Ухвала
від 19.11.2015 по справі 815/6232/15
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 815/6232/15

УХВАЛА

19 листопада 2015 року м. Одеса

Одеський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Тарасишиної О.М.,

за участю секретаря Слободянюка К.С.,

За участю сторін:

представника Позивача не з'явився,

представника Відповідача не з'явився,

третя особа ОСОБА_1,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Одесі справу за позовом Одеської міської ради до державного реєстратора реєстраційної служби Одеського міського управління юстиції Бабіч Альони Володимирівни, Реєстраційної служби Одеського міського управління юстиції, за участю третьої особи ОСОБА_1 про скасування рішення від 21.01.2015 року № 18768087, -

В С Т А Н О В И В:

До суду надійшов адміністративний позов Одеської міської ради до державного реєстратора реєстраційної служби Одеського міського управління юстиції Бабіч Альони Володимирівни, Реєстраційної служби Одеського міського управління юстиції, за участю третьої особи ОСОБА_1 про скасування рішення від 21.01.2015 року № 18768087.

Ухвалою від 03.11.2015 року Одеським окружним адміністративним судом відкрито провадження по даній справі.

У судове засідання 19.11.2015 року з'явилась третя особа - ОСОБА_1, представники позивача та відповідача у судове засідання не з'явились, про дату, час та місце судового засідання повідомлялись належним чином.

Про призначення судового засідання на 19.11.2015 року представник позивача повідомлявся належним чином, про що свідчить звіт про направлення факсограми та звіт про направлення повістки електронним листом (а.с. 57-59).

Суд зазначає, що представник позивача, також не з'явився у судове засідання призначене для розгляду справи 11.11.2015 року.

Про призначення судового засідання на 11.11.2015 року представник позивача -був повідомлений електронним листом (а.с. 49).

Відтак, представник позивача не з'являвся без поважних причин у судові засідання 11.11.2015 року, 19.11.2015 року.

Суд, зазначає, що такі обставини свідчать про відсутність у позивача інтересу до розгляду справи, що перешкоджає розгляду справи у строки, встановлені КАС України.

Згідно ч.1 ст.122 КАС України адміністративна справа має бути розглянута і вирішена протягом розумного строку, але не більше місяця з дня відкриття провадження у справі, якщо інше не встановлено цим Кодексом.

З аналізу зазначеної норми вбачається, що право на розгляд справи судом протягом розумного строку, належить як позивачу, так і відповідачу.

Відповідно до положень, передбачених ч.ч. 1, 2 ст. 49 КАС України особи, які беруть участь у справі, мають рівні процесуальні права і обов'язки та зобов'язані добросовісно користуватися належними їм процесуальними правами і неухильно виконувати процесуальні обов'язки.

Крім наявних прав особи, що беруть участь у справі, наділені також певними обов'язками, що кореспондують процесуальним правам інших осіб, та дають змогу здійснювати ефективний розгляд справи судом. При цьому, процесуальні права і обов'язки будь-якої особи, яка бере участь у справі, не можуть визнаватися більш або менш важливими ніж права і обов'язки іншої особи, яка бере участь у справі.

Неприбуття в судове засідання позивача, належним чином повідомленого про дату, час та місце судового розгляду, є повторним, коли ні позивач, ні його представник вдруге не прибули на розгляд справи і в суду є достовірні докази про те, що обидва рази позивача було належним чином повідомлено.

«Повторність» означає вчинення знову, тобто основною ознакою повторності є здійснення аналогічного, тотожного. При цьому черговість та порядок вчинення дій не впливає на факт їх повторності. А тому «повторне неприбуття», як підстава для залишення позовної заяви без розгляду, означає неявку у судове засідання два чи більше разів без поважних причин або без повідомлення про причини неприбуття протягом усього розгляду справи та не обов'язково двічі підряд.

Таку ж саму позицію висловив Вищий адміністративний суд України в ухвалі від 26 травня 2011 року по справі № К/9991/15646/11.

Отже, адміністративним процесуальним законодавством особам, які беруть участь у справі, надані широкі процесуальні права для захисту порушених прав, свобод та інтересів в суді. Наданими їм процесуальними правами, вони, відповідно до частини 2 статті 49 КАС України, зобов'язані користуватися добросовісно.

Окрім того, КАС України не передбачено можливість продовжувати строки розгляду адміністративних справ, в тому числі через недобросовісність учасників процесу та їх неприбуття у судові засідання.

Судом, з метою розгляду справи по суті, судове засідання відкладалось.

З огляду на зазначене, суд дійшов висновку, що позивач неодноразово зловживав своїми процесуальними правами, проте не дотримувався обов'язків.

Крім цього, Європейський суд з прав людини в рішенні від 7 липня 1989 року у справі «Юніон АліментаріаСандерс С.А. проти Іспанії» зазначив, що заявник зобов'язаний демонструвати готовність брати участь на всіх етапах розгляду, що стосуються безпосередньо його, утримуватися від використання прийомів, які пов'язані із зволіканням у розгляді справи, а також максимально використовувати всі засоби внутрішнього законодавства для прискорення процедури слухання.

Відповідно до ч.3 ст.128 КАС України у разі повторного неприбуття позивача, належним чином повідомленого про дату, час та місце судового розгляду, без поважних причин, якщо від нього не надійшло заяви про розгляд справи за його відсутності, суд залишає позовну заяву без розгляду.

Судом встановлено, що заяву про проведення судового розгляду справи та постановлення рішення без його участі представник позивача до Одеського окружного адміністративного суду не подавав.

Відповідно до п.4 ч.1 ст. 155 Кодексу адміністративного судочинства України суд своєю ухвалою залишає позовну заяву без розгляду, якщо позивач повторно не прибув у судове засідання без поважних причин або без повідомлення ним про причини неприбуття, якщо від нього не надійшло заяви про розгляд справи за його відсутності.

Приймаючи до уваги вищевикладене, суд вважає за необхідне залишити позовну заяву Одеської міської ради до державного реєстратора реєстраційної служби Одеського міського управління юстиції Бабіч Альони Володимирівни, Реєстраційної служби Одеського міського управління юстиції, за участю третьої особи ОСОБА_1 про скасування рішення від 21.01.2015 року № 18768087 без розгляду відповідно до приписів п. 4 ч. 1 ст. 155 КАС України.

Згідно з ч. 3 ст. 155 КАС України особа, позовна заява якої залишена без розгляду, після усунення підстав, з яких заява була залишена без розгляду, має право звернутися до адміністративного суду в загальному порядку.

На підставі ч. 3 ст. 160 Кодексу адміністративного судочинства України у судовому засіданні 19.11.2015 року проголошено вступну та резолютивну частини ухвали.

Складення ухвали у повному обсязі відкладено, про що згідно вимог ч. 2 ст. 167 Кодексу адміністративного судочинства України повідомлено після проголошення вступної та резолютивної частин ухвали у судовому засіданні.

Керуючись ст. 155 КАС України, суд,-

У Х В А Л И В :

Адміністративний позов Одеської міської ради до державного реєстратора реєстраційної служби Одеського міського управління юстиції Бабіч Альони Володимирівни, Реєстраційної служби Одеського міського управління юстиції, за участю третьої особи ОСОБА_1 про скасування рішення від 21.01.2015 року № 18768087- залишити без розгляду.

Апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції подається протягом п'яти днів з дня проголошення ухвали.

Апеляційна скарга подається до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Повний текст ухвали підписано суддею 24.11.2015 року.

Суддя /підпи О.М. Тарасишина

Дата ухвалення рішення19.11.2015
Оприлюднено30.11.2015
Номер документу53778375
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —815/6232/15

Ухвала від 19.11.2015

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Тарасишина О.М.

Ухвала від 06.11.2015

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Тарасишина О.М.

Ухвала від 03.11.2015

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Тарасишина О.М.

Ухвала від 20.10.2015

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Тарасишина О.М.

Ухвала від 21.10.2015

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Тарасишина О.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні