Постанова
від 12.03.2010 по справі 4-39/2010
КАЛУСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №4-39/2010

П О С Т А Н О В А

12.03.2010 р. м.Калуш

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області

в складі головуючого судді Витвицького В.В.

секретаря Петришиної С.С.

з участю прокурора Семків Т.Г.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Калуш скаргу ОСОБА_1 на постанову від 27.01.2010 року слідчого Калуського МВ УМВС про порушення кримінальної справи, -

встановив:

Постановою від 27.01.2010 року слідчим Калуського МВ УМВС ОСОБА_2 порушено кримінальну справу щодо ОСОБА_1 за ст. 185 ч.1 КК України.

Вказану постанову скаржник оскаржив до суду. У своїй скарзі останній вважає постанову незаконною і необґрунтованою, такою, що порушена без достатніх на те підстав і приводів, всупереч вимогам ст.ст. 94-98 КПК України.

В судове засідання скаржник не з'явився з невідомих суду причин, однак явка його в судове засідання не була визнана обов’язковою, а тому суд розглянув дану скаргу на наявних в скарзі документів та матеріалах кримінальної справи.

Слідча ОСОБА_2 в судовому засіданні пояснила, що зазначена кримінальна справа порушена у відповідності до кримінально-процесуального законодавства.

Прокурор заперечив проти задоволення скарги, посилаючись на те, що на час прийняття оскаржуваної постанови були всі приводи та підстави для порушення кримінальної справи.

Суд, заслухавши пояснення та доводи слідчого, думку прокурора, який вважає скаргу безпідставною, дослідивши матеріали справи прийшов до висновку, що скарга до задоволення не підлягає з наступних підстав.

За змістом ст. 236-8 КПК України розглядаючи скаргу на постанову про порушення справи, суд повинен перевіряти наявність приводів і підстав для винесення зазначеної постанови, законність джерел отримання даних, які стали підставою для винесення постанови про порушення справи і не вправі розглядати й заздалегідь вирішувати ті питання, які вирішуються судом при розгляді справи по суті.

Згідно ст.94 КПК України, приводами для порушення кримінальної справи є:

1.Заяви або повідомлення осіб підприємств, установ, організацій, посадових осіб, представників влади, громадськості або окремих громадян;

2.повідомлення представників влади, громадськості або окремих громадян, які затримали підозрювану особу на місці вчинення злочину або з поличним ;

З.явка з повинною;

4.повідомлення, опубліковані в пресі;

5.безпосереднє виявлення органом дізнання, слідчим прокурором або судом ознак злочину.

Відповідно до ч.2 ст.94 КПК України, кримінальна справа порушується в тих випадках, коли є достатні дані, які вказують на наявність ознак злочину.

Вказана норма закону при цьому, не вимагає наявності всієї доказової інформації по справі.

Як видно з матеріалів кримінальної справи, приводом до порушення справи щодо ОСОБА_1 стало повідомлення комерційного директора ПП «Містер Комп» про те, що 20.01.2010 року з кабінету директора магазину «Містер Комп», що по вул. Л.Українки, 1, в м.Калуші будо викрадено ноутбук «Асус К-50С», вартістю приблизно 4500грн.

Згідно матеріалів кримінальної справи підставами для порушення даної кримінальної справи були:

- дані,які містяться в повідомленні по телефону про вчинення крадіжки з магазину «Містер Комп»;

- дані, які містилися в протоколі огляду місця події від 21.01.2010 року;

- дані, які містилися в матеріалах дослідчої перевірки, зокрема в поясненнях комерційного директора ПП «Містер Комп» та інших працівників даного магазину;

явкою з повинною самого ОСОБА_1

За наведених обставин суд дійшов до висновку, що у слідчої ОСОБА_2 було достатньо підстав для порушення кримінальної справи щодо ОСОБА_1 за ознаками злочину передбаченого ст.185 ч.1 КК України.

Доводи, на які скаржник посилається в своїй скарзі підлягають перевірці в ході розслідування кримінальної справи, за результатами якого буде прийнято рішення про наявність чи відсутність складу злочину, а досліджувати їх в якості доказів та давати їм правову оцінку до закінчення досудового слідства суд вважає передчасним.

Відповідно до ст.98 КПК України при наявності підстав і приводів, зазначених у ст.94 КПК України,слідчий зобов'язаний винести постанову про порушення кримінальної справи, вказавши приводи і підстави до її порушення, статтю кримінального закону, за ознаками якої порушується справа, а також дальше її спрямування. Якщо на момент порушення кримінальної справи встановлено особу, яка вчинила злочин, кримінальну справу повинно бути порушено щодо цієї особи.

Згідно ст.236-6 КПК України, скарга на постанову слідчого про порушення кримінальної справи щодо особи може бути подана до суду особою, щодо якої було порушено кримінальну справу, її захисником чи законним представником. Суд приймає до розгляду скаргу на постанову про порушення кримінальної справи протягом усього часу перебування справи у провадженні слідчого до моменту закінчення досудового слідства.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.22, 64, 94, 98, 236-8 КПК України, суд,-.

постановив:

Скаргу на постанову від 27.01.2010 року слідчого Калуського МВ УМВС про порушення кримінальної справи щодо ОСОБА_1 за ознаками злочину, передбаченого ст.185 ч.1 КК України залишити без задоволення.

Постанова може бути оскаржена до апеляційного суду Івано-Франківської області протягом семи діб з дня її винесення.

Суддя

Дата ухвалення рішення12.03.2010
Оприлюднено10.11.2015
Номер документу53137010
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —4-39/2010

Постанова від 26.02.2010

Кримінальне

Енергодарський міський суд Запорізької області

Дзямко О. П.

Постанова від 02.04.2010

Кримінальне

Татарбунарський районний суд Одеської області

Сивоконь Т. І.

Постанова від 11.10.2010

Кримінальне

Яремчанський міський суд Івано-Франківської області

Гандзюк Д. М.

Постанова від 10.08.2010

Кримінальне

Городоцький районний суд Львівської області

Малахова-Онуфер А. М.

Постанова від 25.01.2010

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Шиян В. М.

Постанова від 12.03.2010

Кримінальне

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Гринів М. А.

Постанова від 28.09.2010

Кримінальне

Врадіївський районний суд Миколаївської області

Висоцький М. Т.

Постанова від 20.05.2010

Кримінальне

Свалявський районний суд Закарпатської області

Ганчак Л. Ф.

Постанова від 23.02.2010

Кримінальне

Коломийський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Обідняк В. Д.

Постанова від 06.09.2010

Кримінальне

Щорський районний суд Чернігівської області

Лихошерст В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні