Рішення
від 20.11.2015 по справі 916/2075/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"20" листопада 2015 р.Справа № 916/2075/15

Господарський суд Одеської області у складі:

судді Волкова Р.В.

при секретарі судового засідання Кришталь Д.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні господарського суду справу

за позовом: Приватного підприємства "НОРА"

до відповідача: Фонтанської сільської ради Комінтернівського району Одеської області

за участю третіх осіб , які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: Відділу Держземагентства у Комінтернівському районі Одеської області та Споживчого кооперативу „Торгівельно-закупівельний кооператив „ФонтанськийВ»

про визнання частково нечинним рішення

Представники:

Від позивача: ОСОБА_1 (за довіреністю);

Від відповідача: ОСОБА_2 (за довіреністю);

Від третьої особи - Відділу Держземагентства у Комінтернівському районі Одеської області: не з'явився

Від третьої особи - Споживчого кооперативу „Торгівельно-закупівельний кооператив „ФонтанськийВ» : ОСОБА_3 (за довіреністю);

встановив:

Позивач, Приватне підприємство «НОРА» звернулось до господарського суду із позовом до відповідача, Фонтанської сільської ради Комінтернівського району Одеської області про визнання частково нечинним рішення № 930-VI від 29 серпня 2014 року, в частині прийняття у комунальну власність територіальної громади с. Фонтанка Комінтернівського району Одеської області земельної ділянки площею 0,3056 га, кадастровий номер 5122786400:02:001:2622, яка розташована за адресою: Одеська область, Комінтернівський район, Фонтанська сільська рада, в межах населеного пункту с. Фонтанка.

В обґрунтування своїх вимог позивач зазначає, що 31 січня 1998 року Фонтанською сільською радою народних депутатів було прийнято рішення № 4/15-ХХІІ, на підставі якого позивачу було видано державний акт серії 1-ОД № 001314 на право постійного користування землею площею 0,3056 га для розміщення та реконструкції торгової площі в с. Фонтанка. Вказує, що на момент звернення до суду зазначений акт є дійсним, а його державна реєстрація фактично не скасована.

На підтвердження своєї позиції позивач посилається на рішення Арбітражного суду Одеської області від 7 травня 1999 року по справі № 17-6/2468, яким встановлено, що розміщення і відвід земельної ділянки ПП «Нора» в 1998 році здійснено сільрадою, узгоджено з відповідними організаціями.

При цьому, за твердженням позивача, рішення сесії Фонтанської сільради народних депутатів (протокол 15 сесії 22 скликання від 31.01.1998 р) в установленому законом порядку не оскаржено та не скасовано. Крім того, позивач стверджує, що у відповідача відсутні підстави для припинення права користування ПП «НОРА» спірною земельною ділянкою, а тому її прийняття сільрадою в комунальну власність є, на думку позивача, незаконним.

Одночасно із поданням позовної заяви, ПП «Нора» було заявлено клопотання про забезпечення позову шляхом заборони відповідачу та Реєстраційній службі Комінтернівського районного управління юстиції Одеської області вчиняти певні дії.

Ухвалою від 17 червня 2015 року у задоволенні вищевказаного клопотання було відмовлено з підстав його необґрунтованості та недоведеності позивачем обставин, з якими він пов'язував необхідність вжиття заходів забезпечення позову.

Відповідач проти задоволення позову заперечував з підстав, викладених у відзиві на позовну заяву. Зокрема зазначив, що спірна земельна ділянка була надана позивачу в постійне користування незаконно.

Заперечуючи проти позову відповідач зазначає, що Постановою Одеського апеляційного адміністративного суду від 01.10.2013 року по справі № 1570/2743/2012 було зобов'язано відділ Держкомзему у Комінтернівському районі скасувати державну реєстрацію державного акту серії І - ОД № 001314 від 09.03.1998 на право постійного користування землею.

Ухвалою від 13 листопада 2015 року до участі у справі у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача залучено Споживчий кооператив «Торгівельно-закупівельний кооператив «Фонтанський».

Представником третьої особи було надано до суду відзив, в якому останній проти задоволення позову заперечує, посилаючись на недійсність державного акту серії І - ОД № 001314, а також на неналежність та недопустимість доказів, наданих позивачем.

Заслухавши представників сторін, дослідивши матеріали справи суд приходить до висновку про відсутність підстав для задоволення позову ПП «Нора» враховуючи наступне.

Порядок надання земельних ділянок комунальної власності у постійне користування на момент надання спірної ділянки у постійне користування позивачу регулювався статтею 19 Земельного кодексу України від 18.12.1990 року (в редакції від 22.06.1993 року). Згідно цієї статті рішення про надання земель у постійне користування приймається відповідною сільською, селищною або міською Радою народних депутатів.

Наполягаючи на задоволенні своїх вимог, позивач зазначає, що при виділенні земельної ділянки і оформленні правовстановлюючих документів не було допущено порушень чинного законодавства ані з боку сільради, ані з боку ПП «Нора».

Проте, суд не може погодитись з такими твердженнями позивача, враховуючи наступне.

Одеським апеляційним адміністративним судом вже було надано правову оцінку обставинам, на які посилається позивач, як на підставу своїх вимог. Зокрема надано правову оцінку прийняттю рішення сесією Фонтанської сільради народних депутатів, на підставі якого позивачу було видано державний акт серії І - ОД № 001314.

Відповідно до ч.3 ст.35 ГПК України обставини, встановлені рішенням суду у господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, крім встановлених рішенням третейського суду, не доказуються при розгляді інших справ, у яких беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини.

Так, постановою Одеського апеляційного адміністративного суду від 01 жовтня 2013 року по справі №1570/2743/2012 було задоволено адміністративний позов Фонтанської сільської ради Комінтернівського району Одеської області та зобов'язано відділ Держкомзему в Комінтернівському районі Одеської області скасувати державну реєстрацію державного акту серії І - ОД № 001314. Як вбачається з цієї ж постанови, зазначена справа розглядалась за участі ПП «Нора» в якості третьої особи.

Зазначеною постановою встановлено, що власник землі, Фонтанська сільська рада Комінтернівського району Одеської області, у відповідності до вимог чинного законодавства не розпоряджалась та не надавала в будь-яке користування ПП «Нора» спірної земельної ділянки, а державний акт на право постійного користування земельною ділянкою виданий на підставі встановленого судом факту - не існуючого рішення сесії та фіктивних документів.

При цьому, колегія суддів апеляційного адміністративного суду зазначає, що Комінтернівським районним судом Одеської області 14 вересня 2010 року по кримінальній справі № 1-349-2010 встановлено факт підробки документів сесії сільської ради на підставі яких було видано державний акт на право постійного користування землею. Крім того встановлено, що рішення Арбітражного суду Одеської області від 07 травня 1999 року по справі № 17-6/2468, не можливо приймати до уваги у зв'язку з тим, що докази, виявлені при розслідуванні вищевказаної кримінальної справи були відсутні при розгляді справи арбітражним судом, а саме чи існувала сесія сільської ради 31.01.1998 року і чи приймалося рішення по передачі права постійного користування землею ПП «Нора».

Згідно рекомендацій Президії Вищого господарського суду України від 02.02.2010 року № 04.-06/15 «Про практику застосування господарськими судами земельного законодавства» щодо позовних вимог про визнання недійсним державного акта на право власності на земельну ділянку, при визнанні недійсним рішення, розпорядження, угоди тощо на підставі якої виданий акт, останній підлягає поверненню органу, що його видав.

Таким чином, суд не може погодись із твердженням позивача щодо дійсності вищевказаного державного акту, оскільки Постановою по справі № 1570/2743/2012 встановлено, що рішення, на підставі якого було видано зазначений правовстановлюючий документ є фіктивним.

При цьому, як вбачається з ОСОБА_2 з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права № 34067607 від 24.02.2015 року, державним реєстратором Реєстраційної служби Комінтернівського районного управління юстиції Одеської області скасоване право постійного користування ПП «Нора» спірною земельною ділянкою.

Відповідно до ст.92 Земельного кодексу України, право постійного користування земельною ділянкою - це право володіння і користування земельною ділянкою, яка перебуває у державній або комунальній власності, без встановлення строку.

Згідно ст.12 Земельного кодексу України, ст.26 ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні» повноваження щодо розпорядження землями комунальної власності територіальних громад відносяться до компетенції сесії сільської, селищної, міської ради.

Відповідно до ч.1 ст.10 ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні» сільські, селищні, міські ради є органами місцевого самоврядування, що представляють відповідні територіальні громади та здійснюють від їх імені та в їх інтересах функції і повноваження місцевого самоврядування, визначені Конституцією України, цим та іншими законами.

Згідно ч.1 ст.116 ЗК України громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом.

Проте, спірна земельна ділянка площею була надана ПП «Нора» у постійне користування з порушенням вищевказаних вимог законодавства, про що свідчать докази, наявні в матеріалах справи та що встановлено рішенням суду в адміністративній справі, яке набрало законної сили.

З огляду на вищенаведене, суд приходить до висновку про відсутність підстав для задоволення позову ПП «Нора» до Фонтанської сільської ради Комінтернівського району Одеської області про визнання частково нечинним рішення № 930-VI від 29 серпня 2014 року, в частині прийняття у комунальну власність територіальної громади с. Фонтанка Комінтернівського району Одеської області земельної ділянки площею 0,3056 га, кадастровий номер 5122786400:02:001:2622, яка розташована за адресою: Одеська область, Комінтернівський район, Фонтанська сільська рада, в межах населеного пункту (категорія земель - землі житлової та громадської забудови, цільове призначення - будівництво та обслуговування будівель торгівлі).

Натомість, рішення Фонтанської сільської ради № 930-VI від 29 серпня 2014 року відповідає вимогам чинного законодавства, прийнято відповідачем в межах його компетенції та не порушує права та інтереси позивача.

Відповідно до ст.ст.44,49 Господарського процесуального Кодексу України у разі відмови у задоволенні позову судові витрати покладаються на позивача.

З урахуванням вищенаведеного, керуючись ст.ст.12,92,116 Земельного кодексу України, ч.1 ст.10, ст.26 ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні», ст.ст.33,35,43,49,82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

У задоволенні позову Приватного підприємства "НОРА" - відмовити.

Апеляційну скаргу на рішення суду може бути подано до Одеського апеляційного господарського суду через Господарський суд Одеської області протягом десяти днів з моменту складення повного рішення. Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Вступна та резолютивна частина рішення оголошені в судовому засіданні 20.11.2015 року.

Повний текст рішення складений 23 листопада 2015 р.

Суддя Р.В. Волков

Дата ухвалення рішення20.11.2015
Оприлюднено30.11.2015
Номер документу53734183
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання частково нечинним рішення

Судовий реєстр по справі —916/2075/15

Ухвала від 11.12.2015

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Поліщук Л.В.

Рішення від 20.11.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Волков Р.В.

Ухвала від 13.11.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Волков Р.В.

Ухвала від 21.09.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Волков Р.В.

Ухвала від 03.08.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Мостепаненко Ю.І.

Ухвала від 09.07.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Погребна К.Ф.

Ухвала від 09.07.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Погребна К.Ф.

Ухвала від 17.06.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Погребна К.Ф.

Ухвала від 17.06.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Погребна К.Ф.

Ухвала від 08.06.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Погребна К.Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні