Постанова
від 24.07.2013 по справі 819/1645/13-а
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 819/1645/13-a

"24" липня 2013 р. м. Тернопіль

Тернопільський окружний адміністративний суд в складі:

головуючої судді Данилевич Н.А.

при секретарі судового засідання Хоростківському О.Я.

за участю:

представника прокуратури ОСОБА_1

представника позивача ОСОБА_2

представника відповідача ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Тернополі справу за адміністративним позовом прокурора Борщівського району Тернопільської області в інтересах держави в особі управління Пенсійного фонду України в Борщівському районі Тернопільської області до публічного акціонерного товариства «Скала - Подільська сільськогосподарська технологічна станція» про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, суд -

ВСТАНОВИВ :

Прокурор Борщівського району Тернопільської області в інтересах держави в особі управління Пенсійного фонду України в Борщівському районі Тернопільської області (далі-позивач) звернулвся до суду з адміністративним позовом до публічного акціонерного товариства «Скала - Подільська сільськогосподарська технологічна станція» (далі - відповідач, Товариство) про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на те, що станом на день подання даного позову до суду, за відповідачем - публічним акціонерним товариством «Скала - Подільська сільськогосподарська технологічна станція» рахується заборгованість по сплаті страхових внесків до Пенсійного фонду України за період жовтень 2008 року - грудень 2010 року на загальну суму 134107,42 грн., яка платником добровільно не погашається. У зв'язку з цим, позивач просить стягнути з відповідача вищезазначену заборгованість в судовому порядку.

Представник прокуратури та представник позивача в судовому засіданні позов підтримали з мотивів викладених в позовній заяві та просили позовні вимоги задовольнити.

Представник відповідача в судовому засіданні позов визнав частково та пояснив, що вищезазначена заборгованість у Товариства справді існує. З 2006 року всі поточні страхові внески до Пенсійного фонду України сплачувалися Товариством вчасно, проте, згідно чинного законодавства, суми коштів, що надходять від страхувальника в рахунок сплати страхових внесків, зараховуються для погашення суми недоїмки, пені та фінансових санкцій у порядку календарної черговості їх виникнення. Тобто, кошти, які були сплачені Товариством до Пенсійного фонду України, були використані для погашення заборгованості за попередні звітні періоди. У зв'язку з цим і виникла вищезазначена заборгованість.

Заслухавши пояснення учасників процесу, розглянувши матеріали справи, повно і всебічно з'ясувавши всі обставини справи в їх сукупності на підставі чинного законодавства, перевіривши їх дослідженими у судовому засіданні доказами, суд вважає, що позов підлягає до задоволення з наступних підстав.

На час виникнення спірних правовідносин, порядок сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування регулювався Законом України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» №1058-ІV від 09.07.2003 року (далі - Закон №1058-IV) відповідно до якого на відповідача покладено обов'язки по нарахуванню, обчисленню і сплаті в установлені строки та в повному обсязі внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Враховуючи норми пункту 7 розділу VIII Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» до правовідносин, що є предметом розгляду в зазначеній адміністративній справі, повинно застосовуватися законодавство, що діяло на момент виникнення такої заборгованості, тобто Закон №1058-IV.

Відповідно до абз.1 ч.1 ст.14. Закону №1058-IV страхувальниками відповідно до цього Закону є роботодавці - підприємства, установи і організації, створені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, об'єднання громадян, профспілки, політичні партії (у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ, організацій, об'єднань громадян, профспілок, політичних партій, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами), фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності та інші особи (включаючи юридичних та фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок, фіксований сільськогосподарський податок), які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, або за договорами цивільно-правового характеру, - для осіб, зазначених у пунктах 1, 10, 15 статті 11 цього Закону.

Згідно довідки з єдиного державного реєстру підприємств та організацій України АБ №426981 (а.с.8) - публічне акціонерне товариства «Скала - Подільська сільськогосподарська технологічна станція» (код ЄДРПОУ 00907444) зареєстроване, як юридична особа Борщівською районною державною адміністрацією Тернопільської області 05 липня 1993 року.

Відповідач перебуває на обліку в управлінні Пенсійного фонду України в Борщівському районі Тернопільської та є платником страхових внесків на обов'язкове державне пенсійне страхування. Відтак, у відповідності до частини 2 статті 20 Закону № 1058-IV, зобов'язаний самостійно нараховувати (обчислювати) страхові внески.

Пунктом 6 статті 20 Закону №1058-IV передбачено, що страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду. Базовим звітним періодом для сплати страхових внесків для страхувальників, зазначених у пунктах 1, 2, 4 статті 14 цього Закону, є календарний місяць.

Згідно ч.5 ст.106 Закону №1058-IV, в редакції чинній на момент виникнення спірних правовідносин, за рахунок сум, що надходять від страхувальника або від державної виконавчої служби в рахунок сплати недоїмки, погашаються суми недоїмки, пені та фінансових санкцій у порядку календарної черговості їх виникнення. У разі, коли страхувальник має несплачену недоїмку, пеню та фінансові санкції і здійснює сплату поточних сум страхових внесків, ці суми зараховуються в рахунок сплати недоїмки, пені та фінансових санкцій.

Як вбачається з матеріалів справи, заборгованість відповідача по сплаті страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування складає 134107,42 грн. станом на січень 2011 року, що підтверджується обґрунтованим розрахунком суми позову про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування по публічному акціонерному товариству «Скала - Подільська сільськогосподарська технологічна станція» (а.с.5), розрахунками суми страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, що підлягають сплаті за жовтень 2008 року - грудень 2009 року (а.с.15-29) та звітними таблицями нарахування внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування за січень - грудень 2010 року (а.с.30-41), які були подані платником самостійно.

З метою погашення заборгованості управлінням Пенсійного фонду України в Борщівському районі Тернопільської області, відповідачу надсилалась вимога про сплату боргу №Ю-4 від 21.05.2013 року (а.с.12), проте, станом на день подання даного позову до суду заявлена до стягнення сума заборгованості відповідачем в добровільному порядку не сплачена.

Відповідно до статті 71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

Згідно частини 12 статті 20 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» страхові внески підлягають сплаті незалежно від фінансового стану платника страхових внесків.

Виходячи з вищенаведеного, суд приходить до висновку, що вимоги позивача є обґрунтованими, відповідають дійсним обставинам та матеріалам справи, ґрунтуються на вимогах чинного законодавства, не спростовані відповідачем, а отже підлягають до задоволення в повному обсязі.

Судові витрати по справі згідно ч.4 ст.94 КАС України з відповідача не стягуються.

Керуючись ст. ст. 2, 69, 70, 71, 128, 136, 160-163, КАС України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з публічного акціонерного товариства «Скала - Подільська сільськогосподарська технологічна станція» (код ЄДРПОУ 00907444, вул. Купчинського, 12, смт. Скала-Подільська, Борщівський район, Тернопільська область) 134107,42 грн. (сто тридцять чотири тисячі сто сім гривень 42 копійки) заборгованості зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування станом на січень 2011 року на користь управління Пенсійного фонду України в Борщівському районі Тернопільської області .

Постанова суду може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду через Тернопільський окружний адміністративний суд в порядку і строки, передбачені статтями 185-187 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанова суду набирає законної сили після закінчення строків апеляційного оскарження. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо воно не скасовано, набирає законної сили після апеляційного розгляду справи.

Повний текст постанови виготовлений 26072013 року.

Головуючий суддя Данилевич Н.А.

копія вірна

Суддя Данилевич Н.А.

Дата ухвалення рішення24.07.2013
Оприлюднено04.11.2015
Номер документу53002216
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —819/1645/13-а

Ухвала від 29.11.2018

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Мартиць Оксана Іванівна

Ухвала від 20.11.2018

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Мартиць Оксана Іванівна

Постанова від 24.07.2013

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Данилевич Н.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні