Ухвала
від 16.10.2014 по справі 908/3359/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 30/81/14

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

16.10.2014 Справа № 908/3359/14

за позовом: Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 (03150, АДРЕСА_1; адреса представника: 01133, м. Київ, бул. ОСОБА_2, 20/22, оф. 201)

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю В«ТАК-ЮГВ» (72312, Запорізька обл., м. Мелітополь, вул. Олександра Невського, 11; адреса за договором: 72312, Запорізька обл., м. Мелітополь, вул. Шкільна, буд. 1-а)

про стягнення 151897,06 грн.,

Суддя Кагітіна Л.П.

За участю представників сторін та учасників процесу:

від позивача - не з'явився;

від відповідача - не з'явився;

ВСТАНОВИВ:

До господарського суду Запорізької області звернувся Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю В«ТАК-ЮГВ» про стягнення грошових коштів в розмірі 151897,06 грн.

Ухвалою господарського суду Запорізької області від 15.09.2014 р. порушено провадження у справі № 908/3359/14, присвоєно справі номер провадження № 30/81/14, розгляд якої призначено на 16.10.2014 р. У сторін витребувані документи, які необхідні для всебічного та об'єктивного розгляду і вирішення справи по суті.

Позивач вимоги ухвали суду про порушення провадження по справі № 908/3359/14 від 15.09.2014 р. не виконав, витребувані судом документи не надав, представника у судове засідання не направив, про причини неявки суд не повідомив.

Відповідач вимоги ухвали суду про порушення провадження по справі № 908/3359/14 від 15.09.2014 р. не виконав, письмового відзиву на позов не надав, представника у судове засідання не направив, про причини неявки суд не повідомив.

Згідно зі ст. 77 ГПК України господарський суд відкладає розгляд справи, коли за якихось обставин спір не може бути вирішено в даному засіданні, зокрема, у зв'язку із нез'явленням у судове засідання представників сторін та неподанням витребуваних доказів.

З огляду на вищевикладене, з метою всебічного, повного та об'єктивного встановлення всіх обставин справи в їх сукупності, суд вважає за доцільне розгляд справи відкласти. Зобов`язати сторони виконати вимоги суду, викладені у даній ухвалі.

Відповідно до ст. 4-5 ГПК України, невиконання вимог рішень, ухвал, постанов господарських судів тягне відповідальність, встановлену цим кодексом та іншими законами України.

Згідно з Інформаційним листом Вищого господарського суду України від 15.03.2010р. № 01-08/140, матеріали справ, звернення господарських судів і учасників судового процесу та інша інформація, яка надходить до Вищого господарського суду України, свідчать, що в діяльності деяких сторін, третіх осіб у справах набула поширення практика зловживання своїми процесуальними правами. Зокрема, мають місце нез'явлення представників учасників судового процесу в судові засідання без поважних причин та без повідомлення причин, подання необґрунтованих клопотань про вчинення судом процесуальних дій, подання зустрічних позовів без дотримання вимог Господарського процесуального кодексу України, одночасного оскарження судових рішень в апеляційному і в касаційному порядку, подання апеляційних та касаційних скарг на судові акти, які не можуть бути оскаржені, тощо. Подібна практика, спрямована на свідоме невиправдане затягування судового процесу, порушує права інших учасників судового процесу та суперечить вимогам статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, учасником якої є Україна, стосовно права кожного на розгляд його справи судому продовж розумного строку.

Водночас, згідно з частиною третьою статті 22 ГПК України сторони зобов'язані добросовісно користуватися належними їм процесуальними правами, виявляти взаємну повагу до прав і охоронюваних законом інтересів другої сторони, вживати заходів до всебічного, повного та об'єктивного дослідження всіх обставин справи.

У разі нез'явлення в засідання господарського суду представника позивача, якщо його присутність було визнано обов'язковою, суддя вправі притягти позивача до відповідальності, встановленої пунктом 5 статті 83 ГПК України, або залишити позов без розгляду (пункт 5 статті 81 ГПК України), або вжити обох цих заходів одночасно, а також винести окрему ухвалу, як це передбачено частиною першою статті 90 ГПК України. В разі нез'явлення представника відповідача за викликом господарського суду та ненадання витребуваних судом документів, останній має право відкласти розгляд справи, розглянути спір за наявними у справі матеріалами, а також вжити заходів, передбачених пунктом 5 статті 83 ГПК України або статтею 90 ГПК України

Стаття 75 ГПК України дозволяє суду розглянути спір за наявними у справі матеріалами, у випадку, якщо відзив на позов та витребувані судом документі не надані.

Враховуючи вище наведене, суд вважає необхідним попередити сторони, що у разі невиконання вимог суду, викладених в даній ухвалі, суд скористується своїм правом щодо стягнення в доход Державного бюджету України згідно з п. 5 ст. 83 ГПК України з позивача та відповідача штрафу за ухилення від вчинення дій, покладених господарським судом на сторону.

Також суд звертає увагу, що в обґрунтування своїх позовних вимог надано платіжне доручення № 5 від 17.03.2014 р. в якості доказів перерахування фінансової допомоги за договором № 3ф-17/03/14. Разом з тим, у наведеному платіжному дорученні зазначено призначення платежу «оплата згідно договору поворотної фінансової допомоги № 1ф-3/03/14 від 03.03.2014 р.

Відповідно до п. 4 ч.1 ст. 65 ГПК України суд з метою забезпечення правильного і своєчасного вирішення господарського спору вчиняє в необхідних випадках такі дії по підготовці справи до розгляду: зобов'язує сторони, інші підприємства, установи, організації, державні та інші органи, їх посадових осіб виконати певні дії (звірити розрахунки, провести огляд доказів у місці їх знаходження тощо); витребує від них документи, відомості, висновки, необхідні для вирішення спору, чи знайомиться з такими матеріалами безпосередньо в місці їх знаходження.

Відповідно до ч. ч. 1, 3 ст. 38 ГПК України встановлено, що сторона або прокурор у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування господарським судом доказів. У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує необхідні докази.

Для забезпечення правильного і своєчасного вирішення господарського спору, суд вважає за необхідне витребувати у ПУБЛІЧНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА ОСОБА_3 В«ПРИВАТБАНКВ» довідку про дату зарахування грошових коштів на рахунок ТОВ В«ТАК-ЮГВ» за платіжним дорученням № 5 від 17.03.2014 р. на суму 137992,00грн. (платник - ОСОБА_1, ідентифікаційний номер: НОМЕР_1, отримувач - ТОВ В«ТАК-ЮГВ» , ідентифікаційний код юридичної особи: 32298124).

Керуючись ст.ст. 38, 65, 77, 86 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Розгляд справи № 908/3359/14 відкласти на 05.11.2014 р. о /об/ 11 год. 00 хв. , в судовому засіданні, яке відбудеться в приміщенні господарського суду Запорізької області за адресою: м. Запоріжжя, вул. Тюленіна, 21/ Шаумяна, 4, корпус 1, кабінет № 309.

2. Зобов`язати сторони надати та виконати наступні дії:

Позивача - письмові пояснення щодо невиконання вимог суду щодо надання витребуваних документів та забезпечення участі представника у судовому засіданні; виконати вимоги ухвали суду від 15.09.2014 р., а саме: надати суду власне письмове підтвердження того, що у провадженні господарських судів України або іншого органу, який в межах своєї компетенції вирішує спір, немає справи зі спору між тими ж сторонами, про той же предмет і з тих же підстав та не має рішення цих органів з такого спору;

- надати оригінали документів, доданих до позовної заяви (для огляду в судовому засіданні), в т.ч. договір про надання поворотної безвідсоткової фінансової допомоги № 3ф-3/03/14 від 17.03.2014р. - оригінал - суду для огляду (читаєму копію - до матеріалів справи), у повному обсязі з усіма додатками, доповненнями та всіма додатковими угодами;

- надати докази виконання спірного договору, у т. ч. докази перерахування фінансової допомоги /п. 1.2 договору/, докази дати зарахування грошових коштів на рахунок відповідача /п. 1.4 договору/, докази проводження строку надання допомоги /п. 1.4 договору/, докази повернення фінансової допомоги та всі інші первинні документи на підтвердження виконання умов договору; надати суду оригінал платіжного доручення № 5 від 17.03.2014р.; докази дати зарахування на рахунок відповідача грошових коштів в сумі 137992,00 грн.; докази дати повернення грошових коштів відповідачем (всі первинні платіжні документи із зазначенням дати, суми та призначення платежу); оригінали направлених на адресу відповідача вимог, з доказами направлення або вручення;

- надати платіжне доручення на виконання саме договору про надання поворотної безвідсоткової фінансової допомоги №3ф-17/03/14 від 17.03.2014;

- нормативне та документальне обґрунтування позовних вимог (всі нормативно - правові акти, вказані у позові), всі документи та рішення судових інстанцій, які мають відношення до даного спору, у т.ч. договори, накладні, акти, рахунки на оплату та докази дати їх направлення /вручення/ відповідачу, платіжні документи, та інш.; достовірні відомості про юридичну та фактичну адресу відповідача, у т.ч. на день розгляду справи (довідку/витяг з єдиного державного реєстру фізичних осіб - підприємців, інші документи); своєчасно направити копію позовної заяви та додані до позову документи на фактичну адресу відповідача та на адресу за договором: вул. Шкільна, буд. 1-а, м. Мелітополь Запорізької області, 72311, докази направлення надати суду; довідку про повні банківські реквізити рахунку, на який підлягає стягненню сума позову;

- надати суду всі первинні документи на підтвердження розрахунку суми позову; письмово, з посиланням на конкретні норми чинного законодавства та пункти постанови пленуму ВГСУ № 7 від 21.02.2013 р. обґрунтувати підстави стягнення з відповідача банківської комісії в сумі 15,19 грн. та в сумі 27,60 грн., надати суду всі первинні документи на підтвердження сплати вами банківської комісії (оригінали квитанцій та платіжних доручень із зазначенням дати, суми та призначення платежу); письмово вказати конкретну норму чинного законодавства, яка дає право стягувати з відповідача банківську комісію ; письмово вказати суду точний період прострочки з урахуванням п. 1.4 договору та вказати точну кількість днів прострочки;

- договір про надання правової допомоги № 17 від 17.07.2014р. у повному обсязі, з додатками та доказами виконання, у т.ч. акт про надання правової допомоги, свідоцтво адвоката, рахунок на оплату, докази понесення витрат на послуги адвоката в сумі 10 000 грн. та інш.; прибутковий касовий ордер, видатковий касовий ордер; журнал реєстрації прибуткових та видаткових касових документів, касову книгу; книгу обліку прийнятих та виданих касиром грошей; докази відображення у бухгалтерському та податковому обліку операції з оплати послуг адвоката та представити докази надання послуг адвокатом (податкові накладні, реєстри отриманих та виданих податкових накладних \оригінали - суду для огляду, читаємі копії - до матеріалів справи); документально підтвердити, що ОСОБА_4 являється адвокатом (свідоцтво на право заняття адвокатською діяльністю, посвідчення адвоката);

- довідку про стан заборгованості відповідача перед позивачем по спірному договору на час розгляду справи;

Відповідача - надати письмові пояснення щодо невиконання вимог суду щодо надання витребуваних судом документів та забезпечення участі представника у судовому засіданні; виконати вимоги ухвали суду від 15.09.2014 р., а саме: надати нормативно та документально обґрунтований письмовий відзив на позовну заяву, заперечення до позову (в разі наявності), документи в обґрунтування відзиву, заперечень; відзив завчасно направити на адресу позивача; докази виконання вказаного договору, у т. ч. докази перерахування фінансової допомоги /п. 1.2 договору/, докази дати зарахування грошових коштів на ваш рахунок /п. 1.4 договору/, докази проводження строку надання допомоги /п. 1.4 договору/, докази повернення фінансової допомоги та всі інші первинні документи на підтвердження виконання умов договору; докази дати зарахування на ваш рахунок грошових коштів в сумі 137992,00 грн. згідно платіжного доручення № 5 від 17.03.2014р.; докази дати повернення грошових коштів позивачу (всі первинні платіжні документи із зазначенням дати, суми та призначення платежу), у випадку не повернення - письмово обґрунтувати причини та надати суду всі документи на підтвердження ваших доводів; в разі незгоди з розрахунком позивача, надати контррозрахунок із зазначенням підстав нарахування; листування з позивачем по суті спору (з доказами надсилання та/або вручення).

Зобов'язати ПУБЛІЧНЕ АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО ОСОБА_3 В«ПРИВАТБАНКВ» (юридична адреса: 49094, м. Дніпропетровськ, вул. Набережна Перемоги, буд. 50; адреса для листування: 49027, м. Дніпропетровськ, а/с 1800) , в порядку ст. ст. 38, 65 ГПК України, надати суду (надіслати поштою), у строк до 15.10.2014 р.: довідку про дату зарахування грошових коштів на рахунок ТОВ В«ТАК-ЮГВ» за платіжним дорученням № 5 від 17.03.2014 р. на суму 137992,00 грн. (платник - ОСОБА_1, ідентифікаційний номер: НОМЕР_1, отримувач - ТОВ В«ТАК-ЮГВ» , ідентифікаційний код юридичної особи: 32298124).

Письмові пояснення та належним чином завірені копії витребуваних документів надати до суду до 02.11.2014 року

Явку в судове засідання представників сторін визнати обов'язковою.

Копію даної ухвали направити сторонам у справі та ПАТ КБ «ПРИВАТБАНК».

Повторно, попередити сторони, що у разі невиконання вимог суду, викладених в вищезазначеній ухвалі, суд має право згідно з п. 5 ст. 83 ГПК України, стягнути в доход Державного бюджету України з винної сторони штраф у розмірі до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за ухилення від вчинення дій, покладених господарським судом на сторону.

Суддя Л.П. Кагітіна

Дата ухвалення рішення16.10.2014
Оприлюднено04.11.2015
Номер документу52953678
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 151897,06 грн.,

Судовий реєстр по справі —908/3359/14

Ухвала від 16.10.2014

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кагітіна Л.П.

Рішення від 05.11.2014

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кагітіна Л.П.

Ухвала від 15.09.2014

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кагітіна Л.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні