся до Одеського апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить ухвалу від 15.09.2015р. скасувати, а справу направити до суду першої інстанції для вирішення питання щодо зобов'язання ліквідатора скласти ліквідаційний баланс ПП «Вікторія» та надання його на затвердження комітету кредиторів та суду.

В обгрунтування своїх вимог особа, що подала апеляційну скаргу, наполягає на тому, що ліквідатором проведені всі можливі дії, пов'язані зі здійсненням повноважень, передбачених законодавством про банкрутство, а саме: направлені запити до Головного управління МВС України у Херсонській області, Державної авіаційної служби України, Державної служби інтелектуальної власності України, Південної митниці Міндоходів, Херсонської митниці, Державної інспекції сільського господарства, Головного управління Держземагенства у Херсонській області та ін., і від всіх цих органів надійшли відповіді щодо реєстрації за ПП «Вікторія» будь-якого майна, яке можливо включити до ліквідаційної маси. При цьому, розшук майна підприємства, який здійснюється в рамках кримінального провадження, за своєю правовою природою не є тотожним виявленню майна підприємства-банкрута. Крім того, при отриманні відомостей про виявлення зазначеного майна, кредитор має право на звернення з цивільним позовом, відповідно до норм КПК України.

Таким чином, представник засновника банкрута вважає, що у суду першої інстанції відсутні достатні правові підстави для продовження ліквідаційної процедури та повноважень ліквідатора.

Відзиви на апеляційну скаргу від інших учасників провадження у цій справі до Одеського апеляційного господарського суду не надходили.

Розглянувши матеріали справи, оцінивши наявні докази, перевіривши правильність застосування господарським судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, повноту та об'єктивність дослідження обставин справи, колегія суддів зазначає.

З урахуванням п.п.1-1 Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", при розгляді даної справи застосовуються положення Закону, які були чинні до 19.01.2013р.

Відповідно до ст. 25 наведеного Закону ліквідатор з дня свого призначення здійснює такі повноваження: приймає до свого відання майно боржника, вживає заходів по забезпеченню його збереження; виконує функції з управління та розпорядження майном банкрута; здійснює інвентаризацію та оцінку майна банкрута згідно з законодавством; аналізує фінансове становище банкрута; виконує повноваження керівника (органів управління) банкрута; очолює ліквідаційну комісію та формує ліквідаційну масу; пред'являє до третіх осіб вимоги щодо повернення дебіторської заборгованості банкруту ; з підстав, передбачених частиною десятою статті 17 цього Закону , подає до господарського суду заяви про визнання недійсними угод боржника; вживає заходів, спрямованих на пошук, виявлення та повернення майна банкрута, що знаходиться у третіх осіб ; передає у встановленому порядку на зберігання документи банкрута, які відповідно до нормативно-правових документів підлягають обов'язковому зберіганню; реалізує майно банкрута для задоволення вимог, включених до реєстру вимог кредиторів, у порядку, передбаченому цим Законом; повідомляє про своє призначення державний орган з питань банкрутства в десятиденний строк з дня прийняття рішення господарським судом та надає державному органу з питань банкрутства інформацію для ведення єдиної бази даних щодо підприємств-банкрутів; здійснює інші повноваження, передбачені цим Законом.

Як вбачається з матеріалів справи, грошові вимоги заставного кредитора - ПАТ «ОТП Банк» забезпечуються, відповідно до договору застави від 03.07.2008р. №PL 08-458/700, укладеного банком з ПП «Вікторія», основними засобами, рухомим майном та обладнанням заставною вартістю 38 711 200грн. Утримувачем заставного майна, згідно договору застави є заставодавець (боржник). Місцезнаходженням вказаного майна визначено наступну адресу: м.Херсон, вул.. Нафтовиків, 131-Л. (т.1 а.с.132-153, т.2 а.с.1-21).

В процесі ліквідаційної процедури попереднім ліквідатором ПП «Вікторія» здійснювались заходи щодо перевірки місцезнаходження заставного майна, за результатами яких встановлено, що вказане майно за адресою, за якою воно раніше знаходилось, - відсутнє (т.4 а.с.42-74).

За повідомленням ГУ МВС України в Одеській області від 26.05.2015р. №4/6384, у теперішній час триває порушене ще у 2013 році кримінальне провадження №12013170470001278 за ознаками злочину, передбаченого ч.3 ст.185 КК України за фактом таємного викрадення майна ПП «Вікторія». Остаточного процесуального рішення не прийнято; триває досудове розслідування , спрямоване на повне та неупереджене дослідження обставин вчиненого правопорушення.

Крім того, 05.04.2013р. до Єдиного реєстру досудових проваджень внесено заяву ПАТ «ОТП Банк» про незаконне відчуження заставного майна, і в даний час триває досудове слідство (т.5 а.с.13-14).

Нинішнім ліквідатором банкрута до Генеральної прокуратури України, прокуратури Одеської області та УМВС України в Одеській області направлена заява від 15.05.2015р. №02-02/37 про розшук заставного майна ПАТ «ОТП Банк» (т.7 а.с.24-30). Зазначені звернення направлені за належністю для організації перевірки і на теперішній час заява ліквідатора щодо розшуку майна розглядається Комсомольським районним відділом Херсонського МУ Упраілння МУВ України в Херсонській області (т.7 а.с.58-69).

Відповідно до фінансового звіту суб'єкта малого підприємництва станом на 31.12.2009р. (тобто на кінець звітного періоду, що передував порушенню справи про банкрутство), за ПП «Вікторія» обраховувалась дебіторська заборгованість у розмірі 2 996 100грн. (т. 4 а.с.23).

Як вбачається з матеріалів справи, 17.08.2015р. відбулося засідання комітету кредиторів ПП «Вікторія» (протокол від 17.08.2015р. №11), за результатами якого прийняті наступні рішення: погодити звіт арбітражного керуючого КозирицькогоА.С. про свою діяльність як ліквідатора боржника з 13.01.2015р. по 17.08.2015р., а також - вважати ліквідаційну процедуру у даній справі незавершеною, клопотати перед господарським судом Херсонської області про продовження строку ліквідаційної процедури та повноважень ліквідатора на 6 місяців, оскільки за час ліквідаційної процедури ліквідатором не реалізоване заставне майно, так як останнє викрадене третіми особами і на даний час правоохоронними органами проводяться оперативно-розшукові заходи по встановленню його місцезнаходження та осіб, винних у викраденні, а також не реалізовано інший майновий актив банкрута, а саме - дебіторську заборгованість (т.7 а.с.91-100).

Відповідно до ч.8 ст.16 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» до компетенції комітету кредиторів належить прийняття рішення про: вибори голови комітету; скликання зборів кредиторів; підготовку та укладення мирової угоди; внесення пропозицій господарському суду щодо продовження або скорочення строку процедур розпорядження майном боржника чи санації боржника; звернення до господарського суду з клопотанням про відкриття процедури санації, визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, припинення повноважень арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) та про призначення нового арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора), надання згоди на укладення арбітражним керуючим значних угод боржника чи угод боржника, щодо яких є заінтересованість; інші питання, передбачені цим Законом.

Враховуючи наявність рішення комітету кредиторів щодо звернення до суду з клопотанням про проводження строку ліквідаційної процедури, прийнятого в межах повноважень, наданих комітету кредиторів Законом, а також незавершення всіх можливих дій щодо пошуку та реалізації активів, належних ПП «Вікторія», судова колегія дійшла висновку, що місцевий господарський суд мав достатньо підстав для продовження ліквідаційної процедури та повноважень ліквідатора банкрута у цій справі.

Доводи апеляційної скарги про те, що пошук майна підприємства в межах кримінального провадження не є тотожним пошуку майна банкрута в рамках ліквідаційної процедури у справі про банкрутство, а кредитор у випадку розшуку такого майна зможе у майбутньому звернутися до суду з цивільним позовом, відповідно до положень КПК України, судовою колегією відхиляються з огляду на приписи Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» щодо обов'язку ліквідатора виявити усі активи , належні підприємству-банкруту, у тому числі шляхом витребування їх у третіх осіб. При цьому, Закон не містить будь-яких застережень стосовно того, що здійснення розшуку майна в межах кримінального провадження у випадку його зникнення (викрадення) не відноситься до засобів виявлення активів підприємства-банкрута в рамках ліквідаційної процедури. Крім того, майно, розшук якого здійснюється, забезпечує грошові вимоги заставного кредитора - ПАТ «ОТП Банк», і саме за рахунок його реалізації можливе задоволення вимог кредиторів в межах провадження у справі про банкрутство.

З огляду на викладене, колегія суддів дійшла висновку, що оскаржувана ухвала суду прийнята з дослідженням всіх обставин справи, у зв'язку з чим мотиви, з яких подана апеляційна скарга, не можуть бути підставами для її зміни чи скасування.

Керуючись ст.ст. 77, 85, 99, 101-106 ГПК України колегія суддів,

ПОСТАНОВИЛА:

Ухвалу господарського суду Херсонської області від 15.09.2015р. зі справи № 12/107-Б-10 залишити без змін, апеляційну скаргу представника засновника ПП "Вікторія" ОСОБА_2 - ОСОБА_4 без задоволення.

Постанова в порядку ст. 105 ГПК України набирає законної сили з дня її прийняття і може бути оскаржена в касаційному порядку.

Повний текст постанови складено та підписано 27.10.2015р. (у зв'язку із відрядженням судді Мишкіної М.А. з 21.10.2015р. по 24.10.2015р. та перебуванням судді Лавриненко Л.В. у відпустці з 22.10.2015р. по 26.10.2015р.)

Головуючий суддя В.Т.Пироговський

Суддя Л.В.Лавриненко

Суддя М.А.Мишкіна

СудОдеський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення20.10.2015
Оприлюднено30.10.2015
Номер документу52800378
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —12/107-б-10

Ухвала від 24.03.2016

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пригуза П.Д.

Ухвала від 26.04.2016

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пригуза П.Д.

Ухвала від 10.03.2016

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пригуза П.Д.

Ухвала від 02.09.2015

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пригуза П.Д.

Постанова від 20.10.2015

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Пироговський В.Т.

Ухвала від 05.10.2015

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Пироговський В.Т.

Ухвала від 15.09.2015

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пригуза П.Д.

Ухвала від 19.02.2015

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пригуза П.Д.

Ухвала від 03.02.2015

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пригуза П.Д.

Ухвала від 12.06.2014

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пригуза П.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні