Ухвала
від 18.11.2015 по справі 161/1598/14-ц
ЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 161/1598/14-ц

Провадження № 2/161/450/15

У Х В А Л А

18 листопада 2015 року місто ОСОБА_1

Луцький міськрайонний суд Волинської області

в складі головуючого судді - Присяжнюк Л.М.,

з участю секретаря - Жаловаги І.П.,

представника позивача - ОСОБА_2,

представника відповідача - ОСОБА_3,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Луцьку цивільну справу за позовом ОСОБА_4 до Об'єднання церков християн віри євангельської п'ятидесятників Волинської області союзу церков християн віри євангельської п'ятидесятників про визнання недійсним і скасування правочину,-

ВСТАНОВИВ:

31 січня 2014 року ОСОБА_4 звернувся із позовом до Релігійної громади помісної церкви християн віри євангельської п'ятидесятників «СІОН», Об'єднання церков християн віри євангельської п'ятидесятників Волинської області союзу церков християн віри євангельської п'ятидесятників про визнання недійсними і скасування рішень загальних зборів та визнання недійсним і скасування правочину.

Ухвалою Луцького міськрайонного суду Волинської області від 21 серпня 2015 року провадження у справі в частині позовних вимог позивача до Релігійної громади помісної церкви християн віри євангельської п'ятидесятників «СІОН» про визнання недійсними і скасування рішень загальних зборів закрито на підставі п. 7 ч. 1 ст. 205 ЦПК України. Вказана ухвала суду набрала законної сили на підставі ухвали апеляційного суду Волинської області від 09 жовтня 2015 року.

У судовому засіданні представник позивача ОСОБА_4- ОСОБА_2 заявив клопотання про зупинення провадження у справі. Своє клопотання мотивує тим, що провадження у даній справі слід зупинити з таких підстав: у провадженні Луцького міськрайонного суду Волинської області знаходиться цивільна справа № 161/15211/15-ц за позовом ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_1, ОСОБА_6, ОСОБА_7 до ОСОБА_8, ОСОБА_9, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог Реєстраційна служба Луцького міського управління юстиції про визнання недійсним і скасування рішення загальних зборів про ліквідацію (припинення) релігійної громади, Вважає, що рішення у вищевказаній справі впливає на вирішення даної справи, оскільки оспорюється ліквідація (припинення) релігійної громади. Крім того, органами досудового розслідування внесено в Єдиний реєстр досудових розслідувань відомості щодо вчинення кримінальних правопорушень по заяві ОСОБА_4 та інших по факту підроблення документів та службового підроблення, що також є підставою для зупинення провадження у даній справі. Разом із тим ще однією підставою для зупинення провадження у справі є те, що позивачем оскаржено до касаційної інстанції ухвалу Луцького міськрайонного суду від 21.08.2015 року про закриття провадження у даній справі та ухвалу апеляційного суду від 09.10.2015 року про залишення ухвали суду першої інстанції без змін, що також унеможливлює розгляд даної справи по суті.

У судовому засіданні представник відповідача ОСОБА_3 щодо заявленого клопотання заперечив, просив у його задоволенні відмовити.

Заслухавши думку осіб, які беруть участь у справі, дослідивши подані суду докази, проаналізувавши матеріали справи, суд дійшов наступних висновків.

Згідно з вимогами п.4 ч.1 ст.201 ЦПК України, суд зобов'язаний зупинити провадження у справі у разі неможливості розгляду цієї справи до вирішення іншої справи, що розглядається у порядку цивільного судочинства.

Відповідно до вимог п.3 ч.1 ст.203 ЦПК України, провадження у справі зупиняється у випадках, встановлених п.4 ч.1 ст.201 цього Кодексу - до набрання законної сили судовим рішенням, від якого залежить вирішення справи.

Згідно з роз'ясненнями, викладеними в п.33 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про застосування норм цивільного процесуального законодавства при розгляді справ у суді першої інстанції» №2 від 12.06.2009 року, суд зупиняє або закриває провадження у справі чи залишає заяву без розгляду з підстав, передбачених відповідно статтями 201, 202, 205, 207 ЦПК, перелік яких є вичерпним і розширеному тлумаченню не підлягає.

Суд зобов'язаний зупинити провадження у справі у випадках, передбачених статтею 201 ЦПК, а за наявності підстав, визначених статтею 202 ЦПК, має право як на зупинення, так і на відмову в задоволенні такої заяви.

Визначаючи наявність передбачених статтею 201 ЦПК підстав, за яких провадження у справі підлягає обов'язковому зупиненню, суд повинен, зокрема, враховувати, що така підстава для зупинення провадження у справі, як зазначено у пункті 4 частини першої цієї статті - неможливість розгляду цивільної справи до вирішення іншої справи, що розглядається в порядку конституційного, цивільного, господарського, кримінального чи адміністративного судочинства, застосовується у тому разі, коли в цій іншій справі можуть бути вирішені питання, що стосуються підстав, заявлених у справі вимог, чи умов, від яких залежить можливість її розгляду.

Судом встановлено, що у провадженні суду знаходиться цивільна справа за позовом ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_1, ОСОБА_6, ОСОБА_7 до ОСОБА_8, ОСОБА_9, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог Реєстраційна служба Луцького міського управління юстиції про визнання недійсним і скасування рішення загальних зборів про ліквідацію (припинення) релігійної громади.

В межах розгляду даної справи позивачем оспорюється рішення загальних зборів про ліквідацію (припинення) Релігійної громади помісної церкви християн віри євангельської п'ятидесятників «СІОН».

В той же час, суд вважає, що рішення у вищевказаній справі не впливає на розгляд справи за позовом ОСОБА_4 до Об'єднання церков християн віри євангельської п'ятидесятників Волинської області союзу церков християн віри євангельської п'ятидесятників про визнання недійсним і скасування правочину, так як вимоги про скасування рішення загальних зборів про ліквідацію (припинення) релігійної не пов'язані із вимогами про визнання недійсним і скасування правочину. Провадження в частині заявлених вимог до Релігійної громади помісної церкви християн віри євангельської п'ятидесятників «СІОН» про визнання недійсними і скасування рішень загальних зборів закрито, а цивільно-процесуальним законодавством не передбачено процесуальних норм для відновлення провадження, у випадку закриття провадження з підстав викладених у п. 7 ч. 1 ст. 205 ЦПК України.

Вимогами ст. 157 ЦПК України та ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року встановлений обов'язок суду дотримання розумних строків розгляду справи.

Так, статтею 157 ЦПК України передбачено, що суд розглядає справи протягом розумного строку, але не більше двох місяців з дня відкриття провадження у справі, а справи про поновлення на роботі, про стягнення аліментів - одного місяця. У виняткових випадках за клопотанням сторони, з урахуванням особливостей розгляду справи, суд ухвалою може подовжити розгляд справи, але не більш як на п'ятнадцять днів.

За таких обставин, суд приходить до висновку, що зупинення провадження у справі призведе до суттєвого порушення вимог ст.157 ЦПК України, оскільки дана справа перебуває у провадженні суду з 03.02.2014 року.

Доводи представника позивача щодо зупинення провадження і з врахуванням інших наведених підстав також не можуть бути прийняті до уваги, оскільки справа за кримінальним провадженням не перебуває у провадженні суду, а також наявність касаційної скарги на ухвалу судів не є тими підставами в розумінні ст. 201 ЦПК України за наявності яких суд зобов'язаний зупинити провадження у справі.

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст.ст. 201 ч.1 п.4, 209 , 210 ЦПК України , суд, -

УХВАЛИВ:

У задоволенні клопотання представника позивача ОСОБА_4 - ОСОБА_2 про зупинення провадження у цивільній справі за позовом ОСОБА_4 до Об'єднання церков християн віри євангельської п'ятидесятників Волинської області союзу церков християн віри євангельської п'ятидесятників про визнання недійсним і скасування правочину - відмовити .

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Луцького міськрайонного судуОСОБА_10

СудЛуцький міськрайонний суд Волинської області
Дата ухвалення рішення18.11.2015
Оприлюднено24.11.2015
Номер документу53575562
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —161/1598/14-ц

Ухвала від 13.01.2016

Цивільне

Апеляційний суд Волинської області

Овсієнко А. А.

Ухвала від 12.01.2016

Цивільне

Апеляційний суд Волинської області

Овсієнко А. А.

Ухвала від 24.12.2015

Цивільне

Апеляційний суд Волинської області

Овсієнко А. А.

Рішення від 20.11.2015

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Присяжнюк Л. М.

Рішення від 20.11.2015

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Присяжнюк Л. М.

Ухвала від 18.11.2015

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Присяжнюк Л. М.

Ухвала від 18.11.2015

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Присяжнюк Л. М.

Ухвала від 18.11.2015

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Присяжнюк Л. М.

Ухвала від 09.10.2015

Цивільне

Апеляційний суд Волинської області

Киця С. І.

Ухвала від 09.10.2015

Цивільне

Апеляційний суд Волинської області

Киця С. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні