Рішення
від 06.11.2015 по справі 474/890/15-ц
ВРАДІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 474/890/15-ц.

Провадження № 2/474/307/2015 року.

Р І Ш Е Н Н Я

І м е н е м У к р а ї н и

06.11.15 року Врадіївський районний суд

Миколаївської області

У складі головуючого судді Тихоненко М.І.

При секретарі судового засідання Степанову В.В.

За участю представника позивача ОСОБА_1

Розглянувши у відкритому судовому засіданні в с.м.т. Врадіївка цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до Сирівської сільської ради Врадіївського району Миколаївської області про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за законом.

Третя особа - Реєстраційна служба Врадіївського районного управління юстиції Миколаївської області,-

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_2 звернулася до суду з позовною заявою до Сирівської сільської ради Врадіївського району Миколаївської області про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за законом.

Позивач зазначила, що вона є донькою ОСОБА_3, який помер 2 листопада 2012 року. Після смерті батька залишилася спадщина, яка складається із житлового будинку по вулиці Радянської Армії, 52, в с. Сирове, Врадіївського району та із земельної ділянки площею 4,71 га, розташованої в межах території Сирівської сільської ради Врадіївського району Миколаївської області з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка належала за життя покійному батькові ОСОБА_3 на підставі Державного акта на право власності на землю серії ІІ-МК № 014094, виданого Сирівською сільською радою 25 жовтня 2001 року. На сьогоднішній день вона являється єдиним спадкоємцем першої черги за законом після смерті батька ОСОБА_3 ОСОБА_4 вона набула після укладення шлюбу з ОСОБА_5

Факт прийняття нею спадщини у вигляді житлового будинку по вулиці Радянської Армії, 52, в с. Сирове, Врадіївського району підтверджує Свідоцтвом про право на спадщину за законом на житловий будинок № 1-436, виданим Врадіївською державною нотаріальною конторою 2 вересня 2013 року. Коли вона у лютому 2015 року звернулася до Врадіївської державної нотаріальної контори Миколаївської області із заявою про отримання свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно після смерті батька ОСОБА_3, що складається із земельної ділянки площею 4,71 га, розташованої в межах території Сирівської сільської ради Врадіївського району Миколаївської області з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, то їй було відмовлено в зв»язку із відсутністю державного акту, оскільки правовстановлюючий документ не зберігся. Поновити або отримати дублікат вказаного правовстановлюючого документу у неї немає можливості, оскільки власник земельної ділянки (спадкодавець) помер, а дублікати не видаються в зв»язку із змінами в законодавстві, що регулює реєстрацію прав на нерухоме майно та їх обтяжень. Зважаючи на те, що вказаній земельній ділянці не присвоювався кадастровий номер - то державної реєстрації вказана земельна ділянка не пройшла, а отже отримати правовстановлюючий документ на неї є неможливим. Вказані вище обставини позбавляють її можливості на реалізацію свого права на спадщину за законом після покійного батька ОСОБА_3 Посилаючись на зазначені обставини позивачка просила суд задовольнити її позовні вимоги в повному обсязі.

В судовому засіданні представник позивача ОСОБА_1 позовні вимоги підтримав в повному обсязі та просив їх задовольнити, посилаючись на обставини, які викладені в позовній заяві.

Відповідач - Сирівська сільська рада Врадіївського району Миколаївської області в судове засідання не направило свого представника, але на адресу суду надійшла заява про визнання позову від голови Сирівської сільської ради ОСОБА_6, в якій просить розглядати дану цивільну справу без присутності представника сільської ради, позовні вимоги визнають в повному обсязі та не заперечують проти їх задоволення.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог, щодо предмета спору - Реєстраційна служба Врадіївського районного управління юстиції Миколаївської області в судове засідання не направило свого представника, але на адресу суду надійшла телефонограма № 297 від 28 вересня 2015 року, в якій просять розглядати дану цивільну справу без присутності представника служби та прийняти рішення згідно вимог чинного законодавства.

Аналізуючи докази надані сторонами та пояснення сторін, суд визнав доведеними такі факти:

- 2 листопада 2012 року помер ОСОБА_3 (свідоцтво про смерть серії 1-ФП № 164179, видане 5 листопада 2012 року, пояснення представника позивача);

- позивач ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, є рідною донькою ОСОБА_3 (свідоцтво про народження серії VІІ - УР № 761822, видане 24 січня 1962 року, Актовий запис про укладення шлюбу № 41 від 6 червня 1981 року, пояснення представника позивача);

- Земельна ділянка площею 4,71 га, розташованої в межах території Сирівської сільської ради Врадіївського району Миколаївської області з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, зареєстрована на праві приватної власності на землю за ОСОБА_3 (копія державного акту на право приватної власності на землю серії ІІ - МК № 014094, виданого Сирівською сільською радою Врадіївського району Миколаївської області 25 жовтня 2001 року на ім»я ОСОБА_3, відповідь № 9-14.12-0.5-3287/2-15 від 9 жовтня 2015 року Відділу Держземагенства у Врадіївському районі Миколаївської області, пояснення представника позивача);

- - Врадіївською державною нотаріальною конторою за місцем відкриття спадщини позивачу ОСОБА_2 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом після померлого ОСОБА_3 в зв'язку з відсутністю оригіналу державного акту на право приватної власності на землю серії ІІ - МК № 014094, виданого Сирівською сільською радою Врадіївського району Миколаївської області 25 жовтня 2001 року площею 4,71 га, розташованої в межах території Сирівської сільської ради Врадіївського району Миколаївської області з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (лист щодо надання роз»яснення № 133/01-16 від 7 лютого 2015 року, виданий Врадіївською державною нотаріальною конторою Миколаївської області, пояснення представника позивача);

- - Згідно довідки виданої відділом Держземагенства у Врадіївському районі Миколаївської області від 09.10.2015 року №9-14.12-0.5-3287/2 -15, гр. ОСОБА_3 за життя, згідно державного акту на право приватної валсності на землю серії ІІ - МК№014094, зареєстрованого в книзі записів державних актів на право приватної власності на землю від 25.10.2001 року за №409, належала на праві приватної власності земельна ділянка для ведення товарного сільськогосподарського виробництва в межах території Сирівської сільської ради Врадіївського району Миколаївської області, площею 4,71 га ріллі. Зазначеній земельній ділянці присвоєно кадастровий № 4822384500:02:000:0453.

- - після померлого 2 листопада 2012 року ОСОБА_3 відкрито спадкову справу № 68/2013, заяву про прийняття спадщини подала донька спадкодавця ОСОБА_2 та заяву про відмову від прийняття спадщини подали сини спадкодавця ОСОБА_7, ОСОБА_8 (довідка щодо відкриття спадкової справи Врадіївської державної нотаріальної контори Миколаївської області № 946/01-16 від 12 жовтня 2015 року).

Заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що між сторонами склалися правовідносини з приводу визнання в порядку спадкування за законом права власності на спадщину.

Згідно ч. 5 ст. 1268 ЦК України незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Стаття 1216 ЦК України зазначає, що спадкуванням є перехід прав та обов»язків від фізичної особи, яка померла (спадкодавця) до інших осіб (спадкоємців). Відповідно до норм ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Як, вбачається з наявних в справі матеріалів та встановлених в судовому засіданні фактів, позивачка після смерті свого батька звернулася до Врадіївської державної нотаріальної контори Миколаївської області про видачу їй свідоцтва про право на спадщину за законом після померлого батька. Однак, позивачці нотаріусом було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом в зв'язку з втратою правоустановчого документу на спадкове майно (державного акту на право приватної власності на землю). Згідно довідки виданої відділом Держземагенства у Врадіївському районі Миколаївської області від 09.10.2015 року №9-14.12-0.5-3287/2 -15, гр. ОСОБА_3 за життя, згідно державного акту на право приватної валсності на землю серії ІІ - МК № 014094, зареєстрованого в книзі записів державних актів на право приватної власності на землю від 25.10.2001 року за № 409, належала на праві приватної власності земельна ділянка для ведення товарного сільськогосподарського виробництва в межах території Сирівської сільської ради Врадіївського району Миколаївської області, площею 4,71 га ріллі. Зазначеній земельній ділянці присвоєно кадастровий № 4822384500:02:000:0453. Відповідно до копії державного акту на право власності на земельну ділянку серії ІІ - МК № 014094 від 25.10.2001 року гр. ОСОБА_3 петрович є власником земельної ділянки площею 4,71 га., в межах території Сирівської сільської ради Врадіївського району Миколаївської області. Цільове призначення використання земельної ділянки є ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Інші спадкоємці після відкриття спадщини відсутні. Таким чином, відповідно до ч.1 ст. 1278 ЦК України позивачка після смерті свого батька успадкувала всі майнові права на майно яке належало за життя її батьку ОСОБА_3 Зокрема, право власності на земельну ділянку, площею 4,71 га., розташованої в межах території Сирівської сільської ради Врадіївського району Миколаївської області.

При даних обставинах, з врахуванням вищезазначеного, позивачка не має ніяких правових обмежень щодо реалізації свого права на набуття права власності на спадщину.

При прийняті рішення, суд керується роз'ясненнями п. 1 п.10 Постанови Пленуму Верховного Суду України „Про судову практику у справах про спадкуванняВ» №7 від 30.05.2008 року, згідно яких відповідно до ст. 1225 ЦК право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців за загальними правилами спадкування (зі збереженням її цільового призначенням) при підтвердженні цього права спадкодавця державним актом на право власності на землю або іншим правовстановлюючим документом.

Таким чином виходячи з наведеного, суд дійшов до висновку про те, що позовні вимоги є обґрунтованими як такі, що підлягають задоволенню в повному обсязі.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 10, 59, 209, 213-215,218 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_2 до Сирівської сільської ради Врадіївського району Миколаївської області про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за законом - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, право власності в порядку спадкування за законом на земельну ділянку площею 4,71 га, кадастровий номер земельної ділянки 4822384500:02:000:0453,розташованої в межах території Сирівської сільської ради Врадіївського району Миколаївської області, з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка належала за життя покійному ОСОБА_3 на підставі Державного акта на право власності на земельну ділянку серії ІІ - МК № 014094, виданого 22 жовтня 2001 року Сирівською сільською радою Врадіївського району, Миколаївської області.

Апеляційна скарга на рішення подається до апеляційного суду Миколаївської області через Врадіївський районний суд Миколаївської області протягом десяти днів з дня його проголошення.

Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя:

СудВрадіївський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення06.11.2015
Оприлюднено24.11.2015
Номер документу53599111
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —474/890/15-ц

Рішення від 06.11.2015

Цивільне

Врадіївський районний суд Миколаївської області

Тихоненко М. І.

Ухвала від 08.09.2015

Цивільне

Врадіївський районний суд Миколаївської області

Тихоненко М. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні