Постанова
від 13.03.2009 по справі 10/579-08
ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Україна

Харківський апеляційний г осподарський суд

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 лютого 2009 року Спра ва № 10/579-08

Харківський апеляцій ний господарський суд у скла ді колегії суддів:

головуючого судді Карбань І.С.,

судді Го нчар Т.В.

судді Шутен ко І.А.- доповідач,

при секретарі - М іракові Г.А.,

за участю представників с торін:

позивача - не з' явив ся,

відповідача - Власен ко Г.І. за довіреністю б/н від 28.01.2009р.,

третьої особи - ОСОБА _1 за довіреністю б/н від 21.01.2009р .,

розглянувши у відкритом у судовому засіданні Харківс ького апеляційного господар ського суду у м. Харкові апеля ційну скаргу (вх. № 35 С/2-4) Т ОВ «Телекомпанія «Глухів», а пеляційну скаргу (вх. № 87 С/2-4 ) ОСОБА_2 та апеляційну ск аргу (вх. № 88 С/2-4) ТОВ “Теле компанія “Глухів” на рішення господарського суду Сумсько ї області від 17.12.2008 року по спр аві № 10/579-08

за позовом Фізичної ос оби ОСОБА_3, с. Перемога Глу хівського району Сумської об ласті

до Товариства з обмеже ною відповідальністю «Телек омпанія «Глухів», м. Глухів, Су мська область,

третя особа на стороні від повідача, яка не заявляє само стійних вимог на предмет спо ру Фізична особа ОСОБА _2, м. Глухів, Сумська область ,

про визнання частково нед ійсним рішення загальних збо рів та визнання частково нед ійсним Статуту ,-

встановила:

Позивач звернувся до го сподарського суду Сумської о бласті з позовом, в якому прос ив визнати недійсним рішення загальних зборів засновникі в (учасників) ТОВ «Телекомпан ія «Глухів», проведених 16 квіт ня 2007 р. (протокол № 4) в частині в ступу ОСОБА_4 до складу уч асників (засновників) товари ства, передачі йому належної померлому ОСОБА_5 частк и у статутному капіталі та в ч астині внесення змін до Стат уту ТОВ «Телекомпанія «Глухі в»щодо участі ОСОБА_4 як у часника (засновника) товарис тва, а також визнати недійсни м положення пунктів 3.4, 3.5 та 5.2. Ст атуту ТОВ «Телекомпанія «Глу хів»про участь ОСОБА_4 як учасника товариства, зобов' язати ТОВ «Телекомпанія «Глу хів»привести Статут у відпов ідності до закону та виконат и дії щодо перереєстрації Ст атуту товариства у державног о реєстратора виконавчого ко мітету Глухівської міської р ади Сумської області.

Рішенням господарського с уду Сумської області від 17.12.2008 р. по справі № 10/579-08 (суддя Мала фєєва І.В.) позов задоволен о. Визнано недійсним рішення загальних зборів засновникі в (учасників) ТОВ «Телекомпан ія «Глухів»проведених 16 квіт ня 2007 р. (протокол № 4) в частині в ступу ОСОБА_4 до складу уч асників (засновників) товари ства, передачі йому належної померлому ОСОБА_5 частки у статутному капіталі та в ча стині внесення змін до Стату ту ТОВ «Телекомпанія «Глухів »щодо участі ОСОБА_4 як уч асника (засновника) товарист ва. Визнано недійсним положе ння пунктів 3.4, 3.5 та 5.2. Статуту ТО В «Телекомпанія «Глухів»про участь ОСОБА_4 як учасник а товариства. Зобов' язано Т ОВ «Телекомпанія «Глухів»пр ивести Статут у відповідност і до закону та виконати дії що до перереєстрації Статуту то вариства у державного реєстр атора виконавчого комітету Г лухівської міської ради Сумс ької області.

25.12.2008р. відповідач, не погоджу ючись з рішенням господарськ ого суду Сумської області ві д 17.12.2008р., подав апеляційну скар гу в якій просить рішення суд у першої інстанції скасувати та прийняти нове рішення, яки м відмовити позивачу в позов і посилаючись на порушення с удом першої інстанції норм м атеріального права.

Свої вимоги апелянт обґру нтовує тим, що відповідно до ч . 4 ст. 147 ЦК України та ст. 55 Закону України «Про господарські т овариства», у разі смерті уча сника господарського товар иства спадкується не право на участь в товаристві, а пра во на частку в статутному кап італі, при цьому спадкоє мці учасника товариства мают ь переважне право вступу до ц ього товариства. Таким чином , на думку апелянта, рішення пр о вступ до товариства спадко ємців померлого учасника тов ариства є правом, а не обов' я зком товариства.

Апелянт зазначає, що прийня ття до товариства нових член ів належить до виключної ком петенції загальних зборів то вариства, при цьому загальні збори при вирішенні питання про прийняття спадкоємців у часника товариства до товари ства керуються не правом спа дкоємців на отримання спадщи ни, а виключно інтересами сам ого товариства. На загальних зборах учасників ТОВ „Телер адіокомпанія „Глухів" від 16.04.20 07 р. рішення про прийняття до ч ленів товариства ОСОБА_4 б уло прийнято одноголосно. За це рішення проголосував і са м позивач - ОСОБА_3

Отже, на думку апелянта, під стави для визнання недійсним рішення загальних зборів то вариства, які відбулися 16.04.2007 р. - відсутні.

Апелянт також зазначає, що ОСОБА_3 не є спадкоємцем по мерлого учасника товариства ОСОБА_5 і тому, він не ма є права оспорювати право ОСОБА_4 на отримання спадщи ни, оскільки право на звернен ня з позовом до ОСОБА_4 щод о незаконності прийняття ним спадщини належить лише іншим спадкоємцям ОСОБА_5

09.01.2009р. відповідач вдруге под ав апеляційну скаргу на ріше ння господарського суду Сумс ької області від 17.12.2008р. в якій п росить рішення суду першої і нстанції скасувати та прийня ти нове рішення, яким відмови ти позивачу в позові, посилаю чись на ті ж підстави, що були ним викладені у попередній а пеляційній скарзі.

Третя особа, ОСОБА_4, так ож не погоджуючись з рішення м господарського суду Сумськ ої області від 17.12.2008р., подав апе ляційну скаргу, в якій просит ь рішення суду першої інстан ції скасувати та прийняти но ве судове рішення, яким відмо вити позивачу в позові, посил аючись на порушення судом пе ршої інстанції чинного закон одавства та на неповне з' яс ування обставин, що мають зна чення для справи.

Свої вимоги апелянт обґрун товує тим, що згідно ст. 55 Украї ни "Про господарські товарис тва" на вступ до товариства ма ють переважне право спадкоєм ці померлого учасника товари ства, однак процедура такого правонаступництва нормами чинного законодавства не ви значена.

На думку апелянта, вирішаль не значення для прийняття ос оби до складу учасників това риства з обмеженою відповіда льністю є не просто її права с падкоємця, а виключно волеви явлення-згода інших учасникі в товариства, оскільки відпо відно до положень ч. 2 ст. 55 Зако ну України "Про господарські товариства" товариство може відмовити у прийнятті таког о правонаступника. При цьому , апелянт вважає, що закон жодн им чином не пов'язує прийнятт я нового учасника-спадкоємця до складу товариства із проц едурою оформлення спадкових прав на майно в нотаріальном у порядку.

Апелянт також вважає, що оск ільки він на час видачі свідо цтва про право на спадщину ОСОБА_6 вже набув прав власн ості на майно у статутному фо нді ТОВ «Телерадіокомпанія « Глухів»та мав належним чином зареєстровані у Глухівській державній нотаріальній конт орі права на спадкове майно п омерлого ОСОБА_5, то його в ідмова від спадщини є недійс ною.

Позивач надав відзиви на ап еляційні скарги відповідача та третьої особи в яких зазна чив, що рішення господарсько го суду Сумської області від 17.12.2008р. по справі №10/579-08 вважає зак онним та обґрунтованим, прос ить залишити його без змін, а а пеляційні скарги відповідач а та третьої особи - без задо волення.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши пояснення пр едставника відповідача та тр етьої особи, дослідивши дово ди апеляційних скарг, переві ривши правильність застосув ання судом першої інстанції норм матеріального та процес уального права, колегія судд ів вважає, що апеляційні скар ги відповідача та третьої ос оби не підлягають задоволен ню, виходячи з наступного.

Судом першої інстанції та під час апеляційного провад ження встановлено, що до скла ду учасників (засновників) ТО В «Телерадіокомпанія «Глухі в»входили: ОСОБА_3, ОСОБА _4, ОСОБА_7, ОСОБА_5. Част ки учасників (засновників) у С татутному капіталі товарист ва були рівні та складали по 25 %.

Відповідно до ст. 59 Закону У країни «Про господарські тов ариства»та п. 5.5.15 Статуту ТОВ « Телерадіокомпанія «Глухів» до виключної компетенції заг альних зборів учасників нале жить прийняття рішення про прийняття нових учасник ів.

Відповідно до ст. 55 Закону У країни «Про господарські тов ариства»у зв'язку із смертю г ромадянина, учасника товарис тва, правонаступники (спадко ємці) мають переважне право в ступу до цього товариства.

У разі відмови спадкоєм ця від вступу до товариства а бо відмови товариства у прий нятті до нього спадкоємця, йо му видається у грошовій або н атуральній формі частка у ма йні, яка належала спадкодавц ю. Вартість цієї частки визна чається на день смерті учасн ика. У цих випадках розмір ста тутного фонду підлягає зменш енню.

Колегія суддів зазначає , що спадкоємцями є лише ті осо би, які прийняли спадщину. Єди ним документом, який підтвер джує право на спадщину є свід оцтво про право на спадщину. Т ому, як спадкоємців, товарист ву потрібно розглядати лише тих осіб, які зазначені у свід оцтві про право на спадщину, а рішення щодо прийняття до то вариства спадкоємців, товари ство може приймати лише післ я подання заінтересованими о собами свідоцтва про право н а спадщину. Крім того, участь у товаристві є добровільною, т ому спадкоємець повинен вияв ити своє бажання вступити у т овариство або відмовитися ві д вступу. Таке рішення спадко ємця повинно оформляти у пис ьмовій формі, що забезпечить належний рівень фіксації во левиявлення.

Як вбачається з матеріалі в справи, на загальних зборах ТОВ «Телерадіокомпанія «Глу хів», які відбулися 16 квітня 2007 року та оформлені Протоколо м № 4 засідання зборів засновн иків ТОВ «Телерадіокомпанія «Глухів», було прийнято ріше ння про введення до складу уч асників (засновників) товари ства, замість померлого 31 січн я 2007 року учасника товариства ОСОБА_5, як його правонаст упник (спадкоємець) ОСОБА_2 . Частку майна, що належала О СОБА_5 в розмірі 6625,00 грн., що ск ладає 25% Статутного фонду това риства, загальними зборами б уло передано ОСОБА_2. З Про токолу №4 від 16.04.2007р. вбачається , що ОСОБА_2 не був присутні й на загальних зборах ТОВ «ТР К «Глухів».

У зв' язку із внесеними змі нами до складу учасників ТОВ «Телерадіокомпанія «Глухів »було вирішено затвердити Ст атут у новій редакції. Держав на реєстрація змін до устано вчих документів була проведе на 19 квітня 2007 року державним р еєстратором виконавчого ком ітету Глухівської міської ра ди Сумської області за №1627105000300022 3.

Згідно ч. 1 ст. 1270 ЦК України, д ля прийняття спадщини встано влюється строк у шість місяц ів, який починається з часу ві дкриття спадщини.

Відповідно до ст. 1298 ЦК Украї ни свідоцтво про право на спа дщину видається спадкоємцям за законом після закінчення 6 місяців з дня відкриття спад щини.

З матеріалів справи вбачає ться, що учасник ТОВ «Телерад іокомпанія «Глухів»ОСОБА _5 помер 31 січня 2007 року, а загал ьні збори засновників про вс туп до товариства правонасту пника (спадкоємця) були прове дені 16 квітня 2007 року, тобто з по рушенням шестимісячного стр оку, наданого законом (ч. 1 ст. 1270 ЦК України) для прийняття спа дщини, що є підставою для визн ання недійсним рішення загал ьних зборів учасників (засно вників) товариства, оформлен их Протоколом №4 від 16.04.2007р., про в ступ до товариства ОСОБА_2 , правонаступника (спадкоємц я) померлого ОСОБА_5.

Крім того, зі спадкової спра ви ОСОБА_5 вбачається, що а ні заповіту, ані спадкового д оговору померлий не склав, а п раво на спадкування за закон ом мали дружина померлого - ОСОБА_6 та син померлого - О СОБА_2.

Відповідно до ст. 1268 ЦК Укра їни спадкоємець за законом м ає право прийняти спадщину а бо не прийняти її. Не допускає ться прийняття спадщини з ум овою чи із застереженням. Нез алежно від часу прийняття сп адщини вона належить спадкоє мцеві з часу відкриття спадщ ини.

Відповідно до ст. 1274 ЦК Украї ни, спадкоємець за законом мо же відмовитися від прийняття спадщини на користь будь-ког о із спадкоємців за законом н езалежно від черги. Відповід но до п. 25 Пленуму Верховного С уду України «Про судову прак тику у справах про спадкуван ня»від 30.05.2008 р. № 7 така відмова до пускається лише протягом стр оку для прийняття спадщини.

Відповідно до п. 208 Інструкц ії про порядок вчинення нота ріальних дій нотаріусами Укр аїни, затвердженої Наказом М іністерством юстиції Україн и від 03.03.2004р. №20/5 (в редакції від 17.10 .2008р.) прийняття і відмова від с падщини можуть мати місце що до всього спадкового майна. С падкоємець не вправі прийнят и одну частину спадщини, а від іншої частини відмовитися. С падкоємець, який прийняв час тину спадщини, вважається та ким, що прийняв усю спадщину.

Згідно спадкової справи ОСОБА_5, син померлого - ОСО БА_2 особисто подав до Глухі вської міської державної нот аріальної контори заяву про відмову від належної йому ча стки спадкового майна, яке за лишилось після смерті його б атька, на користь своєї матер і та дружини померлого - ОСО БА_6. В свою чергу ОСОБА_6 п рийняла спадкове майно, так я к разом із спадкодавцем мешк ала однією сім' єю за однією адресою та подала заяву про п рийняття спадщини.

ОСОБА_2 відмовився від пр ийняття спадщини у встановле ний законом строк, а тому він в тратив право на спадкування після померлого ОСОБА_5.

Таким чином, рішення загал ьних зборів учасників (засно вників) ТОВ «ТРК «Глухів»про введення до складу учасникі в товариства ОСОБА_2 та пе редання йому частки майна, що належала померлому учаснику товариства ОСОБА_5 у розм ірі 6625,00грн. (25% статутного фонду ) було прийнято з порушенням в имог, встановлених ст.ст. 147, 1270, 129 8 ЦК України та ст. 55 Закону Укра їни «Про господарські товари ства», а тому рішення загальн их зборів учасників (засновн иків) ТОВ «ТРК «Глухів», оформ лене протоколом №4 від 16.04.2007р., є н едійсним.

Враховуючи, що рішення збор ів учасників (засновників) ТО В «ТРК «Глухів»про введення до складу учасників товарист ва ОСОБА_2 та передання йо му частки майна, що належала п омерлому учаснику товариств а ОСОБА_5 у розмірі 6625,00грн. (25 % статутного фонду) є недійсни м, то і внесені в зв' язку з пр ийнятим рішенням зміни до пу нктів 3.4, 3.5 та 5.2 Статуту ТОВ «ТРК «Глухів»є недійсними.

З огляду на викладене, колег ія суддів дійшла висновку, що господарський суд першої ін станції законно та обґрунтов ано задовольнив позовні вимо ги.

Також, колегія суддів вважа є необхідним зазначити, що ОСОБА_2 має право на вступ до складу учасників товариства з обмеженою відповідальніст ю, шляхом подання відповідно ї заяви та внесення своєї час тки до статутного (складеног о) капіталу товариства на заг альних підставах, передбачен их ст.ст. 52, 53, 54 Закону України «П ро господарські товариства» . Питання про прийняття до тов ариства нових учасників, як в же зазначалось, вирішується загальними зборами учасникі в товариства.

За таких обставин, при винес енні рішення господарський с уд Сумської області забезпеч ив дотримання вимог чинного законодавства і насамперед с татей 33, 38, 43, 79 ГПК України щодо вс ебічного, повного та об' єкт ивного дослідження усіх факт ичних обставин справи відпов ідно чинного законодавства, та дав правову оцінку наявни м у матеріалах справи доказа м, через що його рішення підля гає залишенню без змін, а апел яційні скарги відповідача та третьої особи - без задоволен ня.

Керуючись ст.ст. 91, 101, ч. 1 ст. 103, с т. 105 Господарського процесуал ьного кодексу України, колег ія суддів одноголосно, -

постановила:

Апеляційні скарги То вариства з обмеженою відпові дальністю «Телекомпанія «Гл ухів»залишити без задоволен ня.

Апеляційну скаргу фізично ї особи ОСОБА_2 залишити б ез задоволення.

Рішення господарського с уду Сумської області від 17.12.20 08р. по справі №10/579-08 залишити без змін.

Головуючий су ддя Карбань І.С.

Судді Гончар Т. В.

Шутенко І.А.

СудХарківський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення13.03.2009
Оприлюднено10.06.2010
Номер документу5285150
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —10/579-08

Постанова від 06.08.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Самусенко C.C.

Постанова від 13.03.2009

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Шутенко І.А.

Ухвала від 30.06.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Самусенко C.C.

Ухвала від 15.04.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Самусенко C.C.

Ухвала від 10.12.2008

Господарське

Господарський суд Сумської області

Малафеєва І.В.

Ухвала від 16.12.2008

Господарське

Господарський суд Сумської області

Малафеєва І.В.

Рішення від 17.12.2008

Господарське

Господарський суд Сумської області

Малафеєва І.В.

Ухвала від 25.11.2008

Господарське

Господарський суд Сумської області

Малафеєва І.В.

Ухвала від 23.10.2008

Господарське

Господарський суд Сумської області

Малафеєва І.В.

Ухвала від 04.11.2008

Господарське

Господарський суд Сумської області

Малафеєва І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні