Рішення
від 18.06.2013 по справі 755/12398/13-ц
ДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 755/12398/13-ц

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"18" червня 2013 р. м. Київ

Дніпровський районний суд м. Києва у складі:

Головуючого - судді САВЛУК Т.В.

при секретарі Ковалівській Л.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Дніпровського районного суду м. Києва цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Енергополіс" про стягнення нарахованої та невиплаченої суму допомоги по тимчасовій непрацездатності, вагітності та пологах,

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1, звертаючись з позовом до суду, просила стягнути з Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Енергополіс" належні ОСОБА_1 кошти - допомогу по вагітності і пологам у розмірі 10309 грн. 66 коп., що є предметом позову.

Позивач ОСОБА_1 в судове засіданні не з'явилась, про час та місце слухання повідомлена належним чином, позивач скористалась процесуальним правом подала заяву про розгляд справи у її відсутність, просила позов задовольнити в повному обсязі з підстав, викладених у позовній заяві.

Представник відповідача Деуліна А.С. в судове засідання не з'явилась, до суду надійшла заява представника відповідача про розгляд справи у її відсутності, позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Відповідно до положень частини четвертої статті 174 Цивільного процесуального кодексу України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши зібрані у справі докази у їх сукупності, суд приходить до наступного.

Відповідно до ст. 46 Конституції України, громадяни мають право на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом. Це право гарантується загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням за рахунок страхових внесків громадян, підприємств, установ і організацій, а також бюджетних та інших джерел соціального забезпечення; створенням мережі державних, комунальних, приватних закладів для догляду за непрацездатними.

Судом встановлено, що з 01 жовтня 2010 року ОСОБА_1 працювала на посаді спеціаліста Відділу страхування ядерних ризиків ВАТ "АСК "Енергополіс" (правонаступником прав та обов'язків якого є Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Енергополіс"), що підтверджується ксерокопією трудової книжки ОСОБА_1 (а.с.8-10)

Згідно положень ч.1 та ч.2 ст. 179 Кодексу законів про працю України, на підставі медичного висновку жінкам надається оплачувана відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами тривалістю 70 календарних днів до пологів і 56 (у разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнення пологів - 70) календарних днів після пологів, починаючи з дня пологів.

Тривалість відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами обчислюється сумарно і становить 126 календарних днів (140 календарних днів - у разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнення пологів). Вона надається жінкам повністю незалежно від кількості днів, фактично використаних до пологів".

Згідно положень ч.1 ст. 38 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням"(із змінами та доповненнями) передбачено, що допомога по вагітності та пологам надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке компенсує втрату заробітної плати (доходу) за період відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами.

Допомога по вагітності та пологах застрахованій особі виплачується за весь період відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами, тривалість якої становить 70 календарних днів до пологів і 56 (у разі ускладнених пологів або народження двох чи більше дітей - 70) календарних днів після пологів. Жінкам, віднесеним до 1-4 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, допомога по вагітності та пологах виплачується за 180 календарних днів зазначеної відпустки (90 - до пологів та 90 - після пологів). Розмір зазначеної допомоги обчислюється сумарно та надається застрахованій особі в повному обсязі незалежно від кількості днів відпустки, фактично використаних до пологів".

Відповідно до ст. 51 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами зумовленими похованням",підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, вагітності та пологах є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності.

Як з'ясовано судом, підтверджується наявними у справі доказами, в період з 03 лютого 2012 року по 07 червня 2012 року ОСОБА_1 була звільнена від роботи у зв'язку з вагітністю та пологами, про що свідчить листок непрацездатності серія АБШ №973325, який видано Київським міським пологовим будинком №6. (а.с.6-7)

На виконання положень п.2 ст.21 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами зумовленими похованням", Приватне акціонерне товариство "Страхова компанія "Енергополіс" відкрило окремий поточний рахунок для зарахування страхових коштів, на якій Подільською міжрайонною виконавчою дирекцією Київського міського Фонду соціального страхування перераховані на ім'я ОСОБА_1 кошти в сумі 10309,66 грн. (а.с.4,5)

Аналізуючи зібрані у справі докази у їх сукупності, суд приходить до висновку, що позивачем ОСОБА_1 правомірно пред'явлено вимоги до Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Енергополіс" про стягнення допомоги по вагітності та пологам, яка перерахована Подільською міжрайонною виконавчою дирекцією Київського міського Фонду соціального страхування на окремий поточний рахунок відкритий Приватним акціонерним товариством "Страхова компанія "Енергополіс" на ім'я ОСОБА_1 в сумі 10309,66 грн., при цьому факт невиплати позивачу нарахованих коштів визнано відповідачем, а відповідно до положень ч.1 ст.61 Цивільного процесуального кодексу України, обставини визнанні сторонами не підлягають доказуванню.

Відповідно до частини першої ст.11 Цивільного процесуального кодексу України суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до цього кодексу, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі.

Відповідно до частини третьої ст.212 Цивільного процесуального кодексу України суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності.

З огляду на викладене, суд приходить до висновку, що позов ОСОБА_1 до Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Енергополіс" про стягнення нарахованої та невиплаченої суми допомоги по тимчасовій непрацездатності, вагітності та пологах є обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню в повному обсязі, суд присуджує стягнути з Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Енергополіс" на користь ОСОБА_1 нараховану та невиплачену суму допомоги по тимчасовій непрацездатності, вагітності та пологах в сумі 10309,66 грн.

Відповідно до ст.88 Цивільного процесуального кодексу України, суд присуджує стягнути з Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Енергополіс" на користь держави судовий збір в розмірі 229 грн. 40 коп., оскільки позивач звільнена від сплати судового збору за подання даного позову до суду.

Враховуючи викладене та керуючись ст.46 Конституції України, ст.ст.179 Кодексу законів про працю України, ст.ст. 21, 38, 51 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами зумовленими похованням", ст.ст.1, 4, 10, 11, 58, 60, 88, 174, 208, 209, 212-215, 218 Цивільного процесуального кодексу України, суд

в и р і ш и в:

Позов ОСОБА_1 до Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Енергополіс" про стягнення нарахованої та невиплаченої суми допомоги по тимчасовій непрацездатності, вагітності та пологах задовольнити.

Стягнути з Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Енергополіс" (юридична адреса: м.Київ, бульвар Дарницький, буд. 8, код ЄДРПОУ 19031693, р/р2604326503504, відкритий в АТ "Райффайзен Банк Аваль", МФО 300335) на користь ОСОБА_1 нараховану та невиплачену суму допомоги по тимчасовій непрацездатності, вагітності та пологах в сумі 10309,66 грн.

Стягнути з Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Енергополіс" на користь держави судові витрати по сплаті судового збору в розмірі 229 грн.40 коп.

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга до Апеляційного суду міста Києва, яка подається через Дніпровський районний суд міста Києва, протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

С у д д я

СудДніпровський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення18.06.2013
Оприлюднено25.11.2015
Номер документу53666401
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —755/12398/13-ц

Ухвала від 03.02.2020

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Савлук Т. В.

Рішення від 18.06.2013

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Савлук Т. В.

Ухвала від 01.06.2013

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Савлук Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні