Рішення
від 26.10.2015 по справі 431/3789/13-ц
СТАРОБІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

26.10.2015

Справа 431/3789/13-ц

Провадження 2/431/434/15

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

(повний текст)

26 жовтня 2015 року. Старобільський районний суд

Луганської області

у складі: головуючого - судді Озерова В.О.,

при секретарі Дубініній О.О.,

позивача ОСОБА_1,

представника відповідача

ОСОБА_2 обласної

фізіотерапевтичної лікарні ОСОБА_3,

представника третьої особи

Луганської обласної

державної адміністрації ОСОБА_4,

представника третьої особи

ПП «Водолікарня» ОСОБА_5,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Старобільську цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 обласної фізіотерапевтичної лікарні, треті особи Луганська обласна державна адміністрація, приватне підприємство «Водолікарня» про стягнення фактично зроблених витрат,

встановив:

Позивач ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом ОСОБА_2 обласної фізіотерапевтичної лікарні, треті особи Луганська обласна державна адміністрація, приватне підприємство «Водолікарня» про стягнення фактично зроблених витрат.

В обґрунтування свого позову ОСОБА_1 посилається на те, що у 2011 році він займав посаду директора приватного підприємства (далі ПП) «Водолікарня», яке орендувало приміщення, яке розміщувалося за адресою: вул. Набережна, 3 м. Старобільськ Луганської області. Вказане приміщення знаходиться на балансі ОСОБА_2 обласної фізіотерапевтичної лікарні.

29 червня 2011 року, в результаті стихійного лиха - граду, було пошкоджено дах вказаної будівлі. У зв'язку з цими обставинами, він звернувся до керівника ОСОБА_2 обласної фізіотерапевтичної лікарні з метою створення комісії та фіксування наслідків стихійного лиха. Також, в своєму листі він наголошував на негайності проведення обстеження пошкодженого стихійним лихом даху на орендованому приміщенні та прийняття необхідних заходів, з метою недопущення подальшого руйнування будівлі атмосферними опадами. У своєму зверненні він запропонував негайно провести заміну пошкодженого шиферу за рахунок особистих коштів, але його звернення було проігноровано, тому він і звернувся до голови Старобільского міського голови, в результаті чого була створена комісія ОСОБА_2 міської ради, яка зафіксувала у своєму акті усі пошкодження.

Згідно акту ОСОБА_2 міської ради від 05 липня 2011 року, було необхідно провести заміну 470 шт. крупнохвильового шиферу.

У зв'язку з тим, що існувала загроза випадіння сильних опадів у вигляді дощу, в результаті чого могли бути пошкоджені будівельні конструкції будівлі, а відповідач жодних дій щодо ліквідації наслідків стихійного лиха не прийняв, він був вимушений за власні кошти закупити будівельні матеріали та провести ремонт. Ним було закуплено будівельні матеріали на загальну суму 24 965 грн., а також сплачено за проведені будівельні роботи. Загальна сума витрат становить 59 548 грн. 14 коп.

Відповідач в добровільному порядку не компенсував позивачу понесені витрати, тому він був вимушений звернутися до суду за захистом своїх прав.

В судовому засіданні позивач ОСОБА_1 підтримав в повному обсязі свої позовні вимоги та просив суд стягнути з ОСОБА_2 обласної фізіотерапевтичної лікарні на його користь вартість фактично зроблених витрат, понесених для усунення загрози майну відповідача в розмірі 59 548 грн. 14 коп., а також судовий збір в розмірі 595 грн. 48 коп.

В судовому засіданні представник відповідача ОСОБА_2 обласної фізіотерапевтичної лікарні ОСОБА_3 не визнав позовні вимоги позивача ОСОБА_1 в повному обсязі, вважав позовні вимоги необґрунтованими та такими, що не підлягають задоволенню з підстав викладених в запереченні, які знаходяться в матеріалах цивільної справи.

В судовому засіданні представник третьої особи Луганської обласної державної адміністрації ОСОБА_4 вважала позовні вимоги необґрунтованими та такими, що не підлягають задоволенню. Просила суд відмовити позивачу в задоволенні його позовних вимог.

В судовому засіданні представник третьої особи ПП «Водолікарня» ОСОБА_6 вважала позовні вимоги обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Розглянувши позовні вимоги та заперечення проти позовних вимог, заслухавши пояснення представників сторін, дослідивши письмові докази по справі, суд приходить до наступного.

Позивачем заявлені позовні вимоги про стягнення фактично зроблених витрат, понесених для усунення загрози майну відповідача. Згідно ч. 1 ст. 11 ЦПК України, суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі.

У відповідності до ч. 3 ст. 10, ч. 1 ст. 60 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Судом встановлені наступні факти та відповідні їм правовідносини.

29 червня 2011 року на території міста Старобільськ Луганської області сталося стихійне лихо у вигляді атмосферного явища - граду.

Вказаний факт суд вважає загальновідомим та таким, що у відповідності до ч. 2 ст. 61 ЦПК України, доказуванню не підлягає.

У відповідності до акту про нанесення шкоди внаслідок стихійного лиха 29-30 червня 2011 року від 05 липня 2011 року (а.с. 6), комісією Старобільскої міської ради було встановлено, що внаслідок зазначеного стихійного лиха було пошкоджено покрівля будівлі (старого корпусу) ОСОБА_2 обласної фізіотерапевтичної лікарні, розташованої за адресою: вул. Набережна, 3 м. Старобільськ Луганської області.

Згідно свідоцтва про право власності на нерухоме майно від 17 травня 2005 року, вказана будівля належить відповідачу по справі (а.с. 65).

Згідно дефектного акту від 05 липня 2011 року, складеного приватним підприємцем ОСОБА_7 (згідно печатки), було встановлено об'єм необхідних робіт по відновленню покрівлі будівлі (старого корпусу) ОСОБА_2 обласної фізіотерапевтичної лікарні (а.с. 7).

Вказані документи на момент розгляду справи судом ніким не спростовані, доказів які б ставили їх під сумнів, не надано.

Таким чином, суд вважає доведеним обставину завдання шкоди будівлі (старого корпусу) ОСОБА_2 обласної фізіотерапевтичної лікарні, внаслідок стихійного лиха 29 червня 2011 року.

У відповідності до ч. 1 ст. 882 ЦК України, замовник, який одержав повідомлення підрядника про готовність до передання робіт, виконаних за договором будівельного підряду, або, якщо це передбачено договором, - етапу робіт, зобов'язаний негайно розпочати їх прийняття.

Суду надано акт приймання виконаних будівельних робіт від 27 липня 2011 року (а.с. 9-10) та Довідка про вартість виконаних будівельних робіт та витрати від 27 липня 2011 року (а.с. 11). Вказані документи складені у відповідності до вимог, діючого на час складання, наказу Мінрегіонбуду України від 4 грудня 2009 р. № 554, та є формами первинних облікових документів у будівництві. Згідно наданих документів, вартість будівельних робіт, з урахуванням витрат на будівельні матеріали, становила 59 548 грн. 14 коп. Доказів на спростування вказаних документів, та вартості виконаних робіт, суду не надано.

Також, суду не надано доказів того, що вказані у первинних документах роботи не проводились (акти уповноважених осіб, висновки спеціаліста, тощо).

Згідно зазначених первинних документів замовником капітального ремонту покрівлі є фізична особа - ОСОБА_1, позивач по цій справі.

Таким чином, заперечення відповідача та третьої особи на боці відповідача щодо того, що замовником ремонтних робіт є юридична особа належна позивачу, не знайшли свого підтвердження в наданих суду доказах.

У відповідності до ст. 1158 ЦК України, якщо майновим інтересам іншої особи загрожує небезпека настання невигідних для неї майнових наслідків, особа має право без доручення вчинити дії, спрямовані на їх попередження, усунення або зменшення.

У відповідності до додатку 1 до тому 1 Державних будівельних норм ДБН В.2.6-14-97, покрівля - елемент покриття (даху), що захищає будинок від проникнення в нього атмосферних опадів у вигляді дощу і талого снігу.

Таким чином, пошкодження покрівлі веде до безперешкодного проникнення атмосферних опадів безпосередньо до будівлі і може призвести до її руйнуванню.

У зв'язку з цим, суд приходить до висновку щодо того, що виконання робіт по ремонту покрівлі будівлі належної відповідачу, були виконані в його інтересах.

Крім того, у відповідності до виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців (а.с. 94) та п. 1.5 Статуту відповідача (а.с. 89), місцезнаходженням юридичної особи - ОСОБА_2 обласної фізіотерапевтичної лікарні, є адреса - вул. Набережна, 3 м. Старобільськ Луганської області.

Тобто позивачем проводились роботи безпосередньо за місцем знаходження керівних органів відповідача.

Доказів того, що вказані роботи проводились всупереч волі керівника відповідача та без його відома, відповідачем не надано.

Згідно ч. 1 ст. 1160 ЦК України особа, яка вчинила дії в майнових інтересах іншої особи без її доручення, має право вимагати від цієї особи відшкодування фактично зроблених витрат, якщо вони були виправдані обставинами, за яких були вчинені дії.

Виходячи з оцінки доказів по справі, суд приходить до висновку про обґрунтованість позовних вимог.

Судову витрати суд розподіляє у відповідності до ст. 88 ЦПК України.

На підставі викладеного, ч. 1 ст. 882, ст. 1158, ч. 1 ст. 1160 ЦК України, керуючись ст. ст. 10, 11, 60, 88, 212-215, 218, 294 ЦПК України, суд

вирішив:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до ОСОБА_2 обласної фізіотерапевтичної лікарні, треті особи Луганська обласна державна адміністрація, приватне підприємство «Водолікарня» про стягнення фактично зроблених витрат - задовольнити у повному обсязі.

Стягнути з ОСОБА_2 обласної фізіотерапевтичної лікарні (р/р 35428002001763 в УДК в ОСОБА_2 районі Луганської області, ідентифікаційний код 01987959, МФО 804013) на користь ОСОБА_1 (ідентифікаційний номер НОМЕР_1) вартість фактично зроблених витрат, понесених для усунення загрози майну відповідача в розмірі 59 548 (п'ятдесят дев'ять тисяч п'ятсот сорок вісім) грн. 14 коп.

Стягнути з ОСОБА_2 обласної фізіотерапевтичної лікарні (р/р 35428002001763 в УДК в ОСОБА_2 районі Луганської області, ідентифікаційний код 01987959, МФО 804013) на користь ОСОБА_1 (ідентифікаційний номер НОМЕР_1) судовий збір в розмірі 595 (п'ятсот дев'яносто п'ять) грн. 48 коп.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Апеляційного суду Луганської області через Старобільський районний суд шляхом подачі скарги протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя В.О. Озеров

Дата ухвалення рішення26.10.2015
Оприлюднено10.11.2015
Номер документу53138542
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення фактично зроблених витрат

Судовий реєстр по справі —431/3789/13-ц

Рішення від 07.12.2015

Цивільне

Апеляційний суд Луганської області

Коновалова В. А.

Рішення від 07.12.2015

Цивільне

Апеляційний суд Луганської області

Коновалова В. А.

Ухвала від 16.11.2015

Цивільне

Апеляційний суд Луганської області

Коновалова В. А.

Ухвала від 12.11.2015

Цивільне

Апеляційний суд Луганської області

Коновалова В. А.

Рішення від 26.10.2015

Цивільне

Старобільський районний суд Луганської області

Озеров В. О.

Рішення від 26.10.2015

Цивільне

Старобільський районний суд Луганської області

Озеров В. О.

Ухвала від 11.12.2014

Цивільне

Старобільський районний суд Луганської області

Озеров В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні