Постанова
від 26.10.2015 по справі 820/8805/15
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61004, м. Харків, вул. Мар'їнська, 18-Б-3, inbox@adm.hr.court.gov.ua

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

26 жовтня 2015 р. № 820/8805/15

Харківський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Сагайдак В.В., розглянувши в порядку скороченого провадження адміністративну справу за позовом Управління Пенсійного фонду України в Фрунзенському районі м. Харкова до Відкритого акціонерного товариства "Харківський завод поліграфічних машин" про стягнення заборгованості,-

В С Т А Н О В И В:

Позивач, Управління Пенсійного фонду України в Фрунзенському районі м. Харкова, звернувся до Харківського окружного адміністративного суду з позовом, в якому просить суд: стягнути з Відкритого акціонерного товариства "Харківський завод поліграфічних машин" заборгованість по сплаті фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій у сумі 645,14 грн. на користь Управління Пенсійного фонду України в Фрунзенському районі м. Харкова.

Згідно ст. 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України, дана справа розглядається у порядку скороченого провадження.

Копія ухвали про відкриття скороченого провадження була надіслана відповідачу рекомендованим листом з повідомленням про вручення за адресою, вказаною у витязі з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. Конверт із судовими документами повернувся до суду з поміткою "за закінченням терміну зберігання ".

Відповідно до ч. 11 ст. 35 КАС України, у разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

Враховуючи зазначене, відповідач належним чином повідомлений про наслідки неподання до суду заперечень проти позову або заяви про визнання позову.

Суд, дослідивши матеріали справи, оцінивши докази у їх сукупності, прийшов до висновку про задоволення позову, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що Відкрите акціонерне товариство "Харківський завод поліграфічних машин" перебуває на обліку в Управлінні Пенсійного фонду України в Фрунзенському районі м. Харкова.

Згідно з пунктами "б" - "з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" від 05.11.1991 р. № 1788-XII, колишній працівниці Відкритого акціонерного товариства "Харківський завод поліграфічних машин" ОСОБА_1 була призначена пенсія за віком на пільгових умовах.

Відповідно до абз. 4 п.п. 1 п. 2 розділу XV Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" від 09.07.2003 р. № 1058 (далі - Закон № 1058), визначений обов'язок відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день на підземних роботах, роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України. Порядок покриття витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону № 1058, визначений в п. 6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, яка затверджена Постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 р. №21-1 та зареєстрована в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 р. за № 64/8663.

Відповідно до пункту 6.2 вказаної Інструкції, витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах особам, які мають стаж, що дає право на призначення цих пенсій на декількох підприємствах, покриваються цими підприємствами пропорційно стажу роботи з урахуванням вимог абзацу третього підпункту 1 пункту 2 розділу XV "Прикінцеві положення" Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Відповідно до абз. 4 п.1 ст.2 та абз.2 п.1 ст.4 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування, суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форми власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, об'єднання громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників, сплачують до Пенсійного фонду України 100% фактичних витрат на виплату і доставку пенсій працівникам, які працювали або працюють на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2, призначених відповідно до пунктів "б-з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", до досягнення ними пенсійного віку, передбаченого ст.12 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

Пунктом 6.3 Інструкції визначено, що у разі ліквідації або зміни власника підприємства суми зазначених витрат Пенсійному фонду вносять правонаступники. Пунктом 6.4. Інструкції передбачено, що розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається органами Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 "Прикінцевих положень" Закону (згідно з додатками 6 та 7), які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Таким чином, відповідач зобов'язаний відшкодовувати органам Пенсійного фонду суми фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

На виконання вимог Інструкції №21-1 УПФУ відповідачу було направлено розрахунки та повідомлення про сплату фактичних витрат на виплату пенсій, призначених відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в частині пенсій, призначених відповідно до пункту "б-з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення". (а.с. 9-11).

Згідно наданих суду копій розрахунків фактичних витрат на виплату та доставку пенсій на працівників відповідача, призначених відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування " в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів "б-з" ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення ", зазначені витрати зазначені витрати за серпень 2015 року становлять 645,14 грн. ( а.с. 11-12).

Підпунктом 6.7. Інструкції встановлено, що підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в розрахунку місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Відповідачем повідомлення про розрахунки сум були отримані та не оскаржені. За таких підстав вказані розрахунки вважаються узгодженими. В добровільному порядку відповідачем не було сплачено заборгованість.

На підставі викладеного, суд дійшов висновку, що позовні вимоги про стягнення заборгованості по відшкодуванню витрат Управління Пенсійного фонду України в Фрунзенському районі м. Харкова на виплату та доставку пільгових пенсій за серпень 2015 року в розмірі 645,14 грн. є правомірними та обґрунтованими, а тому підлягають задоволенню у повному обсязі.

Керуючись ст.ст. 7-11, 183-2, 186, 254, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Управління Пенсійного фонду України в Фрунзенському районі м. Харкова до Відкритого акціонерного товариства "Харківський завод поліграфічних машин" про стягнення заборгованості - задовольнити у повному обсязі.

Стягнути з Відкритого акціонерного товариства "Харківський завод поліграфічних машин" (код ЄДРПОУ 00243180, адреса: 61099, м. Харків, вул. Лодзька, 7) на користь Управління Пенсійного фонду України в Фрунзенському районі м. Харкова (код ЄДРПОУ 22645387, адреса: 61082, м. Харків, пр. Московський, 198/3, р/р 256083012088 ХОУ ВАТ "Державний Ощадний банк України", МФО 351823) заборгованість по відшкодуванню витрат на виплату і доставку пільгових пенсій в сумі 645,14 грн. (шістсот сорок п'ять гривень чотирнадцять копійок).

Постанова підлягає негайному виконанню.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги в десятиденний строк з дня отримання копії постанови. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова набирає законної сили після закінчення строків для подачі апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова, прийнята у скороченому провадженні, крім випадків її оскарження в апеляційному порядку, є остаточною.

Суддя Сагайдак В.В.

СудХарківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення26.10.2015
Оприлюднено30.10.2015
Номер документу52807938
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —820/8805/15

Ухвала від 03.12.2015

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Ємельянова В.І.

Постанова від 26.10.2015

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Сагайдак В.В.

Ухвала від 07.10.2015

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Ємельянова В.І.

Ухвала від 16.09.2015

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Бершов Г.Є.

Ухвала від 28.08.2015

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Сагайдак В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні