Рішення
від 06.11.2015 по справі 226/3043/15-ц
ДИМИТРОВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 226/3043/15-ц

Cправа №2/226/1326/2015

Р I Ш Е Н Н Я

I М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

6 листопада 2015 року Димитровський міський суд Донецької області у складі:

головуючого -судді Петуніна І.В.,

при секретарі Альберті О.В.,

за участі позивача ПАТ В«ДТЕК ДонецькобленергоВ» (представник не з'явився),

відповідачів ОСОБА_1, ОСОБА_2 (не з'явились),

розглянувши заочно у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Димитров Донецької області справу за позовом Публічного акціонерного товариства В«ДТЕК ДонецькобленергоВ» до ОСОБА_1 і ОСОБА_2 про стягнення вартості електроенергії, не облікованої внаслідок порушення споживачем правил користування електроенергією,

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_3 акціонерне товариство «ДТЕК Донецькобленерго» звернувся до суду з позовом до відповідачів ОСОБА_1 і ОСОБА_2 про стягнення вартості електроенергії, не облікованої внаслідок порушення правил користування електроенергією. В обґрунтування позовних вимог зазначив, що відповідачі є споживачами електроенергії, яка надається їм на підставі відкритого особового рахунку № 29087067. 01.02.2013 року при проведенні перевірки виконання вимог ЗУ «Про електроенергетику» та Правил користування електричною енергією для населення працівниками Красноармійського РЕМ було виявлено порушення вимог Правил користування електричною енергією для населення, яке виразилось в самовільному підключенні електропроводки до електричної мережі енергопостачальника з порушенням схем обліку, про що був складений акт 179900 від 01.02.2013 р. В результаті порушення правил споживання електроенергії позивачу були спричинені збитки на суму 6999,54 грн. Оскільки відповідачі в добровільному порядку відшкодувати суму збитків не бажають, позивач просить суд стягнути з них на його користь суму збитків в солідарному порядку та стягнути з відповідачів на його користь сплачений ним при подачі позову до суду судовий збір в розмірі 243,60 грн.

Сторони до судового засідання не з'явились, про час та місце слухання справи повідомлені належним чином, від представника позивача надійшла заява з проханням розглянути справу без його участі, на позовних вимогах наполягав, не заперечував проти розгляду справи заочно.

Суд вважає, що в справі є достатньо матеріалів про права i взаємовідносини сторін i немає необхідності вислуховувати особисті пояснення осіб, які не з'явилися до суду. Враховуючи позицію представника позивача, який не заперечував проти розгляду справи заочно, те, що відповідачі належним чином повідомлені про час та місце розгляду справи, суд дану справу розглядає у порядку заочного провадження.

Судом встановлено, що згідно з актом № 179900 від 01.02.2013 р. про порушення Правил користування електричною енергією побутовим споживачем, складеним представниками Красноармійського РЕМ за адресою проживання відповідачів: м.Димитров Донецької області, вулиця Мухамадєєва, б. 2, кв. 28, виявлено порушення правил користування електричною енергією для населення, яке виразилось в самовільному підключенні електропроводки до електричної мережі енергопостачальника з порушенням схем обліку(а.с.5-6).

Відповідно до протоколу засідання комісії РЕМ з розгляду акта про порушення Правил користування електричною енергією побутових споживачів і розрахунку збитків нанесених позивачу, діями відповідачів спричинені збитки на суму 6999,64 грн. (а.с. 7).

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позовні вимоги, підлягають задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до статті 26 Закону України «Про електроенергетику» безпечну експлуатацію енергетичних установок споживача та їх належний технічний стан забезпечує споживач. Споживач енергії несе відповідальність за порушення умов договору з енергопостачальником та правил користування електричною енергією та виконання приписів державних інспекцій з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної енергії згідно із законодавством України. За змістом статті 27 цього Закону правопорушення в електроенергетиці тягне за собою встановлену законодавством України цивільну, адміністративну і кримінальну відповідальність. Правопорушеннями в електроенергетиці є крадіжка електричної і теплової енергії, самовільне підключення до об'єктів електроенергетики і споживання енергії без приладів обліку. Методика розрахунку розміру шкоди, завданої енергопостачальнику внаслідок викрадення електроенергії, встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Керуючись пунктами 37 і 42 Правил користування електричною енергією для населення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України № 1357 від 26 липня 1999 року енергопостачальник має право вимагати від споживача відшкодування збитків, завданих порушеннями, допущеними споживачем під час користування електричною енергією, споживач електричної енергії зобов'язаний забезпечувати належний технічний стан та безпечну експлуатацію своїх електроустановок та побутових електроприладів, забезпечувати збереження приладів обліку і пломб на них у разі розміщення приладу обліку в квартирі або на іншому об'єкті споживача, невідкладно повідомляти енергопостачальника про недоліки в роботі приладу обліку.

Згідно пунктів 48 і 53 зазначених Правил споживач несе відповідальність згідно із законодавством за споживання електричної енергії без приладів обліку, при цьому розмір завданих енергопостачальнику збитків розраховується відповідно до оформленого акта про виявлення порушення за добовою величиною розрахункового споживання електричної енергії за кількістю днів з дня останнього контрольного зняття представником енергопостачальника показань чи технічної перевірки приладу обліку до моменту усунення порушення за тарифами (цінами) для населення, що діяли у період, за який нараховується розмір збитків, але не більше терміну позовної давності.

Враховуючи той факт, що порушення Правил користування електричною енергією відповідно до акта № 179900 від 01.02.2013 р. спричинено з вини відповідачів ОСОБА_1 і ОСОБА_2, які безобліково користувалися електричною енергією, позивачу спричинено збитки, а тому є підстави для стягнення в солідарному порядку з відповідачів на користь позивача у відшкодування завданих збитків 6999,54 грн.

На підставі вимог статті 88 Цивільно-процесуального кодексу України з вiдповiдачів на користь позивача необхідно стягнути судовий збір в сумі 243,60 грн.

На підставі, ст.ст. 26, 27 Закону України «Про електроенергетику», п.п. 37, 42, 48, 53 Правил користування електричною енергією для населення, затверджених Постановою КМУ № 1357 від 26.07.1999 року, керуючись ст.ст.10, 11, 57, 88, 209, 212, 213, 214, 215, 224-226, 294 ЦПК України, суд -

В И Р I Ш И В:

Позов Публічного акціонерного товариства В«ДТЕК ДонецькобленергоВ» до ОСОБА_1 і ОСОБА_2 про стягнення вартості електроенергії, не облікованої внаслідок порушення споживачем правил користування електроенергією, задовольнити.

Стягнути солідарно з ОСОБА_1 і ОСОБА_2 на користь Публічного акціонерного товариства В«ДТЕК ДонецькобленергоВ» вартість електроенергії, не облікованої внаслідок порушення споживачем правил користування електроенергією, згідно з актом № 179900 від 01.02.2013 р., в сумі 6999 (шість тисяч дев'ятсот дев'яносто дев'ять) грн. 54 коп. та судовий збір в сумі 243 (двісті сорок три) грн. 60 коп.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано до Димитровського міського суду Донецької області протягом десяти днів з дня отримання його копії.

Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку.

Рішення суду вступає в законну силу після закінчення терміну подачі апеляційної скарги, яка може бути подана до Апеляційного суду Донецької області через Димитровський міський суд Донецької області протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя І.В.Петунін

Дата ухвалення рішення06.11.2015
Оприлюднено12.11.2015
Номер документу53283582
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення вартості електроенергії, не облікованої внаслідок порушення споживачем правил користування електроенергією

Судовий реєстр по справі —226/3043/15-ц

Рішення від 25.01.2016

Цивільне

Димитровський міський суд Донецької області

Петунін І. В.

Ухвала від 27.11.2015

Цивільне

Димитровський міський суд Донецької області

Петунін І. В.

Ухвала від 04.01.2016

Цивільне

Димитровський міський суд Донецької області

Петунін І. В.

Рішення від 06.11.2015

Цивільне

Димитровський міський суд Донецької області

Петунін І. В.

Ухвала від 16.09.2015

Цивільне

Димитровський міський суд Донецької області

Петунін І. В.

Ухвала від 07.09.2015

Цивільне

Димитровський міський суд Донецької області

Петунін І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні