Постанова
від 09.11.2015 по справі 908/4431/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 23/49/15

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

ПОСТАНОВА

Іменем України

09.11.2015 Справа 908/4431/15

Господарський суд у складі судді Шевченко Тетяни Миколаївни, при секретарі Ракович С.І.,

за участю:

представника кредитора: ОСОБА_1, довіреність №11555/10-012 від 11.06.2015;

від боржника - не з'явився;

розпорядник майна: не з'явився;

розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи № 908/4431/14

Кредитор - ОСОБА_2 об'єднана Державна податкова інспекція Головного управління ДФС у Запорізькій області (72312, Запорізька обл., м. Мелітополь, вул. Кірова, буд. 31; ідент. код - 39521850)

Банкрут - Товариство з обмеженою відповідальністю В«АПО ФРУНЗЕВ» (72365, Запорізька обл., Мелітопольський район, с. Костянтинівка, вул. Фрунзе, буд. 292/2; ідент. код - 34247459),

про визнання банкрутом,

ліквідатор - арбітражний керуючий ОСОБА_3,

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського суду від 04.08.2015 у справі № 908/4431/15 заяву прийнято до розгляду, справі присвоєно номер провадження 23/49/15, підготовче засідання суду призначено на 12.08.2015, зобов'язано арбітражного керуючого ОСОБА_4, кандидатура якої визначена автоматизованою системою, надати суду, у термін до 11.08.2015, заяву на участь у справі в порядку ст. 114 Закону України В«Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутомВ» , від сторін витребувано документи згідно резолютивної частини ухвали суду.

Ухвалою господарського суду Запорізької області від 12.08.2015 порушено провадження у справі №908/4431/15 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю В«АПО ФРУНЗЕВ» , визнано грошові вимоги ініціюючого кредитора ОСОБА_2 об'єднаної Державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Запорізькій області до Товариства з обмеженою відповідальністю В«АПО ФРУНЗЕВ» (Запорізька обл., Мелітопольський район, с. Костянтинівка) в розмірі 2620716,22 грн. боргу за основним платежем з податку на додану вартість; зазначено, що штрафні санкції в розмірі 628053,89 грн. та пені в розмірі 1011840,95 грн. враховуються в реєстрі вимог кредиторів окремо від основного зобов'язання у шосту чергу, введено мораторій на задоволення вимог кредиторів та процедуру розпорядження майном боржника; розпорядником майна боржника призначено арбітражного керуючого ОСОБА_3 (Свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) № 403 від 28.02.2013; ідент. номер - НОМЕР_1; адреса: 72319, Запорізька обл., м. Мелітополь, вул. Фучика, 14), встановлено грошову винагороду арбітражному керуючому ОСОБА_3 в розмірі двох мінімальних заробітних плат за кожен місяць виконання ним повноважень розпорядника майна, тощо.

12.08.2015 на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет оприлюднене повідомлення про порушення справи про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю В«АПО ФРУНЗЕВ» (72365, Запорізька обл., Мелітопольський район, с. Костянтинівка, вул. Фрунзе, буд. 292/2; ідент. код - 34247459).

Ухвалою господарського суду Запорізької області від 06.10.2015 у справі №908/4431/15 затверджено реєстр вимог кредиторів, підсумкове засідання господарського суду призначено на 09.11.2015.

В судовому засіданні 09.11.2015 голова комітету кредиторів надав клопотання про переходу до наступної судової процедури - ліквідації, а також протокол зборів кредиторів та протокол засідання комітету кредиторів від 26.10.2015, на яких було прийнято рішення щодо звернення до господарського суду із клопотанням про завершення процедури розпорядження майном боржника, визнання боржника банкрутом, призначення ліквідатором ОСОБА_3, затвердження розміру грошової винагороди ліквідатору.

Розпорядником майна представлені звіт за результатами процедури розпорядження майном боржника, звіт про оплату послуг розпорядника майна у процедурі розпорядження майном боржника, документи на підтвердження викладеного у звітах та проведення процедури розпорядження майном ТОВ В«АПО ФРУНЗЕВ» .

Також арбітражним керуючим ОСОБА_3 подано заяву про згоду на призначення його ліквідатором Товариства з обмеженою відповідальністю В«АПО ФРУНЗЕВ» .

Представник кредитора (ОСОБА_2 ОДПІ) в судовому засіданні підтримала рішення, прийняте зборами та комітетом кредиторів, просить визнати боржника банкрутом, відкрити ліквідаційну процедуру, ліквідатором призначити арбітражного керуючого ОСОБА_3, який виконував обов'язки розпорядника майна у даній справі.

Заслухавши представника ініціюючого кредитора, вивчивши подані документи та наявні матеріали справи, проаналізувавши норми чинного законодавства, суд вирішив визнати боржника банкрутом та відкрити ліквідаційну процедуру, виходячи з наступного.

Відповідно до частини четвертої статті 205 Господарського кодексу України (далі - ГК України), у разі неспроможності суб'єкта господарювання через недостатність його майна задовольнити вимоги кредиторів він може бути оголошений за рішенням суду банкрутом. Умови, порядок та наслідки оголошення суб'єктів господарювання банкрутами встановлюються цим Кодексом та іншими законами.

Згідно з частинами першою та другою статті 209 ГК України, у разі нездатності суб'єкта підприємництва після настання встановленого строку виконати свої грошові зобов'язання перед іншими особами, територіальною громадою або державою інакше як через відновлення його платоспроможності цей суб'єкт (боржник), відповідно до частини четвертої статті 205 цього Кодексу, визнається неспроможним.

Нездатність боржника відновити свою платоспроможність та задовольнити визнані судом вимоги кредиторів інакше як через застосування визначеної судом ліквідаційної процедури вважається банкрутством.

Відповідно до частини першою статті 37 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» (далі - Закон про банкрутство), у випадках, передбачених цим Законом, господарський суд у судовому засіданні за участю сторін приймає постанову про визнання боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру строком на дванадцять місяців.

Постанова про визнання боржника банкрутом приймається господарським судом, зокрема, у випадках, передбачених частинами третьою і четвертою статті 27 Закону про банкрутство.

Так, за приписами вказаної статті, у підсумковому засіданні господарський суд за пропозицією розпорядника майна боржника та на підставі рішення зборів кредиторів приймає одне з таких судових рішень, зокрема: постанову про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури. У разі якщо комітетом кредиторів у межах строку дії процедури розпорядження майном не прийнято жодного з передбачених цією статтею рішень, господарський суд протягом п'яти днів після закінчення процедури розпорядження майном боржника за наявності ознак банкрутства приймає постанову про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури, якщо інше не передбачено цією статтею.

Разом з тим, відповідно до частини восьмої статті 26 Закону про банкрутство, до компетенції комітету кредиторів належить, серед іншого, прийняття рішення про звернення до господарського суду з клопотанням про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури у випадках, передбачених цим Законом.

Виходячи з положень статті 26 Закону про банкрутство, рішення зборів кредиторів чи комітету кредиторів є способом волевиявлення кредиторів.

Частина дев'ята статті 26 Закону про банкрутство встановлює, що рішення зборів (комітету) кредиторів вважається прийнятим більшістю голосів кредиторів, якщо за нього проголосували присутні на зборах (комітеті) кредитори, кількість голосів яких визначається відповідно до частини четвертої цієї статті.

Відповідне рішення про перехід до процедури ліквідації боржника ТОВ В«АПО ФРУНЗЕВ» було прийнято зборами та комітетом кредиторів одноголосно (протоколи засідання зборів та комітету кредиторів від 26.10.2015).

Також, рішенням комітету кредиторів погоджено кандидатуру арбітражного керуючого ОСОБА_3 на призначення ліквідатором ТОВ В«АПО ФРУНЗЕВ» .

Звіт розпорядника майна містить дані щодо фінансового стану боржника, згідно з яким у боржника відсутні будь-які активи, підприємство припинило свою діяльність у 2011.

Таким чином, оскільки протягом процедури розпорядження майном боржника кредитором та розпорядником майна не було запропоновано та не знайдено жодних шляхів відновлення платоспроможності підприємства-боржника, мирова угода не укладена, зборами кредиторів прийнято рішення щодо переходу до наступної стадії - ліквідації, комітетом кредиторів вирішено звернутись із клопотанням до суду про відкриття ліквідаційної процедури, а з обставин справи достовірно вбачається про нездатність боржника відновити свою платоспроможність та задовольнити визнані судом вимоги кредиторів не інакше як через застосування визначеної судом ліквідаційної процедури, господарський суд визнає боржника банкрутом та відкриває ліквідаційну процедуру.

Відповідно до абзацу п'ятого частини першої статті 114 Закону про банкрутство, кандидатура арбітражного керуючого для виконання повноважень керуючого санацією або ліквідатора визначається судом за клопотанням комітету кредиторів, а у разі відсутності такого клопотання - за ініціативою суду, крім випадків, передбачених цим Законом.

Відповідне клопотання комітету кредиторів надано у справу та підтримано представником голови комітету кредиторів у судовому засіданні 09.11.2015.

Враховуючи пропозицію комітету кредиторів та згоду арбітражного керуючого, суд призначає ліквідатором банкрута арбітражного керуючого ОСОБА_3, який виконував повноваження розпорядника майна. Вказана кандидатура відповідає вимогам статті 114 Закону про банкрутство.

Також, розглянувши звіт арбітражного керуючого ОСОБА_3 про нарахування та виплату грошової винагороди у розмірі 6560,51грн. за період виконання ним повноважень розпорядника майна - з 12.08.2015 по 26.10.2015, суд звіт затверджує з огляду на наступне.

Виходячи з приписів ч. 7 ст. 115 Закону про банкрутство, звіт арбітражного керуючого про нарахування і виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат доводиться кредиторам до відома та повинен бути схвалений або погоджений комітетом кредиторів.

Звіт про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат за підсумками процедур розпорядження майном, санації, ліквідації подається арбітражним керуючим до господарського суду за п'ять днів до закінчення відповідної процедури, розглядається судом та затверджується ухвалою, що може бути оскаржена у встановленому порядку.

Рішенням комітету кредиторів, оформленим протоколом від 26.11.2015, затверджено звіт розпорядника майна ОСОБА_3 про нарахування та виплату грошової винагороди за період з 12.08.2015 по 26.10.2015.

З огляду на схвалення комітетом кредиторів звіту розпорядника майна про нарахування та виплату грошової винагороди за підсумками процедури розпорядження майном, суд затверджує звіт арбітражного керуючого ОСОБА_3 про нарахування та виплату грошової винагороди у розмірі 6560,51 грн. за період від 12.08.2015 по 26.10.2015.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 2, 7, 37, 38, 40, 114, 115 Закону України В«Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутомВ» , ст.ст. 4 1 , 4 5 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд -

ПОСТАНОВИВ:

Припинити процедуру розпорядження майном Товариства з обмеженою відповідальністю відповідальністю В«АПО ФРУНЗЕВ» (72365, Запорізька обл., Мелітопольський район, с. Костянтинівка, вул. Фрунзе, буд. 292/2; ідент. код - 34247459) та повноваження розпорядника майна - арбітражного керуючого ОСОБА_3.

Визнати Товариство з обмеженою відповідальністю В«АПО ФРУНЗЕВ» (72365, Запорізька обл., Мелітопольський район, с. Костянтинівка, вул. Фрунзе, буд. 292/2; ідент. код - 34247459) банкрутом.

Відкрити ліквідаційну процедуру.

Ліквідатором призначити арбітражного керуючого призначити арбітражного керуючого ОСОБА_3 (Свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) № 403 від 28.02.2013; ідент. номер - НОМЕР_1; адреса: 72319, Запорізька обл., м. Мелітополь, вул. Фучика, 14).

Затвердити грошову винагороду арбітражному керуючому ОСОБА_3 в розмірі двох мінімальних заробітних плат за кожен місяць виконання ним повноважень розпорядника майна у справі. Сплата грошової винагороди арбітражному керуючому здійснюється в порядку, визначеному ст. 115 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

Оприлюднити на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет повідомлення про визнання боржника - Товариство з обмеженою відповідальністю В«АПО ФРУНЗЕВ» (72365, Запорізька обл., Мелітопольський район, с. Костянтинівка, вул. Фрунзе, буд. 292/2; ідент. код - 34247459) банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури.

Зобов'язати ліквідатора здійснити ліквідаційну процедуру згідно із Законом України В«Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутомВ» ; за результатами проведеної роботи подати до господарського суду звіт про свою діяльність та ліквідаційний баланс для затвердження у визначений законом термін.

Затвердити звіт арбітражного керуючого ОСОБА_3 про нарахування та виплату грошової винагороди в розмірі 6560,51 грн. за період виконання ним повноважень розпорядника майна у справі з 12.08.2015 по 26.10.2015. Сплата грошової винагороди арбітражному керуючому - розпоряднику майна здійснюється заявником (ініціюючим кредитором) в порядку, визначеному ст. 115 Закону України В«Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутомВ» .

Копії постанови надіслати: кредитору; банкруту (ліквідатору ОСОБА_3С.), ВДВС ОСОБА_2 міськрайонного управління юстиції; державному реєстратору Реєстраційної служби ОСОБА_2 міськрайонного управління юстиції (72312, Запорізька обл., м. Мелітополь, вул. К. Маркса, 5); Головному територіальному управлінню юстиції в Запорізькій області.

Суддя Т.М. Шевченко

Дата ухвалення рішення09.11.2015
Оприлюднено16.11.2015
Номер документу53356985
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —908/4431/15

Судовий наказ від 23.12.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

Ухвала від 23.12.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

Ухвала від 17.12.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

Ухвала від 17.12.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

Постанова від 09.11.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

Ухвала від 06.10.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

Ухвала від 12.08.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

Ухвала від 04.08.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні