Рішення
від 13.08.2009 по справі 15/948
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

Господарський суд

Житомирської області



10002, м. Житомир, майдан Путят инський, 3/65

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Від "13" серпня 2009 р. Спра ва № 15/948

Господарський суд Житомир ської області у складі:

Головуючого - судді Кравець С.Г.

при секретарі Лужко О.В.

за участю представників ст орін:

від позивача Швець А.А., д овіреність №32/2 від 09.01.2009р.,

від відповідача не з'явився ,

розглянув у відкритому суд овому засіданні в м. Житомирі справу

за позовом Державної еколо гічної інспекції в Житомирсь кій області (м. Житомир)

до Закритого акціонерного товариства "Омелянівський г ранітний кар'єр" (с. Горщик Кор остенського району)

про стягнення 16537,50 грн.

В судовому засіданні 11.08.2009р. о голошувалась перерва до 13.08.2009р ., відповідно до ст. 77 ГПК Україн и.

Державною екологічною ін спекцією в Житомирській обла сті пред'явлено позов до Закр итого акціонерного товарист ва "Омелянівський гранітний кар'єр" (с. Горщик Коростенсько го району) про стягнення 16537,50гр н. шкоди, заподіяної державі з умовленої засміченням земел ьної ділянки.

Представник позивача в суд овому засіданні підтримав по зовні вимоги в повному обсяз і з підстав, викладені в позов ній заяві та просить суд стяг нути з відповідача на корист ь позивача шкоду у розмірі 16537,5 0грн.

Позивач повноважного пред ставника в судове засідання не направив, хоча про час та мі сце розгляду справи повідомл явся належним чином, про що св ідчить реєстр вихідної корес понденції Господарського су ду Житомирської області від 16.07.2009р. (а.с. 40).

Представник відповідача в судове засідання не з'явився . 11.08.2009р. від відповідача надійш ло клопотання про припинення провадження у справі через в ідсутність предмету спору. В ідповідач обґрунтовує клопо тання відсутністю порушень з аконодавства зі свого боку, а також пропуском строку накл адення адміністративно-госп одарських санкцій, встановле ного ст. 250 ГК України.

Відповідно до ст.75 ГПК Украї ни, справа розглядалась за на явними в ній матеріалами.

Дослідивши матеріали спра ви, господарський суд,-

ВСТАНОВИВ:

Відповідно до п."з" ст.20 Зак ону України "Про охорону навк олишнього природного середо вища" від 25.06.1991р. №1264-ХІІ позивачу надано право пред'явлення по зовів про відшкодування збит ків і втрат, заподіяних в резу льтаті порушення законодавс тва про охорону навколишньог о природного середовища.

Як вбачається з матеріалів справи, 07-08 серпня 2008р. державни ми інспекторами з охорони на вколишнього природного сере довища Державної екологічно ї інспекції в Житомирській о бласті в присутності головно го інженера ЗАТ "Омелянівськ ий гранітний кар'єр", інженера , маркшейдера ОСОБА_2 була проведена перевірка ЗАТ "Оме лянівський гранітний кар'єр" на предмет дотримання вимог природоохоронного законода вства, в результаті якої вияв лено порушення відповідачем вимог ст.ст.17, 24 Закону України "Про відходи" від 05.03.1998р. №187/98-ВР, ст .35 Закону України "Про охорону земель" від 19.06.2003р. №962-IV, а саме бул о встановлено, що відповідач ем допускається зберігання т а видалення відходів (картон у, поліетиленової плівки та і н.) у несанкціонованих місцях , що призвело до засмічення зе мельної ділянки території пр оммайданчика підприємства п лощею 15х9х0,30 м. (а.с. 4-5).

17.10.2008р. комісією у складі марк шейдера ЗАТ "Омелянівській г ранітний кар'єр" ОСОБА_3, ма ркшейдера ТОВ "Омелянівський кар'єр" ОСОБА_4, маркшейдер а ВАТ "Ушицький комбінат буді вельних матеріалів" ОСОБА_5 , у присутності держінспект ора з ОНПС Житомирської обла сті Свінцицького Е.І. пров едено уточнюючий переобмір т а розрахунок об'єму відходів , наведених в акті перевірки д ержавною екологічної інспек цією земельної ділянки ЗАТ "О мелянівській гранітний кар'є р" на предмет дотримання вимо г природоохоронного законод авства від 07-08 серпня 2008р. (а.с. 6). В результаті уточнюючого обмі ру було встановлено, що дійсн ий об'єм відходів становить б лизько 4,95 м.куб.

Згідно з Методикою визначе ння розмірів шкоди, зумовлен ої забрудненням і засмічення м земельних ресурсів через п орушення природоохоронного законодавства, затвердженої наказом Міністерства охорон и навколишнього природного с ередовища від 04.04.2007р. №149, зареєс трованої Міністерством юсти ції України 25.04.07р. №422/13689, позиваче м визначено збитки в загальн ому розмірі 16537,50грн, що завдані відповідачем навколишньому природному середовищу в рез ультаті засмічення земельно ї ділянки площею 135 м. кв. виробн ичими відходами об'ємом 4,95м. ку б., що підтверджується розрах унком позивача (а.с.7).

Згідно з поясненнями предс тавника позивача, при провед енні розрахунку розміру шкод и зумовленої засміченням зем ельної ділянки ЗАТ "Омелянів ській гранітний кар'єр" засто совано об'єм 4,95 м.куб. (саме таки й об'єм відходів встановлени й актом комісії від 17.10.2008р) при я кому застосовується коефіці єнт засмічення земельної діл янки (Кзз) - 1,25, відповідно до до датку №6 до Методики визна чення розмірів шкоди, зумовл еної забрудненням і засмічен ням земельних ресурсів через порушення природоохоронног о законодавства, затверджено ї наказом Мінприроди №149 від 04.0 4.2007р.

Позивачем було надано відп овідачу претензію №4380/5 від 08.12.2008 р. про відшкодування заподія них державі збитків в сумі 16537,5 0грн. (а.с. 8). Факт отримання зазн аченої претензії підтверджу ється підписом головного інж енера Ганського В.Ф. на зв оротному боці претензії. Про те, претензія позивача залиш илась без відповіді та задов олення.

Відповідно до пункту "а" ст.15 Закону України "Про відходи" в ід 05.03.1998р. №187/98-ВР (далі-Закон), гром адяни України, іноземці та ос оби без громадянства зобов'я зані дотримуватися вимог ць ого Закону та інших норматив но-правових актів у сфері пов одження з відходами.

Згідно з пунктами "а", "б", "з", "и" ч.1 ст.17 Закону України "Про відх оди" від 05.03.1998р. №187/98-ВР, суб'єкти го сподарської діяльності у сфе рі поводження з відходами зо бов'язані запобігати утворен ню та зменшувати обсяги утво рення відходів; забезпечуват и приймання та утилізацію ви користаних пакувальних мате ріалів і тари, в яких знаходил ася продукція цих підприємст в, установ та організацій - суб 'єктів господарської діяльно сті, або укладати угоди з відп овідними організаціями на їх збирання та утилізацію"; не до пускати зберігання та видале ння відходів у несанкціонова них місцях чи об'єктах; здійсн ювати контроль за станом міс ць чи об'єктів розміщення вла сних відходів.

Відповідно до п. "а" ст.32 Закон у, з метою обмеження та запобі гання негативному впливу від ходів на навколишнє природне середовище та здоров'я людин и забороняється: вести будь-я ку господарську діяльність, пов'язану з утворенням відхо дів, без одержання від спеціа льно уповноважених органів в иконавчої влади у сфері пово дження з відходами лімітів н а обсяги утворення та розміщ ення відходів.

Згідно з положеннями ст.33 За кону, зберігання та видаленн я відходів здійснюються відп овідно до вимог екологічної безпеки та способами, що забе зпечують максимальне викори стання відходів чи передачу їх іншим споживачам (за винят ком захоронення); на кожне міс це чи об'єкт зберігання або ви далення відходів складаєтьс я спеціальний паспорт, в яком у зазначаються найменування та код відходів (згідно з держ авним класифікатором відход ів), їх кількісний та якісний с клад, походження, а також техн ічні характеристики місць чи об'єктів зберігання чи видал ення і відомості про методи к онтролю та безпечної експлуа тації цих місць чи об'єктів; ви далення відходів здійснюєть ся відповідно до встановлени х законодавством вимог еколо гічної безпеки з обов'язкови м забезпеченням можливості у тилізації чи захоронення зал ишкових продуктів за погодже нням з державною санітарно-е підеміологічною службою Укр аїни; зберігання та видаленн я відходів здійснюються в мі сцях, визначених органами мі сцевого самоврядування з вра хуванням вимог земельного та природоохоронного законода вства, за наявності спеціаль них дозволів, у яких визначен і обсяги відходів відповідно до встановлених лімітів та у мови їх зберігання; визначен і для зберігання та видаленн я відходів місця чи об'єкти по винні використовуватися лиш е для заявлених на одержання дозволу відходів; забороняє ться змішування чи захоронен ня відходів, для утилізації я ких в Україні існує відповід на технологія; забороняється несанкціоноване скидання і розміщення відходів у підзем них горизонтах, на території міст та інших населених пунк тів, на територіях природно-з аповідного фонду, на землях п риродоохоронного, оздоровчо го, рекреаційного та історик о-культурного призначення, в межах водоохоронних зон та з он санітарної охорони водних об'єктів, у інших місцях, що мо же створювати небезпеку для навколишнього природного се редовища та здоров'я людини.

Відповідно до пунктів "а", "б", "г" ст.42 Закону, особи, винні в по рушенні законодавства про ві дходи, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільну ч и кримінальну відповідально сті за порушення встановлено го порядку поводження з відх одами, що призвело або може пр извести до забруднення навко лишнього природного середов ища, прямого чи опосередкова ного шкідливого впливу на зд оров'я людини та економічних збитків; самовільне розміще ння чи видалення відходів; не виконання розпоряджень і при писів органів, що здійснюють державний контроль та нагля д за операціями поводження з відходами та за місцями їх ви далення.

Згідно зі ст.43, 44 Закону, підпр иємства, установи, організац ії та громадяни України, а так ож іноземні юридичні і фізич ні особи та особи без громадя нства зобов'язані відшкодува ти шкоду, заподіяну ними внас лідок порушення законодавст ва про відходи, в порядку і роз мірах, встановлених законода вством України. Спори, що вини кають у сфері поводження з ві дходами, вирішуються судом у встановленому законодавств ом порядку.

Відповідно до ст.46 Закону Ук раїни "Про охорону земель" від 19.06.03р. № 962-IV, при здійсненні госп одарської діяльності, пов' язаної із зберіганням, оброб ленням, утилізацією та видал енням, знешкодженням і захор оненням відходів, забезпечую ться: виконання заходів щ одо запобігання або зменше ння обсягів утворення відхо дів та екологічно безпечне п оводження з ними... Підприємст ва, установи та організації, а також громадяни, діяльніс ть яких пов'язана з накопиче нням відходів, зобов'язані за безпечувати своєчасне вивез ення таких відходів на спе ціальні об'єкти, що викорис товуються для їх збирання, зберігання, оброблення, утил ізації, видалення, знешкодже ння і захоронення.

Розміщення, збирання, збер ігання, оброблення, утилізац ія та видалення, знешкодженн я і захоронення відходів зді йснюються відповідно до вимо г Закону України "Про відходи ".

Відповідно до ст.69 Закону Ук раїни "Про охорону навколишн ього природного середовища" від 25.06.91р. №1264-ХІІ, шкода, заподія на внаслідок порушення закон одавства про охорону навколи шнього природного середовищ а, підлягає компенсації, як пр авило, в повному обсязі без за стосування норм зниження роз міру стягнення та незалежно від збору за забруднення нав колишнього природного серед овища та погіршення якості п риродних ресурсів.

Відповідач доказів відшко дування завданих збитків у с умі 16537,50грн. суду не надав.

Представлені відповідачем договори на розміщення та за хоронення виробничих та побу тових відходів 4 класу небезп еки на сміттєвалищі смт.Гроз іно №14РЗ від 01.05.2007р., №50РЗ від 01.06.2008р ., які укладені між Коростенсь ким комунальним виробничо-го сподарським підприємством т а відповідачем не дають підс тав для твердження, що відход и вивозились, оскільки зазна чені договори передбачають л ише розміщення та захороненн я відходів, а наданий відпові дачем договір №98 від 19.11.2008р., укла дений відповідачем на викона ння робіт: знищення відходів - відпрацьованих масляних фі льтрів і промислової ветоші.

Актом перевірки дотриманн я вимог природоохоронного за конодавства від 07-08 серпня 2008р., підписаним, у тому числі голо вним інженером Ганським В.Ф . та маркшейдером ОСОБА_2 , встановлено, що відповідач ем допущено зберігання та ви далення відходів (картону, по ліетиленової плівки та іншог о) у несанкціонованих місцях , що призвело до засмічення зе мельної ділянки території пр оммайданчика підприємства.

Посилання відповідача на п ропуск строку накладення адм іністративно-господарських санкцій, встановленого ст. 250 Господарського кодексу Укра їни є безпідставним, оскільк и сума 16537,50грн. не є адміністрат ивно-господарською санкцією , а являється шкодою заподіян ою порушенням вимог природоо хоронного законодавства.

Враховуючи викладене, госп одарський суд вважає позовні вимоги обґрунтованими, заяв леними відповідно до чинного законодавства та такими, що п ідлягають задоволенню в сумі 16537,50грн.

Судові витрати по сплаті де ржавного мита та за інформац ійно-технічне забезпечення с удового процесу покладаютьс я на відповідача.

На підставі Закону України "Про охорону навколишнього п риродного середовища" від 25.06.19 91р. №1264-ХІІ, Закону України "Про в ідходи" від 05.03.1998р. №187/98-ВР, керуюч ись ст.ст.49, 82-85 ГПК України, госп одарський суд,-

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Закритого акці онерного товариства "Омеляні вський гранітний кар'єр" (11560, Жи томирська область Коростенс ький район, с. Горщик вул. Заво дська, 15, ідентифікаційний код 31638386):

- на користь держави в доход спеціального фонду Державно го бюджету Горщиківської сіл ьської ради Коростенського р айону (р/р 31518921700237 ГУДКУ в Житомир ській області, МФО 811039, ЗКПО 22062740, к од платежу 24062100) - 16537,50грн. заподія ної шкоди,

- в доход Державного бюджету України (п/р 31118095700002 ГУДКУ у Житом ирській області, ЄДРПОУ 22062319, МФ О 811039, код 22090200, отримувач УДК в м.Ж итомирі) - 165,37грн. державного ми та;

- 312,50грн. витрат на інформацій но-технічне забезпечення суд ового процесу (р/р 31218259703002 в УДК в м .Житомирі, код ЗКПО 22062319, банк от римувача - ГУДКУ у Житомирськ ій області, МФО - 811039, код доходу 22050000).

Рішення суду набирає закон ної сили після закінчення де сятиденного строку з дня йог о прийняття.

Суддя Кравець С. Г.

Віддрукувати:

1 - до справи,

2,3 - сторонам

СудГосподарський суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення13.08.2009
Оприлюднено31.01.2011
Номер документу5301613
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —15/948

Рішення від 13.08.2009

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Кравець С.Г.

Ухвала від 15.01.2008

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Муха М.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні