Ухвала
від 28.10.2015 по справі 805/3487/15-а
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

28 жовтня 2015 року Справа № 805/3487/15-а

приміщення суду за адресою: 84122, м.Слов'янськ, вул. Добровольського, 1

Донецький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Шувалової Т.О., розглянувши в порядку письмового провадження заяву Державного підприємства “Дзержинськвугілля” про відстрочення виконання судового рішення в адміністративній справі за позовом Управління Пенсійного фонду України в місті Дзержинську до Державного підприємства “Дзержинськвугілля” про стягнення заборгованості, -

ВСТАНОВИВ:

Постановою Донецького окружного адміністративного суду від 09 вересня 2015 року позовні вимоги Управління Пенсійного фонду України в місті Дзержинську до Державного підприємства “Дзержинськвугілля” про стягнення заборгованості на покриття фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах в розмірі 7 836 346,23 грн. задоволені у повному обсязі (арк.спр.248-249, т. 1).

22 жовтня 2015 року Державне підприємство “Дзержинськвугілля” звернулось до суду з заявою про відстрочення виконання судового рішення строком до 31 грудня 2016 року.

Обґрунтовуючи наявність підстав для відстрочення виконання постанови від 09 вересня 2015 року Державне підприємство “Дзержинськвугілля” зазначило наступне:

Виконати судове рішення відповідач не має можливості, оскільки фінансовий стан підприємства нестабільний через проведення антитерористичної операції. З 05 травня 2014 року підприємство не працює, коштів від реалізації продукції не має, лише проводяться роботи в режимі життєзабезпечення і водовідливу. Торгово-промисловою палатою України 02.12.2014 року ДП “Дзержинськвугілля” видано сертифікат (висновок) № 1914 про настання обставин непереборної сили, яким засвідчено настання обставин непереборної сили з 05 травня 2014 року при здійсненні господарської діяльності на території Донецької області та дотримання законодавчих актів України, які стосуються справляння та сплати податків та обов'язкових платежів. Відсутність видобутку вугілля та його реалізації, проведення бойових дій призвели до погіршення фінансового становища підприємства, відсутності коштів на рахунках, відпусток без збереження заробітної плати працівників, простою, заборгованостей з виплати обов'язкових платежів. Обставини непереборної сили продовжуються по теперішній час. Підприємство є збитковим, кредиторська заборгованість на 01.09.2015 рік становить 1 622 868,00 грн. Крім того, для зростання обсягів виробництва Державним підприємством “Дзержинськвугілля” розроблена Програма перспективного розвитку вугледобувних підприємств на період 2015-2020 років, яка передбачає зростання доходів від реалізації вугільної продукції, розвитку нового горизонту 1246 метрів на ВП “Шахта ім. Ф.Е. Дзержинського” та закінчення будівництва горизонту 910 метрів на ВП “Шахта “Торецька”. На підставі викладеного, просить встановити спосіб і порядок виконання судового рішення шляхом надання відстрочки сплати заборгованості у сумі 7 836 346,23 грн. на строк до 31.12.2016 року.

Представник заявника надав через службу діловодства суду заяву про розгляд справи за його відсутністю, та просив розглянути справу в порядку письмового провадження .

Представник Управління Пенсійного фонду в м. Дзержинську до судового засідання не з'явився, через службу діловодства надав заяву про розгляд заяви за його відсутністю, проти задоволення заяви про відстрочку виконання рішення суду не заперечував, просив розглянути справу відповідно до норм діючого законодавства.

Згідно з положеннями ч.1 ст.122, ч.ч.4, 6 ст.128 Кодексу адміністративного судочинства України розгляд справи здійснено в письмовому провадженні на підставі наявних у справі доказів.

Вирішуючи по суті питання про відстрочення судового рішення, суд встановив наступне:

Державне підприємство “Дзержинськвугілля” (ідентифікаційний код 33839013) зареєстроване у якості юридичної особи 01 листопада 2005 року, про що до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців внесений запис за номером 1 258 123 0000 000121. В стані припинення діяльності підприємство не перебуває.

Баланс (Звіт про фінансовий стан) на 30 червня 2015 року свідчить, що на кінець звітного періоду поточна кредиторська заборгованість Державного підприємства “Дзержинськвугілля” за розрахунками з бюджетом становила 1 624 164,00 грн. (арк.спр.21-22, т.2).

Крім зазначеного, суд враховує, що 02 грудня 2014 року заявником отриманий сертифікат Торгово промислової палати № 1914 про настання обставин непереборної сили, який засвідчує настання обставин непереборної сили для ДП “Дзержинськвугілля” з 05.05.2014 року відповідно до п. 100.4 та п. 100.5 ст. 100 Податкового кодексу України, які регулюють питання розстрочення та відстрочення грошових зобов'язань або податкового боргу платника податків (арк. спр. 20, т.2).

Також, відповідно до розробленої Програми перспективного розвитку вугледобувних підприємств на період 2015-2020 роки, передбачено отримання прибутку від випуску товарної продукції, що дозволить Державному підприємству “Дзержинськвугілля” сплачувати податки та обов'язкові платежі (арк. спр. 15-16, т.2).

Відповідно частини 1 статті 263 Кодексу адміністративного судочинства України за наявності обставин, що ускладнюють виконання судового рішення (відсутність коштів на рахунку, відсутність присудженого майна в натурі, стихійне лихо тощо), державний виконавець може звернутися до адміністративного суду першої інстанції, незалежно від того, суд якої інстанції видав виконавчий лист, що видав виконавчий лист, із поданням, а особа, яка бере участь у справі, та сторона виконавчого провадження - із заявою про відстрочення або розстрочення виконання, зміну чи встановлення способу і порядку виконання судового рішення. Питання про відстрочення або розстрочення виконання, зміну чи встановлення способу і порядку виконання судового рішення може бути розглянуто також за ініціативою суду.

Пунктом 10 постанови Пленуму Верховного Суду України від 26 грудня 2003 року N14 “Про практику розгляду скарг на рішення, дії або бездіяльність органів i посадових осіб державної виконавчої служби та звернення учасників виконавчого провадження” визначено, що при вирішенні заяв державного виконавця чи сторони про відстрочку чи розстрочку виконання рішення суду потрібно мати на увазі, що відповідно до статті 263 Кодексу адміністративного судочинства України - їх задоволення можливе лише у виняткових випадках, які суд визначає виходячи з особливого характеру обставин, що ускладнюють або виключають виконання рішення (відсутність коштів на рахунку, відсутність присудженого майна в натурі, стихійне лихо тощо).

Частиною першою статті 36 Закону України “Про виконавче провадження” встановлено, що за наявності обставин, що ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим, державний виконавець за власною ініціативою чи за заявою сторін, а також самі сторони мають право звернутися до суду, який видав виконавчий документ, із заявою про відстрочку або розстрочку виконання, а також про встановлення або зміну способу і порядку виконання.

Підставою для відстрочення виконання рішення можуть бути конкретні обставини, що ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим у строк встановлений судом, тому всі ці обставини повинні бути доведені заявником.

Суд може відстрочити (розстрочити) виконання судового рішення у виняткових випадках за наявності обставин, що ускладнюють його виконання, наприклад відсутність коштів на рахунку боржника.

Суд вважає, що заявником надано достатньо доказів про те, що Державне підприємство “Дзержинськвугілля” знаходиться у складному фінансовому становищі, не має достатніх коштів для своєчасного погашення заборгованості з відшкодуванням фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій.

Водночас суд також враховує необхідність сталого надходження коштів до державного бюджету, через що не вбачає підстав для розстрочення виконання судового рішення на занадто тривалий строк за межами бюджетного року, про що просить відповідач.

Також суд звертає увагу, що сторони в подальшому мають можливість звертатися до суду із заявою про зміну способу і порядку виконання судового рішення, у разі зміни умов та обставин, якими обґрунтовувалося відстрочення виконання судового рішення.

Враховуючи вищевикладене, оцінивши докази у їх сукупності відповідно до положень ст.86 Кодексу адміністративного судочинства України, суд приходить до висновку, що зазначені заявником обставини про ускладнення та неможливість виконання судового рішення є наявними, а тому суд вважає за можливе частково задовольнити заяву відповідача та відстрочити виконання рішення суду до 28 жовтня 2016 року.

Керуючись ст.ст. 186, 254, 263 Кодексу адміністративного судочинства України, -

УХВАЛИВ :

Заяву Державного підприємства “Дзержинськвугілля” про відстрочення виконання судового рішення в адміністративній справі № 805/3487/15-а за позовом Управління Пенсійного фонду України в місті Дзержинську до Державного підприємства “Дзержинськвугілля” про стягнення заборгованості на покриття фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах в розмірі 7 836 346,23 грн. - задовольнити частково.

Відстрочити до 28 жовтня 2016 року виконання постанови Донецького окружного адміністративного суду від 09 вересня 2015 року по справі № 805/3487/15 за позовом Управління Пенсійного фонду України в місті Дзержинську до Державного підприємства “Дзержинськвугілля” про стягнення заборгованості на покриття фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах в розмірі 7 836 346,23 грн.

Ухвала постановлена, складена і підписана у нарадчій кімнаті в письмовому провадженні.

Ухвала може бути оскаржена шляхом подачі апеляційної скарги до Донецького апеляційного адміністративного суду через Донецькій окружний адміністративний суд. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції подається протягом п'яти днів з дня проголошення ухвали. У разі якщо ухвалу було постановлено в письмовому провадженні або згідно з ч.3 ст. 160 Кодексу адміністративного судочинства України або без виклику особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали.

Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених ч.4 ст.167 Кодексу адміністративного судочинства України, було повідомлено про можливість отримання копії ухвали суду безпосередньо в суді, то п'ятиденний строк на апеляційне оскарження ухвали суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строків подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлені строки. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя                                                             Шувалова Т.О.

                                                                      

Дата ухвалення рішення28.10.2015
Оприлюднено04.11.2015
Номер документу52932116
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —805/3487/15-а

Ухвала від 06.07.2023

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Голубова Л.Б.

Ухвала від 11.07.2018

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Голубова Л.Б.

Ухвала від 16.01.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кравченко Т.О.

Ухвала від 30.12.2016

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кравченко Т.О.

Ухвала від 09.11.2016

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кравченко Т.О.

Ухвала від 28.10.2015

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Шувалова Т.О.

Ухвала від 22.10.2015

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Шувалова Т.О.

Ухвала від 21.08.2015

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Голубова Л.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні