Ухвала
від 05.06.2014 по справі 908/1675/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 30/21/14

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

05.06.2014 Справа № 908/1675/14

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю “ПОЗИТИВ-ПЛЮС” (юридична адреса: 49000, м. Дніпропетровськ, вул. Червоно партизанська, 1; адреса для листування: 49600, м. Дніпропетровськ, вул. Панікахи, 2, корпус 1, поверх 7-й)

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю “ТД “ОФИС МАСТЕР” (69037, м. Запоріжжя, вул. Зелінського, 6, прим. 22)

про стягнення 4475,00 грн.,

Суддя Кагітіна Л.П.

За участю представників сторін та учасників процесу:

від позивача – не з'явився;

від відповідача – не з'явився;

ВСТАНОВИВ:

До господарського суду Запорізької області звернулося ТОВ «ПОЗИТИВ-ПЛЮС» з позовною заявою про стягнення ТОВ «ТД «ОФІС МАСТЕР» 4475,00 грн. заборгованості за договором поставки № ПД/27-13 від 25.01.2013 р., в т.ч.: 3311,00 грн. основного боргу, 350,96 грн. пені, 251,30 грн. інфляційних втрат, 331,10 грн. штрафу та 230,64 грн. – 10% річних.

Ухвалою господарського суду Запорізької області від 20.05.2014 р. порушено провадження у справі № 908/1675/14, присвоєно справі номер провадження № 30/21/14, розгляд якої призначено на 05.06.2014 р. У сторін витребувані документи, які необхідні для всебічного та об'єктивного розгляду і вирішення справи по суті.

Представники сторін у судове засідання 05.06.2014 р. не з'явилися.

Від позивача надійшло письмове клопотання про відкладення розгляду справи у зв'язку з перебуванням повноважного представника у відрядженні.

Згідно зі ст. 77 ГПК України господарський суд відкладає розгляд справи, коли за якихось обставин спір не може бути вирішено в даному засіданні, зокрема, у зв'язку із нез'явленням у судове засідання представників сторін та неподанням витребуваних доказів.

З огляду на вищевикладене, з метою всебічного, повного та об'єктивного встановлення всіх обставин справи в їх сукупності, суд вважає за доцільне розгляд справи відкласти. Зобов`язати сторони виконати вимоги суду, викладені у даній ухвалі.

Відповідно до ст. 4-5 ГПК України, невиконання вимог рішень, ухвал, постанов господарських судів тягне відповідальність, встановлену цим кодексом та іншими законами України.

Згідно з Інформаційним листом Вищого господарського суду України від 15.03.2010р. № 01-08/140, матеріали справ, звернення господарських судів і учасників судового процесу та інша інформація, яка надходить до Вищого господарського суду України, свідчать, що в діяльності деяких сторін, третіх осіб у справах набула поширення практика зловживання своїми процесуальними правами. Зокрема, мають місце нез'явлення представників учасників судового процесу в судові засідання без поважних причин та без повідомлення причин, подання необґрунтованих клопотань про вчинення судом процесуальних дій, подання зустрічних позовів без дотримання вимог Господарського процесуального кодексу України, одночасного оскарження судових рішень в апеляційному і в касаційному порядку, подання апеляційних та касаційних скарг на судові акти, які не можуть бути оскаржені, тощо. Подібна практика, спрямована на свідоме невиправдане затягування судового процесу, порушує права інших учасників судового процесу та суперечить вимогам статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, учасником якої є Україна, стосовно права кожного на розгляд його справи судому продовж розумного строку.

Водночас, згідно з частиною третьою статті 22 ГПК України сторони зобов'язані добросовісно користуватися належними їм процесуальними правами, виявляти взаємну повагу до прав і охоронюваних законом інтересів другої сторони, вживати заходів до всебічного, повного та об'єктивного дослідження всіх обставин справи.

У разі нез'явлення в засідання господарського суду представника позивача, якщо його присутність було визнано обов'язковою, суддя вправі притягти позивача до відповідальності, встановленої пунктом 5 статті 83 ГПК України, або залишити позов без розгляду (пункт 5 статті 81 ГПК України), або вжити обох цих заходів одночасно, а також винести окрему ухвалу, як це передбачено частиною першою статті 90 ГПК України. В разі нез'явлення представника відповідача за викликом господарського суду та ненадання витребуваних судом документів, останній має право відкласти розгляд справи, розглянути спір за наявними у справі матеріалами, а також вжити заходів, передбачених пунктом 5 статті 83 ГПК України або статтею 90 ГПК України

Стаття 75 ГПК України дозволяє суду розглянути спір за наявними у справі матеріалами, у випадку, якщо відзив на позов та витребувані судом документі не надані.

Враховуючи вище наведене, суд вважає необхідним попередити сторони, що у разі невиконання вимог суду, викладених в даній ухвалі, суд скористується своїм правом щодо стягнення в доход Державного бюджету України згідно з п. 5 ст. 83 ГПК України з позивача та відповідача штрафу за ухилення від вчинення дій, покладених господарським судом на сторону.

Керуючись ст.ст. 77, 86 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Розгляд справи № 908/1675/14 відкласти на 26.06.2014 р. о /об/ 10 год. 30 хв., в судовому засіданні, яке відбудеться в приміщенні господарського суду Запорізької області за адресою: м. Запоріжжя, вул. Тюленіна, 21/ Шаумяна, 4, корпус 1, кабінет № 309.

2. Зобов`язати сторони надати та виконати наступні дії:

Позивача – виконати в повному обсязі вимоги ухвали суду від 20.05.2014 р., а саме: надати суду власне письмове підтвердження того, що у провадженні господарських судів України або іншого органу, який в межах своєї компетенції вирішує спір, немає справи зі спору між тими ж сторонами, про той же предмет і з тих же підстав та не має рішення цих органів з такого спору; надати оригінали документів, доданих до позовної заяви, в т.ч.: договору №ПД/27-13 від 25.01.2013 р. (з додатками) та видаткової накладної, згідно з якою поставлено продукцію; надати суду документальні докази повного або часткового виконання грошового зобов'язання відповідачем у спірному періоді (платіжні документи, доручення, прибуткові касові ордери, банківські виписки, виписки з рахунків, довідки руху коштів по рахунках тощо); провести звірку взаємних розрахунків з відповідачем на час розгляду справи в суді, двосторонній акт звірки надати в судове засідання; листування з відповідачем по суті спору з доказами надсилання та/або вручення (оригінали суду – для огляду, належним чином завірені копії – до справи); надати довідку про стан заборгованості відповідача на час розгляду справи; правовстановлюючі документи відповідача (за наявності); забезпечити явку компетентного та повноважного представника.

Відповідача – виконати в повному обсязі вимоги ухвали суду від 20.05.2014 р., а саме: надати нормативно та документально обґрунтований письмовий відзив на позовну заяву, заперечення до позову (в разі наявності), документи в обґрунтування відзиву, заперечень; документальні докази повного або часткового виконання грошового зобов'язання за договором оренди у спірному періоді (платіжні документи, доручення, прибуткові касові ордери, банківські виписки, виписки з рахунків, довідки руху коштів по рахунках тощо); провести звірку взаємних розрахунків з позивачем на час розгляду справи в суді, двосторонній акт звірки надати в судове засідання; листування з позивачем по суті спору (з доказами надсилання та/або вручення); належним чином оформлене доручення на представника (копію - до справи), забезпечити явку компетентного представника.

Письмові пояснення та належним чином завірені копії витребуваних документів надати до суду до 20.06.2014 року

Явку в судове засідання представників сторін визнати обов'язковою.

Копію даної ухвали направити сторонам у справі.

          Повторно, попередити сторони, що у разі невиконання вимог суду, викладених в вищезазначеній ухвалі, суд має право згідно з п. 5 ст. 83 ГПК України, стягнути в доход Державного бюджету України з винної сторони штраф у розмірі до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за ухилення від вчинення дій, покладених господарським судом на сторону.

Суддя Л.П. Кагітіна

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення05.06.2014
Оприлюднено04.11.2015
Номер документу52942797
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —908/1675/14

Ухвала від 05.06.2014

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кагітіна Л.П.

Рішення від 26.06.2014

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кагітіна Л.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні