Постанова
від 03.08.2009 по справі 13/540-пн-08
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 серпня 2009 р. № 13/540-ПН-08

Вищий госпо дарський суд України у склад і колегії суддів:

Карабаня В.Я. - головуючог о,

Ковтонюк Л.В.,

Чабана В.В. - доповідач,

розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріал и касаційної

скарги Фізичної особи-підприємц я ОСОБА_1,

м. Херсон

на постанову Запорізького а пеляційного господарського суду від 23.04.09

у справі господарського суду Херс онської області №13/540-ПН-08

за позовом Фізичної особи-підприємц я ОСОБА_1

до Товариства з обмеженою в ідповідальністю "Агротранс", м. Херсон

прокуратура Херсонської області в ін тересах держави в особі Херс онської міської ради, м. Херсо н

про визнання права власності

за участю представникі в сторін:

від Фізичної особи-підпри ємця ОСОБА_1. - не з'явилис я,

від ТОВ "Агротранс" - Васко вський О.А.,

від прокуратури - прокуро р Управління Генеральної про куратури України Івченко О.А .

Рішенням господарського суду Херсонс ької області (суддя Закурін М .К.) від 04.12.08 позов задоволено. Ви знано за приватним підприємц ем Фроловою Оксаною Вікторів ною право власності на нерух оме майно - магазин промисло вих товарів, що знаходиться в будинку 10 по вулиці Горького у місті Херсоні.

Запорізький апеляційний г осподарський суд (судді: Федо ров І.О., Мойсеєнко Т.В., Кагітін а Л.П.) переглянув вказане ріше ння і постановою від 23.04.09 скасу вав його і в позові відмовив.

Фізична особа-підприємець Фролова Оксана Вікторівна в важає постанову такою, що при йнята з порушенням норм мате ріального та процесуального права, тому просить її скасув ати, а рішення місцевого госп одарського суду, як законне т а обгрунтоване, залишити без змін.

Перевіривши матеріали спр ави, заслухавши представника ТОВ "Агротранс" та прокурора У правління Генеральної проку ратури України, Вищий господ арський суд України,

ВСТАНОВИВ:

Фізичною особою-підпр иємцем Фроловою Оксаною Вікт орівною заявлено позов до То вариства з обмеженою відпові дальністю "Агротранс" про виз нання за Фізичною особою-під приємцем ОСОБА_1 права вла сності на магазин промислови х товарів, що знаходиться за а дресою: АДРЕСА_1.

Обгрунтовуючи свої вимоги , підприємець ОСОБА_1 посл алась на те, що вона (не зазнач ено чи як фізична особа чи як п ідприємець) придбала на підс таві договору купівлі-продаж у від 08.05.08 (не зазначено з ким ук ладено цю угоду) квартиру А ДРЕСА_1 і на підставі догово ру від 03.03.08 передала цю квартир у 15.06.08 по акту приймання-переда чі ТОВ "Агротранс".

За твердженням підприємця ОСОБА_1., орендар без її зго ди здійснив реконструкцію кв артири, а на її вимогу припини ти незаконні дії листом від 06. 10.08 відповів, що він є співвласн иком даної квартири.

Фактично в листі від 06.10.08 ТОВ "Агротранс" повідомляє, що вна слідок перебудови квартири в ін створив нову річ, а саме, ма газин непродовольчих товарі в (а.с. 20).

Оскільки відповідач відмо вився від розірвання договор у, стверджує підприємець ОС ОБА_1., вона просить суд визна ти за нею право власності на з гаданий магазин.

Приймаючи рішення про задо волення позову господарськи й суд Херсонської області ви ходив з того, що спірний об'єкт є самочинним будівництвом, т ому суд на підставі ст. 376 Цивіл ьного кодексу України може в изнати за позивачем право вл асності на цей об'єкт.

Слід зазначити, що висновок місцевого господарського су ду про те, що підприємець ОС ОБА_1. придбала квартиру А ДРЕСА_1 на підставі договор у купівлі-продажу від 8 травня 2008 року і що, ніби, підтверджує ться витягом про реєстрацію права власності на нерухому майно №8750803 від 08.05.08, не відповіда є дійсності.

Згадані документи свідчат ь про те, що квартиру придбала не підприємець ОСОБА_2., а ф ізична особа ОСОБА_1.

На вказане рішення господа рського суду Херсонської обл асті перший заступник прокур ора Херсонської області пода в касаційне подання, в якому з азначено, що цей спір стосуєт ься прав і обов'язків Херсонс ької міської ради, але її не бу ло залучено до участі у справ і.

Крім того, в поданні зазначе но, що згадане рішення прийня те з порушенням Закону Украї ни "Про планування і забудову територій" та Закону України "Про основи містобудування".

Запорізький апеляційний г осподарський суд при перевір ці законності та обгрунтован ості рішення місцевого госпо дарського суду встановив, що згаданим рішенням по суті жи тлове приміщення переведено в нежитлове, що є порушенням в имог статтей 6, 7, 8 Житлового код ексу України, згідно яких жит лові приміщення призначають ся лише для постійного прожи вання громадян і надання при міщення у житлових будинках для потреб промислового хара ктеру забороняється.

Переведення житлової площ і в нежитлову допускається у виняткових випадках і лише з а рішенням виконавчого коміт ету обласної, міської (міста р еспубліканського підпорядк ування) ради, що в даному випад ку не було зроблено.

Крім того, апеляційна інста нція встановила, що реконстр укція спірного об'єкту здійс нена з порушенням норм чинно го законодавства, зокрема, ст . 12 Закону України "Про планува ння і забудову територій", від повідно до якої вирішення пи тання щодо розташування та п роектування нового будівниц тва, здійснення реконструкці й, реставрації, капітального ремонту об'єктів містобудув ання та упорядкування терито рій є компетенцією сільських , селищних, міських рад, оскіль ки відповідач не отримав від повідних дозволів.

З урахуванням встановлено го апеляційна інстанція обгр унтовано дійшла висновку про те, що визнання права власнос ті на самочинно реконструйов аний об'єкт порушує права осо би, яка зобов'язана опікувати сь і є відповідальною за вказ ані питання, тобто міської ра ди.

З огляду на те, що суду не над ане право житлову площу пере водити в нежитлову і що рішен ня місцевого господарського суду зачіпає інтереси особи , яка не була залучена до участ і у справі, апеляційна інстан ція правомірно застосувала п . 3 ч. 2 ст. 104 ГПК України і скасува ла рішення місцевого господа рського суду та відмовила в п озові.

Твердження скаржника щодо відсутності у прокуратури п рава на апеляційне подання п омилкове, таке право прокуро ру надане Законом України "Пр о прокуратуру".

Враховуючи викладене та ке руючись статтями 1115, 1117, 1119, 11111 ГПК У країни, Вищий господарський суд України

ПОСТАНОВИВ:

Постанову Запорізького апеляційного господарськог о суду від 23.04.09 у справі №13/540-ПН-08 г осподарського суду Херсонсь кої області залишити без змі н, а касаційну скаргу Фізично ї особи-підприємця ОСОБА_1 . - без задоволення.

Головуючий суддя В.Я. Карабань

Суддя Л.В. Ковтонюк

Суддя В.В. Чабан

Дата ухвалення рішення03.08.2009
Оприлюднено30.11.2009
Номер документу5298784
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —13/540-пн-08

Постанова від 03.08.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Чабан В.В.

Ухвала від 22.07.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Чабан В.В.

Постанова від 23.04.2009

Господарське

Запорізький апеляційний господарський суд

Федоров І.О.

Рішення від 04.12.2008

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Закурін М.К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні