Ухвала
від 22.03.2010 по справі 1592/10/2070
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61004 м. Харків вул. Мар'їнська, 18-Б-3 У Х В А Л А

22.03.2010 р. № 2а- 1592/10/2070

Харківський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді -Сліденко А.В.,

при секретарі судового засідання -Русецькому І.В.,

за участю представників :

позивача -ОСОБА_1,

відповідача, ДПІ у Жовтневому районі міста Харкова -ОСОБА_2,

відповідача, ДПІ у місті Херсоні -не прибув,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Харківського окружного адміністративного суду адміністративну справу

за позовом Приватного підприємства "Контекст-Агро" до Державної податкової інспекції у Жовтневому районі м Харкова, Державнаої податкової інспекції у місті Херсоні про визнання неправомірним та скасування акту, ВСТАНОВИВ:

Позивач, Приватне підприємство «Контекст - Агро»звернувся до Харківського окружного адміністративного суду з позовом, в якому просив визнати неправомірними дії відповідача, Державної податкової інспекції у Жовтневому районі міста Харкова щодо відмови в реєстрації в якості платника податку на додану вартість, зобов'язати Державну податкову інспекцію у Жовтневому районі міста Харкова зареєструвати ПП «Контекст - Агро»(ідентифікаційний код - 36419762) платником податку на додану вартість та видати свідоцтво платника податку на додану вартість, окрім того просив, визнати неправомірними дії державної податкової інспекції у місті Херсоні щодо анулювання реєстрації ПП «Контекст - Агро»платником податку на додану вартість, скасувати акт Державної податкової інспекції у місті Херсоні за №228/15-2 від 24.07.2009р. про анулювання реєстрації платника податку на додану вартість -ПП «Промексімторг».

В обґрунтування заявлених вимог позивач указав, що своєчасно подавав до податкового органу декларації з податку на додану вартість, з моменту отримання свідоцтва платника ПДВ до дати анулювання реєстрації платника ПДВ одного року не минуло, а тому відповідач, ДПІ у місті Херсоні не мав правових підстав для прийняття рішення про анулювання реєстрації позивача як платника ПДВ.

16.03.2010р. до суду надійшло клопотання відповідача, ДПІ у місті Херсоні про передачу справи на розгляд за територіальною підсудністю до Херсонського окружного адміністративного суду.

В судовому засіданні 22.03.2010р. судом були заслухані думки представника позивача, який заперечував проти задоволення названого клопотання та представника відповідача, ДПІ у Жовтневому районі міста Харкова, який також не вбачав правових підстав для передачі справи до Херсонського окружного адміністративного суду.

Розглянувши доводи клопотання, заслухавши представників сторін, дослідивши наявні у справі документи, суд вважає, що подане клопотання не підлягає задоволенню з наступних підстав та мотивів.

Правовідносини з приводу передачі адміністративної справи з одного адміністративного суду до іншого унормовані ст.22 Кодексу адміністративного судочинства України, частиною 1 якої визначено, що суд передає адміністративну справу на розгляд іншого адміністративного суду, якщо:

1) задоволено клопотання відповідача, місце проживання (перебування) якого раніше не було відоме, про передачу справи за місцем його проживання (перебування);

2) після відкриття провадження у справі виявилося, що провадження у справі відкрито без дотримання правил предметної підсудності;

3) після відкриття провадження у справі та до початку судового розгляду виявилося, що провадження у справі відкрито без дотримання правил територіальної підсудності;

4) після задоволення відводів (самовідводів) чи в інших випадках неможливо утворити новий склад суду для розгляду справи;

5) ліквідовано адміністративний суд, який розглядав справу.

За матеріалами справи місцезнаходження позивача розташовано на території міста Харкова.

Оскільки предметом оскарження по даній справі є дії суб'єктів владних повноважень, а також рішення суб'єкта владних повноважень, які стосуються інтересів конкретної особи, то до спірних правовідносин підлягають застосуванню положення ч.2 ст.19 КАС України, де указано, що адміністративні справи з приводу оскарження правових актів індивідуальної дії, а також дій чи бездіяльності суб'єктів владних повноважень, які стосуються інтересів конкретної особи, вирішуються адміністративними судами за місцем проживання (перебування, знаходження) позивача.

За таких обставин, клопотання відповідача, ДПІ у місті Херсоні про передачу адміністративної справи до Херсонського окружного адміністративного суду належить залишити без задоволення.

Окрім того, в ході розгляду поданого ДПІ у місті Херсоні клопотання судом встановлено, що названим органом державної податкової служби України не виконані вимоги ухвали про відкриття провадження в адміністративній справі, а саме: не надані письмові заперечення проти позову, не надані документи, які витребовувались судом.

За таких обставин, від ДПІ у місті Херсоні належить витребувати письмові заперечення проти позову та всі наявні докази на їх підтвердження (в оригіналах та копіях, засвідчених печаткою та підписом уповноваженої особи); витяг і довідку про включення ДПІ та позивача до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців; довідки про знаходження позивача на обліку в даному органі ДПС (за підписом керівника ОДПС із зазначенням підстав взяття на облік, періоду знаходження на обліку, підстав зняття з обліку); копії заяв про видачу свідоцтв платника ПДВ; копії всіх свідоцтв платника податку на додану вартість, які видавались позивачу; копії актів анулювання свідоцтв платника ПДВ та всіх матеріалів, з посиланням на які (або з урахуванням яких) були складені такі акти.

Суд доводить до відома відповідача, ДПІ у місті Херсоні, що згідно з ч.1 ст.271 КАС України у разі неподання без поважних причин письмових чи речових доказів, що витребувані судом, та неповідомлення причин їх неподання суд може постановити ухвалу про тимчасове вилучення цих доказів для дослідження судом.

Керуючись ст..ст. 8 і 19 Конституції України, ст.ст.11, 19, 22, 160, 165 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

У Х В А Л И В:

1. Клопотання ДПІ у місті Херсоні про передачу адміністративної справи до іншого адміністративного суду - залишити без задоволення.

2. Витребувати від ДПІ у місті Херсоні письмові заперечення проти позову та всі наявні докази на їх підтвердження (в оригіналах та копіях, засвідчених печаткою та підписом уповноваженої особи); витяг і довідку про включення ДПІ та позивача до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців; довідки про знаходження позивача на обліку в даному органі ДПС (за підписом керівника ОДПС із зазначенням підстав взяття на облік, періоду знаходження на обліку, підстав зняття з обліку); копії заяв про видачу свідоцтв платника ПДВ; копії всіх свідоцтв платника податку на додану вартість, які видавались позивачу; копії актів анулювання свідоцтв платника ПДВ та всіх матеріалів, з посиланням на які (або з урахуванням яких) були складені такі акти.

3. Копію ухвали направити особам, які беруть участь у справі.

4. Ухвала може бути оскаржена до Харківського апеляційного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд шляхом подачі протягом 5-ти днів з дня отримання копії ухвали заяви про апеляційне оскарження, а протягом наступних 10 днів - апеляційної скарги, з подачею її копії до суду апеляційної інстанції. Апеляційна скарга може бути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.

5. Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, якщо таку заяву не було подано. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана у встановлений строк, ухвала набирає законної сили після закінчення цього строку. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя Сліденко А.В.

Дата ухвалення рішення22.03.2010
Оприлюднено03.11.2015
Номер документу52878087
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання неправомірним та скасування акту

Судовий реєстр по справі —1592/10/2070

Ухвала від 22.03.2010

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Сліденко А.В.

Ухвала від 19.02.2010

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Сліденко А.В.

Постанова від 15.04.2010

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Сліденко А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні