Ухвала
від 10.11.2015 по справі 623/671/15-а
ІЗЮМСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Номер справи 623/671/15-а

Номер провадження 4-с/623/4/2015

У Х В А Л А

іменем України

про відмову у відкритті провадження

10 листопада 2015 року м. Ізюм

Суддя Ізюмського міськрайонного суду Харківської області Бутенко В.М., розглянувши скаргу Державного підприємства «Ізюмське лісове господарство» на дії державного виконавця відділу державної виконавчої служби Ізюмського міськрайонного управління юстиції Харківської області, -

в с т а н о в и в:

09 листопада 2015 року стягувач Державне підприємство «Ізюмське лісове господарство» (далі - ДП «Ізюмське лісове господарство») звернулося до суду в порядку вимог ст. 383 ЦПК України зі скаргою на дії головного державного виконавця відділу державної виконавчої служби Ізюмського міськрайонного управління юстиції Харківської області ОСОБА_1 (далі - державний виконавець відділу ДВС) щодо винесення постанов про відмову у відкритті виконавчих проваджень від 5 листопада 2015 року № 49198193, № 49197766, № 49198011 по виконанню рішення Ізюмського міськрайонного суду Харківської області від 11 червня 2015 року у справі № 623/671/15-а за позовом Державного підприємства «Ізюмське лісове господарство» до Левківської сільської ради Ізюмського району Харківської області, треті особи: Реєстраційна служба Ізюмського міськрайонного управління юстиції Харківської області, ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, про визнання незаконними та скасування рішень, зобов'язання вчинити певні дії.

Просить визнати незаконними та скасувати постанови про відмову у відкритті виконавчих проваджень від 5 листопада 2015 року № 49198193, № 49197766, № 49198011 та зобов'язати державного виконавця відділу ДВС відкрити виконавчі провадження по виконанню рішення Ізюмського міськрайонного суду Харківської області від 11 червня 2015 року у справі № 623/671/15-а, які були подані на виконання до відділу ДВС 2 листопада 2015 року.

Вирішуючи питання про наявність правових підстав для прийняття рішення про відкриття провадження в цивільній справі за вказаною скаргою, перевіривши скаргу і надані до неї матеріали, вважаю, що справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства з наступних підстав.

Відповідно до п.1 ч.2 ст. 122 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України) суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо заява не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

У порядку цивільного судочинства скарги на рішення, дії та бездіяльність державного виконавця чи іншої посадової особи ДВС підлягають розгляду, якщо підлягає виконанню рішення суду загальної юрисдикції, ухвалене відповідно до норм ЦПК України (ст. 383 ЦПК).

Відповідно до ст. 383 ЦПК України, ч.1 ст. 12, ч. 4 ст. 82 Закону України «Про виконавче провадження» від 21 квітня 1999 року № 606-XIV, сторони виконавчого провадження, якщо вважають, що порушено їх права чи свободи, мають право на оскарження рішення, дії або бездіяльності державного виконавця чи іншої посадової особи державної виконавчої служби під час виконання судового рішення, ухваленого відповідно до норм Цивільного процесуального кодексу України.

Як роз'яснено в пункті 6 постанови № 6 Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 7 лютого 2014 року «Про практику розгляду судами скарг на рішення, дії або бездіяльність державного виконавця чи іншої посадової особи державної виконавчої служби під час виконання судових рішень у цивільних справах» у разі подання такої скарги в порядку цивільного судочинства суддя має відмовити у відкритті провадження за скаргою на підставі пункту 1 частини другої статті 122 ЦПК України, а помилково прийнявши скаргу до розгляду, під час судового розгляду, суд має закрити провадження у справі з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої статті 205 ЦПК України.

Згідно ст. 7 Закону України «Про виконавче провадження» учасниками виконавчого провадження є державний виконавець, сторони, представники сторін, прокурор, експерти, спеціалісти, перекладачі, суб'єкти оціночної діяльності - суб'єкти господарювання.

Згідно ч.1 ст. 8 вказаного Закону сторонами у виконавчому провадженні є стягувач і боржник.

Відповідно ч.1 ст. 181 КАС України учасники виконавчого провадження (крім державного виконавця) та особи, які залучаються до проведення виконавчих дій, мають право звернутися до адміністративного суду із позовною заявою, якщо вважають, що рішенням, дією або бездіяльністю державного виконавця чи іншої посадової особи державної виконавчої служби порушено їхні права, свободи чи інтереси, а також якщо законом не встановлено інший порядок судового оскарження рішень, дій чи бездіяльності таких осіб.

За правилами ч.1 ст. 18 КАС України до адміністративних судів законодавець відносить місцеві загальні суди як адміністративні суди, яким підсудні адміністративні справи з приводу рішень, дій чи бездіяльності державного виконавця чи іншої посадової особи державної виконавчої служби щодо виконання ними рішень судів у справах, передбачених пунктами 1-4 частини першої цієї статті.

Отже, суди при визначенні юрисдикції повинні виходити з того, що до юрисдикції адміністративних судів належать спори щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності державної виконавчої служби при виконанні всіх виконавчих документів, передбачених частиною другою статті 17 Закону України «Про виконавче провадження», крім тих, відносно яких законом установлено інший, виключний порядок їх оскарження.

Юрисдикційність розгляду скарг на рішення, дії та бездіяльність державного виконавця чи іншої посадової особи ДВС залежить від спеціалізації суду, який ухвалив рішення, що підлягає примусовому виконанню органами ДВС.

Системно аналізуючи положення наведених норм закону, доходжу до висновку, що розгляд судом вимог про оскарження рішень, дій чи бездіяльності органів державної виконавчої служби є за своєю правовою суттю формою судового контролю за виконанням постановленого судового акту, а відтак, має здійснюватися саме тим судом, котрий постановив рішення по справі.

Як вбачається зі скарги ДП «Ізюмське лісове господарство» та підтверджується іншими матеріалами справи заявник ДП «Ізюмське лісове господарство» звернулося до суду зі скаргою на дії головного державного виконавця відділу ДВС ОСОБА_1 щодо винесення постанов про відмову у відкритті виконавчих проваджень від 5 листопада 2015 року № 49198193, № 49197766, № 49198011 по виконанню рішення Ізюмського міськрайонного суду Харківської області від 11 червня 2015 року у справі № 623/671/15-а за адміністративним позовом Державного підприємства «Ізюмське лісове господарство» до Левківської сільської ради Ізюмського району Харківської області, треті особи: Реєстраційна служба Ізюмського міськрайонного управління юстиції Харківської області, ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, про визнання незаконними та скасування рішень, зобов'язання вчинити певні дії, ухваленого в порядку Кодексу адміністративного судочинства України (КАС України).

У спірних правовідносинах судове рішення, у зв'язку з виконанням якого державним виконавцем прийнято правовий акт, було винесено Ізюмським міськрайонним судом Харківської області, який видав виконавчий документ в порядку адміністративного судочинства.

Оскільки заявником ДП «Ізюмське лісове господарство» оскаржуються дії державного виконавця по виконанню рішення суду, яке було ухвалено в порядку вимог КАС України, така скарга не підлягає розгляду у порядку цивільного судочинства. Така скарга подається до відповідного адміністративного суду в порядку, передбаченому ст. 181 КАС України та ч.4 ст. 82 України «Про виконавче провадження».

На зазначені вимоги закону ДП «Ізюмське лісове господарство» уваги не звернув, чим порушив правила юрисдикції розгляду справ судом.

У зв'язку з вищезазначеними обставинами, суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо заява не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Роз'яснити ДП «Ізюмське лісове господарство», що розгляд такої справи віднесено до юрисдикції адміністративного судочинства.

Відмова у відкритті провадження у справі перешкоджає ДП «Ізюмське лісове господарство» повторному зверненню до Ізюмського міськрайонного суду Харківської області з таким самим позовом за правилами, визначеними ЦПК України.

Керуючись п.1 ч.2 ст. 122 ЦПК України, -

У Х В А Л И В:

Відмовити у відкритті провадження у справі за скаргою Державного підприємства «Ізюмське лісове господарство» на дії державного виконавця відділу державної виконавчої служби Ізюмського міськрайонного управління юстиції Харківської області у зв'язку з не належністю розгляду скарги в порядку цивільного судочинства.

Копію ухвалу про відмову у відкритті провадження у справі разом із скаргою та всіма додатками до неї невідкладно надіслати ДП «Ізюмське лісове господарство».

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подачі в п'яти денний строк з дня отримання копії ухвали апеляційної скарги до Апеляційного суду Харківської області через Ізюмський міськрайонний суд Харківської області.

Суддя - ОСОБА_5

СудІзюмський міськрайонний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення10.11.2015
Оприлюднено13.11.2015
Номер документу53344286
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —623/671/15-а

Ухвала від 24.02.2015

Адміністративне

Ізюмський міськрайонний суд Харківської області

Бутенко В. М.

Ухвала від 10.11.2015

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Голяшкін О.В.

Ухвала від 03.11.2015

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Голяшкін О.В.

Ухвала від 03.11.2015

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Голяшкін О.В.

Ухвала від 03.11.2015

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Голяшкін О.В.

Ухвала від 10.11.2015

Цивільне

Ізюмський міськрайонний суд Харківської області

Бутенко В. М.

Постанова від 09.10.2015

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Шевцова Н.В.

Постанова від 09.10.2015

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Шевцова Н.В.

Ухвала від 07.09.2015

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Шевцова Н.В.

Ухвала від 07.09.2015

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Шевцова Н.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні