Постанова
від 13.03.2007 по справі 11/401-06
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

11/401-06

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

21036, м. Вінниця,  Хмельницьке шосе, 7  тел. 66-03-00, 66-11-31     http://vn.arbitr.gov.ua


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ  

13 березня 2007 р.                                                                          Справа № 11/401-06

за позовом       Вінницького відділення Фонду соціального захисту інвалідів, м. Вінниці

до                      Ленінської районної ради у місті Вінниці, м. Вінниця

про                    усунення перешкод в користуванні майном

                                                                                                                   Суддя      В. Матвійчук

при секретарі судового засідання Т.Солоненко, за участю представників:

від позивача       -  С.Полонський, В. Балтянський за довіреностями;

від відповідача   -  В.Люблінська, Т. Яблонська за довіреностями.   

   

СУТЬ СПОРУ:

Вінницьким відділенням Фонду соціального захисту інвалідів заявлено позов про усунення перешкод в користуванні орендованим приміщенням відновивши доступ відповідних осіб Центру та Фонду та зобов‘язати Ленінську районну раду комісійно за участю відповідальних працівників Центру, Фонду та Ради передати йому описане майно за відповідним актом.

  Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач шляхом злому замків скрив орендоване підвальне приміщення по вул. Космонавтів 30 у м. Вінниці і самочинно описав державне майно яке знаходиться в користуванні Фонду чим перешкоджає користуватись орендованим приміщенням та володіння майном.

Відповідач проти позову заперечує, посилаючись на те, що з квітня 2005 року позивачем не виконуються умови договору про співпрацю від 02.01.2003р., а в липні 2006 року в орендованому позивачем приміщенні стався витік води із водопроводу і згідно розпорядження Ленінської районної ради від 18.07.2006 року № 36 було створено комісію, яка скрила приміщення кафе. Представником  «Вінницяводоканал»Кривонос Л.П.  було  ліквідовано витік води та замінено лічильник холодної води.

В свою чергу Ленінською районною радою було подано зустрічний позов до Вінницького відділення Фонду соціального захисту інвалідів про розірвання договору про співпрацю між Ленінською районною радою та Центром трудової професійної та медико-соціальної реабілітації інвалідів «Поділля»від 02 січня 2003 року та змін до нього і зобов‘язати відповідача комісійно за участю відповідальних працівників районної Ради, Центру та Фонду забрати описане майно за відповідним актом.

Зустрічний позов мотивовані тим, що відповідачем за ним з квітня 2005 року  в повному обсязі не виконуються умови  договору та не використовується приміщення за призначенням, а саме: предмет договору, щодо співпраці з метою трудової реабілітації інвалідів шляхом створення робочих місць в харчовому блоці, який розташований в підвальному приміщенні будинку Ленінської районної ради; п. 1.4 договору, а саме: центр не сплачує щомісячну суму вартості комунальних послуг: теплову енергію з одночасним повідомленням про кожну  проплату (оскільки приміщення не передано по акту приймання-передачі, яке опалювалось в зимовий період 2005-2006 рр.), електроенергію, водопосточання; п.2.2 договору, а саме: не виконуються обов'язки Центром в частині використання приміщення виключно за призначенням.

Позивач на зустрічний позов відзиву не надав.

Оцінивши докази,  заслухавши пояснення представників сторін, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов та зустрічний позов, судом встановлено  наступне.

Між Ленінською районною радою в місті Вінниці (надалі Рада) та Вінницьким обласним Центром трудової професійної медико-соціальної реабілітації інвалідів «Поділля»(відокремлений підрозділ Вінницького відділення Фонду соціального захисту інвалідів,  надалі Центр) 02.01.2003р. укладено договір про співпрацю, який узгоджено з Вінницьким відділенням Фонду соціального захисту інвалідів.

Предметом даного договору є співпраця сторін з метою трудової реабілітації інвалідів шляхом створення для них робочих місць в харчовому блоці, який розташований в підвальному приміщенні будинку Ради та надається в користування Центру –зала, варочний цех, мойка, підсобні приміщення загальною площею 176 квадратних метрів. Сторонами за даним договором  визначено, що умовами договору є покращення торгівельного обслуговування, умов приймання їжі працівників Ради, дитячої поліклініки, інших установ що розташовані в приміщенні, їх відвідувачів.

Пунктами 1.3, 1.4 договору встановлено, розмір орендної плати та що Центр сплачує щомісячно суму вартості комунальних послуг. Змінами до договору, сторони продовжили термін його дії з 02.01.2003р. по 31.12.2009р..

На виконання умов договору, Рада  за актом від 03.01.2003р. передала, а Центр прийняв приміщення вказані в договорі. За час дії договору Центр перерахував Раді 685,82 грн. за комунальні послуги, що стверджується платіжним дорученнями № 603 від 03.10.2003р. та № 543 від 06.10.2004р..

Листом від 15.04.2005р. за № 75-01 голова ліквідаційної комісії обласного Центру трудової професійної та медико –соціальної реабілітації інвалідів “Поділля” (наказ № 12 від 15.02.2005р.), повідомив Раду, що з 15.04.2005р. Центр, в зв‘язку з ліквідацією припиняє діяльність кафе “Подолянка”, та просять Ленінську районну раду з 15.04.2005р. не проводити нарахування орендної плати, комунальних послуг та взяти під охорону об'єкт.

Листом від 10.05.2005р. за № 79-01 голова ліквідаційної комісії повідомляє Раду про дострокове припинення договору та просить повернути невикористані кошти за рахунок орендної плати в сумі 24769,01 грн. витрачені на ремонтні роботи в підвальному приміщенні.

Згідно наказу Міністерства праці та соціальної політики від 03.02. 2005р. за № 66 та Положення про Вінницький міжрегіональний Центр професійної реабілітації інвалідів «Поділля», він  утворений на базі Вінницького обласного Центру трудової професійної медико-соціальної реабілітації інвалідів «Поділля»і є юридичною особою та підпорядковується Міністерству праці та соціальної політики України.

Таким, чином державний орган управління державним майном визначився, що користувачем майна, яке використовувалось  обласним Центром трудової професійної медико-соціальної реабілітації інвалідів «Поділля»Вінницького відділення Фонду соціального захисту інвалідів є юридична особа - Вінницький обласний Центр трудової професійної медико-соціальної реабілітації інвалідів «Поділля». Отже будь які права і охоронювані законом інтереси Вінницького відділення Фонду соціального захисту інвалідів не можуть бути порушені Радою, оскільки в силу ст. 1 ГПК України, вказані в ній особи мають   право   звертатися   до господарського суду згідно з встановленою підвідомчістю господарських справ за захистом своїх порушених або оспорюваних прав   і  охоронюваних  законом  інтересів.

Водночас, також слід зазначити, що заміна замку в орендованому позивачем приміщенні здійснена за обставин необхідних для ліквідації витоку води з водопроводу та заміни лічильника води, що стверджується актами від 18.07.2006р. і 19.09.2006р., а також забезпечення збереження майна, про що прохалося в листі від 15.04.2005р. за № 75-01 голови ліквідаційної комісії обласного Центру. Будь яких інших доказів, які б свідчили про перешкоди в користуванні майном вказаним в акті огляду приміщення від 24.07.2006р., позивач за первісним позовом не надав.   

Відповідно до ст.  43 ГПК України господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об‘єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом і ніякі докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили, а в силу статей 32, 33 вказаного Кодексу, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень шляхом подання доказів.  

За вказаних обставин суд дійшов висновку що позивач за первісним позовом –Вінницьке відділення Фонду соціального захисту інвалідів є неналежним позивачем, а відтак в його позовних вимогах  з підстав викладених у позові, слід відмовити.

Із актів звіряння розрахунків за комунальні послуги та орендну плату від 01.03.2007р. випливає, що станом на  01.11.2005р. і 01.03.2007р. існує заборгованість Центру перед Радою. Із звернень Ленінської районної у м. Вінниці виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 01.11.2006р. № 02/477, Ленінського районного центру зайнятості від 02.11.2006р., міської дитячої поліклініки № 3 і безпосередньо голови ліквідаційної комісії обласного Центру трудової професійної та медико –соціальної реабілітації інвалідів “Поділля” від 15.04.2005р. за № 75-01 та від 10.05.2005р. за № 79-01 випливає, що орендоване приміщення не використовується з метою трудової реабілітації інвалідів шляхом створення для них робочих місць, покращення торгівельного обслуговування, умов приймання їжі працівників Ради, дитячої поліклініки, інших установ що розташовані в приміщенні, їх відвідувачів.

В силу ч. 2 ст. 651 ЦК України, договір  може  бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом.  Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору. Статтею 26 Закону України «Про оренду державного та комунального майна», визначено, що на  вимогу однієї із сторін договір оренди може бути достроково розірвано за рішенням суду, арбітражного суду у разі невиконання сторонами своїх зобов'язань та з інших підстав, передбачених законодавчими актами України.

Як випливає з вищевикладеного, з 15.04.2005р. ні Вінницьким обласним Центром трудової професійної медико-соціальної реабілітації інвалідів «Поділля», ні Вінницьким міжрегіональним Центром професійної реабілітації інвалідів «Поділля»не виконувались істотні умови договору про співпрацю від 02.01.2003р., зокрема створення робочих місць для реабілітації інвалідів,  торгівельного обслуговування, умов приймання їжі працівників Ради, дитячої поліклініки, інших установ що розташовані в приміщенні, їх відвідувачів, а також несплата платежів за комунальні послуги.

За вказаних обставин суд вбачає, що позовні вимоги Ради за зустрічним позовом в частині розірвання договору про співпрацю від 02.01.2003р. є обґрунтованими та відповідають законодавству, а отже підлягають задоволенню.

В частині позовних вимог Ленінської районної ради м. Вінниці зобов‘язати відповідача комісійно за участю відповідальних працівників районної Ради, Центру та Фонду забрати описане майно за відповідним актом, суд не вбачає підстав для їх задоволення, оскільки, як зазначалось вище, користувачем майна, яке знаходиться підвальному приміщенні Ради є Вінницький міжрегіональний Центр професійної реабілітації інвалідів «Поділля», а отже  дані позовні вимоги  зустрічного позову заявлені до неналежного відповідача.

В силу ч. 2 ст. 24 ГПК України, господарський суд, встановивши до прийняття рішення, що позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, може за згодою позивача, не припиняючи провадження у справі, допустити заміну первісного відповідача належним відповідачем.

Такої згоди суд від позивача за зустрічним позовом не отримав, а отже в таких позовних вимогах слід відмовити.

Окрім того суд вбачає, що позивач за зустрічним позовом  не вірно вибрав спосіб захисту цивільних прав та інтересі  визначених відповідно в ст. 16 ЦК України та  ст. 20 ГК України, оскільки ч. 5 ст. 653 ЦК України визначає, що  якщо  договір змінений або розірваний у зв'язку з істотним порушенням договору однією із сторін, друга сторона може вимагати відшкодування збитків, завданих зміною або розірванням договору.

Розподіл судових витрат здійснити за правилами ст. 49  ГПК України.

Керуючись  ст.ст.43, 33, 43, 49, 82, 84, 85, 115 Господарського процесуального кодексу України, -

В И Р І Ш И В:   

1.          В позові  Вінницького відділення Фонду соціального захисту інвалідів про усунення перешкод в користуванні орендованим приміщенням відновивши доступ відповідних осіб Центру та Фонду та зобов‘язати Ленінську районну раду комісійно за участю відповідальних працівників Центру, Фонду та Ради передати йому описане майно за відповідним актом відмовити.

2.          Зустрічний позов Ленінської районної ради у місті Вінниці задовольнити частково.

3.          Розірвати договір про співпрацю між Ленінською районною радою та Центром трудової професійної та медико-соціальної реабілітації інвалідів «Поділля» від 02 січня 2003 року із змінами до нього.

4.          В повних вимогах Ленінської районної ради у місті Вінниці зобов‘язати відповідача комісійно за участю відповідальних працівників районної Ради, Центру та Фонду забрати описане майно за відповідним актом відмовити.

5.          Стягнути з Вінницького відділення Фонду соціального захисту інвалідів (вул. Пирогова, 135-А, м. Вінниця, код ЄДРПОУ 13308892, р/р. 35229007000034 в УДК у Вінницькій області, МФО 802015) на користь Ленінської районної ради у місті Вінниці ( вул. Космонавтів, 30, м. Вінниця, код ЄДРПОУ 25507786, р/р. 35410001002201 в УДК у Вінницькій області, МФО 802015),   42 грн. 50 коп. витрат зі сплати державного мита та 59 грн. витрат  за інформаційно-технічне забезпечення судового процесу

6.          Наказ видати після набрання рішенням  законної сили.   

                                                                           Рішення оформлено та підписано 30.03.2007р.

Суддя                                                    Матвійчук В.В.

СудГосподарський суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення13.03.2007
Оприлюднено21.08.2007
Номер документу531472
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —11/401-06

Рішення від 13.03.2007

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Матвійчук В.В.

Постанова від 14.06.2007

Господарське

Житомирський апеляційний господарський суд

Філіпова Т.Л.

Постанова від 13.03.2007

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Матвійчук В.В.

Ухвала від 23.02.2007

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Матвійчук В.В.

Судовий наказ від 05.02.2007

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мельниченко І.Ф.

Рішення від 16.01.2007

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мельниченко І.Ф.

Рішення від 12.12.2006

Господарське

Господарський суд Харківської області

Черленяк М.І.

Ухвала від 14.12.2006

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мельниченко І.Ф.

Ухвала від 22.11.2006

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Матвійчук В.В.

Ухвала від 28.11.2006

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Матвійчук В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні